Tip of the Day

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα

01-07-2024 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Με νέα προθεσμία και υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων σπεύδουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Με νέα προθεσμία και υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων σπεύδουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας. Οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση έως τις 15 Ιουλίου αντί για τις 30 Ιουνίου που ίσχυε μέχρι πρότινος ενώ σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Με βάση τις σχετικές οδηγίες, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε: περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας . Εάν το οικόπεδο ανήκει σε πάνω από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί η δήλωση ενός εκ των ιδιοκτητών.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στον ΚΑΕΚ του οικοπέδου, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν τον γνωρίζει μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τον ΚΑΕΚ αλλά εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν βρέθηκε οικόπεδο ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφησή του», τότε θα πρέπει να επιλέξει «Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ'87)». Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικόπεδου και παρόλα αυτά εμφανίζεται το παραπάνω μήνυμα, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο οικόπεδο έχει μεταβιβαστεί η υψηλή κυριότητα (π.χ στα τέκνα). Επομένως, υπόχρεοι για τη Δήλωση Καθαρισμού είναι οι έχοντες την υψηλή κυριότητα.

Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι ότι σε περίπτωση που υποβληθεί δήλωση με λάθος στοιχεία, τότε δεν υπάρχει τρόπος ακύρωσης/συμπλήρωσης/διόρθωσης της υποβληθείσας δήλωσης ενώ για την μη υποβολή δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες.

Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, τεκμαίρεται ως παρασχεθείσα η συναίνεση του υπόχρεου στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον οικείο δήμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:36

Ικανοποιημένος δηλώνει από τα αποτελέσματα της συνόδου της G7 ο Ζελένσκι

16:28

Volkswagen: Στόχος η περικοπή 28.000 θέσεων εργασίας έως το 2030

16:22

Alpha Bank για αύξηση επιτοκίων ΕΚΤ: Οι αιτίες και το πλαίσιο απόφασης

16:22

Ρωσία: Πετρελαϊκή εταιρεία βάζει όριο στην αγορά βενζίνης

16:21

Ο Τραμπ επικρίνει τον Νετανιάχου και θέλει την εμπλοκή της Συρίας στον Λίβανο

16:10

Εξώδικο του Μασκ κατά του ZDF για «συκοφαντική δυσφήμιση»

16:06

Flip.gr: Ισχυρή ανάπτυξη με 12 εκατ. τζίρο και περισσότερους από 30.000 νέους πελάτες το 2025

16:02

ΕΕ-ΗΠΑ: Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει το «πράσινο φως» στη νομοθεσία για τους δασμούς

15:59

Άνοιξε το πρώτο Mailo's στον Καναδά

15:49

Magenta Insurance: Ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις, τώρα και για υγεία, ζωή, ταξίδια κι επιχειρήσεις

15:46

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Αστυνομικός σκότωσε τη σύζυγό του με 8 μαχαιριές και αυτοκτόνησε

15:38

Πρόστιμα 389.339 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία και απομιμητικά προϊόντα

15:26

ΗΠΑ: Το FBI απέτρεψε «απειλή» στις εκδηλώσεις για τα γενέθλια Τραμπ στον Λευκό Οίκο

15:19

Γερμανία: Η AfD διευρύνει περαιτέρω τη διαφορά της από CDU/CSU

15:18

Πωλήθηκε η Pizza Hut έναντι 2,7 δισ. δολαρίων

15:18

Το Ορμούζ ανοίγει, ο λογαριασμός μένει… για την ελληνική γεωργία

15:15

Κεραμέως: Στις Βρυξέλλες η Εθνική Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις ως παράδειγμα προς μίμηση για τα κράτη-μέλη

15:10

G7: Μία φανέλα της εθνικής Γερμανίας με το όνομά του δώρισε ο Μερτς στον Τραμπ

15:06

Συνάντηση Μητσοτάκη με Panay της Amazon: Στο τραπέζι η ενσωμάτωση της ελληνικής σε Kindle και Alexa

15:05

Κόλαφος το πόρισμα για υποθέσεις διαφθοράς στην Κύπρο

15:04

Δύο στους πέντε Αμερικανούς πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντέξουν άλλα 250 χρόνια

15:00

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες υποψηφίων για την πλήρωση 73 θέσεων μονίμων εκπαιδευτικών

14:59

Συνάντηση Τασούλα με τον πρόεδρο της Βιοχαλκο, Στασινόπουλο

14:58

Στο SAFE η Ελλάδα με 700 εκατ. ευρώ - Αναμένεται η υπογραφή της Γαλλίας

14:53

Κοντογεώργης: Ο κ. Τσίπρας έρχεται με φόρα για νέο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

14:47

Πώς να επιβιώσετε σε μια πολύωρη πτήση

14:28

Ψηφιακό data hub για τις συναλλαγές «κόκκινων» δανείων

14:20

Η SpaceX αποκτά την ΑΙ startup, Anysphere έναντι 60 δισ. δολαρίων

14:17

Συνάντηση Σχοινά με τον Ιταλό ομόλογό του: Στήριξη στις αλλαγές των αγροτικών πληρωμών στην Ελλάδα

14:07

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Το πιο σημαντικό είναι το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ