Tip of the Day

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα

01-07-2024 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα
Με νέα προθεσμία και υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων σπεύδουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Με νέα προθεσμία και υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων σπεύδουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας. Οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση έως τις 15 Ιουλίου αντί για τις 30 Ιουνίου που ίσχυε μέχρι πρότινος ενώ σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Με βάση τις σχετικές οδηγίες, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε: περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας . Εάν το οικόπεδο ανήκει σε πάνω από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί η δήλωση ενός εκ των ιδιοκτητών.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στον ΚΑΕΚ του οικοπέδου, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν τον γνωρίζει μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τον ΚΑΕΚ αλλά εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν βρέθηκε οικόπεδο ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφησή του», τότε θα πρέπει να επιλέξει «Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ'87)». Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικόπεδου και παρόλα αυτά εμφανίζεται το παραπάνω μήνυμα, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο οικόπεδο έχει μεταβιβαστεί η υψηλή κυριότητα (π.χ στα τέκνα). Επομένως, υπόχρεοι για τη Δήλωση Καθαρισμού είναι οι έχοντες την υψηλή κυριότητα.

Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι ότι σε περίπτωση που υποβληθεί δήλωση με λάθος στοιχεία, τότε δεν υπάρχει τρόπος ακύρωσης/συμπλήρωσης/διόρθωσης της υποβληθείσας δήλωσης ενώ για την μη υποβολή δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες.

Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, τεκμαίρεται ως παρασχεθείσα η συναίνεση του υπόχρεου στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον οικείο δήμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:14

Financial Times: Το «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2025

13:58

Σε υψηλό επτά εβδομάδων ο χρυσός - Προς νέο ρεκόρ το ασήμι

13:57

European Newsroom: Αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ στη μεταναστευτική πολιτική

13:55

Συμβολικό κλείσιμο των δήμων όλης της χώρας από την ΚΕΔΕ στις 16/12

13:50

Φουντώνει η μάχη των τσιπ: Η Κίνα θέλει να ρίξει επιπλέον 70 δισ. δολάρια στην αγορά

13:42

Ένοπλες Δυνάμεις: Υπεγράφη η FOS 50 εκατ. ευρώ για τα ελικόπτερα NH90

13:39

Παχυσαρκία: Ο αθέατος εχθρός πίσω από τις καρδιομεταβολικές νόσους

13:35

Αγαπηδάκη: Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ

13:28

ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για 2.217 θέσεις σε φορείς του Δημοσίου

13:23

Γαλλία-ΕΕ: Δέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων «για όσο χρειαστεί»

13:09

ΕΣΠΕΝ: Αξιόπιστα μετρητικά δεδομένα και σύγχρονο Δίκτυο ως προϋποθέσεις για την ενεργειακή μετάβαση

13:06

Ανάληψη μετρητών έως 200 ευρώ από τα 2.000 σημεία του δικτύου TRILIA μέσω IRIS

13:03

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει δώσει στον πρωτογενή τομέα παραπάνω από όσα έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια

12:55

«Καπνός» 25 δισ. δολάρια σε 24 ώρες από το net worth του Έλισον μετά την κατρακύλα της Oracle

12:51

Cosmote Fiber Τo Τhe Room: Οπτική ίνα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού

12:48

Kομισιόν για μηχανισμό SAFE: Κατατέθηκαν 691 αμυντικά έργα - Μόνο το 65% αφορούν κοινές προμήθειες

12:44

Επ. Ανταγωνισμού: Κατά προτεραιότητα εξέταση της υπόθεσης για αγορές προμήθειας ζωοτροφών για κατοικίδια

12:43

Μητσοτάκης για αγρότες: Τη Δευτέρα περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία ορισθεί

12:40

Απεργία 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν - Τι θα γίνει με Μετρό και λεωφορεία

12:40

75 χρόνια Όμιλος Fourlis Γράφοντας την επόμενη πράξη

12:30

Διόδια: Αυξήσεις και στην Αττική Οδό από το 2026 - Αναλυτικά οι τιμές

12:28

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ - Δείτε live

12:25

Σε εξέλιξη η αγόρευση της Εισαγγελέως για την Χρυσή Αυγή: «Γνήσιο τέκνο ναζιστικής ιδεολογίας»

12:09

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

12:00

Αργυρού για Eurogroup: Δίνει σήμα για επενδύσεις στη χώρα μας

11:59

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2026

11:51

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία – Καμπανάκι για τη χαμηλή παραγωγικότητα

11:45

ΔΕΗ: Οικονομική στήριξη και ενίσχυση 17 παιδικών οργανώσεων για 6η συνεχή χρονιά

11:33

ΒΕΘ: Σημαντική στιγμή για τη χώρα η εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup

11:22

Νέα της εβδομάδας που πέρασε μέσα από κουίζ!