Tip of the Day

Ένας στους τρεις πιστεύει ότι το AI είναι καλύτερο αφεντικό από τους ανθρώπους

22-08-2024 | 12:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας στους τρεις πιστεύει ότι το AI είναι καλύτερο αφεντικό από τους ανθρώπους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε νέο μέλος της κοινωνίας μετατρέπεται η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας της Kaspersky με τίτλο «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει νέους ρόλους σε τομείς όπου μπορεί να επιτύχει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) θεωρεί πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένας καλύτερος ηγέτης από τους ανθρώπους λόγω της αμεροληψίας της. Η συντριπτική πλειοψηφία (57%) είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την αποτελεσματικότερη διευθέτηση των καθημερινών της υποχρεώσεων, ενώ το 31% θα χρησιμοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη για την ανεύρεση ερωτικού συντρόφου μέσω εφαρμογής γνωριμιών.

Η τεχνητή νοημοσύνη στις ζωές των ανθρώπων

Με βάση στατιστικά στοιχεία από το Similarweb, το ChatGPT, ένα από τα πιο δημοφιλή chatbots στον κόσμο, από τις 153 εκατ. επισκέψεις τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του, τον Νοέμβριο του 2022, ξεπέρασε τις 2 δισ. επισκέψεις τον Απρίλιο του 2024. Λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η Kaspersky πραγματοποίησε μια εκτεταμένη μελέτη για να κατανοήσει πόσο εμπιστεύονται οι άνθρωποι αυτή τη νέα τεχνολογία. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε διάφορους τομείς, από τις επιχειρήσεις μέχρι την προσωπική ζωή.

Όσον αφορά τους χώρους εργασίας, η μελέτη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αρχίζουν να βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο ως εργαλείο αλλά και ως μέλος της ομάδας, με το 34% να πιστεύει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας πιο δίκαιος προϊστάμενος.

Ένας άλλος τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο είναι η εκπαίδευση. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) προβλέπουν ότι σύντομα η εικονική εμπειρία και τα metaverses θα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διδασκαλία των παιδιών.

Για τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα (50%) η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη καταστεί αναπόφευκτο μέρος της ζωής τους, με το 43% να εκτιμά θετικά τις δυνατότητές της να δημιουργήσει πολλές συναρπαστικές ευκαιρίες και να βελτιώσει το μέλλον. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, σε ποσοστό 62%, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει αξιόπιστα έργα τέχνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να θεωρηθεί αξιόπιστος σύντροφος και βοηθός στην καθημερινή ζωή. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (57%) θα ήθελαν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να διαχειρίζονται την καθημερινή τους ζωή πιο αποτελεσματικά.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ένα AI chatbot για να συνομιλήσουν στο διαδίκτυο, ενώ το 31% θα το χρησιμοποιούσε για να τους βοηθήσει να βρουν το σωστό σύντροφο σε μια εφαρμογή γνωριμιών. Στην πραγματικότητα, το 48% πιστεύει ότι οι ανθρώπινες σχέσεις θα αλλάξουν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, εάν οι εικονικοί χαρακτήρες αρχίσουν να αντικαθιστούν τους πραγματικούς συντρόφους.

«Η τεχνητή νοημοσύνη εισχωρεί όλο και περισσότερο στη ζωή μας, ως ένα πολύτιμο εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους σε διάφορους τομείς. Πέρα από τις εφαρμογές της σε παραδοσιακά πεδία, όπως η επεξεργασία και η ανάλυση δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που εργαζόμαστε, μαθαίνουμε και ακόμη και αγαπάμε. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, η ικανότητά της να προάγει την καινοτομία και να βελτιώνει τις ανθρώπινες εμπειρίες γίνεται ακόμα πιο ισχυρή. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος συνοδεύεται και από απρόβλεπτους κινδύνους και νέες απειλές, όπως η υπερβολική εξάρτηση από τις συμβουλές της τεχνητής νοημοσύνης, το AI-generated phishing, τα deepfakes και την κλοπή ταυτότητας. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν αντιμετώπιση σε πολλαπλά επίπεδα», σύμφωνα με τον Vladislav Tushkanov, Research Development Group Manager της Kaspersky.

Πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους του AI

Προκειμένου να προστατεύσει τους χρήστες από απειλές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, η Kaspersky προτείνει:

-Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη λύση κυβερνοασφάλειας που μπορεί να προστατεύει από AI-enhanced phishing, εντοπίζοντας κακόβουλες σελίδες και αποτρέποντας την αλληλεπίδραση με αυτές. Αυτή η λύση θα βοηθήσει στον εντοπισμό και την αποτροπή κακόβουλων emails και ιστοσελίδων που στοχεύουν στην κλοπή προσωπικών δεδομένων.

-Για να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους από τα deepfakes, αποφύγετε να εμπιστεύεστε αμέσως αιτήματα για δεδομένα ή χρήματα, ακόμα και αν φαίνονται να προέρχονται από γνωστά πρόσωπα. Είναι σημαντικό να επαληθεύετε τη γνησιότητα του αιτήματος μέσω άλλων τρόπων επικοινωνίας.

-Χρησιμοποιήστε έναν διαδικτυακό έλεγχο απορρήτου για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου και να περιορίσετε την έκθεση σε AI-enhanced κλοπή ταυτότητας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε την ποσότητα προσωπικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, καθιστώντας πιο δύσκολη την εκμετάλλευσή τους από κακόβουλους παράγοντες.

Η πλήρης έκθεση της Kaspersky «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World» είναι διαθέσιμη μέσω του παρακάτω συνδέσμου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα

23:48

Η ΕΕ θα καλέσει τον πρέσβη της Ρωσίας σε σχέση με την επίθεση στην ουκρανική πόλη Σλαβιάνσκ

23:33

Τυνησία: 900 εστίες φωτιάς σε διάστημα 3 ημέρων κατέγραψε η χώρα

23:17

Τραμπ: Μιλάμε με το Ιράν αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμη για μια συμφωνία

23:14

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα απωλειών για τον Dow - Τα chip «πλήγωσαν» ξανά τον Nasdaq

23:10

ΔΠΔ: Οι χώρες μέλη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του γενικού εισαγγελέα Καρίμ Χαν - Αποσύρεται η Βενεζουελα

22:52

Ιράν: Πλοίο μεταφοράς LPG δέχτηκε επίθεση στο Ορμούζ - Για αμερικανικό πλήγμα μιλά η Τεχεράνη

22:49

Γαλλία: Έκτακτη συνεδρίαση για τις πυρκαγιές - «Θα κάνουμε τα πάντα για σώσουμε το Μπορντό»

22:28

Πετρέλαιο: Κέρδη 10% για το Brent σε εβδομαδιαία βάση, 8% το WTI

22:19

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» και εξελέγη πρόεδρος

21:56

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική – Εκτεταμένες ζημιές και στην επαρχία

21:48

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση με υλικά ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο

21:45

Χρυσός: Κέρδη σχεδόν 1,5% στην εβδομάδα

21:29

Τεχεράνη: Για κάθε νεκρό Ιρανό θα σκοτώνουμε έναν Αμερικανό στρατιώτη

21:16

Επτά νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

21:00

Τραμπ κατά ΕΕ για το πρόστιμο στη Google: «Δεν είμαστε ο κουμπαράς της Ευρώπης»

20:54

Τα μηνύματα της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

20:41

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία προς Αεροδρόμιο - Παραμένουν καθυστερήσεις σε άλλα τμήματα

20:38

ΣΤΑΣΥ: Διακοπή κυκλοφορίας του τραμ στην περιοχή Πειραιά

20:27

Πακιστάν: Αναζητά δίοδο για νέες συνομιλίες HΠΑ-Ιράν με κινεζική πρωτοβουλία

20:14

Πυροσβεστική: Συνολικά 216 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων

20:05

Εκλογές στο Ισραήλ: Μπορεί ο Νετανιάχου να διατηρήσει την εξουσία;

20:03

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς και στον Πειραιά

20:01

Ένας εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα

19:48

Aνάρτηση Μητσοτάκη για τον Ε65: «Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά - Το είπαμε, το κάναμε»

19:38

AKTOR: Η Winex Investments απέκτησε 2,8 εκατ. μετοχές αξίας 31,5 εκατ. ευρώ

19:33

Ρωσία: Έπληξε εγκατάσταση drone κοντά στο Κίεβο

19:25

Οι Χούθι λένε ότι δεν θα κλείσουν το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, την «είσοδο» της Ερυθράς Θάλασσας

19:15

Ευρωαγορές: Ανέκαμψαν οι δείκτες στο κλείσιμο της εβδομάδας

19:05

Επιδείνωση του καιρού: Ξαφνικό μπουρίνι στην Αττική - Πάνω από 100.000 κεραυνοί σε στεριά και θάλασσα