Tip of the Day

Επιστολική ψήφος: Βήμα-βήμα η διαδικασία

01-12-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βήμα-βήμα η διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Τις λεπτομέρειες καθιέρωσης του μέτρου της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασαν η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Θεόδωρος Λιβάνιος αντίστοιχα.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία και ότι η εφαρμογή του μέτρου αποτελεί μία ουσιαστική κίνηση για τον περιορισμό της αποχής.

Όπως είπε, με την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου αίρονται τα πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου κι' αν αυτοί ζουν, όπου κι' αν βρίσκονται την ημέρα των ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. «Με μια απλή, εύκολη και απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό και όσοι ζουν στην Ελλάδα και επιθυμούν θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν και χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα», επισήμανε η υπουργός.

Ανέφερε, ακόμα, θα ακολουθήσουν εκτενείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του νέου έτους.

Πώς ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο

Τη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
  • Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
  • H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
  • Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία. Με την καθιέρωση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας της επιστολικής ψήφου, αίρονται όλα τα πραγματικά/πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται, την ημέρα των Ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο – νομικό ή πραγματικό – για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας.».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε: «Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εντός και εκτός επικρατείας στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είναι ένα μεγάλο βήμα. Ένα βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας».

Οι προθεσμίες – Τι θα περιέχει ο φάκελος

Ο εκλογέας το δηλώνει μέσω πλατφόρμας gov.gr, 40 μέρες πριν. Οι φάκελοι θα παραλαμβάνονται μέχρι 17.00 απόγευμα της 8ης Ιουνίου.

Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μόνο με επιστολική ψήφο, δηλαδή δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα, ενώ οι Έλληνες εκλογείς θα έχουν και τις δύο δυνατότητες: δηλαδή επιστολική ψήφος ή φυσική παρουσία.

Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου θα περιέχει:

  • Φάκελος επιστροφής
  • Αίτηση υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου
  • Ψηφοδέλτιο
  • Λευκός φάκελος ψηφοφορίας
  • Έντυπο οδηγιών

Ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του στην οποία θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές.

Σε ακόμα ένα έντυπο. το οποίο θα έχει αριθμούς ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει από το έντυπο των συνδυασμών έως 4 υποψήφιους του συνδυασμού που έχει ψηφίσει σημειώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό τους.

Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί – όπως είπε ο πρωθυπουργός – «το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:22

Συνάντηση του Σύρου προέδρου Σάρα με τον Πούτιν αύριο Τετάρτη

19:11

Pinterest: Απολύει το 15% των υπαλλήλων καθώς στρέφεται στο AI - «Bουτιά» σχεδόν 10% της μετοχής

19:00

Κυβερνητικό σχέδιο: Οι μεταρρυθμίσεις και τα εμβληματικά έργα του ΥΠΕΘΟ

18:56

Πλεύρης: Μια φορά παράνομος αν μπεις στη χώρα, πάντα παράνομος

18:49

Υπουργείο Ανάπτυξης για «Βιολάντα»: Αρμόδια για την αδειοδότηση η Περιφέρεια Θεσσαλίας

18:47

Ενέργειες ΥΠΕΝ αναφορικά με το ξενοδοχείο στην παραλία Μύτακας της Μήλου

18:37

PKK: Οι συγκρούσεις μεταξύ συριακού στρατού και Κούρδων απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία

18:34

ΗΠΑ: Σε χαμηλό δεκαετίας ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο

18:22

ΗΠΑ: Σχεδιάζει μόνιμη παρουσία της CIA στη Βενεζουέλα στη μετά Μαδούρο εποχή

18:04

Trastor: Το μεγαλύτερο logistics center στην Ελλάδα έλαβε την πιστοποίηση LEED Gold

18:01

Όμιλος Φάις: Διευρύνει το διεθνές του αποτύπωμα σε 6 αγορές, με την είσοδο στην Τσεχία

17:52

Χρυσοχοΐδης: Πρώτος μας στόχος και για το 2026 η μείωση της μεσαίας εγκληματικότητας

17:50

Τραπεζική «εκτόξευση» στο ΧΑ λόγω MSCI

17:36

Κατσαφάδος: Εντός μηνός οι αποζημιώσεις σε πληγέντες - Περίπου 200 αυτοψίες σε κατοικίες

17:32

Ισπανία: Αποζημιώσεις 20 εκατ. ευρώ στα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος

17:27

Ευρωβαρόμετρο: Μεγαλώνει η ανησυχία για τον αντισημιτισμό

17:23

Παπαθανάσης: Έγκριση περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠΑ 2026-2030

17:18

Γάλλοι παραγωγοί κονιάκ θα πληρώσουν για να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους

17:13

Το ΣτΕ αναστέλλει τις οικοδομικές εργασίες στην παραλία Μύτακας της Μήλου

17:07

Επίσκεψη Σοφίας Ζαχαράκη και Παύλου Μαρινάκη στο 2ο ΓΕΛ Γέρακα

17:03

ΑΑΔΕ: Η επικαιροποίηση των ΚΑΔ δεν επηρεάζει την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

16:59

Μητσοτάκης για τροχαίο στη Ρουμανία: Ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων

16:57

Wall Street: Ιστορικό υψηλό για S&P 500 - Το focus σε Fed και Big Tech, «βουτιά» για τις μετοχές υγείας

16:57

H Ιταλία θα προτείνει την ένταξη των Φρουρών της Επανάστασης στις τρομοκρατικές οργανώσεις

16:50

ΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη για 510 θέσεις σε νοσοκομεία

16:43

Η ΝΔ παραπέμπει την Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας για επεισόδιο στη Βουλή

16:25

ΒΕΑ: Ασφυξία για τις μικρές επιχειρήσεις από τη νέα άνοδο στο κόστος ρεύματος


16:22

Κίνα - Ρωσία: Συμφωνία για στενότερους αμυντικούς δεσμούς

16:17

Νέα υποτροφία του Ιδρύματος Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά με τη στήριξη της Giant Heart της Novibet

16:16

ΕΥ Ελλάδος: Ρεκόρ εσόδων 247 εκατ. το 2025 - Σταθερή ανάπτυξη 18,7% την τελευταία πενταετία