Tip of the Day

Πώς θα δώσετε στις διακοπές σας «οικολογική» ταυτότητα

26-06-2023 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα δώσετε στις διακοπές σας «οικολογική» ταυτότητα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πολλές φορές τα ταξίδια και η βιωσιμότητα δεν πάνε «χέρι-χέρι». Και αυτό είναι λογικό καθώς ένα αεροπορικό ταξίδι ή η διαμονή σε ένα πολυτελές κατάλυμα μπορεί να έχει υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί οι έννοιες του βιώσιμου τουρισμού και του οικοτουρισμού, οι οποίες ενισχύουν την ιδέα ότι δεν είναι όλες οι μορφές τουρισμού εγγενώς καταστροφικές.

Όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, ο αειφόρος τουρισμός «λαμβάνει πλήρως υπόψη του τις τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, καλύπτοντας τις ανάγκες των επισκεπτών, της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος και των κοινοτήτων υποδοχής».

Μια πρώτη προσέγγιση θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης των εκπομπών και μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα είναι να πετάτε λιγότερο συχνά. Αλλά για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο, υπάρχουν τρόποι να κάνετε τα ταξίδια σας πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Κατά γενικό κανόνα, όσο μικρότερη είναι η απόσταση που διανύετε, τόσο χαμηλότερο είναι το αποτύπωμα άνθρακα. Η επιλογή τρένων και λεωφορείων αντί για αεροπλάνα και αυτοκίνητα συνάδει με αυτή τη λογική. Αλλά και όταν η χρήση αεροπλάνου είναι αναπόφευκτη, αυτή μπορεί να γίνει πιο λελογισμένα.

Το παγκόσμιο φαινόμενο του υπερτουρισμού επιβαρύνει τις υποδομές και τα οικοσυστήματα. Όταν υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες σε ένα μέρος την ίδια στιγμή, η ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας μπορεί να πληγεί και να επηρεάσει αρνητικά τη φύση.

Το να ταξιδεύετε εκτός της πεπατημένης διαδρομής και να επισκέπτεστε μέρη κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου είναι συχνά φθηνότερο και βοηθά στην αποφυγή του συνωστισμού σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς. Υποστηρίζει επίσης τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν και εκτός της περιόδου αιχμής.

Μια έξυπνη κίνηση είναι να επιλέξτε έναν βιώσιμο προορισμό. Σύμφωνα με το 2022 Environmental Performance Index (EPI), ο οποίος βαθμολογεί τις χώρες με βάση τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του αέρα και τις κλιματικές πολιτικές, μεταξύ άλλων παραγόντων, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και η Μάλτα καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις ως τα πιο βιώσιμα κράτη στον κόσμο.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, προσπαθείτε να διατηρήσετε οικολογικές συνήθειες που εφαρμόζεται στη ρουτίνα σας. Αυτό σημαίνει λιγότερα πλαστικά, λιγότερες συσκευασίες και τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Ακόμη, θα ήταν χρήσιμο να μαζεύετε τα σκουπίδια (τα δικά σας και των άλλων) και να είστε προσεκτικοί ακόμη και με τις ουσίες που περιέχουν πολλά εποχικά προϊόντα. Για παράδειγμα, πολλά αντηλιακά περιέχουν οξυβενζόνη, μια χημική ουσία που είναι επιβλαβής για τους κοραλλιογενείς υφάλους και την άλλη θαλάσσια ζωή. Στο ίδιο πλαίσιο, καλό θα ήταν να αποφύγετε την εκτύπωση των εισιτηρίων σας. Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια στο smartphone επιτρέπουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο, στο τρένο ή το λεωφορείο, μέχρι εισιτήρια εισόδου σε μουσεία, πάρκα ή φεστιβάλ.

Κατά την παραμονή σας στον προορισμό που έχετε επιλέξει, μπορείτε να αναζητήσετε τοπικές εμπειρίες. Το φαγητό που τρώτε, οι δραστηριότητες που κάνετε ή τα πράγματα που αγοράζετε, βεβαιωθείτε ότι είναι τοπικά και εποχιακά.

Και κάτι ακόμη: Η άγρια ζωή πρέπει να παραμείνει όπως είναι, δηλαδή άγρια. Καμία ταξιδιωτική εμπειρία δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη φυσική συμπεριφορά οποιουδήποτε ζώου.

Τέλος, αφού ολοκληρώσετε το ταξίδι σας, δώστε σχόλια για τα καταλύματα στα οποία διαμένετε και αφήστε μια χρήσιμη κριτική για τους μελλοντικούς επισκέπτες. Προτείνετε τις εμπειρίες σας στην οικογένεια και τους φίλους για να εμπνεύσετε άλλους να επιλέξουν ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον στυλ ταξιδιού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:43

Επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη στο Βερολίνο

10:37

Καραβίας: «Σκόπιμη» η πίεση στις τράπεζες – Εκτός RRF έργα 6-8 δισ. ευρώ

10:31

Έμπολα: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα

10:28

Συνεργασία ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR με crypto4me - Ο πρώτος αδειοδοτημένος πάροχος κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ

10:23

Bally's Intralot: Προσαρμοσμένο EBITDA 100,2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2026

10:15

ΔΕΗ: Εντυπωσιακή υπερκάλυψη της ΑΜΚ των 4 δισ. ευρώ

10:09

Η Ελληνικός Χρυσός συμβάλει στην ενεργό διασύνδεση ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας

10:06

Υπερκάλυψη 3,9 φορές για το ομόλογο της Eurobank - Άντλησε 700 εκατ. ευρώ

09:58

Πάνω από 5,3 δισ. αχρησιμοποίητα smartphones - Γιατί τα κρατούν στα συρτάρια

09:56

Κίνδυνοι και προκλήσεις από τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών

09:50

Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι με την Τουρκία

09:49

Κόμβοι καινοτομίας για την Ενίσχυση της Υγείας του Εδάφους

09:45

Η Αυστραλία εξασφάλισε την παράδοση 600.000 βαρελιών κηροζίνης από την Κίνα

09:42

Τουλάχιστον 2 νεκροί και 4 τραυματίες σε ένοπλη επίθεση στη νότια Ισπανία

09:41

Domes Resorts: Νέα επενδυτικά σχέδια για την Κρήτη και την Ισπανία

09:35

Μαρινάκης για Γενοκτονία των Ποντίων: Χρέος όλων μας η ηθική δικαίωση και η διατήρηση της μνήμης

09:31

Οι ΗΠΑ ενέκριναν πώληση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Νότια Κορέα

09:15

Πυρκαγιά σε προάστιο του Λος Άντζελες - Eσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων

08:57

Κάτω από τα 110 δολάρια το πετρέλαιο μετά την αναστολή επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ

08:41

Η χρήση ΑΙ στην ακτινοθεραπεία φέρνει πιο κοντά την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

08:31

Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στο Ισλαμικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο - Nεκροί και οι δύο ύποπτοι

08:24

«Ζυμώνει» κέρδη και «φουσκώνει» επενδύσεις η Αραμπατζής - Ελληνική Ζύμη

08:10

Τα πέντε κορυφαία λευκά κρασιά του BevTest

08:07

Πούτιν: Ρωσία και Κίνα διατεθειμένες να υποστηρίξουν η μια την άλλη

07:58

Ξεκινούν στις 16/6 τα καλοκαιρινά camps του Δήμου Αθηναίων - Πώς θα κάνετε αίτηση

07:44

Πότε θα καταβληθεί το νέο επίδομα των 150 ευρώ σε οικογένειες με παιδιά - Οι εισοδηματικοί «κόφτες»

07:40

Κατασκευαστές: Ποια θέματα «βάζουν στο τραπέζι» για να μη «βαλτώσουν» οι υποδομές

07:36

Αντιπολιτευτικοί μπελάδες από τα κομματικά «γεννητούρια» - Σκόνη και θρύψαλα ο ΣΥΡΙΖΑ - Νέοι καβγάδες στο ΠΑΣΟΚ

07:25

Πού πήγαν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε Ελλάδα και ΕΕ - Το γράφημα της εβδομάδας

07:18

Lamda Development: «Στα σκαριά» νέα ομολογιακή έκδοση - Πού θα πάνε τα κεφάλαια