Tip of the Day

Αποκριάτικα είδη: Τι πρέπει να προσέχουμε

24-02-2023 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποκριάτικα είδη: Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι Αποκριές αποτελούν παραδοσιακά μια περίοδο χαράς και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.

Επειδή ωστόσο ελλοχεύουν και αρκετοί κίνδυνοι, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών εφιστά την προσοχή σε όλους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις.

Aποκριάτικες στολές

Όπως επισημαίνει, οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους που γίνονται αποκριάτικα πάρτι δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) και επίσης πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα. Είναι, βέβαια, καλύτερα να προτιμήσουμε στολές από βαμβακερό ύφασμα. Αν η εύρεση στολής από βαμβακερό ύφασμα δεν είναι δυνατή, κάτω από τη συνθετική στολή, βάζουμε βαμβακερά ρούχα, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το συνθετικό ύφασμα με το δέρμα του παιδιού. Έτσι, αποφεύγουμε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος ή/και αλλεργίες.

Το μέγεθος της στολής πρέπει να είναι το κατάλληλο για το παιδί μας: ούτε πολύ μεγάλο και φαρδύ, ώστε το παιδί να κινείται άνετα, ούτε πολύ εφαρμοστό, ώστε το παιδί να αισθάνεται δυσφορία.

Αν θέλουμε να βάψουμε το πρόσωπο του παιδιού, χρησιμοποιούμε ειδικές μπογιές μη τοξικές. Δεν αφήνουμε το παιδί να φοράει μάσκα αποκριάτικη (συνήθως πλαστική), γιατί είναι πιθανό να εμποδίζει την αναπνοή.

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών μας, πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα:

Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5cm ή κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά), στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού.

Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 14cm στην περιοχή του θώρακα και της μέσης. Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να κρέμονται, κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.

Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει, επίσης, να συμμορφώνονται με τις παραπάνω συστάσεις.

Αποκριάτικα σπρέι

Τα αποκριάτικα σπρέι θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

-δοχείο υπό πίεση

-το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου

-να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50οC

-να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

Οι καταναλωτές θα πρέπει:

Να επιλέγουμε προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης, στην ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης, στην αγορά.

Να διαβάζουμε προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση των σπρέι.

Να μην ψεκάζουμε απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες, στην υγεία μας.

Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.

Να μην καπνίζουμε, συγχρόνως, με τη χρήση του προϊόντος.

Να τα διατηρούμε μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.

Να τα χρησιμοποιούμε, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Αποκριάτικα σπρέι, που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση», δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς, από μη επαγγελματίες και κυρίως από παιδιά επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης, από επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΟΗΕ: Ανησυχία σχετικά με τα νέα ισραηλινά μέτρα για την Δυτική Όχθη

23:45

Μαχμούντ Αμπάς: Ζητά «αποφασιστική αντίδραση» των ΗΠΑ

23:34

Υπόθεση κατασκοπείας: «Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα - Η πρώτη επαφή με τον σμήναρχο

23:30

Η γαλλική κυβέρνηση προτρέπει τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα του Έπστιν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη

23:29

McDonald's: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το τέταρτο τρίμηνο

23:20

Πέθανε ο Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ, πρωταγωνιστής του «Dawson’s Creek»

23:12

Wall Street: Δεν έκανε το 4X4 o Dow - «Φρέναρε» η χαρά της ισχυρής αγοράς εργασίας

22:57

Γαλλία: Αυξήθηκαν στα τρία τα μωρά που πέθαναν αφού κατανάλωσαν ύποπτο βρεφικό γάλα

22:38

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ

22:35

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1% έφερε η συνεχιζόμενη τριβή ΗΠΑ-Ιράν

22:20

Συνάντηση Δήμα με τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου - Στην ατζέντα η ενίσχυση συνδεσιμότητας των δύο χωρών

22:13

95 χρόνια Παπαστράτος: Νέες επενδύσεις και διεθνής εξωστρέφεια

22:07

Τραμπ: Επέμεινα στον Νετανιάχου ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν

21:56

Ιταλία: Αυστηρότερα μέτρα για το μεταναστευτικό, μόνο όμως με την έγκριση του κοινοβουλίου

21:53

Χρυσός: Ενισχύθηκε περισσότερο από 1% - Εκτόξευση για το ασήμι

21:29

ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Έλλειμμα συγκροτημένης στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης

21:11

Ζελένσκι για εκλογές στην Ουκρανία: «Είναι πολύ εύκολο να γίνουν: Εφαρμόστε μια εκεχειρία με την Ρωσία»

20:59

Πώς η Ευρώπη επιχειρεί το μεγάλο «άλμα» στις άμεσες πληρωμές

20:58

ΣΕΒ: Χωρίς «δυνατή» βιομηχανία δεν μπορεί να υπάρξει ανθεκτική και ασφαλής Ευρώπη

20:48

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εκκένωσαν τη βάση Αλ Τανφ

20:40

Βενεζουέλα: Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας στο Καράκας για συναντήσεις με τον πετρελαϊκό τομέα

20:36

Βρετανία: Ο πρίγκιπας Άντριου φέρεται να παρέδωσε απόρρητα οικονομικά έγγραφα στον Έπστιν

20:23

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζάκυνθος και Κεφαλονιά λόγω κακοκαιρίας

20:06

Το πρώτο σίριαλ αποκλειστικά με ΑΙ χαρακτήρες για την Αμερικανική ανεξαρτησία διχάζει

20:04

Θεοδωρικάκος: Συνεργασία αμοιβαίου συμφέροντος Ελλάδας-Τουρκίας σε έρευνα, καινοτομία και βιομηχανία

19:59

Μακρόν: Η έκδοση ευρωομολόγων η μοναδική λύση απέναντι στις «οικονομικές απειλές» Κίνας και ΗΠΑ

19:47

Πτώση στις ευρωαγορές, «έλαμψε» μόνο ο FTSE 100 - Άλμα σχεδόν 8,5% για Siemens Energy

19:37

Η Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα

19:23

Τζιτζικώστας: «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα σηκώνεται drone στην ΕΕ αν δεν ξέρουμε τον χειριστή του» - Δέσμη τριών δράσεων

19:15

Κάλας: Ευελιξία στο δάνειο των 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία