Tip of the Day

Οι καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία - Η θέση της Ελλάδας

09-01-2024 | 00:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία - Η θέση της Ελλάδας

Δεδομένου ότι ένας στους δύο ανθρώπους στον κόσμο φέρεται να αναπτύσσει κάποια διαταραχή της ψυχικής υγείας κάποια στιγμή στη ζωή του, η προτεραιότητα στην ψυχική ευεξία δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Όμως, η διατήρηση της θετικής ψυχικής ευεξίας είναι ευκολότερο να γίνει σε ορισμένες τοποθεσίες από ό,τι σε άλλες.

Για τους ανθρώπους που αναρωτιούνται σε ποια χώρα μπορούν να βρουν την καλύτερη ισορροπία, οι ειδικοί σε θέματα υγείας του Compare the Market AU διερεύνησαν πώς κατατάσσονται οι χώρες σε όλο τον κόσμο σε έξι διαφορετικούς παράγοντες, όπως: ο αριθμός των διαθέσιμων ψυχιάτρων, οι δαπάνες για την υγεία, η ευτυχία και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Συνολικά, η Ελβετία αποκαλύφθηκε ως η καλύτερη χώρα και κατέχει την υψηλότερη θέση όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων ψυχιάτρων. Η Ελβετία επενδύει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό χρημάτων στην ψυχική υγεία, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (18.256 δολάρια), με 16.083 δολάρια.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία, η οποία κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση για το πράσινο και την ευτυχία. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με τη δεύτερη χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ με μέσο όρο 7,14 λίτρα ανά έτος, κατά κεφαλήν. Είναι επίσης η χώρα που επενδύει το τρίτο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό σε δαπάνες υγείας, με 12.019 δολάρια κατά κεφαλήν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως με τον 4ο μεγαλύτερο αριθμό ψυχιάτρων/ψυχολόγων στην ανά 10,000 άτομα αλλά έχει το δεύτερο κατώτατο σκορ στον δείκτη ευτυχίας χωρών παγκοσμίως!

Η αναλυτική κατάταξη έχει ως εξής:

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, ωστόσο, περιλαμβάνονται η Κροατία με συνολική βαθμολογία μόλις 1,62, η Πολωνία (2,08) και η Πορτογαλία (2,29).

Εμβαθύνοντας περισσότερο στα ευρήματα της έρευνας, η μελέτη αποκάλυψε επίσης τις καλύτερες χώρες συνολικά για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η Ιταλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 16,5 ώρες να αφιερώνονται καθημερινά στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική φροντίδα. Ακολουθούν η Γαλλία (16,2 ώρες) και η Ισπανία (15,8 ώρες).

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Lana Hambilton, επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης υγείας της Compare the Market AU, αναφέρει: «Με την ευαισθητοποίηση για την ψυχική ευεξία να είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ και την πίεση της καθημερινότητας να είναι πάντα παρούσα, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας αφιερώνοντας χρόνο στην αυτοφροντίδα και διασφαλίζοντας ότι έχετε το κατάλληλο ιδιωτικό συμβόλαιο ασφάλισης υγείας για να υποστηρίξετε την ευεξία και τα οικονομικά σας σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ να αναζητήσετε ιατρική υποστήριξη ή θεραπεία».

Μεθοδολογία:

Αυτό το σύνολο δεδομένων* κατέταξε 25 χώρες, με βάση το πόσο καλές είναι όσον αφορά την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήθηκαν έξι διαφορετικοί παράγοντες. Αφού συλλέχθηκαν τα δεδομένα για τους παράγοντες, οι παράγοντες κανονικοποιήθηκαν, ώστε να δοθεί σε κάθε παράγοντα μια βαθμολογία μεταξύ 0 και 1. Εάν δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, δόθηκε βαθμολογία 0. Οι κανονικοποιημένες τιμές αθροίστηκαν στη συνέχεια για να δοθεί σε κάθε τοποθεσία μια συνολική βαθμολογία από έξι. Στη συνέχεια, οι χώρες κατατάχθηκαν από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη θέση, με βάση τη συνολική βαθμολογία τους.

Οι παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι εξής:

Ψυχίατροι - Ο αριθμός των ψυχιάτρων ανά 10.000 κατοίκους. Από τον ΠΟΥ, με ορισμένα στοιχεία από ξεχωριστή πηγή του ΠΟΥ.
Κρατικές δαπάνες υγείας - Δαπάνες υγείας ανά κάτοικο. Προέρχεται από τον ΠΟΥ.
Βαθμολογία ευτυχίας - Μέση βαθμολογία ευτυχίας για την περίοδο 2020-2022. Προέρχεται από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.
Work-Life Balance - Ο αριθμός των ωρών κάθε ημέρας που αφιερώνονται στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική φροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει το φαγητό και τον ύπνο. Προέρχεται από τον ΟΟΣΑ.
Πράσινος χώρος - Το ποσοστό της συνολικής έκτασης γης που καλύπτεται από δάση, από το 2022. Πηγή: The Global Economy.
Κατανάλωση αλκοόλ - Μέση κατανάλωση αλκοόλ ανά κάτοικο, ανά έτος σε λίτρα. Πηγή: World Population Review.

Οι παράγοντες αναπροσαρμόστηκαν ως εξής:

Ψυχίατροι - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές δίνουν χαμηλή βαθμολογία.
Κρατικές δαπάνες υγείας - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές παίρνουν χαμηλή βαθμολογία.
Βαθμολογία ευτυχίας - Υψηλές τιμές παίρνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Χώρος πρασίνου - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Κατανάλωση αλκοόλ - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία.

Όλα τα δεδομένα είναι σωστά από τις 02/10/23. Τα δεδομένα κατάταξης που εμφανίζονται αποτελούν σύνθεση πολλαπλών πηγών δεδομένων και ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικής ζωής. Όλα τα δεδομένα είναι ακριβή σε σχέση με τις πηγές που παρέχονται. Για τη μετατροπή μεταξύ AUD και USD χρησιμοποιήθηκε ισοτιμία μετατροπής 1,56 AUD = 1 USD.

Η Compare the Market είναι μια υπηρεσία σύγκρισης που αφαιρεί τη δύσκολη δουλειά από τις αγορές. Απλοποιούμε για τους Αυστραλούς τη γρήγορη και εύκολη σύγκριση και αγορά προϊόντων ασφάλισης, ενέργειας και στεγαστικών δανείων από διάφορους παρόχους. Το εύχρηστο εργαλείο σύγκρισης που διαθέτουμε σας βοηθά να αναζητήσετε μια σειρά προϊόντων που μπορεί να ταιριάζουν στις ανάγκες σας και να ωφελήσουν την τσέπη σας.

Η αναλυτική μελέτη βρίσκεται παρακάτω αλλά και στην παρακάτω σελίδα: https://www.comparethemarket.com.au/health-insurance/features/best-coun…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:44

Τέμπη: Δεκτό το πρώτο αίτημα συγγενών για εξετάσεις σε εργαστήρια του εξωτερικού

23:31

Η Ουγγαρία θα αγοράσει έως και 10 μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες από τις ΗΠΑ

23:18

Relief rally στη Wall Street - Η καλύτερη ημέρα του Dow Jones εδώ και 1 έτος

23:05

Πετρέλαιο: Ημερήσιες απώλειες εξαετίας για WTΙ με φόντο τα «σύννεφα» στα Στενά του Ορμούζ

22:52

Το Μ. Σάββατο ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ με Ιράν - «Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ»

22:39

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 4,1 εκατ. ευρώ

22:26

Δένδιας: Προγραμματική συμφωνία με ΕΤΕπ για ενεργειακή αναβάθμιση στρατοπέδων

22:13

Πρόεδρος κοινοβουλίου Ιράν: 3 από τα 10 σημεία της συμφωνίας έχουν ήδη παραβιαστεί

22:00

«Πυρά» Τραμπ στο NATO και νέο ζήτημα αποχώρησης - «Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»

21:47

Shell: «Ρίχνει» τις προβλέψεις για παραγωγή LNG, αλλά τα κέρδη από το πετρέλαιο θα είναι «σημαντικά υψηλότερα» το Q1

21:34

Σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων ο χρυσός με βλέμμα στην εκεχειρία

21:21

Πρακτικά Fed: Επιβεβαίωση για μία μείωση επιτοκίων φέτος - Η ανάγνωση για πόλεμο και δασμούς

21:08

Νετανιάχου: «Δεν είναι το τέλος του πολέμου - Το δάχτυλο παραμένει στη σκανδάλη»

20:55

Μητσοτάκης στο CNN: Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτεί διόδια στα Στενά του Ορμούζ

20:42

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μετά την εκεχειρία με το Ιράν»

20:26

Λευκός Οίκος: Tο σχέδιο 10 σημείων που δημοσίευσε το Ιράν δεν είναι αυτό που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ

20:13

Παγκόσμιος αντίκτυπος για το ελληνικό «Age Ban» στα social media: Τα διεθνή δίκτυα για την πρωτοβουλία της Αθήνας

20:00

Μέση Ανατολή: Εκεχειρία σε «τεντωμένο σχοινί» - Η διαμεσολάβηση του Πακιστάν και το παρασκήνιο

19:56

Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου τα διαγωνίσματα Προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων

19:45

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από Meta - Στην κούρσα απέναντι σε Google και OpenAI

19:36

Prodea: Εκτίναξη για Adjusted EBITDA το 2025 - Πρόταση για συνολικό μέρισμα 420 εκατ. ευρώ

19:34

«Πάρτι» λόγω εκεχειρίας στις ευρωαγορές - Στο +7% ο ταξιδιωτικός κλάδος

19:19

Ουγγαρία: Ο Βανς καταδικάζει τα «σκανδαλώδη» σχόλια Ζελένσκι για τον Όρμπαν

19:13

Τραμπ: Ο Λίβανος δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

19:03

Κουβέιτ: Καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς

18:52

Επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ: «Το παράθυρο ευκαιρίας δύο εβδομάδων πρέπει να αξιοποιηθεί»

18:45

Αυξήσεις φόρων 80% στα τσιγάρα με πάνω από 6 ευρώ το πακέτο στην Ελλάδα ίσως φέρει οδηγία της ΕΕ

18:32

Bwin: Πασχαλινές δράσεις με νόημα

18:19

Premia: Από 9 Απριλίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των 150.000 νέων ομολογιών στο ΧΑ

18:03

Η Μπλε Κέδρος απέκτησε ακίνητο στην Αθήνα έναντι 695.000 ευρώ