Tip of the Day

Πυρκαγιά: Οδηγίες προστασίας εάν βρισκόμαστε κοντά σε μέτωπα - Τι να προσέξουμε

23-08-2023 | 09:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι να προσέξουν οι πολίτες κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών - Οι οδηγίες των γιατρών

Οδηγίες στους κατοίκους και τους εργαζόμενους σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών και εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, δίνουν με κοινή τους ανακοίνωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και η Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ειδικότερα:

- Επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρχών.

- Συστήνεται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων και η έκθεση σε καπνό, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (πχ αναπνευστικά νοσήματα καρδιοπάθειες κ.ά.), οι ηλικιωμένοι, τα νεογνά, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες.

- Συστήνεται η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, συστήνεται η χρήση κλιματιστικού με ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα. Αντίστοιχα, εφόσον χρειαστεί να γίνει μετακίνηση με αυτοκίνητο, επιβάλλεται η χρήση κλιματισμού, αποκλειστικά με ανακύκλωση αέρα.

- Επιβάλλεται η αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης σε συνθήκες ατμοσφαρικής επιβάρυνσης από τον καπνό.

- Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος και λοιπών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους που επιδεινώνουν περισσότερο την ποιότητα του αέρα, όπως π.χ. η χρήση κεριών για φωτισμό, το μαγείρεμα σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ.

- Εφόσον η μετακίνηση ή η παραμονή σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη, επιβάλλεται η καλή ενυδάτωση και η εφύγρανση των αεροφόρων οδών. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή FFP3) με καλή εφαρμογή. Πρέπει να τονιστεί, ότι οι οι χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται οι μετακινήσεις να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, π.χ. το βράδυ.

- Για τους ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής - και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

- Τέλος, συστήνεται στους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα. Επιπρόσθετα, στο διαδίκτυο υπάρχουν χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως μικροσωματίδια ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Στρατιωτικός σύμβουλος του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αποκαλεί «Σατανά» τον Τραμπ

23:41

Bloomberg για Μ. Ανατολή: Φόβοι για πληθωρισμό άνω του 3% στην ΕΕ - «Χτύπημα» και στην ανάπτυξη

23:28

Το Ισραήλ «θα πολεμήσει για όσο χρειαστεί»: Απειλούν οι IRGC - Νέα σχόλια Τραμπ

23:15

Σε ισχύ τα μέτρα της κυβέρνησης για την αισχροκέρδεια - Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΠΝΠ

23:02

Η ΕΕ διαθέτει 100 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο

22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με την επικεφαλής της ΕΕ για τα Κοινωνικά Δικαιώματα την Πέμπτη

22:35

ΣΑ ΟΗΕ για Λίβανο: Ελλάδα, Κύπρος και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητούν αυτοσυγκράτηση

22:21

Wall Street: Απώλειες σχεδόν 300 μονάδων για Dow Jones - Με ράλι 9,18% η Oracle

22:07

Μπέργκαμ: Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες θα αυξήσουν την παραγωγή τους

21:54

Μελόνι: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για αποτρέψουμε την κερδοσκοπία»

21:42

Τσιόδρας: Οι επίσημες Εκθέσεις δείχνουν την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά το κράτος δικαίου

21:29

Με άλμα 4,5% «απάντησε» το πετρέλαιο στον ΔΟΕ

21:18

Δημοσκόπηση Pulse: Ικανοποιημένο το 72% με τις ενέργειες για την Κύπρο - Δεν ανεβάζουν ποσοστά Τσίπρας και Σαμαράς

21:07

ΠΟΥ: Η νέα ανάφλεξη βαθαίνει την κρίση υγείας στη Μέση Ανατολή

20:55

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: «Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τους Ισραηλινούς μετά το Ολοκαύτωμα»

20:47

Κόστα: Ζωτικής σημασίας η ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν λόγω Μέσης Ανατολής

20:41

Θεοδωρικάκος: «Το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι»

20:39

Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια το έλλειμμα των ΗΠΑ στο δίμηνο του 2026 - Ετήσια πτώση 12%

20:28

Δολάριο και πληθωρισμός άσκησαν πιέσεις στον χρυσό

20:14

Ιράν: Απειλεί να χτυπήσει λιμάνια στη Μέση Ανατολή εάν πληγούν τα δικά του

20:02

Μητσοτάκης για social media: Εντός του μήνα οι αποφάσεις για τον περιορισμό πρόσβασης των κάτω των 15 ετών

19:57

ΝΥΤ: Ο βομβαρδισμός σχολείου στο Ιράν οφείλεται σε λάθος του αμερικανικού στρατού

19:54

Τραμπ: «Δεν πιστεύω πως το Ιράν έχει ναρκοθετήσει τα Στενά του Ορμούζ» - 3 όροι για ειρήνη από Τεχεράνη

19:42

Νορβηγία: Σύλληψη τριών υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

19:32

Οικονομία της ασφάλειας: Οι σύγχρονοι πόλεμοι αυξάνουν τη ζήτηση για drones, αντιπυραυλικά και τεχνολογίες επιτήρησης

19:29

Κώτσηρας: Αυξημένης σημασίας η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας

19:26

Επιστροφή στα «κόκκινα» για τις ευρωαγορές

19:24

Ιράν: Θα χτυπήσουν οι ΗΠΑ το νησί Χαργκ;

19:14

Πούτιν: Συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΑΕ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

19:05

Ουάσινγκτον: Βανάκι πέρασε την περίμετρο ασφαλείας του Λευκού Οίκου - Συνελήφθη ο οδηγός