Tip of the Day

Αφρικανική σκόνη: Οι επιπτώσεις στην υγεία μας - Χρήσιμες συστάσεις

23-04-2024 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία μας - Χρήσιμες συστάσεις

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα. Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα. Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο Ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη.

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα. Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Πώς επηρεάζει την υγεία

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Επίδραση στο αναπνευστικό. Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

Αλλεργίες και ερεθισμός. Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.

Καρδιαγγειακές επιδράσεις. Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες. Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία. Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων σκόνης μπορεί να έχει συσσωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2020 για την επίδραση της σκόνης στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 42.000 θάνατοι/έτος αποδίδονται στη σκόνη, ενώ στις μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα σωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη.

Οι συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του φαινομένου στην υγεία:

Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.

Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.

Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.

Σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, συνιστάται ιδιαίτερα, άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, να λαμβάνουν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα σωματίδια σκόνης. Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών. Ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την ανακουφιστική αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:00

Κώτσηρας: Λύνουμε προβλήματα ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της κοινωνίας

17:57

Πιερρακάκης: Μετασχηματίζουμε τη σχέση Κράτους-Πολίτη - Αλλάζουμε την φιλοσοφία του Δημοσίου

17:51

Jumbo: Κάτω από το 5% το ποσοστό της FMR LLC

17:50

ΗΠΑ: Πυρκαγιά σε κτίριο στο Μανχάταν - Άμεση κινητοποίηση από τις Αρχές

17:47

Επίθεση Τραμπ στους Ευρωπαίους ηγέτες: «Νομίζω ότι είναι αδύναμοι - Δεν ξέρουν τι να κάνουν»

17:43

Στασινός: Αναγκαία η έγκαιρη πρόβλεψη πλημμυρών - Μειώνεται η δόμηση σε Μύκονο και Σαντορίνη

17:34

ΗΠΑ: Σε υψηλό πέντε μηνών οι κενές θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο

17:29

Λαμία: Άνοιξαν οι παράδρομοι στον Μπράλο - Μένουν οι ουρές των αυτοκινήτων

17:09

Παπαγαρυφάλλου: Πρότυπο ευρωπαϊκής διασυνοριακής συνεργασίας η συμμαχία Alpha Bank και UniCredit

16:58

Σε στάση αναμονής η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

16:55

Μετρό Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 27 εκατ. μετακινήσεις σε ένα χρόνο - Στο 99,88% η ακρίβεια δρομολογίων

16:49

Το Top 20 των ανατιμήσεων και η παγίδα του δομικού πληθωρισμού

16:45

United Group: Ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ

16:39

Θεοδωρικάκος: Οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή και ασφαλή Ελλάδα

16:36

DW: «Καμπανάκι» για γερμανικό χρέος: 30ετές ομόλογο στο 3,46%

16:32

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς ανέμους

16:32

Δίκη για Predator: Δέκα πρόσωπα που προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων κάλεσε το δικαστήριο

16:30

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

16:28

Η Χρυσή Διάκριση ZERO WASTE HORECA για το Porto Elounda Golf & Spa

16:23

Όμιλος V+O: Ο Βασίλης Μουρδουκούτας αναλαμβάνει Chief Strategy & Growth Officer

16:17

Microsoft: Νέες επενδύσεις 23 δισ. δολ. στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Μεγάλη έμφαση στην Ινδία

16:15

Ποιον ψηφίζει το ChatGPT ως κορυφαίο Έλληνα πολιτικό

16:11

ΡΑΑΕΥ: Έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρισμού - Επιτόπιοι έλεγχοι σήμερα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

16:00

Κομισιόν: Κανένα εθνικό σχέδιο δεν έχει απορριφθεί

15:59

Μερτς για νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ: Κατανοητή αλλά και απαράδεκτη

15:58

Στουρνάρας: «Θαύμα» όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη στην Ελλάδα

15:51

Χαμάς: Η νέα φάση της εκεχειρίας στη Γάζα δεν θα ξεκινήσει όσο το Ισραήλ «συνεχίζει τις παραβιάσεις»

15:51

ΔΕΣΦΑ: Ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως μεσογειακού κόμβου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα με το έργο ApolloCO₂

15:46

ΟΑΣΘ: «Έξυπνες» κάμερες στα λεωφορεία - Πιλοτική 24ωρη λειτουργία ΜΜΜ τον Δεκέμβριο

15:39

Κρεμλίνο: «Απόλυτη βλακεία» ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να εισβάλει σε χώρα του NATO