Tip of the Day

Φυσικό αέριο στο σπίτι: Συμβουλές εξοικονόμησης

18-03-2022 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φυσικό αέριο στο σπίτι: Συμβουλές εξοικονόμησης

Oι καταναλωτές που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου με την προσδοκία να επιτύχουν την αποδεδειγμένα αισθητά μεγαλύτερη εξοικονόμησης ενέργειας σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα λαμβάνουν πρωτόγνωρα υψηλούς λογαριασμούς δεδομένης της παγκόσμιας έκρηξης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να συντελέσουν και στην εξοικονόμηση του φυσικού αερίου στο σπίτι ώστε να μειωθεί με τη σειρά του και ο λογαριασμός.

Ακόμη και εάν οι τιμές χονδρικής δεν ήταν υψηλές, πολλοί διαφορετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να αυξήσουν το λογαριασμό υπό κανονικές συνθήκες.

Το χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο λογαριασμός φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερα καύσιμα για θέρμανση. Αν και κανείς δεν μπορεί να επέμβει στην αλλαγή των εποχών, αλλά η στεγανοποίηση του σπιτιού μπορεί να συγκρατήσουν μέχρι κάποιο βαθμό την αύξηση του λογαριασμού.

Εάν το σπίτι έχει ανεπαρκή μόνωση, ο ζεστός αέρας που παρέχει το σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου θα διαφύγει από ρωγμές, πόρτες, παράθυρα, ακόμη και από τη σοφίτα και το γκαράζ, εάν πρόκειται για μονοκατοικία. Επομένως, η βελτίωση της μόνωσης μπορεί να σας βοηθήσει να συντελέσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ομοίως, ο γηρασμένος εξοπλισμός παραπέμπει σε έναν παλιό , αναποτελεσματικό λέβητα ή σύστημα θέρμανσης και αυτό μπορεί να σπαταλά μεγάλο μέρος της ενέργειας που παράγει. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επιλογή εξαρχής αποδοτικού εξοπλισμού και με σωστή συντήρηση.

Η συστηματική συντήρηση του καυστήρα, του λέβητα και των υπόλοιπων συσκευών εξασφαλίζουν τη διατήρηση της υψηλής απόδοσής τους και την αντίστοιχης εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους. Για παράδειγμα μειωμένη απόδοση του λέβητα κατά 10% λόγω κακής συντήρησης οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και του ύψους του λογαριασμού σας κατά 10%.

Η διάταξη των επίπλων και των συσκευών στο σπίτι μπορεί να εμποδίσει τους αεραγωγούς και να περιορίσει τη ροή του αέρα. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι πιθανό να λειτουργεί με … υπερωρίες, επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να θερμανθεί το σπίτι με μια πιο ήπια θερμοκρασία.

Οι οικιακές καθημερινές συνήθειες κατά τους χειμερινούς μήνες μπορούν να συμβάλλουν στον υψηλό λογαριασμό φυσικού αερίου, ακόμη και εάν δεν «τους φαίνεται». Όταν αφήνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά ή όταν τριγυρνάμε με κοντομάνικο στο σπίτι ακόμα και όταν ο καιρός είναι ψυχρός και αναγκαζόμαστε να ανεβάσουμε τον θερμοστάτη λίγο ψηλότερα, οδηγούμαστε σε άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Ακόμη και η τακτική χρήση του τζακιού μπορεί να καταπονήσει το σύστημα θέρμανσης επειδή το τζάκι είναι αναποτελεσματικό και το σύστημα θέρμανσης δυσκολεύεται να το αντισταθμίσει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:06

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στον Προαστιακό Πάτρας λόγω του «Διεθνούς Ημιμαραθωνίου Πάτρας»

15:56

Ανδρουλάκης: Η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα του τόπου

15:28

Τραμπ: Μετά από έναν μήνα πολέμου αντιμετωπίζει σκληρές επιλογές

15:06

Ιράν: Διακοπή της παραγωγής χάλυβα της Khuzestan Steel Company μετά από ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα

14:58

Πεζεσκιάν: Θα απαντήσουμε με σθένος αν στοχοθετηθούν υποδομές και οικονομικά κέντρα

14:44

Ζελένσκι: Ουκρανία και ΗΑΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας

14:36

Ιράν: Ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε αμερικανικό πλοίο επιμελητείας στα ανοιχτά του Ομάν

14:29

Συνεχές ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο

14:15

Κώτσηρας: Στηρίζουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον της οικονομίας

13:55

Τραμπ και πετρέλαιο: Όταν οι αγορές «χορεύουν» στα λόγια του

13:28

Είκοσι Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο

13:21

4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα εργασιών

13:17

Θεσσαλονίκη: Συμπλοκή σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

13:14

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις ανάγκες των Κοινοτήτων της Ελλάδας στο εξωτερικό

13:00

Έρχονται εξελίξεις για τα 22+1 (Καλαμάτα) Περιφερειακά Αεροδρόμια

12:53

Bloomberg: Ο πόλεμος αναγκάζει την παγκόσμια ελίτ να αντιμετωπίζει διαρκή σοκ

12:35

ΒοfΑ: Συμφωνία καταβολής 72,5 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αγωγή θυμάτων του Έπστιν

12:18

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κοντορουχάς

12:10

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

12:06

Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

11:56

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ συζήτησε με τις ΗΠΑ για κρίσιμα ορυκτά και δασμούς

11:40

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα

11:33

Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027

11:09

Reuters: Οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει περίπου το 1/3 του ιρανικού πυραυλικού οπλοστασίου

10:45

Σκέρτσος: Η Ελλάδα καταγράφει τη 2η μεγαλύτερη βελτίωση στον ΟΟΣΑ στη δημόσια ακεραιότητα

10:38

Η μηνιγγίτιδα σκοτώνει πάνω από 250.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

10:30

Ταϊλάνδη: Ανακοίνωσε συμφωνία με το Ιράν για ασφαλή διέλευση απ' το στενό του Ορμούζ

10:25

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν κολλήσει τη βελόνα της χώρας και αυτό σύντομα θα αλλάξει

10:20

Στο Άγιο Όρος ο Βασίλης Κικίλιας για αυτοψίες σε λιμένες

09:53

IAEA: Πλήγμα στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ