Tip of the Day

Facebook: «Καμία ένδειξη» για επιπτώσεις στην ψυχική υγεία - Νέα μελέτη

16-08-2023 | 13:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To Facebook δεν βλάπτει την ψυχική υγεία υποστηρίζει νέα μελέτη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια διάδοση του Facebook συνδέεται με εκτεταμένη ψυχολογική βλάβη, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης (OII).

Σύμφωνα με το BBC, η έρευνα εξέτασε πώς η διάδοση του Facebook μπορεί να επηρέασε τα επίπεδα ευημερίας των χρηστών σε 72 χώρες. Αυτό αντικρούει την κοινή πεποίθηση ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν ψυχολογική βl;abh, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η Meta, στην οποία ανήκει το Facebook, έχει δεχτεί επικρίσεις μετά από μαρτυρίες πληροφοριοδοτών και δημοσιεύματα του Τύπου ότι η πλατφόρμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ορισμένων χρηστών. Η νέα έρευνα εξέτασε μόνο το Facebook και όχι τις άλλες πλατφόρμες της Meta, στις οποίες περιλαμβάνεται το Instagram.

«Η έρευνα είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία. Συνήθως πιστεύεται ότι αυτό είναι κακό για την ευημερία. Και τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και τα δεδομένα που αναλύσαμε δεν έδειξαν ότι ισχύει κάτι τέτοιο», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Andrew Przybylski, του OII. Προηγούμενες εργασίες του OII διαπίστωσαν επίσης μικρή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας και την ψυχική υγεία των εφήβων.

Ωστόσο, η μελέτη εξέτασε μόνο τις συνολικές επιπτώσεις της χρήσης του Facebook σε εθνικό επίπεδο. Τα ευρείας κλίμακας ευρήματα δεν θα αποκάλυπταν τον αντίκτυπο της χρήσης του Facebook σε ευάλωτες ομάδες. Επίσης, δεν εξέτασε τους κινδύνους που παρουσιάζουν ορισμένοι τύποι περιεχομένου, όπως το υλικό που προωθεί τον αυτοτραυματισμό.

Ο Przybylski δήλωσε πως οι ερευνητές χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από τις εταιρείες του Διαδικτύου. Στη Βρετανία αναμένεται να θεσπιστεί το νομοσχέδιο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (OSB). Ωστόσο, η καθηγήτρια Σόνια Λίβινγκστοουν, του London School of Economics, προειδοποίησε ότι η συνάφεια της μελέτης με το OSB είναι περιορισμένη.

«Η κριτική ότι οι ανησυχίες για τον χρόνο που περνούν οι χρήστες στην πλατφόρμα δεν υποστηρίζονται από ισχυρά στοιχεία είναι δίκαιη. Ωστόσο, η μελέτη που αναφέρεται εδώ είναι τόσο γενική που δεν είναι χρήσιμη στις τρέχουσες ρυθμιστικές ή κλινικές συζητήσεις», δήλωσε στο BBC. Και ενώ το νομοσχέδιο δίνει προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών – η έρευνα δεν εξετάζει τους νέους ως ξεχωριστή ομάδα και ούτως ή άλλως τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν το Facebook.

«Αυτό μου θυμίζει ένα συνέδριο στο οποίο πήγα και στο οποίο τέθηκε το ερώτημα αναρωτήθηκε ‘τι αλλαγές έφερε μισός αιώνας τηλεόρασης;’. Πώς μπορεί να υπάρχει μόνο μία απάντηση;» διερωτήθηκε.

Υποστήριξε όμως την έκκληση των συγγραφέων για περισσότερη έρευνα και την πρόσβαση σε δεδομένα. Η έρευνα του καθηγητή Przybylski και του συν-συγγραφέα Matti Vuorre βασίζεται σε μεγάλο όγκο δεδομένων που τους παρείχε το Facebook. Και οι δύο ερευνητές είναι ανεξάρτητοι από την εταιρεία και η έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από τον τεχνολογικό γίγαντα. Το Facebook έδωσε στους ερευνητές στοιχεία που δείχνουν πώς αυξήθηκε ο αριθμός των χρηστών σε κάθε χώρα μεταξύ 2008 και 2019, χωρισμένος σε δύο ηλικιακές ομάδες, 13-34 και άνω των 35 ετών.

Η ομάδα του OII συνέκρινε αυτά τα δεδομένα με άλλα που σχετίζονται με την ευημερία και συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας Gallup World Poll Survey από σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Συνολικά, οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι η αυξανόμενη υιοθέτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με αρνητική επίδραση στην ψυχολογική ευημερία.

Η Meta δήλωσε ότι ελπίζει πως «η πρώτη στο είδος της μελέτη» που χρησιμοποιεί εσωτερικά δεδομένα από μια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, να οδηγήσει σε παραγωγικές συζητήσεις με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους γονείς και τους ακαδημαϊκούς. «Μπορούμε να υποστηρίξουμε όσους αγωνίζονται με την ευημερία τους μόνο όταν κατανοούμε την πλήρη εικόνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:14

Πακιστάν: Αποχώρησε η Ιρανική αντιπροσωπία - Οι Πακιστανοί θα μεταφέρουν στις ΗΠΑ τις θέσεις του Ιράν

17:47

Μητσοτάκης στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ: Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται σήμερα πιο κοντά από ποτέ

17:31

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τον καθαρισμό οικοπέδων - 15 Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία

17:25

Μαλί: Συντονισμένες επιθέσεις τζιχαντιστικών και αυτονομιστικών οργανώσεων σε ολόκληρη την χώρα

17:09

Χρυσοχοΐδης: 100–120 καταγγελίες καθημερινά για ενδοοικογενειακή βία

17:00

Σούπερ μάρκετ: Το «καταφύγιο» της ιδιωτικής ετικέτας και ο καταναλωτής σε εγρήγορση

16:53

Θεοδωρικάκος: Τομέας αιχμής της ελληνογαλλικής συνεργασίας η πυρηνική τεχνολογία

16:43

Πακιστάν: Παραμένει αισιόδοξο για διεξαγωγή συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν

16:23

Σέρρες: Σύλληψη διαιτητή πολεμικών τεχνών για «φακελάκι»

16:08

Bitcoin: Σε «αθόρυβη» πορεία για τις 80.000 δολάρια

15:53

Δένδιας: Υπέγραψε με τη Γαλλίδα ομόλογό του την ανανέωση της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» Ελλάδας – Γαλλίας

15:26

Κεφαλογιάννη: Καμία ανησυχία για τον τουρισμό – Ευρωπαϊκή πρόκληση η αύξηση του κόστους καυσίμων

15:04

Γολεμής (ESA): Η συμπερίληψη, δεν είναι μόνο αξία αλλά και πρακτική ευφυΐα

14:48

Το 2028 στην Ελλάδα τα δύο πρώτα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair

14:34

Μητσοτάκης: Κορωνίδα των ελληνογαλλικών συμφωνιών η δέσμευση αμοιβαίας συνδρομής

14:16

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε συγκρότημα κατοικιών στο Γεκατερίνμπουργκ

13:59

Πιερρακάκης: Τι είναι πρόοδος σήμερα;

13:45

Κώτσηρας: Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη μέσω φοροελαφρύνσεων και μόνιμων μέτρων

13:12

Μαρινάκης: Δεν θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με το κόμμα του κ. Τσίπρα

13:00

Έρχεται ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε έως 72 δόσεις - «Αγκάθια» το υψηλό επιτόκιο και η συμμόρφωση

12:57

Θωμάς (DG TAXUD): Το 20% των φορολογικών εσόδων προέρχονται από τον τουρισμό

12:48

Οι επενδύσεις και η θέση της Ελλάδας στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας

12:47

Η Αθήνα τεχνολογικό «ορμητήριο» για τη Euronext

12:43

Ισχυρή δυναμική ανάπτυξης στην ελληνική αγορά παρουσιάζει η Cloud Office

12:29

Καλαφάτης: Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός

12:10

Μητσοτάκης - Μακρόν υπέγραψαν την ελληνογαλλική στρατηγική συμφωνία

12:02

Γερμανία: Σε πίεση η αυτοκινητοβιομηχανία απ' την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

11:48

Ενιαίος ηλεκτρικός χώρος από τη Μεσόγειο έως τη Βαλτική με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ

11:32

Ζαχαράκη: Η συζήτηση για τις δεξιότητες πρέπει να ξεκινήσει με ειλικρίνεια

11:26

Καράντζαλος (ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων): Χτίζουμε τη διεπαφή με τον πολίτη και να καταπολεμάμε τη «ψηφιακή γραφειοκρατία»