Tip of the Day

Οι καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία - Η θέση της Ελλάδας

09-01-2024 | 00:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία - Η θέση της Ελλάδας

Δεδομένου ότι ένας στους δύο ανθρώπους στον κόσμο φέρεται να αναπτύσσει κάποια διαταραχή της ψυχικής υγείας κάποια στιγμή στη ζωή του, η προτεραιότητα στην ψυχική ευεξία δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Όμως, η διατήρηση της θετικής ψυχικής ευεξίας είναι ευκολότερο να γίνει σε ορισμένες τοποθεσίες από ό,τι σε άλλες.

Για τους ανθρώπους που αναρωτιούνται σε ποια χώρα μπορούν να βρουν την καλύτερη ισορροπία, οι ειδικοί σε θέματα υγείας του Compare the Market AU διερεύνησαν πώς κατατάσσονται οι χώρες σε όλο τον κόσμο σε έξι διαφορετικούς παράγοντες, όπως: ο αριθμός των διαθέσιμων ψυχιάτρων, οι δαπάνες για την υγεία, η ευτυχία και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Συνολικά, η Ελβετία αποκαλύφθηκε ως η καλύτερη χώρα και κατέχει την υψηλότερη θέση όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων ψυχιάτρων. Η Ελβετία επενδύει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό χρημάτων στην ψυχική υγεία, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (18.256 δολάρια), με 16.083 δολάρια.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία, η οποία κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση για το πράσινο και την ευτυχία. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με τη δεύτερη χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ με μέσο όρο 7,14 λίτρα ανά έτος, κατά κεφαλήν. Είναι επίσης η χώρα που επενδύει το τρίτο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό σε δαπάνες υγείας, με 12.019 δολάρια κατά κεφαλήν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως με τον 4ο μεγαλύτερο αριθμό ψυχιάτρων/ψυχολόγων στην ανά 10,000 άτομα αλλά έχει το δεύτερο κατώτατο σκορ στον δείκτη ευτυχίας χωρών παγκοσμίως!

Η αναλυτική κατάταξη έχει ως εξής:

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, ωστόσο, περιλαμβάνονται η Κροατία με συνολική βαθμολογία μόλις 1,62, η Πολωνία (2,08) και η Πορτογαλία (2,29).

Εμβαθύνοντας περισσότερο στα ευρήματα της έρευνας, η μελέτη αποκάλυψε επίσης τις καλύτερες χώρες συνολικά για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η Ιταλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 16,5 ώρες να αφιερώνονται καθημερινά στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική φροντίδα. Ακολουθούν η Γαλλία (16,2 ώρες) και η Ισπανία (15,8 ώρες).

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Lana Hambilton, επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης υγείας της Compare the Market AU, αναφέρει: «Με την ευαισθητοποίηση για την ψυχική ευεξία να είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ και την πίεση της καθημερινότητας να είναι πάντα παρούσα, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας αφιερώνοντας χρόνο στην αυτοφροντίδα και διασφαλίζοντας ότι έχετε το κατάλληλο ιδιωτικό συμβόλαιο ασφάλισης υγείας για να υποστηρίξετε την ευεξία και τα οικονομικά σας σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ να αναζητήσετε ιατρική υποστήριξη ή θεραπεία».

Μεθοδολογία:

Αυτό το σύνολο δεδομένων* κατέταξε 25 χώρες, με βάση το πόσο καλές είναι όσον αφορά την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήθηκαν έξι διαφορετικοί παράγοντες. Αφού συλλέχθηκαν τα δεδομένα για τους παράγοντες, οι παράγοντες κανονικοποιήθηκαν, ώστε να δοθεί σε κάθε παράγοντα μια βαθμολογία μεταξύ 0 και 1. Εάν δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, δόθηκε βαθμολογία 0. Οι κανονικοποιημένες τιμές αθροίστηκαν στη συνέχεια για να δοθεί σε κάθε τοποθεσία μια συνολική βαθμολογία από έξι. Στη συνέχεια, οι χώρες κατατάχθηκαν από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη θέση, με βάση τη συνολική βαθμολογία τους.

Οι παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι εξής:

Ψυχίατροι - Ο αριθμός των ψυχιάτρων ανά 10.000 κατοίκους. Από τον ΠΟΥ, με ορισμένα στοιχεία από ξεχωριστή πηγή του ΠΟΥ.
Κρατικές δαπάνες υγείας - Δαπάνες υγείας ανά κάτοικο. Προέρχεται από τον ΠΟΥ.
Βαθμολογία ευτυχίας - Μέση βαθμολογία ευτυχίας για την περίοδο 2020-2022. Προέρχεται από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.
Work-Life Balance - Ο αριθμός των ωρών κάθε ημέρας που αφιερώνονται στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική φροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει το φαγητό και τον ύπνο. Προέρχεται από τον ΟΟΣΑ.
Πράσινος χώρος - Το ποσοστό της συνολικής έκτασης γης που καλύπτεται από δάση, από το 2022. Πηγή: The Global Economy.
Κατανάλωση αλκοόλ - Μέση κατανάλωση αλκοόλ ανά κάτοικο, ανά έτος σε λίτρα. Πηγή: World Population Review.

Οι παράγοντες αναπροσαρμόστηκαν ως εξής:

Ψυχίατροι - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές δίνουν χαμηλή βαθμολογία.
Κρατικές δαπάνες υγείας - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές παίρνουν χαμηλή βαθμολογία.
Βαθμολογία ευτυχίας - Υψηλές τιμές παίρνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Χώρος πρασίνου - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Κατανάλωση αλκοόλ - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία.

Όλα τα δεδομένα είναι σωστά από τις 02/10/23. Τα δεδομένα κατάταξης που εμφανίζονται αποτελούν σύνθεση πολλαπλών πηγών δεδομένων και ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικής ζωής. Όλα τα δεδομένα είναι ακριβή σε σχέση με τις πηγές που παρέχονται. Για τη μετατροπή μεταξύ AUD και USD χρησιμοποιήθηκε ισοτιμία μετατροπής 1,56 AUD = 1 USD.

Η Compare the Market είναι μια υπηρεσία σύγκρισης που αφαιρεί τη δύσκολη δουλειά από τις αγορές. Απλοποιούμε για τους Αυστραλούς τη γρήγορη και εύκολη σύγκριση και αγορά προϊόντων ασφάλισης, ενέργειας και στεγαστικών δανείων από διάφορους παρόχους. Το εύχρηστο εργαλείο σύγκρισης που διαθέτουμε σας βοηθά να αναζητήσετε μια σειρά προϊόντων που μπορεί να ταιριάζουν στις ανάγκες σας και να ωφελήσουν την τσέπη σας.

Η αναλυτική μελέτη βρίσκεται παρακάτω αλλά και στην παρακάτω σελίδα: https://www.comparethemarket.com.au/health-insurance/features/best-coun…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:40

Συρία: Η εκεχειρία με τους Κούρδους έληξε, χωρίς επίσημη ανακοίνωση για την παράτασή της

22:00

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ζητά πρόωρη αποφυλάκιση από τον Τραμπ

21:32

Γαλλία: Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ζητά μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος

20:55

Συνομιλίες για την Ουκρανία: Την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι ο επόμενος γύρος

20:51

Ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε τους «πολύ γενναίους» Βρετανούς στρατιώτες» μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του

20:43

Γαλλία: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις του Τραμπ για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

20:29

Αναβολή των Ασιατικών Χειμερινών Αγώνων 2029 – Πλήγμα για τις αθλητικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας

20:03

S&P: Ευκολότερη η έναρξη νέων στρατιωτικών συγκρούσεων, πιο αβέβαιη η πρόσβαση σε αμυντικές τεχνολογίες

19:50

Γερμανός παράγοντας καλεί σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2026 λόγω Τραμπ

19:39

Κούβα: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας

19:22

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία της Fed;

18:48

Νεκρός άνδρας στη Μινεάπολη από πυρά ομοσπονδιακών – Δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό σε δύο εβδομάδες

18:29

Στα Καλάβρυτα, στο χιονοδρομικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

18:22

«Φέρτε πίσω τον χρυσό»: Γερμανοί οικονομολόγοι πιέζουν για απόσυρση από τα αμερικανικά θησαυροφυλάκια

18:03

Η Γερμανία και η Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ τη θυσία των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν

17:54

Γιατί τα 60 θεωρούνται η πιο ευτυχισμένη ηλικία της ζωής μας, σύμφωνα με τους ειδικούς

17:43

Νέες συναντήσεις Ουκρανίας-Ρωσίας πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, λέει ο Ζελένσκι

17:35

Η Σιγκαπούρη «πέφτει με τα μούτρα» στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

17:17

BYD: Στόχος να πουληθούν 1,3 εκατομμύρια οχήματα εκτός Κίνας το 2026

17:02

Γ. Γεραπετρίτης για Συμβούλιο Ειρήνης: Είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών που προωθούν την ειρήνη

16:53

Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με δασμούς 100%

16:35

Γερμανός ταξίαρχος: Το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει μια «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία

16:10

Αυξημένα 24% τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών – «Όπλο» για συγκράτηση των τιμών

15:55

Αλβανία: Ενώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θέλουν να σταματήσουν τουριστικό σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ

15:33

Κραν Μοντανά: Έντονη διαμαρτυρία της Ιταλίας για την αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη του κλαμπ

15:16

Στο Ισραήλ οι αμερικανοί ειδικοί απεσταλμένοι για να συζητήσουν το μέλλον της Γάζας

14:59

Σε επιφυλακή 150 εκατ. Αμερικανοί λόγω χιονοθύελλας - 14 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:44

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Βανς θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

14:29

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. κατοικίες μετά το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών

14:18

DW: Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ