Tip of the Day

Απλές συμβουλές για ρίξουμε τον πυρετό στα παιδιά

12-01-2023 | 08:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλές συμβουλές για ρίξουμε τον πυρετό στα παιδιά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Συμβουλές για την υποχώρηση του πυρετού σε παιδιά απευθύνει στους γονείς η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, λόγω των έντονων ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και αντιπυρετικά.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφύξεις και δεν νοιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός.

«Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Είναι σύμμαχός μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος. Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ' ενός απλά, φυσικά μέτρα και αφ΄ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα», τονίζει.

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

  • Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
  • Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.
  • Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10 - 20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε. Το ντους δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό. Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1 - 2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.
  • Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης.

Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία. Για παιδιά άνω των 12 ετών, χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5 - 6 ώρες. Παιδιά 6 - 12 ετών, μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο. Για παιδιά 3 - 6 ετών, συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε μισό δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

«Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει», τονίζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Σε δύο πυρκαγιές στη Γαλλία επιχείρησε η ελληνική ομάδα δασοπυρόσβεσης

23:45

Βενεζουέλα: Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης θέλει να επιστρέψει «για να φέρει σταθερότητα» στη χώρα

23:30

Σχοινάς στους Διαλόγους Νισύρου: Η γεωργία αποτελεί πλέον γεωπολιτικό εργαλείο για την Ευρώπη

23:20

Ρωσία: Ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας προπύργιο της Κοσταντίνιουκα στην ανατολική Ουκρανία

23:15

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Χόμπιτ» πουλήθηκε έναντι 38.400 λιρών

23:00

Λίβανος: Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους

22:49

Μαρινάκης: Η ανάγκη ταυτοποίησης των χρηστών στο διαδίκτυο έγινε αποδεκτή και από την κοινωνία των πολιτών

22:40

Το αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle αναχώρησε από τη Μέση Ανατολή και επιστρέφει στην Τουλόν

22:26

ΗΠΑ: Ακυρώνονται εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου λόγω του καύσωνα

22:11

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

22:03

Πετρέλαιο: Τέταρτη εβδομάδα απωλειών ενώ συνεχίζονται οι ροές στο Ορμούζ

21:50

Λιθουανία: Το Βίλνιους θέλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος «της πυρηνικής αποτροπής» απέναντι στη Ρωσία

21:30

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται» επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της χώρας

21:14

Νάγκελ για επόμενη απόφαση ΕΚΤ: Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και με ανοιχτές επιλογές

20:51

Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι-Ερντογάν ενόψει της συνόδου ΝΑΤΟ

20:47

Ισπανία: Πυρκαγιά κοντά στο τουριστικό θέρετρο Κόστα Μπράβα

20:25

Πιερρακάκης: Η εποχή της γεωπολιτικής αθωότητας έχει τελειώσει για την Ευρώπη

20:18

Ουκρανία-Πολωνία: Το Κίεβο προχωρά σε βήματα για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Βαρσοβία

19:56

Νετανιάχου και Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν «σύντομα»

19:53

Δικαίωση για τους ξενοδόχους Σαντορίνης - Η Trivago απέσυρε το επίμαχο βίντεο

19:39

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ ο Stoxx 600 - 4η εβδομάδα κερδών

19:39

ΗΠΑ: Επέτειος 250 ετών στη σκιά του διχασμού και της αμφισβήτησης της παγκόσμιας ισχύος

19:37

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας

19:27

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν με πλήγματα στη Σαουδική Αραβία

19:18

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Σάαρ κατηγορεί τον Φιντάν για «υποκίνηση σε γενοκτονία»

19:02

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικής συνταγογράφησης φαρμάκων - Πάνω από 405.000 ευρώ η ζημιά στον ΕΟΠΥΥ

19:00

ΔΕΗ: Ανακοίνωση ρυθμιζόμενης πληροφορίας

18:50

Φον ντερ Λάιεν: «Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν» για τις ουρές στα αεροδρόμια λόγω των νέων ελέγχων

18:48

OPEC: Εκτοξεύθηκε η παραγωγή τον Ιούνιο καθώς αυξήθηκαν οι ροές μέσω Ορμούζ

18:39

Λίβανος: Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους μετά την εκεχειρία