Tip of the Day

Οι καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία - Η θέση της Ελλάδας

09-01-2024 | 00:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία - Η θέση της Ελλάδας

Δεδομένου ότι ένας στους δύο ανθρώπους στον κόσμο φέρεται να αναπτύσσει κάποια διαταραχή της ψυχικής υγείας κάποια στιγμή στη ζωή του, η προτεραιότητα στην ψυχική ευεξία δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Όμως, η διατήρηση της θετικής ψυχικής ευεξίας είναι ευκολότερο να γίνει σε ορισμένες τοποθεσίες από ό,τι σε άλλες.

Για τους ανθρώπους που αναρωτιούνται σε ποια χώρα μπορούν να βρουν την καλύτερη ισορροπία, οι ειδικοί σε θέματα υγείας του Compare the Market AU διερεύνησαν πώς κατατάσσονται οι χώρες σε όλο τον κόσμο σε έξι διαφορετικούς παράγοντες, όπως: ο αριθμός των διαθέσιμων ψυχιάτρων, οι δαπάνες για την υγεία, η ευτυχία και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Συνολικά, η Ελβετία αποκαλύφθηκε ως η καλύτερη χώρα και κατέχει την υψηλότερη θέση όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων ψυχιάτρων. Η Ελβετία επενδύει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό χρημάτων στην ψυχική υγεία, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (18.256 δολάρια), με 16.083 δολάρια.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία, η οποία κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση για το πράσινο και την ευτυχία. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με τη δεύτερη χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ με μέσο όρο 7,14 λίτρα ανά έτος, κατά κεφαλήν. Είναι επίσης η χώρα που επενδύει το τρίτο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό σε δαπάνες υγείας, με 12.019 δολάρια κατά κεφαλήν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως με τον 4ο μεγαλύτερο αριθμό ψυχιάτρων/ψυχολόγων στην ανά 10,000 άτομα αλλά έχει το δεύτερο κατώτατο σκορ στον δείκτη ευτυχίας χωρών παγκοσμίως!

Η αναλυτική κατάταξη έχει ως εξής:

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, ωστόσο, περιλαμβάνονται η Κροατία με συνολική βαθμολογία μόλις 1,62, η Πολωνία (2,08) και η Πορτογαλία (2,29).

Εμβαθύνοντας περισσότερο στα ευρήματα της έρευνας, η μελέτη αποκάλυψε επίσης τις καλύτερες χώρες συνολικά για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η Ιταλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 16,5 ώρες να αφιερώνονται καθημερινά στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική φροντίδα. Ακολουθούν η Γαλλία (16,2 ώρες) και η Ισπανία (15,8 ώρες).

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Lana Hambilton, επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης υγείας της Compare the Market AU, αναφέρει: «Με την ευαισθητοποίηση για την ψυχική ευεξία να είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ και την πίεση της καθημερινότητας να είναι πάντα παρούσα, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας αφιερώνοντας χρόνο στην αυτοφροντίδα και διασφαλίζοντας ότι έχετε το κατάλληλο ιδιωτικό συμβόλαιο ασφάλισης υγείας για να υποστηρίξετε την ευεξία και τα οικονομικά σας σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ να αναζητήσετε ιατρική υποστήριξη ή θεραπεία».

Μεθοδολογία:

Αυτό το σύνολο δεδομένων* κατέταξε 25 χώρες, με βάση το πόσο καλές είναι όσον αφορά την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήθηκαν έξι διαφορετικοί παράγοντες. Αφού συλλέχθηκαν τα δεδομένα για τους παράγοντες, οι παράγοντες κανονικοποιήθηκαν, ώστε να δοθεί σε κάθε παράγοντα μια βαθμολογία μεταξύ 0 και 1. Εάν δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, δόθηκε βαθμολογία 0. Οι κανονικοποιημένες τιμές αθροίστηκαν στη συνέχεια για να δοθεί σε κάθε τοποθεσία μια συνολική βαθμολογία από έξι. Στη συνέχεια, οι χώρες κατατάχθηκαν από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη θέση, με βάση τη συνολική βαθμολογία τους.

Οι παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι εξής:

Ψυχίατροι - Ο αριθμός των ψυχιάτρων ανά 10.000 κατοίκους. Από τον ΠΟΥ, με ορισμένα στοιχεία από ξεχωριστή πηγή του ΠΟΥ.
Κρατικές δαπάνες υγείας - Δαπάνες υγείας ανά κάτοικο. Προέρχεται από τον ΠΟΥ.
Βαθμολογία ευτυχίας - Μέση βαθμολογία ευτυχίας για την περίοδο 2020-2022. Προέρχεται από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.
Work-Life Balance - Ο αριθμός των ωρών κάθε ημέρας που αφιερώνονται στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική φροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει το φαγητό και τον ύπνο. Προέρχεται από τον ΟΟΣΑ.
Πράσινος χώρος - Το ποσοστό της συνολικής έκτασης γης που καλύπτεται από δάση, από το 2022. Πηγή: The Global Economy.
Κατανάλωση αλκοόλ - Μέση κατανάλωση αλκοόλ ανά κάτοικο, ανά έτος σε λίτρα. Πηγή: World Population Review.

Οι παράγοντες αναπροσαρμόστηκαν ως εξής:

Ψυχίατροι - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές δίνουν χαμηλή βαθμολογία.
Κρατικές δαπάνες υγείας - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές παίρνουν χαμηλή βαθμολογία.
Βαθμολογία ευτυχίας - Υψηλές τιμές παίρνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Χώρος πρασίνου - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Κατανάλωση αλκοόλ - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία.

Όλα τα δεδομένα είναι σωστά από τις 02/10/23. Τα δεδομένα κατάταξης που εμφανίζονται αποτελούν σύνθεση πολλαπλών πηγών δεδομένων και ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικής ζωής. Όλα τα δεδομένα είναι ακριβή σε σχέση με τις πηγές που παρέχονται. Για τη μετατροπή μεταξύ AUD και USD χρησιμοποιήθηκε ισοτιμία μετατροπής 1,56 AUD = 1 USD.

Η Compare the Market είναι μια υπηρεσία σύγκρισης που αφαιρεί τη δύσκολη δουλειά από τις αγορές. Απλοποιούμε για τους Αυστραλούς τη γρήγορη και εύκολη σύγκριση και αγορά προϊόντων ασφάλισης, ενέργειας και στεγαστικών δανείων από διάφορους παρόχους. Το εύχρηστο εργαλείο σύγκρισης που διαθέτουμε σας βοηθά να αναζητήσετε μια σειρά προϊόντων που μπορεί να ταιριάζουν στις ανάγκες σας και να ωφελήσουν την τσέπη σας.

Η αναλυτική μελέτη βρίσκεται παρακάτω αλλά και στην παρακάτω σελίδα: https://www.comparethemarket.com.au/health-insurance/features/best-coun…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:11

Πρωθυπουργός Κατάρ για Ρας Λαφάν: Μεγάλες επιπτώσεις στον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο παγκοσμίως

18:09

Ζαχαράκη: Τον Μάιο ολοκληρώνεται η διαδικασία πιστοποίησης για το ΙΒ στα 13 δημόσια σχολεία

18:09

Στη «σκιά» του πολέμου το Χρηματιστήριο της Αθήνας - Σε νέο χαμηλό για το 2026 ο δείκτης των τραπεζών

18:00

Θεοχάρης: Bασικός πυλώνας της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

17:46

Lavipharm: Ισχυρή αύξηση EBITDA κατά 48,9% και Κερδών προ φόρων κατά 108,2%

17:43

CNN: Xτυπήθηκε αμερικανικό F-35 από ιρανικά πυρά

17:38

ΔΕΗ: Στα 2 δισ. ευρώ το προσαρμοσμένο EBITDA το 2025 - Μέρισμα 0,6 ευρώ ανά μετοχή

17:31

Η Uber επενδύει 1,25 δισ. δολάρια στην Rivian για ρομποταξί

17:31

Πύραυλοι της Τεχεράνης χτύπησαν διυλιστήριο στη Χάιφα - Το Τελ Αβίβ κατέστρεψε ιρανικά πλοία στην Κασπία

17:28

Φλωρίδης για οπαδική βία: «Θα αντιμετωπιστεί και στη Θεσσαλονίκη»

17:22

Χρυσοχοΐδης: Η ασφάλεια βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη και επενδύσεις

17:16

Μηνιγγίτιδα Β: Προγενέστερες λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για βαριά νόσηση

17:14

Ομάν: Ο ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «επέτρεψαν στον εαυτό τους να παρασυρθούν» στον πόλεμο

17:09

Πάιατ: Πώς θα γίνει ανταγωνιστικός ο Κάθετος Άξονας

17:01

Μπέσεντ: Η Ουάσινγκτον ενδέχεται να άρει ορισμένες κυρώσεις κατά ιρανικού πετρελαίου

17:00

Ράλι στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας λόγω Μ. Ανατολής - Άλμα 10,4% στην αμόλυβδη και 19,7% στο ντίζελ

16:52

ΕΕΤ: Ολοκληρώθηκε ο 9ος Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα “European Money Quiz”

16:48

Δήμος Αθηναίων: Τέσσερις γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας με 17 λεωφορεία

16:40

QatarEnergy για ιρανικές επιθέσεις στο Ras Laffan: «Έως 5 χρόνια για αποκατάσταση ζημιών»

16:34

Κοινή δήλωση 6 χωρών για τα Στενά του Ορμούζ: «Θα συμβάλλουμε στην ασφαλή διέλευση πλοίων»

16:21

ΕΕ: Αμετακίνητος ο Όρμπαν από το βέτο για το δάνειο 90 δισ. ευρώ προς Ουκρανία

16:12

Τελ Αβίβ: «Η επίθεση στο South Pars έγινε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ»

16:10

Βασιλικός (ΞΕΕ): Η ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας αναδιαμορφώνει τον τουρισμό

16:08

Ζαχαράκη: Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών - Αντίδραση από τα υπόλοιπα κόμματα

15:55

CrediaBank: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη

15:49

Επεκτείνεται το πτωτικό σερί στην Wall Street - Νέες απώλειες για τους δείκτες

15:43

SMERC: Νέες Επενδύσεις ύψους €12 εκατ. στις εταιρείες Άροσις-Γης Βοΐου και Organic3S

15:38

Ισραήλ: Ο πόλεμος εναντίον του Ιράν είναι «μια ευλογία», σύμφωνα με υπουργό

15:36

«Βουτιά» 7% για τον χρυσό, στο -12% το ασήμι

15:34

Υδρογονάνθρακες: Στη δεύτερη φάση ερευνών το υπεράκτιο οικόπεδο «Μπλοκ 2» στο Ιόνιο