Tip of the Day

Απλές συμβουλές για ρίξουμε τον πυρετό στα παιδιά

12-01-2023 | 08:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλές συμβουλές για ρίξουμε τον πυρετό στα παιδιά

Συμβουλές για την υποχώρηση του πυρετού σε παιδιά απευθύνει στους γονείς η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, λόγω των έντονων ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και αντιπυρετικά.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφύξεις και δεν νοιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός.

«Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Είναι σύμμαχός μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος. Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ' ενός απλά, φυσικά μέτρα και αφ΄ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα», τονίζει.

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

  • Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
  • Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.
  • Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10 - 20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε. Το ντους δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό. Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1 - 2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.
  • Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης.

Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία. Για παιδιά άνω των 12 ετών, χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5 - 6 ώρες. Παιδιά 6 - 12 ετών, μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο. Για παιδιά 3 - 6 ετών, συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε μισό δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

«Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει», τονίζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:53

Μ. Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναχαίτησαν ιρανικό δεξαμενόπλοιο που υπόκειται σε κυρώσεις

15:50

CEO Uber για ΑΙ: Tα στελέχη λένε «όλα θα πάνε καλά» αλλά κρυφά παραδέχονται ότι έχουν χαθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας

15:42

Kaspersky: Προειδοποιεί για 26 ψεύτικες crypto wallet εφαρμογές στο App Store

15:36

Υπ. Μεταφορών: Ανοιχτό rebranding για τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

15:23

Δύο νεκροί και 4 τραυματίες από πυρά εποίκων στη Δυτική Όχθη

15:21

Ο Τραμπ κατηγορεί το Ιράν ότι έχει παραβιάσει πολλές φορές την εκεχειρία

15:21

Intrum: Η ανάπτυξη και η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των ελληνικών επιχειρήσεων

15:20

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά ο εθνικός διάλογος ενόψει της νέας ΚΑΠ

15:17

Politico: Τουσκ και Μακρόν συζητούν κοινές πυρηνικές ασκήσεις - Συνεργασία και με Ελλάδα

15:16

Ηλεία: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Ζαχάρω - Επιχειρούν 52 πυροσβέστες

15:08

Πιερρακάκης: «Το πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο - Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στους πολίτες»

15:01

Citi Wealth: Ταχεία επανατιμολόγηση του ρίσκου στις αγορές εξαιτίας των παγκόσμιων κραδασμών

14:47

UnitedHealth: Άλμα 7% της μετοχής μετά τα ισχυρά κέρδη πρώτου τριμήνου

14:36

Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο: 1 δισ. ευρώ εισπράξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

14:31

ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για θεσμοθέτηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1

14:28

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε υλικά ανακύκλωσης στη Νεοχωρούδα

14:27

Τζιτζικώστας: Οι ακυρώσεις πτήσεων δεν συνδέονται με την επάρκεια καυσίμων, αλλά στις υψηλές τιμές τους

14:23

Κώτσηρας: «Στις σύνθετες συνθήκες που βιώνουμε δεν αφήνουμε την κοινωνία πίσω»

14:21

Η Γερμανία επανέλαβε ότι τάσσεται κατά της αναστολής της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ

14:02

Κάλας: Περιμένει «θετικές αποφάσεις» για την αποδέσμευση του δανείου προς την Ουκρανία

13:54

Μαρινάκης: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης - Ανακοινώνονται ακόμα και αύριο

13:52

Goldman Sachs προς ΕΕ: Τα αδιάθετα του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν στην Ενέργεια

13:48

ΔΕΗ: Με επιτυχία oλοκληρώθηκε η διάθεση oμολόγου για τους κατοίκους των νομών Κοζάνης - Φλώρινας

13:39

ΟΗΕ: Έκκληση για παροχή βοήθειας προς τους 20.000 αποκλεισμένους ναυτικούς στον Κόλπο

13:34

Ορκίστηκε ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Καββαδάς

13:32

Κίνα: Ανησυχία για τη χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων από την Ιαπωνία

13:26

Βέλγος ΥΠΕΞ: Η συμπεριφορά του Ισραήλ στον Λίβανο είναι εντελώς απαράδεκτη

13:21

ΙΕΛΚΑ: Ο πόλεμος προκαλεί φόβο και θυμό στους καταναλωτές – Έξι στους δέκα αναβάλλουν αγορές

13:18

ΟΗΕ: Περίπου 7.900 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε όλο τον κόσμο το 2025

13:17

Ιράν: Δεν έχει αναχωρήσει ακόμη καμία αντιπροσωπεία για το Πακιστάν