Tip of the Day

Απλές συμβουλές για ρίξουμε τον πυρετό στα παιδιά

12-01-2023 | 08:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλές συμβουλές για ρίξουμε τον πυρετό στα παιδιά

Συμβουλές για την υποχώρηση του πυρετού σε παιδιά απευθύνει στους γονείς η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, λόγω των έντονων ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και αντιπυρετικά.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφύξεις και δεν νοιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός.

«Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Είναι σύμμαχός μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος. Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ' ενός απλά, φυσικά μέτρα και αφ΄ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα», τονίζει.

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

  • Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
  • Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.
  • Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10 - 20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε. Το ντους δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό. Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1 - 2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.
  • Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης.

Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία. Για παιδιά άνω των 12 ετών, χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5 - 6 ώρες. Παιδιά 6 - 12 ετών, μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο. Για παιδιά 3 - 6 ετών, συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε μισό δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

«Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει», τονίζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:27

Στάρμερ: Παρουσιάζεται σήμερα στο κοινοβουλίο για την υπόθεση Μάντελσον

14:24

Από τη Θεσσαλονίκη το «ντεμπούτο» της αλυσίδας ένδυσης Mohito στην Ελλάδα

14:06

Στα 861.241 άτομα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι της ΔΥΠΑ τον Μάρτιο

13:58

Ιστορικό deal στην Ιαπωνία: Η Mitsubishi Heavy Industries θα εξάγει πολεμικά πλοία στην Αυστραλία

13:55

GSI: Αθήνα και Λευκωσία ζητούν χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ – Κρίσιμο τεστ βιωσιμότητας για την διασύνδεση

13:48

Στουρνάρας: Πολύ πάνω του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2025

13:40

CURA και ΤΙΤΑΝ: Συνεργασία για τη δοκιμή τεχνολογίας τσιμέντου μειωμένου άνθρακα

13:35

Κίνα: Ανησυχία για τη «αναχαίτιση διά της βίας» από τις ΗΠΑ του ιρανικού πλοίου

13:31

Η ΕΕ στηρίζει τους Παλαιστίνιους - Παραμένουν οι εσωτερικές διαφωνίες για τη στάση έναντι του Ισραήλ

13:13

Κτηματολόγιο: Στην τελική ευθεία ένα έργο δεκαετιών – Μετρήσιμη πρόοδος και ψηφιακή αναβάθμιση

13:01

Πώς θωρακίζεται το σήμα Made in Greece στα χειροτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα

12:58

Νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αθανάσιος Καββαδάς

12:55

Η Visa ανοίγει τον δρόμο για αγορές με τεχνητή νοημοσύνη για επιχειρήσεις παγκοσμίως

12:50

Μελέτη 3 πανεπιστημίων φανερώνει κίνδυνο δηλητηρίασης αν παυσίπονα χρόνιου πόνου ληφθούν με άλλα φάρμακα

12:45

Βιομηχανία: Πτώση 4,6% του κύκλου εργασιών τον Φεβρουάριο

12:41

UBS: Στο μικροσκόπιο λόγω Ιράν οι αεροπορικές εταιρείες – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Aegean και ΔΑΑ

12:36

Γιατί το μέλλον του Χόλιγουντ κρέμεται σε μια κλωστή

12:31

Η Πειραιώς και η Accenture ιδρύουν AI Hub στην Ελλάδα αξιοποιώντας τεχνολογίες της Anthropic

12:24

Ferryhopper: Τα νησιά που πρωταγωνίστησαν το Πάσχα 2026 - Ποια προτίμησε η κάθε γενιά

12:23

ΥΠΕΝ: Ασπίδα περιβαλλοντικής προστασίας για τη Γυάρο με την υπογραφή ΠΔ

12:07

CNN: Τι θα γίνει με το ιρανικό πλοίο που κατέλαβαν οι ΗΠΑ

11:58

Ιράν: Δεν υπάρχει σχέδιο για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις - Αδιαπραγμάτευτο το πυραυλικό μας πρόγραμμα

11:49

Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν από την Τρίτη 21/4 οι αιτήσεις - Αναλυτικός οδηγός ανά ΑΦΜ

11:45

ΣΕΒΕ: Σημαντική πτώση της ζήτησης στις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω Μέσης Ανατολής

11:33

Άλμα στο ταξιδιωτικό πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο- Πίεση στις μεταφορές

11:21

Eli Lilly: Πολύ κοντά στην εξαγορά της Kelonia Therapeutics - Ξεπερνά τα 2 δισ. δολ. το deal

11:16

Ιαπωνία: Σεισμός 7,5 βαθμών - Τσουνάμι ύψους 80 εκατοστών

11:11

Πεζεσκιάν: Πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε ορθολογικό και διπλωματικό μέσο για να μειωθούν οι εντάσεις

11:06

Ένωση Περιφερειών Ελλάδος - ΞΕΕ: Μνημόνιο Συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Φιλοξενίας

10:53

Τσακίρης: Η νέα στρατηγική της ΕτΕΠ και το στοίχημα των επενδύσεων