Tip of the Day

Πως να προστατεύσετε τα ψηφιακά δεδομένα της εταιρείας σας από τους πρώην εργαζόμενους σας

12-10-2022 | 09:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να προστατεύσετε τα ψηφιακά δεδομένα της εταιρείας σας από τους πρώην εργαζόμενους σας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χρηστικές συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την προστασία των ψηφιακών δεδομένων της εταιρείας τους δίνει η Kaspersky.

Μια πρόσφατη έρευνα της Kaspersky σχετικά με τη στάση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια κρίσεων δείχνει ότι οι μειώσεις προσωπικού μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετους κινδύνους για τη διαδικτυακή ασφάλεια της επιχείρησης. Ωστόσο, μόνο το 51% των ηγετών των οργανισμών είναι σίγουρο πως οι πρώην υπάλληλοί τους δεν έχουν πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε υπηρεσίες cloud και μόλις το 53% είναι σίγουρο ότι οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εταιρικούς λογαριασμούς.

Ενώ, σύμφωνα με μελέτες, η διατήρηση της ομάδας αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα για σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν σε περικοπές θέσεων εργασίας για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος σε δύσκολες περιόδους. Στην έρευνα της Kaspersky συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 ηγέτες επιχειρήσεων σε μικρομεσαίους οργανισμούς για να αναδειχθεί ποιες τακτικές επέλεξαν για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους ζωντανή και ποιους κινδύνους για την ψηφιακή τους ασφάλεια εγκυμονούν τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.

Δεδομένου ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν μπορούσαν να ισχυριστούν με σιγουριά ότι οι πρώην εργαζόμενοί τους δεν είχαν πρόσβαση στα ψηφιακά δεδομένα της εταιρείας τους, οι μειώσεις στο προσωπικό μπορεί να θέσουν σε πρόσθετους κινδύνους την ασφάλεια των δεδομένων αλλά και την ίδια την ύπαρξη της επιχείρησης. Το ενδεχόμενο οι πρώην εργαζόμενοι να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα της εταιρείας είτε σε άλλους οργανισμούς είτε για ίδιον όφελος προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι ηγέτες επιχειρήσεων ανησυχούν ότι πρώην εργαζόμενοι θα μοιραστούν τα εσωτερικά δεδομένα της εταιρείας με νέους εργοδότες (63%) ή θα χρησιμοποιήσουν εταιρικές βάσεις δεδομένων, όπως οι προηγούμενες βάσεις δεδομένων πελατών, για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση (60%). Συνολικά, το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί τη μείωση θέσεων εργασίας ως πιθανό μέτρο για τη μείωση του κόστους σε περιόδους κρίσης.

Άλλα μέτρα μείωσης του κόστους περιλαμβάνουν τη μείωση των δαπανών για διαφήμιση και προώθηση (36%), καθώς και την περικοπή οχημάτων (34%). Η κυβερνοασφάλεια, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να είναι ένας τομέας της επιχείρησης όπου οι ηγέτες θα προτιμούσαν να εξοικονομήσουν προϋπολογισμό.

«Η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση μπορεί να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για κάθε επιχείρηση, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα μιας εταιρείας όταν τα εταιρικά δεδομένα μεταφέρονται σε έναν ανταγωνιστή, πωλούνται ή διαγράφονται», εξηγεί ο Alexey Vovk, Επικεφαλής Ασφάλειας Πληροφοριών της Kaspersky. «Αυτό το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο όταν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ενεργά μη εταιρικές ή “shadow” υπηρεσίες πληροφορικής που δεν αναπτύσσονται ή ελέγχονται από εταιρικά τμήματα πληροφορικής. Εάν δεν γίνει διαχείριση της χρήσης αυτών των υπηρεσιών μετά την απόλυση ενός υπαλλήλου, υπάρχει μικρή πιθανότητα να διακοπεί η πρόσβαση σε πληροφορίες που κοινοποιούνται μέσω αυτών των εφαρμογών για έναν πρώην εργαζόμενο».

Για να βεβαιωθείτε ότι οι ανεξέλεγκτες προσβάσεις και το shadow IT δεν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της εταιρείας σας, η Kaspersky συνιστά τα ακόλουθα βήματα:

  • Ελέγξτε τον αριθμό των ατόμων με πρόσβαση σε κρίσιμα εταιρικά δεδομένα, μειώνοντας τον όγκο των δεδομένων που είναι διαθέσιμα σε όλους τους εργαζόμενους. Οι παραβιάσεις είναι πιο πιθανό να συμβούν σε οργανισμούς όπου μεγάλος αριθμός εργαζομένων διαχειρίζεται εμπιστευτικές και πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να πουληθούν ή να χρησιμοποιηθούν με άλλον τρόπο.
  • Διαμορφώστε πολιτική πρόσβασης στα δεδομένα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων θυρίδων email, κοινόχρηστων φακέλων και ηλεκτρονικών εγγράφων. Ενημερώνετέ τη διαρκώς και καταργήστε την πρόσβαση εάν κάποιος υπάλληλος αποχωρήσει από την εταιρεία. Χρησιμοποιήστε access security broker software στο cloud που βοηθά στη διαχείριση και παρακολούθηση της δραστηριότητας των εργαζομένων στις υπηρεσίες cloud και επιβάλλει πολιτικές ασφαλείας.
  • Δημιουργήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των βασικών δεδομένων για να διασφαλίσετε ότι οι εταιρικές πληροφορίες παραμένουν ασφαλείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Διαμορφώστε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση εξωτερικών υπηρεσιών και πόρων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ποια εργαλεία πρέπει ή όχι να χρησιμοποιούν και γιατί.
  • Όταν ενσωματώνετε οποιοδήποτε νέο λογισμικό στην εταιρεία, θα πρέπει να υφίσταται σαφής διαδικασία έγκρισης από το τμήμα IT και άλλες θέσεις ευθύνης.
  • Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να έχουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν και να αλλάζουν τους κωδικούς πρόσβασης τακτικά.
  • Υπενθυμίζετε τακτικά στο προσωπικό σας τη σημασία της τήρησης βασικών κανόνων κυβερνοασφάλειας που σχετίζονται με την ασφαλή διαχείριση λογαριασμών και κωδικών πρόσβασης, την ασφάλεια email και την περιήγηση στο διαδίκτυο. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης θα επιτρέψει στους εργαζόμενους σας όχι μόνο να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και να τις εφαρμόσουν στην πράξη.
  • Χρησιμοποιήστε εξειδικευμένες υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας οι οποίες προσφέρουν ορατότητα στις υπηρεσίες cloud, όπως το Kaspersky Endpoint Security Cloud.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:36

DW: Πλησιάζει στο τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία;

14:26

Θεοδωρικάκος: Η εμβληματική επένδυση για το γάλλιο γεωστρατηγικό «όπλο» για την Ελλάδα

14:16

Ιράκ: Εξήγαγε μόλις 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τον Απρίλιο μέσω των Στενών του Ορμούζ

14:07

Γάζα: Νεκρός ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς

13:39

Χατζηδάκης: Αναγκαία μια εθνική συμμαχία κοινής λογικής

13:26

Γεωργιάδης: Το δίλημμα είναι «Μητσοτάκης ή η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην παρακμή»

13:17

Κλείνουν 18-22/5 οι σήραγγες των Τεμπών

13:13

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ απ' τη Μασούτης

13:00

Οι διανομές εντείνουν τη δυναμική αναβάθμισης των τραπεζών

12:51

Κεφαλογιάννη: Θέτουμε σταθερές βάσεις για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο τουριστικό μέλλον

12:40

Μητσοτάκης: Στις εκλογές του 2027 οι Έλληνες θα επιλέξουν ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην προεδρία της ΕΕ

12:29

Χριστοδουλίδης: Τα μεγάλα εθνικά θέματα, οικονομία, άμυνα και ασφάλεια, το μέλλον των χωρών μας δεν προσφέρονται για πειραματισμούς

12:20

Η ψηφιακή εποχή στην εκπαίδευση: Πώς τα σύγχρονα φροντιστήρια αλλάζουν τον τρόπο μελέτης

12:15

Ποιοτικές υπηρεσίες: Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας σύγχρονος πάροχος ενέργειας

12:12

Στουρνάρας: Ο λαϊκισμός και οι εύκολες λύσεις έχουν πολύ μεγάλο κόστος

11:41

Βέμπερ: Οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη

11:33

Άκμαν: Η πώληση μετοχών της Alphabet δεν αποτελούσε κίνηση εναντίον της εταιρείας

11:19

Πούτιν: Θα επισκεφθεί την Κίνα στις 19 και 20 Μαΐου

11:08

SpaceX: Οι μέτοχοι ενέκριναν split των μετοχών 5 προς 1

10:58

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή για τον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη στη Βιρτζίνια

10:49

Γερμανία: Ένας νεκρός από διαρροή χημικής ουσίας σε εργοστάσιο

10:41

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Νέα Υόρκη-2 νεκροί και 3 τραυματίες

10:37

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 18 Μαΐου έως 22

10:27

'Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: Τα εμπόδια για την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ

10:14

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» κινητοποιεί ελληνικούς και ξένους ομίλους

09:43

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 3,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές

09:38

Κούβα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

09:31

Νέα θετικά μηνύματα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης από την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

09:24

Ρωσία: Εννέα τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα σε πολυκατοικία στο Μπέλγκορον

09:14

Οι μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου