Tip of the Day

Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται

30-03-2023 | 13:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αύριο, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, θα ξεκινήσει η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους του επιδόματος εργασίας, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από την ΔΥΠΑ.

Πώς υπολογίζεται

Η χρονική περίοδος εργασίας για την οποία υπολογίζεται το δώρο Πάσχα είναι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου. Εάν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό, τότε δικαιούται να λάβει τον μισό μηνιαίο μισθό. Εάν ο εργαζόμενος αμείβεται με ημερομίσθιο, τότε δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Στην περίπτωση που η σχέση εργασίας του μισθωτού με τον εργοδότη δεν διήρκεσε όλο το προαναφερθέν διάστημα αλλά μέρος αυτού, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται ένα μέρος του δώρου το οποίο:

-για αμειβόμενο με μισθό, είναι ίσο με το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού

-για αμειβόμενο με ημερομίσθιο, είναι ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Σημειώνεται ότι στο διάστημα υπολογισμού του δώρου συμπεριλαμβάνονται όλες οι ημέρες που ο εργαζόμενους έλειπε νόμιμα από την εργασία του (κανονική άδεια, άδεια μητρότητας, φοιτητική άδεια κλπ)

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κλπ όταν χορηγούνται κατ’επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:26

Μαρινάκης: «Ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις»

13:22

Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Γκντανσκ χωρίς παρουσία Ζελένσκι

13:16

ΠΟΥ: Η υψηλή θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις αυξάνουν την μετάδοση του κίτρινου πυρετού

13:15

Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη - Τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία από την Κυριακή

13:08

tbi bank: Λανσάρει το Shopping Mall - Απλοποιούνται online αγορές και πληρωμές

13:06

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 4,3% στις τιμές υλικών κατασκευής νέων κτηρίων τον Μάιο

13:05

Μπρατάκος για νέο Χωροταξικό ΑΠΕ: «Σαφές πλαίσιο, χωρίς αναδρομικότητα και ακινητοποίηση της αγοράς»

13:01

Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις - Η Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα

12:52

Randstad: Έρευνα HR Trends Technology - Οι τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας

12:51

ΕΤΕ: Υπεραποδίδει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων - «Κλειδί» ο τουρισμός

12:47

Βγήκαν οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές 2026

12:46

Bank of America: Έρχεται μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed

12:46

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Επένδυση 31 εκατ. ευρώ για νέο υπερσύγχρονο Κέντρο Logistics στην Αττική

12:45

Τι προβλέπει η Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική 2026 – 2035

12:43

ΑΑΔΕ: 1.500 πολίτες εξυπηρετήθηκαν τις πρώτες 15 ημέρες του myPoint Κεραμεικού

12:20

UBS: Περιορισμένος ο «συνωστισμός» στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Τι δείχνει η σύγκριση με τις ευρωπαϊκές

12:19

Τουρνάς: Το 85% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια, κρίσιμη περίοδος από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου

12:16

Καιρός: Καμπανάκι Μαρουσάκη για μπόρες και χαλάζι το επόμενο 48ωρο - Τι θα γίνει στην Αττική

12:10

Με ομιλία του Τραμπ ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την 250η επέτειο Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

12:07

Skroutz: Αύξηση 48% στις πωλήσεις σε είδη Camping την τελευταία τριετία

12:05

GREGY: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου στο επίκεντρο του συνεδρίου Πανεπιστημίου Λευκωσίας - ΙΕΝΕ

12:03

Έρευνα Mars: Το 64% των Ελλήνων θα άλλαζε δουλειά για χάρη του κατοικίδιού του

12:01

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενεζουέλα: 164 νεκροί και 1.000 τραυματίες από τον διπλό σεισμό

11:59

Ανάπτυξη, αλλά με διαρθρωτικές αδυναμίες: Τα βασικά συμπεράσματα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία

11:59

Κυρανάκης: Στις επόμενες εκλογές θα συγκριθούν προγράμματα και πεπραγμένα

11:57

Έρευνα EY: 9 στους 10 Έλληνες ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το ενεργειακό κόστος

11:49

Σνάμπελ: Θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%

11:44

Παρουσία του υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ

11:43

Χρυσοχοΐδης: Ενισχύονται με 80 αστυνομικούς οι πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας

11:40

Αιχμές από τη UniCredit για το ελληνικό growth story