Tip of the Day

Αποκριάτικα είδη: Τι πρέπει να προσέχουμε

24-02-2023 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποκριάτικα είδη: Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι Αποκριές αποτελούν παραδοσιακά μια περίοδο χαράς και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.

Επειδή ωστόσο ελλοχεύουν και αρκετοί κίνδυνοι, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών εφιστά την προσοχή σε όλους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις.

Aποκριάτικες στολές

Όπως επισημαίνει, οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους που γίνονται αποκριάτικα πάρτι δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) και επίσης πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα. Είναι, βέβαια, καλύτερα να προτιμήσουμε στολές από βαμβακερό ύφασμα. Αν η εύρεση στολής από βαμβακερό ύφασμα δεν είναι δυνατή, κάτω από τη συνθετική στολή, βάζουμε βαμβακερά ρούχα, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το συνθετικό ύφασμα με το δέρμα του παιδιού. Έτσι, αποφεύγουμε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος ή/και αλλεργίες.

Το μέγεθος της στολής πρέπει να είναι το κατάλληλο για το παιδί μας: ούτε πολύ μεγάλο και φαρδύ, ώστε το παιδί να κινείται άνετα, ούτε πολύ εφαρμοστό, ώστε το παιδί να αισθάνεται δυσφορία.

Αν θέλουμε να βάψουμε το πρόσωπο του παιδιού, χρησιμοποιούμε ειδικές μπογιές μη τοξικές. Δεν αφήνουμε το παιδί να φοράει μάσκα αποκριάτικη (συνήθως πλαστική), γιατί είναι πιθανό να εμποδίζει την αναπνοή.

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών μας, πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα:

Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5cm ή κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά), στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού.

Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 14cm στην περιοχή του θώρακα και της μέσης. Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να κρέμονται, κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.

Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει, επίσης, να συμμορφώνονται με τις παραπάνω συστάσεις.

Αποκριάτικα σπρέι

Τα αποκριάτικα σπρέι θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

-δοχείο υπό πίεση

-το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου

-να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50οC

-να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

Οι καταναλωτές θα πρέπει:

Να επιλέγουμε προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης, στην ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης, στην αγορά.

Να διαβάζουμε προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση των σπρέι.

Να μην ψεκάζουμε απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες, στην υγεία μας.

Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.

Να μην καπνίζουμε, συγχρόνως, με τη χρήση του προϊόντος.

Να τα διατηρούμε μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.

Να τα χρησιμοποιούμε, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Αποκριάτικα σπρέι, που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση», δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς, από μη επαγγελματίες και κυρίως από παιδιά επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης, από επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:00

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο «μονάχα στρατιωτικούς στόχους»

22:51

Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενημερώνει το Ιράν για αμερικανικούς στόχους

22:37

Ισραήλ: «Συντρίβουμε το καθεστώς» στο Ιράν

22:21

Ιταλία: Aπέπλευσε η φρεγάτα Federico Martinengo με προορισμό την Κύπρο

22:11

Πτώση 2,4% σε εβδομαδιαία βάση για τον χρυσό

22:06

Έλληνες πολίτες επαναπατρίστηκαν από το Ομάν, με πτήση της SKY express

21:55

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:42

Τσίπρας: Νέο κόμμα όταν θα έχουμε ομάδα που θα κερδίσει

21:28

Επικοινωνία Μακρόν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ και με ευρωπαίους ηγέτες

21:21

Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάρα

21:03

Με ράλι 43ετίας το πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 35,63% για το WTI - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

20:59

Reuters: Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους για την κατάληψη περιοχών του Ιράν

20:45

Λευκός Οίκος: Σε 4 με 6 εβδομάδες το τέλος του πολέμου - «Οι IRGC χτύπησαν βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη»

20:37

Ράλι τετραετίας για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Εβδομαδιαίο άλμα 67%

20:29

ΗΠΑ: Η υπηρεσία τελωνείων δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να ξεκινήσει την επιστροφή δασμών

20:19

CNN: Η Κίνα ενδέχεται να βοηθήσει το Ιράν οικονομικά και με εξαρτήματα πυραύλων

20:09

Η άγνωστη «Έριν Μπρόκοβιτς» της Πολωνίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου

19:59

AEGEAN: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

19:51

ΗΠΑ: Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν θα μείνουν αναπάντητες, δηλώνει ο διοικητής της CENTCOM

19:45

FedHATTA: Δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις στα οργανωμένα ταξίδια

19:35

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

19:31

Τραμπ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από χώρες της Μέσης Ανατολής

19:21

Ευρωαγορές: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

19:13

Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

19:07

Γερμανία: Ξεκινά το μεγάλο crash test για Μερτς, Βερολίνο και Ευρώπη

18:52

Τηλεδιάσκεψη Λάιεν - Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής τη Δευτέρα (9/3)

18:42

Η επιχειρηματικότητα ως δείκτης γυναικείας ενδυνάμωσης

18:30

ΓΑΔΑ: Συνελήφθη ο άνδρας με τις τρεις χειροβομβίδες - Έγινε ελεγχόμενη έκρηξη

18:27

Ιράν: «Νόμιμοι στόχοι» οι Ευρωπαίοι εάν μπουν στον πόλεμο - «Ψαλίδι» στο πετρέλαιο και από Κουβέιτ

18:26

Μπλε Κέδρος: Επένδυση 510.000 ευρώ για απόκτηση τετραώροφης οικοδομής στα Άνω Πατήσια