Tip of the Day

Ένας στους τρεις πιστεύει ότι το AI είναι καλύτερο αφεντικό από τους ανθρώπους

22-08-2024 | 12:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας στους τρεις πιστεύει ότι το AI είναι καλύτερο αφεντικό από τους ανθρώπους

Σε νέο μέλος της κοινωνίας μετατρέπεται η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας της Kaspersky με τίτλο «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει νέους ρόλους σε τομείς όπου μπορεί να επιτύχει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) θεωρεί πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένας καλύτερος ηγέτης από τους ανθρώπους λόγω της αμεροληψίας της. Η συντριπτική πλειοψηφία (57%) είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την αποτελεσματικότερη διευθέτηση των καθημερινών της υποχρεώσεων, ενώ το 31% θα χρησιμοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη για την ανεύρεση ερωτικού συντρόφου μέσω εφαρμογής γνωριμιών.

Η τεχνητή νοημοσύνη στις ζωές των ανθρώπων

Με βάση στατιστικά στοιχεία από το Similarweb, το ChatGPT, ένα από τα πιο δημοφιλή chatbots στον κόσμο, από τις 153 εκατ. επισκέψεις τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του, τον Νοέμβριο του 2022, ξεπέρασε τις 2 δισ. επισκέψεις τον Απρίλιο του 2024. Λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η Kaspersky πραγματοποίησε μια εκτεταμένη μελέτη για να κατανοήσει πόσο εμπιστεύονται οι άνθρωποι αυτή τη νέα τεχνολογία. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε διάφορους τομείς, από τις επιχειρήσεις μέχρι την προσωπική ζωή.

Όσον αφορά τους χώρους εργασίας, η μελέτη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αρχίζουν να βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο ως εργαλείο αλλά και ως μέλος της ομάδας, με το 34% να πιστεύει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας πιο δίκαιος προϊστάμενος.

Ένας άλλος τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο είναι η εκπαίδευση. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) προβλέπουν ότι σύντομα η εικονική εμπειρία και τα metaverses θα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διδασκαλία των παιδιών.

Για τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα (50%) η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη καταστεί αναπόφευκτο μέρος της ζωής τους, με το 43% να εκτιμά θετικά τις δυνατότητές της να δημιουργήσει πολλές συναρπαστικές ευκαιρίες και να βελτιώσει το μέλλον. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, σε ποσοστό 62%, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει αξιόπιστα έργα τέχνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να θεωρηθεί αξιόπιστος σύντροφος και βοηθός στην καθημερινή ζωή. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (57%) θα ήθελαν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να διαχειρίζονται την καθημερινή τους ζωή πιο αποτελεσματικά.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ένα AI chatbot για να συνομιλήσουν στο διαδίκτυο, ενώ το 31% θα το χρησιμοποιούσε για να τους βοηθήσει να βρουν το σωστό σύντροφο σε μια εφαρμογή γνωριμιών. Στην πραγματικότητα, το 48% πιστεύει ότι οι ανθρώπινες σχέσεις θα αλλάξουν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, εάν οι εικονικοί χαρακτήρες αρχίσουν να αντικαθιστούν τους πραγματικούς συντρόφους.

«Η τεχνητή νοημοσύνη εισχωρεί όλο και περισσότερο στη ζωή μας, ως ένα πολύτιμο εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους σε διάφορους τομείς. Πέρα από τις εφαρμογές της σε παραδοσιακά πεδία, όπως η επεξεργασία και η ανάλυση δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που εργαζόμαστε, μαθαίνουμε και ακόμη και αγαπάμε. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, η ικανότητά της να προάγει την καινοτομία και να βελτιώνει τις ανθρώπινες εμπειρίες γίνεται ακόμα πιο ισχυρή. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος συνοδεύεται και από απρόβλεπτους κινδύνους και νέες απειλές, όπως η υπερβολική εξάρτηση από τις συμβουλές της τεχνητής νοημοσύνης, το AI-generated phishing, τα deepfakes και την κλοπή ταυτότητας. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν αντιμετώπιση σε πολλαπλά επίπεδα», σύμφωνα με τον Vladislav Tushkanov, Research Development Group Manager της Kaspersky.

Πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους του AI

Προκειμένου να προστατεύσει τους χρήστες από απειλές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, η Kaspersky προτείνει:

-Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη λύση κυβερνοασφάλειας που μπορεί να προστατεύει από AI-enhanced phishing, εντοπίζοντας κακόβουλες σελίδες και αποτρέποντας την αλληλεπίδραση με αυτές. Αυτή η λύση θα βοηθήσει στον εντοπισμό και την αποτροπή κακόβουλων emails και ιστοσελίδων που στοχεύουν στην κλοπή προσωπικών δεδομένων.

-Για να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους από τα deepfakes, αποφύγετε να εμπιστεύεστε αμέσως αιτήματα για δεδομένα ή χρήματα, ακόμα και αν φαίνονται να προέρχονται από γνωστά πρόσωπα. Είναι σημαντικό να επαληθεύετε τη γνησιότητα του αιτήματος μέσω άλλων τρόπων επικοινωνίας.

-Χρησιμοποιήστε έναν διαδικτυακό έλεγχο απορρήτου για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου και να περιορίσετε την έκθεση σε AI-enhanced κλοπή ταυτότητας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε την ποσότητα προσωπικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, καθιστώντας πιο δύσκολη την εκμετάλλευσή τους από κακόβουλους παράγοντες.

Η πλήρης έκθεση της Kaspersky «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World» είναι διαθέσιμη μέσω του παρακάτω συνδέσμου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:19

ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΑΜΚΕ – Ετήσιος Διάπλους 2026: Υγεία, Πολιτισμός & Έργα Υποδομής στο επίκεντρο

16:19

Κυρανάκης: 23 νέα τρένα στην Ελλάδα το 2027 - 5 επιπλέον δικλείδες ασφαλείας το καλοκαίρι

16:13

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

16:10

Δήμας: Προτεραιότητα σε υποδομές, έρευνα και καινοτομία για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

16:02

Για πρώτη φορά στη Χαλκιδική, ένα δυναμικό σταυροδρόμι αθλητισμού και ευεξίας.

16:01

Εντολή Τραμπ στο Πολεμικό Ναυτικό: Καταστρέψτε κάθε ιρανικό σκάφος που τοποθετεί νάρκες στα Στενά του Ορμούζ

15:59

Πιερρακάκης: Ενισχύσεις 800 εκατ. ευρώ στην κρίση - Η ελληνική οικονομία είναι πια ανθεκτική

15:57

ΕΕ: Επικυρώθηκε το δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

15:50

ΗΠΑ: Ο στρατός επιβιβάστηκε σε υπό κυρώσεις τάνκερ στον Ινδικό Ωκεανό που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο

15:46

Διπλωματικές πηγές: «Δεν περνάμε τις συμμαχίες μας από την έγκριση τρίτων κρατών»

15:44

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Ιστορικής σημασίας η υιοθέτηση της Διακήρυξης των Δελφών από τα Δυτικά Βαλκάνια

15:44

«ΜΑΖΙ στη Ζωή, Μαζί στη Σκηνή»: Ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό υπερθέαμα

15:37

Πλαστικά Κρήτης: Στα 392,7 εκατ. ο τζίρος το 2025, υποχώρησαν 11% τα καθαρά κέρδη

15:26

Κόμβος ανάπτυξης της Masdar στην Ανατολική Ευρώπη η Τέρνα Ενεργειακή

15:25

Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα πρωτοπορεί με Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό πρόβλημα»

15:23

CEO της Hellenic Train: «Το μέλλον του σιδηροδρόμου διαμορφώνεται ήδη»

15:17

Ευλογιά αιγοπροβάτων: 2.152 νέα κρούσματα - Στις 486.666 οι θανατώσεις

15:13

Συνάντηση Ζελένσκι με ευρωπαίους ηγέτες στην Κύπρο μετά την έγκριση του δανείου

15:08

Χαρδούβελης: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα - Παροδική η αύξηση του πληθωρισμού

15:03

Επίτροπος Ντομπρόβσκις στο Insider: Mέτρα στήριξης με σύνεση - Πιο δύσκολες σήμερα οι συνθήκες στην ΕΕ

14:50

Τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου για φαγητό και ψώνια

14:47

Κώτσηρας: «Στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία με σεβασμό και στις επόμενες γενιές»

14:45

Συνάντηση Στουρνάρα-Ντομπρόβσκις: «Η Ελλάδα διατηρεί την αναπτυξιακή της δυναμική το 2026»

14:44

Κατατέθηκε ρύθμιση στη Βουλή για αποζημίωση ακτοπλοϊκών εταιρειών

14:39

Μπρατάκος: Συνεχής διάλογος πολιτείας-αγοράς για ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή διακίνηση αποθεμάτων

14:35

Γαλλία: Ενώσεις υποστήριξης εργαζομένων προσέφυγαν κατά των Deliveroo και Uber Eats

14:33

Ρωσία: Πυρκαγιά σε σταθμό άντλησης πετρελαίου στo Νίζνι Νόβγκοροντ μετά από επίθεση ουκρανικών drones

14:28

Μολυβιάτης (ΕΤΕ): Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει θαύματα αν δεν υπάρχει υψηλή ποιότητα δεδομένων

14:27

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για ιδιώτες μετόχους

14:27

«Σύννεφα» στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη