Tip of the Day

Πώς να ζήσετε με λιγότερα πλαστικά

20-09-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να ζήσετε με λιγότερα πλαστικά
Η πλαστική ρύπανση δεν προέρχεται μόνο από πλαστικά μπουκάλια και σακούλες.

Η πλαστική ρύπανση δεν προέρχεται μόνο πλαστικά μπουκάλια και σακούλες. Παρ' ότι οι συγκεκριμένες συσκευασίες κυριαρχούν, η ρύπανση μπορεί να προέρχεται από τα είδη μακιγιάζ, τα ρούχα, τα απορρυπαντικά ρούχων, τα περιτυλίγματα τροφίμων και τις συσκευασίες. Σχεδόν ό,τι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας είναι εγκλωβισμένο σε πλαστικό. Όμως η χρήση πρωτογενών υλικών δεν συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί λένε «ναι» στο πλαστικό αλλά με μέτρο, σύνεση και πρόβλεψη για επανάχρηση.

Από τους 4,2 εκατομμύρια τόνους που παράχθηκαν το 2018, μόνο το 10% ανακυκλώθηκε, σύμφωνα με την EPA. Εν τω μεταξύ, σχεδόν 275.000 πλαστικές σακούλες παντοπωλείου βρέθηκαν κατά μήκος των ακτών παγκοσμίως πέρυσι, σύμφωνα με το Ocean Conservancy.

Έτσι, η αρχή για την ελάττωση της πλαστικής ρύπανσης μπορεί να γίνει από τη συνειδητοποίηση του βαθμού στον οποίο χρησιμοποιείτε το πλαστικό στην καθημερινότητά σας. Ο πιο απλός τρόπος για να το διαπιστώσετε αυτό είναι να κοιτάξετε απλώς τι περιέχουν τα σκουπίδια σας, το ψυγείο, τα ντουλάπια και τα συρτάρια σας. Τότε σίγουρα θα διαπιστώστε ότι κυριαρχεί η πλαστική σακούλα.

Εάν θέλετε να μειώσετε τον αριθμό των πλαστικών σακουλών που καταλήγει στο σπίτι από το παντοπωλείο ή το ψιλικατζίδικο, χρησιμοποιήστε εναλλακτικά επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες. Για να θυμάστε να χρησιμοποιείτε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες που έχετε ήδη, φυλάξτε τις στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας ή προσπαθήστε να έχετε φυλάξει κάποιες σε διάφορες τσάντες.

Ομοίως, απαιτείται σύνεση και όταν μιλάμε και για τις χαρτοπετσέτες και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Για άτομα που παραγγέλνουν πολλά φαγητά σε πακέτο, το να ζητούν από το εστιατόριο να κρατήσει τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τις χαρτοπετσέτες και τα καλαμάκια είναι ένας εύκολος τρόπος να περιορίσουν τα απόβλητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε η Ocean Conservancy, περισσότερα από 225.000 καλαμάκια και αναδευτήρες συλλέχθηκαν κατά μήκος των ακτών το 2020, καθώς και 223.000 πλαστικά δοχεία σε πακέτο.

Η επιλογή χύμα φρούτων και λαχανικών αντί για προσυσκευασμένα προϊόντα είναι ένας ακόμη τρόπος για να αφαιρέσετε λίγο πλαστικό από τη ζωή σας. Και ανάλογα με το τι αγοράζετε, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να περιορίσετε τη συσκευασία. Μια ακόμη επιλογή είναι να αγοράζετε ζυμαρικά, δημητριακά και άλλα αντικείμενα τυλιγμένα σε χαρτόνι - ή, ακόμα καλύτερα, να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας δοχεία για να τα πάρετε χύμα όπου είναι δυνατόν - αντί να επιλέξετε προϊόντα σε πλαστική συσκευασία.

Ακόμη, εάν πίνετε πολύ καφέ ή τσάι εν κινήσει, ένας απλός τρόπος για να μειώσετε τα ποτήρια μιας χρήσης είναι να χρησιμοποιήσετε μια επαναχρησιμοποιούμενη κούπα ή ποτήρι.

Φυσικά, η πραγματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων πλαστικών απορριμμάτων θα απαιτήσει κάτι περισσότερο από αλλαγές μικρής κλίμακας. Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν θεμελιώδεις προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας τους. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων συνδυάζεται με τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης.

Πολλές χώρες διαθέτουν νόμους που απαιτούν από τους πελάτες να κάνουν συγκεκριμένες επιλογές ως προς τα πακέτα μιας χρήσης. Αλλά στα περισσότερα μέρη σε όλο τον κόσμο, οι καταναλωτές πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να μην μετακυλύουν την ευθύνη στις επιχειρήσεις. Η μείωση της πλαστικής ρύπανσης είναι θέμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και ατομικής ευθύνης επίσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:24

ΠΟΜΙΔΑ: Σε νέο «ΕΝΦΙΑ» υπέρ των δήμων θα εξελιχθεί το νέο τέλος ΤΤΑ

17:00

Κατοικίες και μεγάλα έργα εκτόξευσαν τις επενδύσεις – Τι θα κρίνει τη συνέχεια

17:00

Φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα «μιλάει» ξένες γλώσσες και θα κοστίσει ακριβά…

16:53

ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε βδομάδα ο κ. Μητσοτάκης όλο και πιο μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών

16:22

Κέλογκ: Μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία βρίσκεται πραγματικά κοντά

16:11

Προς νέα ρεκόρ η βραχυχρόνια μίσθωση το 2025

16:01

Σαμαράς για αγρότες: Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει επιτέλους ότι δεν είναι όλα επικοινωνία

15:57

Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του Χίθροου

15:42

Ντάιμον (JPMorgan): Η Ευρώπη έχει πραγματικό πρόβλημα

15:27

Τσουκαλάς: Οι έντιμοι αγρότες δικαιολογημένα φοβούνται και ζουν τα επίχειρα της πολιτικής της ΝΔ

15:10

ΗΠΑ: Χάνουν το πλεονέκτημα χρηματοδότησης καθώς η Ασία δανείζεται σε ευρώ

14:55

Κικίλιας: Απαιτείται πίεση στην Ευρώπη για νέο οδικό χάρτη

14:49

Στο Πεκίνο μεταβαίνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ για σπάνιες γαίες και χάλυβα

14:26

Σε 17 ανέρχονται οι νεκροί αλλοδαποί που εντοπίστηκαν χθες σε λέμβο ν/δ της Ιεράπετρας

14:16

Μπενίν: Αποτράπηκε απόπειρα πραξικοπήματος

14:12

Γαλλία: Αναμένει το έτος να κλείσει με ανάπτυξη 0,8%

13:59

UBS: Ίσως περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας ως το 2027

13:41

Κορκίδης: Η Ελλάδα θεωρείται πλέον ως μία ιστορία επιτυχίας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον

13:21

Κρεμλίνο: Θετικό το ότι παύει να χαρακτηρίζεται η Ρωσία άμεση απειλή στη νέα στρατηγική εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ

13:08

Με μικροένταση ξεκίνησε το ξήλωμα του δικτύου τρόλεϊ στον Πειραιά

13:00

Λεκανοπέδιο: Τι προτείνουν οι Συγκοινωνιολόγοι για το κυκλοφοριακό, «φράκαραν» Κηφισός, Αττική Οδός – Τα έργα και τα ερωτηματικά 

12:53

Χαμάς: Δηλώνει έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή αν σταματήσει η κατοχή

12:46

Σρι Λάνκα: Σε 618 αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων απ' τις πλημμύρες

12:41

Πανεπιστήμιο Πατρών: Εόρτασε την επέτειο των 61 χρόνων από την ίδρυσή του

12:33

Ιαπωνία: Κατηγορεί την αεροπορία της Κίνας για εχθρικές ενέργειες κοντά στην Οκινάουα

12:27

Χέρτσογκ: Εσωτερική υπόθεση η απονομή ή μη χάριτος στον πρωθυπουργό Νετανιάχου

12:20

Γερμανία: Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα της κυβέρνησης

12:12

Ερντογάν: Προτρέπει τον Μαδούρο να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ

11:56

Περού: Κατασχέθηκαν πάνω από 3 τόνοι κοκαΐνης που προορίζονταν για το Βέλγιο

11:54

Σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε σε βράχια στην είσοδο του λιμανιού Βόλου