Tip of the Day

Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται

30-03-2023 | 13:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αύριο, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, θα ξεκινήσει η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους του επιδόματος εργασίας, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από την ΔΥΠΑ.

Πώς υπολογίζεται

Η χρονική περίοδος εργασίας για την οποία υπολογίζεται το δώρο Πάσχα είναι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου. Εάν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό, τότε δικαιούται να λάβει τον μισό μηνιαίο μισθό. Εάν ο εργαζόμενος αμείβεται με ημερομίσθιο, τότε δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Στην περίπτωση που η σχέση εργασίας του μισθωτού με τον εργοδότη δεν διήρκεσε όλο το προαναφερθέν διάστημα αλλά μέρος αυτού, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται ένα μέρος του δώρου το οποίο:

-για αμειβόμενο με μισθό, είναι ίσο με το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού

-για αμειβόμενο με ημερομίσθιο, είναι ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Σημειώνεται ότι στο διάστημα υπολογισμού του δώρου συμπεριλαμβάνονται όλες οι ημέρες που ο εργαζόμενους έλειπε νόμιμα από την εργασία του (κανονική άδεια, άδεια μητρότητας, φοιτητική άδεια κλπ)

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κλπ όταν χορηγούνται κατ’επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Δανία στέλνει κληρωτούς στη Γροιλανδία καθώς οι εντάσεις στην Αρκτική αυξάνονται

23:45

Τα 35 γραμμάρια κοκαΐνης αποκάλυψαν 950.000 ευρώ

23:33

Κυβερνητικές πηγές: «Χάσαμε τον λογαριασμό… μέτρα με ετήσιο κόστος περίπου 13 δισ. ευρώ»

23:30

Ο Τραμπ θα ήθελε σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν όταν θα είναι έτοιμοι να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία

23:19

Άνοδος στη Wall Street με φόντο την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων

23:10

Γερμανός ΥΠΑΝ: Η στρατιωτική επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε τους αυταρχικούς ηγέτες παγκοσμίως

22:51

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 95 δολάρια το Brent μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ-Ιράν

22:35

Μαρινάκης για Τσίπρα: «Καλπικές υποσχέσεις χωρίς καμία κοστολόγηση»

22:26

Κατεσβέσθη η πυρκαγιά στη θέση Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο Αττικής

22:11

Τραμπ: Οι νέες επιχειρήσεις στο Ιράν «δεν θα κρατήσουν πολύ» - Το Ιράν ορκίζεται πως θα συντρίψει τις ΗΠΑ

21:55

Δήμας: Σκέψεις για 24ωρη λειτουργία του Μετρό τα Σαββατοκύριακα - Πάνω από 60% η υλοποίηση του Flyover

21:48

Χρυσός: Ανάκαμψη από χαμηλό σχεδόν ενός μήνα

21:31

Ιστορικό χαμηλό για το ιρανικό ριάλ

21:20

Θεσσαλονίκη: Στο 0,7% το ποσοστό των οδηγών που ξεπερνούν το όριο στο αλκοόλ

21:08

Καββαδάς: «Πάνω από 60 στελέχη στο πεδίο, η μάχη συνεχίζεται»

20:56

ΟΗΕ: Η πλημμύρα στο Νεπάλ πρέπει να επαναφέρει την προσοχή στο κλίμα

20:53

Οικονομικό πρόγραμμα ΕΛ.Α.Σ.: ΦΠΑ 6% στα βασικά αγαθά και μέσος μισθός 1.800 ευρώ σε βάθος τετραετίας

20:49

Έκτακτο κύμα καύσωνα θα πλήξει την Ιταλία από την Παρασκευή

20:47

Βελτιωμένη η εικόνα των πυρκαγιών σε Κάρυστο και Μύτικα Θήβας

20:43

Η Ουάσιγκτον συζητά τη χορήγηση άδειας στην Ουκρανία για να κατασκευάζει πυραύλους Patriot

20:38

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν υπερασπίζεται την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν

20:33

Επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Λονδίνο

20:31

Το Ισραήλ προσθέτει άλλο ένα υποβρύχιο γερμανικής κατασκευής στον στόλο του

20:02

Δανία: Νέα παρέμβαση για τη στήριξη της κορόνας - Στο τραπέζι ακόμη και αύξηση επιτοκίων

19:58

Το σχέδιο της Dimand για το Κτήμα Καμπά

19:37

Πυροσβεστική: Συνολικά 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

19:23

Πιέσεις στις ευρωαγορές από το sell off στα ομόλογα

19:20

Γεραπετρίτης: «Δεν υπάρχει ζήτημα ενημέρωσης και αδειοδότησης για τον GSI»

19:03

Μητσοτάκης: «Η ΔΕΗ είναι ασπίδα προστασίας για κάθε ελληνική οικογένεια»

18:57

Πρόστιμα 47.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς