Tip of the Day

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα

01-07-2024 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα
Με νέα προθεσμία και υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων σπεύδουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Με νέα προθεσμία και υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων σπεύδουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας. Οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση έως τις 15 Ιουλίου αντί για τις 30 Ιουνίου που ίσχυε μέχρι πρότινος ενώ σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Με βάση τις σχετικές οδηγίες, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε: περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας . Εάν το οικόπεδο ανήκει σε πάνω από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί η δήλωση ενός εκ των ιδιοκτητών.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στον ΚΑΕΚ του οικοπέδου, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν τον γνωρίζει μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τον ΚΑΕΚ αλλά εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν βρέθηκε οικόπεδο ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφησή του», τότε θα πρέπει να επιλέξει «Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ'87)». Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικόπεδου και παρόλα αυτά εμφανίζεται το παραπάνω μήνυμα, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο οικόπεδο έχει μεταβιβαστεί η υψηλή κυριότητα (π.χ στα τέκνα). Επομένως, υπόχρεοι για τη Δήλωση Καθαρισμού είναι οι έχοντες την υψηλή κυριότητα.

Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι ότι σε περίπτωση που υποβληθεί δήλωση με λάθος στοιχεία, τότε δεν υπάρχει τρόπος ακύρωσης/συμπλήρωσης/διόρθωσης της υποβληθείσας δήλωσης ενώ για την μη υποβολή δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες.

Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, τεκμαίρεται ως παρασχεθείσα η συναίνεση του υπόχρεου στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον οικείο δήμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:04

«Έπεσαν» οι υπογραφές με Chevron - Helleniq Energy για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

11:57

Ρωσία: Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, οι υποστηρικτές του θυμούνται τον Ναβάλνι

11:43

Bloomberg: Η σκιά της Λεπέν βαραίνει τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

11:39

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η EY Ελλάδος στηρίζουν τη φοιτητική έρευνα και καινοτομία

11:26

Ο Χάρης Θεοχάρης θα μετέχει ως παρατηρητής στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα

11:23

«Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - Πάνω από 6.500 πολίτες και 150 επιχειρήσεις

11:14

Βιολάντα: Αναστέλλεται η λειτουργία και του δεύτερου εργοστασίου του ιδιοκτήτη

11:11

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Mega Electics A.E.B.E.

11:11

«Ταύρος» για την Πειραιώς η Citi - Τιμή στόχος στα 10,20 ευρώ

10:59

Εκτροχιάστηκε τρένο στην Ελβετία, λόγω χιονοστιβάδας

10:48

Τ. Δρακουλάκης: Μονόδρομος για ένα καλύτερο μέλλον η βιωσιμότητα – Οι δράσεις της «Κρητών Γεύσεις εν Αιγίνη»

10:47

Φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο eBay

10:29

Ευρωαγορές: Θετικές κινήσεις στον απόηχο της Διάσκεψης του Μονάχου

10:25

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι πωλητές με αιχμή τις τράπεζες

10:13

Επίσκεψη Ρούμπιο στην Ουγγαρία του «φίλου» Όρμπαν

09:57

QnR: Εξαγορά του 51% της MTIS SA έναντι 2,66 εκατ. ευρώ

09:50

Προϋπολογισμός: Φοροέσοδα 6,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 1,2% πάνω από τον στόχο

09:45

Επ. Ανταγωνισμού: Κατά προτεραιότητα εξέταση και αιφνίδιοι έλεγχοι σε εταιρεία παραγωγής ραδιοφαρμάκων

09:38

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους - Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

09:23

Χρυσός: Πέφτει κάτω από τα 5.000 δολάρια λόγω profit taking

09:03

Η Warner Bros εξετάζει την επανέναρξη συνομιλιών με την Paramount - «Τρίζει» το deal με Netflix

08:51

Στη Γενεύη ο Ιρανός ΥΠΕΞ για να διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον

08:41

Αττική Οδός: Έως την Κυριακή ο αποκλεισμός των κόμβων εισόδου από Μάνδρα έως Αιγάλεω

08:38

Πιερρακάκης: Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup/ECOFIN

08:32

Έρχεται τριήμερη απεργία ταξί από την Τρίτη στην Αττική

08:21

myBusinessSupport: Τα βήματα για αίτηση ενίσχυσης πυρκαγιών Χίου

08:17

Citi: «Ψηλώνει» στα 4,70 ευρώ την τιμή στόχο για Eurobank

08:11

To MyStreet επεκτείνεται: Υποδομές ΑμεΑ, ράμπες και διαβάσεις στο χάρτη - Σύντομα το Μητρώο Απινιδωτών

08:06

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2026: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές

07:58

Νέες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την ΑΒΕΚ Βεκράκος