Tip of the Day

Αποκριάτικα είδη: Τι πρέπει να προσέχουμε

24-02-2023 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποκριάτικα είδη: Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι Αποκριές αποτελούν παραδοσιακά μια περίοδο χαράς και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.

Επειδή ωστόσο ελλοχεύουν και αρκετοί κίνδυνοι, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών εφιστά την προσοχή σε όλους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις.

Aποκριάτικες στολές

Όπως επισημαίνει, οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους που γίνονται αποκριάτικα πάρτι δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) και επίσης πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα. Είναι, βέβαια, καλύτερα να προτιμήσουμε στολές από βαμβακερό ύφασμα. Αν η εύρεση στολής από βαμβακερό ύφασμα δεν είναι δυνατή, κάτω από τη συνθετική στολή, βάζουμε βαμβακερά ρούχα, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το συνθετικό ύφασμα με το δέρμα του παιδιού. Έτσι, αποφεύγουμε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος ή/και αλλεργίες.

Το μέγεθος της στολής πρέπει να είναι το κατάλληλο για το παιδί μας: ούτε πολύ μεγάλο και φαρδύ, ώστε το παιδί να κινείται άνετα, ούτε πολύ εφαρμοστό, ώστε το παιδί να αισθάνεται δυσφορία.

Αν θέλουμε να βάψουμε το πρόσωπο του παιδιού, χρησιμοποιούμε ειδικές μπογιές μη τοξικές. Δεν αφήνουμε το παιδί να φοράει μάσκα αποκριάτικη (συνήθως πλαστική), γιατί είναι πιθανό να εμποδίζει την αναπνοή.

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών μας, πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα:

Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5cm ή κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά), στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού.

Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 14cm στην περιοχή του θώρακα και της μέσης. Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να κρέμονται, κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.

Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει, επίσης, να συμμορφώνονται με τις παραπάνω συστάσεις.

Αποκριάτικα σπρέι

Τα αποκριάτικα σπρέι θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

-δοχείο υπό πίεση

-το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου

-να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50οC

-να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

Οι καταναλωτές θα πρέπει:

Να επιλέγουμε προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης, στην ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης, στην αγορά.

Να διαβάζουμε προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση των σπρέι.

Να μην ψεκάζουμε απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες, στην υγεία μας.

Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.

Να μην καπνίζουμε, συγχρόνως, με τη χρήση του προϊόντος.

Να τα διατηρούμε μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.

Να τα χρησιμοποιούμε, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Αποκριάτικα σπρέι, που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση», δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς, από μη επαγγελματίες και κυρίως από παιδιά επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης, από επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κεφαλογιάννη: Το 2026 οι αεροπορικές συνδέσεις Γαλλίας - Ελλάδας θα πολλαπλασιαστούν

23:49

Ισπανία: Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας κοντά στη Βαρκελώνη - Τουλάχιστον 15 τραυματίες

23:43

Πυροσβεστική: 120 κλήσεις σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο λόγω ισχυρών ανέμων

23:33

Netflix: Στα 12,05 δισ. δολάρια τα έσοδα το δ' τρίμηνο - «Έπιασε» 325 εκατ. συνδρομητές

23:24

Συρία: Νέα συμφωνία εκεχειρίας με τους Κούρδους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

23:16

Εκτεταμένες απώλειες στη Wall Street - Απώλειες άνω του 2% για Nasdaq και S&P 500

23:03

Αγρότες: Παραμένουν στα Μάλγαρα χωρίς να κλείνουν δρόμους - Αποχωρούν από Νίκαια

22:45

Υπ. Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα λόγω κακοκαιρίας

22:33

Κέρδη 1,5% για το πετρέλαιο

22:20

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αργολίδα για την Τετάρτη

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,5 εκατ. ευρώ

21:48

Καναδικά ΜΜΕ: Ο στρατός μελετά το σενάριο της εισβολής από τις ΗΠΑ

21:39

Νέες κορυφές για χρυσό και ασήμι με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις - «Βουτιά» στα crypto

21:32

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 42 εκατ. ευρώ

21:24

Τουσκ: Ο κατευνασμός αποτελεί ένδειξη αδυναμίας - Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αυτοπεποίθηση

21:17

Υψηλό 15ετίας για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις - 184.200 στρατιώτες

21:09

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

21:00

Η Αρκτική σε σταυροδρόμι: Η Γροιλανδία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία

20:57

Μείωση 9,4% για τις γερμανικές εξαγωγές προς ΗΠΑ στο 11μηνο του 2025 - Στα 135,8 δισ. ευρώ

20:50

Τραμπ: Βοήθησα να αποφευχθεί η απόδραση Ευρωπαίων τζιχαντιστών στη Συρία

20:41

Ισπανία: Στους 42 οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ανδαλουσία

20:32

Δήμαρχος Κιέβου: 600.000 κάτοικοι έχουν φύγει από τις 9 Ιανουαρίου

20:25

Τηλεργασία στο Δημόσιο την Τετάρτη - Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

20:15

Γαλλία: Διαδήλωση αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

20:06

Η Telekom παγκόσμιος ηγέτης στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

20:00

Δούκας για Ανδρουλάκη: Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέτυχε - Ανησυχώ για το κόμμα

19:50

Dimand: Ο Δ. Ανδριόπουλος πούλησε μετοχές αξίας 4,47 εκατ. ευρώ

19:47

Ο μεγάλος φόβος του Τραμπ για το ΝΑΤΟ - Μηνύματα για Γροιλανδία, δασμούς, Γάζα

19:35

Νταβός: Ο Κάρνεϊ εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του Καναδά στη Γροιλανδία και τη Δανία

19:25

Λάιεν: Η ΕΕ προσανατολίζεται στην επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν