Tip of the Day

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα

01-07-2024 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Με νέα προθεσμία και υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων σπεύδουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Με νέα προθεσμία και υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων σπεύδουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας. Οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση έως τις 15 Ιουλίου αντί για τις 30 Ιουνίου που ίσχυε μέχρι πρότινος ενώ σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Με βάση τις σχετικές οδηγίες, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε: περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας . Εάν το οικόπεδο ανήκει σε πάνω από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί η δήλωση ενός εκ των ιδιοκτητών.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στον ΚΑΕΚ του οικοπέδου, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν τον γνωρίζει μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τον ΚΑΕΚ αλλά εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν βρέθηκε οικόπεδο ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφησή του», τότε θα πρέπει να επιλέξει «Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ'87)». Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικόπεδου και παρόλα αυτά εμφανίζεται το παραπάνω μήνυμα, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο οικόπεδο έχει μεταβιβαστεί η υψηλή κυριότητα (π.χ στα τέκνα). Επομένως, υπόχρεοι για τη Δήλωση Καθαρισμού είναι οι έχοντες την υψηλή κυριότητα.

Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι ότι σε περίπτωση που υποβληθεί δήλωση με λάθος στοιχεία, τότε δεν υπάρχει τρόπος ακύρωσης/συμπλήρωσης/διόρθωσης της υποβληθείσας δήλωσης ενώ για την μη υποβολή δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες.

Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, τεκμαίρεται ως παρασχεθείσα η συναίνεση του υπόχρεου στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον οικείο δήμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:26

Η αγορά ομολόγων ανησυχεί για «κρυφές» εγγυήσεις πιστώσεων ύψους 70 δισ. δολαρίων σε εταιρείες AI

12:06

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια της Αττικής

12:01

Ινδονησία: Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών

11:53

Υεμένη: Φόβοι για αναζωπύρωση του πολέμου

11:40

Easily App: Η ελληνική εφαρμογή που κάνει το διαδίκτυο πιο προσβάσιμο για όλους

11:35

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριετίας οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα

11:27

Ιαπωνία: Στους εννιά οι νεκροί εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών στο Τόκιο

11:22

Ουγγαρία: Δώδεκα νεκροί, τουλάχιστον 10 τραυματίες σε δυστύχημα με πολωνικό λεωφορείο

11:10

Οι καύσωνες πλήττουν ολοένα περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία

10:58

Επιθεώρηση Εργασίας: Θωράκιση των χώρων εργασίας απέναντι στη βία και στην παρενόχληση

10:53

Σεισμός 6,1 βαθμών σημειώθηκε βόρεια του Βανουάτου

10:42

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ σε επιχείρηση - Νοίκιαζε 132 αυτοκίνητα που είχε δηλώσει σε… ακινησία

10:34

Τιλ: Ο πρόεδρος της Palantir απέκτησε το 1% στην αργεντίνικη πετρελαϊκή Vista

10:02

Ρουμανία: Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε drone που παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο

09:54

Nvidia: Εξετάζει επένδυση 3 δισ. δολαρίων στην SB Energy στο πλαίσιο συμφωνίας για data center της OpenAI

09:45

Λιβύη: Έκρηξη κοντά σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό - Μέρος του τέθηκε εκτός λειτουργίας

09:35

Ναυτιλία: Σταδιακή επιστροφή πλοίων στο Σουέζ αλλά υψηλοί ναύλοι σε τάνκερ και containers

09:19

Startups στην Ελλάδα: Τα προγράμματα που ανοίγουν δρόμο σε χρηματοδότηση, mentoring και διεθνείς αγορές

09:02

Κιμ Γιονγκ Ουν: Περήφανος για τη σχέση με τη Ρωσία

08:55

ΕΟΔΥ για ιό Δυτικού Νείλου: Από τις πιο δύσκολες η φετινή περίοδος

08:48

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε πλημμύρες και καταιγίδες στην Ιντιάνα

08:43

Κολομβία: Ο πρόεδρος Εσπριέγια ζήτησε από τον Τραμπ άρση των δασμών λόγω του σεισμού

08:35

Οι καλύτερες παραλίες στις Μικρές Κυκλάδες για βουτιές σε τιρκουάζ νερά

08:30

Στο Κάιρο ο ηγέτης της Χαμάς ενόψει της επίσκεψης Κούσνερ για διαβουλεύσεις για τη Γάζα

08:19

Γιατί τα ηλεκτρονικά απόβλητα μετατρέπονται σε χρυσωρυχεία για τη βιομηχανία

08:12

Φθηνότερα λιπάσματα, ακριβή αναμονή

08:06

Ακίνητα: Πόσα κεφάλαια έχουν «πέσει» σε πολυτελείς κατοικίες με το καθεστώς non-dom

08:00

Ακτοπλοΐα: Οι μεγάλοι επενδύουν, οι μικροί πιέζονται – Η δύσκολη εξίσωση της επόμενης ημέρας

23:58

Γαλλία: Η πυρκαγιά στη Λαντ κατέκαψε 15.800 στρέμματα

23:35

Γεραπετρίτης: Την ισχύ της Ελλάδας να την θυμούνται και όσοι μας επιβουλεύονται