Tip of the Day

Πυρκαγιά: Οδηγίες προστασίας εάν βρισκόμαστε κοντά σε μέτωπα - Τι να προσέξουμε

23-08-2023 | 09:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι να προσέξουν οι πολίτες κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών - Οι οδηγίες των γιατρών

Οδηγίες στους κατοίκους και τους εργαζόμενους σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών και εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, δίνουν με κοινή τους ανακοίνωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και η Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ειδικότερα:

- Επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρχών.

- Συστήνεται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων και η έκθεση σε καπνό, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (πχ αναπνευστικά νοσήματα καρδιοπάθειες κ.ά.), οι ηλικιωμένοι, τα νεογνά, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες.

- Συστήνεται η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, συστήνεται η χρήση κλιματιστικού με ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα. Αντίστοιχα, εφόσον χρειαστεί να γίνει μετακίνηση με αυτοκίνητο, επιβάλλεται η χρήση κλιματισμού, αποκλειστικά με ανακύκλωση αέρα.

- Επιβάλλεται η αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης σε συνθήκες ατμοσφαρικής επιβάρυνσης από τον καπνό.

- Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος και λοιπών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους που επιδεινώνουν περισσότερο την ποιότητα του αέρα, όπως π.χ. η χρήση κεριών για φωτισμό, το μαγείρεμα σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ.

- Εφόσον η μετακίνηση ή η παραμονή σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη, επιβάλλεται η καλή ενυδάτωση και η εφύγρανση των αεροφόρων οδών. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή FFP3) με καλή εφαρμογή. Πρέπει να τονιστεί, ότι οι οι χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται οι μετακινήσεις να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, π.χ. το βράδυ.

- Για τους ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής - και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

- Τέλος, συστήνεται στους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα. Επιπρόσθετα, στο διαδίκτυο υπάρχουν χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως μικροσωματίδια ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά της αεροασφάλειας και ανάμειξη στις εκλογές

23:52

Η Σίφνος ανάμεσα στα 58 νέα μέλη του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO

23:44

WFP: Οι μερίδες τροφίμων στο Σουδάν θα πρέπει να μειωθούν λόγω ελλείψεων στη χρηματοδότηση

23:35

Η Λάρνακα ορίζεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2030

23:24

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street - Σχεδόν 2% κάτω ο Nasdaq

23:08

WSJ: Γουόρς και Χάσετ οι δύο επικρατέστεροι για την προεδρία της Fed

23:00

Tether: Προσφορά εξαγοράς της Γιουβέντους από την Exor - Επενδύει 1 δισ. ευρώ

22:47

Γάζα: Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από ασθένειες και μολύνσεις μετά από πλημμύρες

22:38

ΟΗΕ: Υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών στην ΛΔ του Κονγκό τάχθηκε η Ελλάδα

22:24

Μικρή πτώση για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά

22:12

Δεκάδες μετανάστες εισήλθαν στην Πολωνία μέσω κρυφής σήραγγας με τη Λευκορωσία

21:55

Γαλλία: Εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία πριν γίνουν διαπραγματεύσεις για το εδαφικό

21:42

Συνάντηση Πιερρακάκη - Κόστα: Σταθερότητα, ανάπτυξη, ανθεκτικότητα οι προτεραιότητες

21:28

«Βουτιά» 3% για το ασήμι μετά το ρεκόρ - Σε υψηλό επτά εβδομάδων ο χρυσός

21:14

Ο Τραμπ λέει ότι Καμπότζη και Ταϊλάνδη συμφώνησαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες

20:59

Πιερρακάκης: Ο προϋπολογισμός του 2026 είναι το θεμέλιο της επόμενης φάσης

20:54

ΕΕ: «Παγώνουν» επ' αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 δισ. ευρώ

20:42

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρωσίας

20:32

Μαρινάκης και Αγγελικούση στις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας

20:19

Ουκρανία: Η ένταξη στην ΕΕ από το 2027 προβλέπεται στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

20:08

Τουρκία: Ξεκινά στις 9 Μαρτίου η δίκη του Ιμάμογλου για διαφθορά

20:02

Η νέα στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ: Ιδεολογικές εμμονές και διεθνείς κίνδυνοι

19:48

Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στη βιώσιμη αεροπορική ανάπτυξη

19:35

ΑΑΔΕ: Νέα σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα - Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια

19:26

Ισπανία: Επικρίσεις στους Σοσιαλιστές για τον χειρισμό καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης

19:20

Ουκρανία: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο έφθασαν τους 155.368 νεκρούς

19:09

Κλιμακώνουν οι αγρότες: Κλειστή η Αθηνών - Θεσσαλονίκης στη Νίκαια, αύριο η κρίσιμη σύσκεψη

19:06

Συνάντηση Μητσοτάκη με την απεσταλμένη ΟΗΕ για την Κύπρο

18:53

Πτωτικό κλείσιμο στις ευρωαγορές με το focus σε νέα μάκρο

18:45

Q&R: ΑΜΚ με μετρητά ύψους 2,249 εκατ. ευρώ - Στα 1,10 ευρώ οι νέες μετοχές