Tip of the Day

Facebook: «Καμία ένδειξη» για επιπτώσεις στην ψυχική υγεία - Νέα μελέτη

16-08-2023 | 13:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To Facebook δεν βλάπτει την ψυχική υγεία υποστηρίζει νέα μελέτη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια διάδοση του Facebook συνδέεται με εκτεταμένη ψυχολογική βλάβη, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης (OII).

Σύμφωνα με το BBC, η έρευνα εξέτασε πώς η διάδοση του Facebook μπορεί να επηρέασε τα επίπεδα ευημερίας των χρηστών σε 72 χώρες. Αυτό αντικρούει την κοινή πεποίθηση ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν ψυχολογική βl;abh, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η Meta, στην οποία ανήκει το Facebook, έχει δεχτεί επικρίσεις μετά από μαρτυρίες πληροφοριοδοτών και δημοσιεύματα του Τύπου ότι η πλατφόρμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ορισμένων χρηστών. Η νέα έρευνα εξέτασε μόνο το Facebook και όχι τις άλλες πλατφόρμες της Meta, στις οποίες περιλαμβάνεται το Instagram.

«Η έρευνα είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία. Συνήθως πιστεύεται ότι αυτό είναι κακό για την ευημερία. Και τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και τα δεδομένα που αναλύσαμε δεν έδειξαν ότι ισχύει κάτι τέτοιο», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Andrew Przybylski, του OII. Προηγούμενες εργασίες του OII διαπίστωσαν επίσης μικρή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας και την ψυχική υγεία των εφήβων.

Ωστόσο, η μελέτη εξέτασε μόνο τις συνολικές επιπτώσεις της χρήσης του Facebook σε εθνικό επίπεδο. Τα ευρείας κλίμακας ευρήματα δεν θα αποκάλυπταν τον αντίκτυπο της χρήσης του Facebook σε ευάλωτες ομάδες. Επίσης, δεν εξέτασε τους κινδύνους που παρουσιάζουν ορισμένοι τύποι περιεχομένου, όπως το υλικό που προωθεί τον αυτοτραυματισμό.

Ο Przybylski δήλωσε πως οι ερευνητές χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από τις εταιρείες του Διαδικτύου. Στη Βρετανία αναμένεται να θεσπιστεί το νομοσχέδιο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (OSB). Ωστόσο, η καθηγήτρια Σόνια Λίβινγκστοουν, του London School of Economics, προειδοποίησε ότι η συνάφεια της μελέτης με το OSB είναι περιορισμένη.

«Η κριτική ότι οι ανησυχίες για τον χρόνο που περνούν οι χρήστες στην πλατφόρμα δεν υποστηρίζονται από ισχυρά στοιχεία είναι δίκαιη. Ωστόσο, η μελέτη που αναφέρεται εδώ είναι τόσο γενική που δεν είναι χρήσιμη στις τρέχουσες ρυθμιστικές ή κλινικές συζητήσεις», δήλωσε στο BBC. Και ενώ το νομοσχέδιο δίνει προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών – η έρευνα δεν εξετάζει τους νέους ως ξεχωριστή ομάδα και ούτως ή άλλως τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν το Facebook.

«Αυτό μου θυμίζει ένα συνέδριο στο οποίο πήγα και στο οποίο τέθηκε το ερώτημα αναρωτήθηκε ‘τι αλλαγές έφερε μισός αιώνας τηλεόρασης;’. Πώς μπορεί να υπάρχει μόνο μία απάντηση;» διερωτήθηκε.

Υποστήριξε όμως την έκκληση των συγγραφέων για περισσότερη έρευνα και την πρόσβαση σε δεδομένα. Η έρευνα του καθηγητή Przybylski και του συν-συγγραφέα Matti Vuorre βασίζεται σε μεγάλο όγκο δεδομένων που τους παρείχε το Facebook. Και οι δύο ερευνητές είναι ανεξάρτητοι από την εταιρεία και η έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από τον τεχνολογικό γίγαντα. Το Facebook έδωσε στους ερευνητές στοιχεία που δείχνουν πώς αυξήθηκε ο αριθμός των χρηστών σε κάθε χώρα μεταξύ 2008 και 2019, χωρισμένος σε δύο ηλικιακές ομάδες, 13-34 και άνω των 35 ετών.

Η ομάδα του OII συνέκρινε αυτά τα δεδομένα με άλλα που σχετίζονται με την ευημερία και συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας Gallup World Poll Survey από σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Συνολικά, οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι η αυξανόμενη υιοθέτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με αρνητική επίδραση στην ψυχολογική ευημερία.

Η Meta δήλωσε ότι ελπίζει πως «η πρώτη στο είδος της μελέτη» που χρησιμοποιεί εσωτερικά δεδομένα από μια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, να οδηγήσει σε παραγωγικές συζητήσεις με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους γονείς και τους ακαδημαϊκούς. «Μπορούμε να υποστηρίξουμε όσους αγωνίζονται με την ευημερία τους μόνο όταν κατανοούμε την πλήρη εικόνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Συρία: Εντολή για απομακρύνσεις κατοίκων λόγω σφοδρών μαχών σε κουρδικές περιοχές του Χαλεπίου

23:45

Κάλας: Η Ευρώπη συζητάει την απάντηση στην αμερικανική απειλή για τη Γροιλανδία

23:35

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον ερευνητή Λοράν Βινατιέ σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη Γαλλία

23:25

ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι «ένα παράδειγμα της επιρροής» του Τραμπ

23:11

Μικτά πρόσημα στη Wall Street - Πιέσεις από την τεχνολογία, ώθηση από τις αμυντικές μετοχές

23:05

Προειδοποίηση Βανς: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πάρουν «στα σοβαρά» τον Τραμπ

22:46

Αγρότες: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

22:32

ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική

22:09

Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο με φόντο τη Βενεζουέλα

21:48

Λευκός Οίκος: Καταγγέλλει μια «οργανωμένη επίθεση» εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου

21:31

Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές του χρυσού - Πτώση 3,2% για το ασήμι

21:24

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια – Κανονικά οι απόπλοι για Κρήτη από τον Πειραιά

21:16

Επίθεση Τραμπ κατά των Ρεπουμπλικανών που μπλοκάρουν τις στρατιωτικές εξουσίες του στη Βενεζουέλα

21:08

Ιράν: Διακοπή του διαδικτύου σε εθνική κλίμακα – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει ο Πεζεσκιάν

21:01

Λευκωσία: «Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ» το βίντεο που κυκλοφορεί με ισχυρισμούς για χρηματισμό του Χριστοδουλίδη

20:51

Μακρόν: Η Γαλλία θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

20:26

Ουκρανία: Χωρίς νερό περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά μετά από ρωσική επίθεση

20:11

Βενεζουέλα: Θα απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών

20:00

Αγροτικό Ζήτημα και Mercosur: Πώς το κενό στο χωράφι θα αδειάσει τις τσέπες μας;

19:53

Ιράν: Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές νεκροί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

19:51

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αυριανή μετάβαση του Κ. Μητσοτάκη στο Μάιντς

19:49

Ηγέτης αντιπολίτευσης Γροιλανδίας: Πρέπει να διεξάγουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ χωρίς τη Δανία

19:46

ΗΠΑ: Ψήφισμα της Γερουσίας μπλοκάρει περαιτέρω επιθέσεις στη Βενεζουέλα

19:25

Όμιλος Antenna: Επένδυση 30 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική Semafor

19:12

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές με στήριξη από τις μετοχές άμυνας

19:07

Συρία: Οι μάχες στο Χαλέπι «υπονομεύουν τις πιθανότητες» μιας συμφωνίας με την κεντρική εξουσία

18:58

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φθηνό ρεύμα για όλους

18:53

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

18:42

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Κανονικά από αύριο τα δρομολόγια προς Αθήνα

18:41

Η Alphabet κατακτά τη 2η θέση σε κεφαλαιοποίηση πίσω από την Nvidia - Ξεπέρασε την Apple