Tip of the Day

Επιστολική ψήφος: Βήμα-βήμα η διαδικασία

01-12-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βήμα-βήμα η διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Τις λεπτομέρειες καθιέρωσης του μέτρου της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασαν η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Θεόδωρος Λιβάνιος αντίστοιχα.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία και ότι η εφαρμογή του μέτρου αποτελεί μία ουσιαστική κίνηση για τον περιορισμό της αποχής.

Όπως είπε, με την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου αίρονται τα πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου κι' αν αυτοί ζουν, όπου κι' αν βρίσκονται την ημέρα των ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. «Με μια απλή, εύκολη και απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό και όσοι ζουν στην Ελλάδα και επιθυμούν θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν και χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα», επισήμανε η υπουργός.

Ανέφερε, ακόμα, θα ακολουθήσουν εκτενείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του νέου έτους.

Πώς ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο

Τη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
  • Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
  • H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
  • Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία. Με την καθιέρωση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας της επιστολικής ψήφου, αίρονται όλα τα πραγματικά/πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται, την ημέρα των Ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο – νομικό ή πραγματικό – για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας.».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε: «Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εντός και εκτός επικρατείας στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είναι ένα μεγάλο βήμα. Ένα βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας».

Οι προθεσμίες – Τι θα περιέχει ο φάκελος

Ο εκλογέας το δηλώνει μέσω πλατφόρμας gov.gr, 40 μέρες πριν. Οι φάκελοι θα παραλαμβάνονται μέχρι 17.00 απόγευμα της 8ης Ιουνίου.

Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μόνο με επιστολική ψήφο, δηλαδή δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα, ενώ οι Έλληνες εκλογείς θα έχουν και τις δύο δυνατότητες: δηλαδή επιστολική ψήφος ή φυσική παρουσία.

Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου θα περιέχει:

  • Φάκελος επιστροφής
  • Αίτηση υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου
  • Ψηφοδέλτιο
  • Λευκός φάκελος ψηφοφορίας
  • Έντυπο οδηγιών

Ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του στην οποία θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές.

Σε ακόμα ένα έντυπο. το οποίο θα έχει αριθμούς ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει από το έντυπο των συνδυασμών έως 4 υποψήφιους του συνδυασμού που έχει ψηφίσει σημειώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό τους.

Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί – όπως είπε ο πρωθυπουργός – «το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:02

Κολωνάκι: Αυτοκίνητο έπεσε σε κατάστημα εστίασης - 11 τραυματίες

08:00

Οι καλεσμένοι της JP Morgan στην Αθήνα και το τραπεζικό «μενού»

23:58

Χαλκιδική: Για κλοπές οχημάτων συνελήφθη ένας άνδρας και ταυτοποιήθηκε ο συνεργός του

23:37

Τσουκαλάς: Ο λαός περιμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση του «αποτύχαμε»

23:16

Ιράν: Η Τεχεράνη θα συνεργαστεί με τον ΔΟΑΕ, αλλά οι επιθεωρήσεις εμπεριέχουν κινδύνους

22:48

Χαρδαλιάς: Στην Περιφέρεια Αττικής θέλουμε να αποτελέσουμε υπόδειγμα αποτελεσματικής διοίκησης

22:17

Ζαχάρω: Σύλληψη άνδρα για απόπειρα αρπαγής 4χρονης

21:47

Καστοριά: Εξιχνιάστηκε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ηλικιωμένης

21:18

Συλλήψεις για ανεξέλεγκτες απορρίψεις αποβλήτων σε ανενεργό λατομείο στη Χαλκιδική

21:01

Πυροσβεστική: 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

20:52

Μακρόν για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα

20:34

Τραμπ – Πούτιν: Το τέλος μίας αμφιλεγόμενης σχέσης ή διπλωματικό «κρεσέντο»; - Οι επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον

20:26

Χαλκιδική: Νεκρή λουόμενη σε θαλάσσια περιοχή της Νικήτης

20:12

Ισπανία: Σε κόκκινο συναγερμό η Καταλονία λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων

20:00

Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Σε τελική φάση οι δοκιμές – Ολοκληρώνονται προς τα μέσα Σεπτεμβρίου

19:48

Μητσοτάκης: Αναγνωρίζεται διεθνώς η εξέχουσα οικουμενική αξία του Μινωικού πολιτισμού

19:37

Reuters: Οι πρώτες αντιδράσεις των επενδυτών στην εξαγγελία Τραμπ για δασμούς 30% στην ΕΕ

19:06

Λίβανος: Ένας νεκρός από ισραηλινό πλήγμα

18:44

Μητσοτάκης για κάρτα εργασίας: Μόνο στον τουρισμό οι δηλωθείσες υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 1000%

18:35

Κόστα: Η ΕΕ παραμένει σταθερή, ενωμένη και έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά μας

18:27

Γερμανία: Κάλεσμα άμεσων συνομιλιών από τη βιομηχανική ένωση BDI μετά την ανακοίνωση Τραμπ για τους δασμούς

18:23

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Κασσάνδρας, αύριο, λόγω υψηλού κινδύνου δασικής πυρκαγιάς

18:11

ΗΠΑ: Τα αυξημένα έσοδα απ' τα τελωνεία ανοίγουν την όρεξη του Τραμπ για περισσότερους δασμούς

17:46

Γάζα: Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι επαφές για εκεχειρία

17:38

Ελληνική συνδρομή με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Β. Μακεδονία για την αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς

17:23

Συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Ψαρά» με τη φρεγάτα «Tarkash» του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού

17:15

Ντερ Λάιεν: Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για συμφωνία - Έτοιμοι και για αντίμετρα

16:48

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις εκβίασης με πρωταγωνιστή «αστέρα» των social media

16:34

Τραμπ: Δασμοί 30% σε ΕΕ και Μεξικό

16:28

ΑΑΔΕ: Ωράριο Λειτουργίας Τελωνειακού Ελεγκτικού Σταθμού Μαυροματίου