Tip of the Day

Απλές συμβουλές για ρίξουμε τον πυρετό στα παιδιά

12-01-2023 | 08:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλές συμβουλές για ρίξουμε τον πυρετό στα παιδιά

Συμβουλές για την υποχώρηση του πυρετού σε παιδιά απευθύνει στους γονείς η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, λόγω των έντονων ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και αντιπυρετικά.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφύξεις και δεν νοιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός.

«Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Είναι σύμμαχός μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος. Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ' ενός απλά, φυσικά μέτρα και αφ΄ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα», τονίζει.

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

  • Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
  • Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.
  • Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10 - 20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε. Το ντους δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό. Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1 - 2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.
  • Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης.

Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία. Για παιδιά άνω των 12 ετών, χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5 - 6 ώρες. Παιδιά 6 - 12 ετών, μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο. Για παιδιά 3 - 6 ετών, συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε μισό δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

«Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει», τονίζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χρυσοχοΐδης: Διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας

23:29

Ανοικτά για το κοινό τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδας

23:15

Καναδάς: Συμφώνησε καταρχήν στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα του προέδρου Τραμπ

22:46

Πεκίνο: Ετήσια αύξηση 27% κατέγραψαν τα έσοδα των καλλιτεχνικών παραστάσεων της κινεζικής πρωτεύουσας το 2025

22:22

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Έκτακτη συνεδρίαση για τη Γροιλανδία τις επόμενες ημέρες

22:16

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για επικίνδυνη σωματική βλάβη

22:09

Bloomberg: Επί τάπητος ευρωπαϊκά αντίποινα 93 δισ. ευρώ στην απειλή Τραμπ για νέους δασμούς

22:07

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 12,8 εκατ. ευρώ

21:47

Αυστραλία: Ένας έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση καρχαρία

21:28

Στάρμερ σε Τραμπ: Λάθος η επιβολή δασμών σε συμμάχους

21:18

Τασούλας: Η δημοκρατία νίκησε την τρομοκρατία πρώτα στις συνειδήσεις των πολιτών κι έπειτα στις επιχειρήσεις των αστυνομικών

20:58

Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο χώρο εργοστασίου στα Άνω Πατήσια

20:46

ΕΑΠ: Παράταση υποβολής αιτήσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα του εαρινού εξαμήνου 2026, έως τις 23 Ιανουαρίου

20:40

Συρία: Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας αλ Σάρα - Κούρδων

20:31

Χανιά: Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής σε επιχείρηση

20:21

Χιλή: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τις πυρκαγιές που μαίνονται στο νότιο τμήμα της χώρας

20:10

Μερτς: Οι απειλές για δασμούς υπονομεύουν τις διατλαντικές σχέσεις

19:59

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 19, 20 και 23 Ιανουαρίου στον Κηφισό

19:54

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν προειδοποιεί ότι μια επίθεση κατά του Χαμενεΐ θα ήταν κήρυξη πολέμου

19:44

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούτε με τον Τραμπ

19:35

Γροιλανδία: Απειλεί να αποτελέσει το σημείο θραύσης του ΝΑΤΟ

19:11

Ο Καναδάς «ανησυχεί για την κλιμάκωση» γύρω από τη Γροιλανδία

19:00

Τραμπ 2.0: Εξουσία δίχως φρένα – Η σκοτεινή πορεία της δεύτερης θητείας του

18:39

Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού 8 ορειβατών στον Ταϋγετο

18:34

Επιστρέφουν από τη Γροιλανδία οι Γερμανοί στρατιώτες

18:05

Μπέσεντ: Οι Ευρωπαίοι εκπέμπουν αδυναμία, οι ΗΠΑ εκπέμπουν ισχύ

17:56

Επιφυλακτικοί αρκετοί ηγέτες της διεθνούς κοινότητας σε ένα ευρύτερο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

17:47

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην προοπτική νέων δασμών Τραμπ

17:35

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

17:23

Νορβηγία: Προς το παρόν δεν εξετάζει αντίμετρα στους νέους δασμούς Τραμπ