Tip of the Day

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα

01-07-2024 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα
Με νέα προθεσμία και υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων σπεύδουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Με νέα προθεσμία και υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων σπεύδουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας. Οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση έως τις 15 Ιουλίου αντί για τις 30 Ιουνίου που ίσχυε μέχρι πρότινος ενώ σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Με βάση τις σχετικές οδηγίες, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε: περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας . Εάν το οικόπεδο ανήκει σε πάνω από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί η δήλωση ενός εκ των ιδιοκτητών.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στον ΚΑΕΚ του οικοπέδου, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν τον γνωρίζει μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τον ΚΑΕΚ αλλά εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν βρέθηκε οικόπεδο ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφησή του», τότε θα πρέπει να επιλέξει «Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ'87)». Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικόπεδου και παρόλα αυτά εμφανίζεται το παραπάνω μήνυμα, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο οικόπεδο έχει μεταβιβαστεί η υψηλή κυριότητα (π.χ στα τέκνα). Επομένως, υπόχρεοι για τη Δήλωση Καθαρισμού είναι οι έχοντες την υψηλή κυριότητα.

Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι ότι σε περίπτωση που υποβληθεί δήλωση με λάθος στοιχεία, τότε δεν υπάρχει τρόπος ακύρωσης/συμπλήρωσης/διόρθωσης της υποβληθείσας δήλωσης ενώ για την μη υποβολή δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες.

Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, τεκμαίρεται ως παρασχεθείσα η συναίνεση του υπόχρεου στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον οικείο δήμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:24

Η Κομισιόν θα καταθέσει στις 15 Απριλίου σχέδιο νόμου για μόνιμη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου

16:07

Γερμανία: Οι εργαζόμενοι στα τοπικά ΜΜΜ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία

16:03

Γκούλσμπι (Fed): Ζητά φρένο στις μειώσεις επιτοκίων - «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι αρκετά καλά»

16:00

Οι άνθρωποι που φαίνονται νεότεροι από την ηλικία τους δεν είναι απλώς γενετικά τυχεροί

15:58

Νέα βελτιωμένη προσφορά από Paramount για Warner Bros - Στα «κόκκινα» η μάχη με το Netflix

15:58

Παπαθανάσης: Μέσω ΕΣΠΑ η β' φάση των δράσεων για το φυσικό αέριο στην Φλώρινα

15:55

Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε σε θάνατο άντρα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

15:48

IISS: Η ευρωπαϊκή άμυνα έχει να καλύψει πολλά, κυρίως τεχνολογικά, κενά

15:43

Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε δύο τηλεοπτικά κανάλια της Γεωργίας για «ρωσική παραπληροφόρηση»

15:43

Ιστορικό υψηλό για τον τουρισμό το 2025 - Οι αλλαγές στις τάσεις και οι αγορές στόχοι για τη συνέχεια

15:33

Πομπηία: Επίσκεψη στη συγκλονιστική αρχαία πόλη της Ιταλίας

15:31

Χατζηδάκης: «Βάζουμε τον πήχη ψηλά και το 2026 για ισχυρή ανάπτυξη» - Οι 4 προτεραιότητες

15:21

Hellenic Train: Χωρίς δρομολόγια το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου

15:09

H συμβολή της Uber στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

15:04

Η Ρωσία προσφέρει στην Σερβία την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

14:51

Ο Ντάιμον της JP Morgan βλέπει ομοιότητες με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

14:47

Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι θα χτυπήσει τον Λίβανο αν η Χεζμπολάχ εμπλακεί σε πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν

14:46

Goldman Sachs: Μικρότερο όφελος αλλά και χαμηλότεροι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες από την εξάπλωση του ΑΙ

14:39

Κατά 5,6% αυξήθηκε η ταξιδιωτική κίνηση το 2025 - Περισσότεροι Γερμανοί, λιγότεροι Γάλλοι, αλλά ξόδεψαν περισσότερα

14:31

ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: 6 στους 10 θεωρούν ότι ο Τραμπ έχει γίνει αλλοπρόσαλλος με την ηλικία

14:30

Σε "Red Code" η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου λόγω κινδύνου πλημμυρών

14:19

Αγαπηδάκη για «Προλαμβάνω»: 5,4 εκατ. δικαιούχοι από το σύνολο των 6 εκατ. έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις

14:06

Επίθεση με μπογιές στο πολιτικό γραφείο της Χρ. Αλεξοπούλου στην Πάτρα - Καταδικάζει η ΝΔ

13:46

Κάλας: «Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της ΕΕ»

13:45

Εκπέμπει SOS η ΕΣΕΕ: Έτος συρρίκνωσης για το λιανεμπόριο το 2025 - Μεγάλη ανησυχία και για το 2026

13:40

Ουκρανία: Ο πόλεμος έχει προκαλέσει την εκπομπή 311 εκατ. τόνων ισοδύναμου CO₂

13:34

Το Facebook δημιουργεί αθάνατα προφίλ για τους χρήστες

13:26

Η Helleniq Energy δώρισε εξοπλισμό στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

13:22

Μητσοτάκης: Στα τέλη Μαρτίου η απόφαση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

13:12

Ζελένσκι προς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το δάνειο 90 δισ. ευρώ, εγγύηση της ανθεκτικότητάς μας