Tip of the Day

Βιώσιμη Ανάπτυξη: Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ΜμΕ

25-11-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βιώσιμη Ανάπτυξη: Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ΜμΕ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει το ταξίδι τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη ακολουθώντας το δρόμο που ανοίγουν οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες θέτουν στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα και ενσωματώνουν στη στρατηγική τους ESG κριτήρια.

Σύμφωνα με την Dr. Lynn Oxborrow, Καθηγήτρια Management στο Nottingham Business School υπάρχουν πέντε χρυσοί κανόνες τους οποίους μπορούν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις. Αρχικά, οι managers θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του αποτυπώματος άνθρακα της επιχείρησης και να αναλογιστούν και να εφαρμόσουν αλλαγές που θα μπορούσαν να το μειώσουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με πολλούς τρόπους όπως για παράδειγμα μέσω μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης ή του λανσαρίσματος βιώσιμων προϊόντων, εάν πρόκειται για εμπορική επιχείρηση. Τεχνολογίες όπως το Zoom, MS Teams, οι οποίες χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας μπορούν να συμβάλλουν επίσης στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ενώ τον ίδιο σκοπό μπορεί να επιτελέσει και η χρήση αισθητήρων στον φωτισμό ή η χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και παρακολούθησης αποτυπώματος άνθρακα.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η αναθεώρηση των αξιών που διέπουν μια επιχείρηση. Οι αλλαγές στις οποίες μπορεί να προχωρήσεις μια επιχείρηση θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζονται θετικά στην επικοινωνία της με τα εσωτερικά και εξωτερικά κοινά. Το αφήγημα της επιχείρησης πρέπει να είναι γνήσιο και να συμπεριλαμβάνει απτά πράγματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά (καινοτομίες στο προϊόν, αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού σας, εξοικονόμηση πόρων).

Στο ίδιο πλαίσιο, η ομαδική εργασία και η συμμετοχή των εργαζομένων μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο ηθικό, την ευημερία, τα κίνητρα, τη διατήρηση του προσωπικού και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Η συμμετοχή όλων στην πραγματοποίηση αλλαγών, όπως η εισαγωγή ενός συστήματος ανακύκλωσης, η μείωση της σπατάλης τροφίμων στα καταστήματα εστίασης κλπ, θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ομάδα και να διασφαλίσει ότι οι πρωτοβουλίες της διοίκησης θα έχουν επιτυχία.

Τέλος, η επιχείρηση πρέπει να σχεδιάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της με τρόπο καινοτόμο και διορατικό. Αυτό αφορά και στη μείωση του άνθρακα, στοχεύοντας πρώτα στις πιο εύκολες, πιο προσιτές αλλαγές και, στη συνέχεια, σε πιο μακροπρόθεσμες ενέργειες που ενδέχεται να απαιτούν περισσότερη γνώση και επένδυση, αλλά που θα μπορούσαν επίσης να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιχείρηση και στο περιβάλλον.

Η εισαγωγή βιώσιμων ή ανακυκλωμένων υλικών και η μείωση της συσκευασίας θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση υλικών, να μειώσει το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας και να δημιουργήσει πρόσθετο ενδιαφέρον για τους πελάτες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:38

Τραμπ: Έχουμε «πλαίσιο συμφωνίας» για τη Γροιλανδία - Δεν θα επιβάλω δασμούς στους Ευρωπαίους

21:31

Γλυφάδα: Νεκρή πεζή από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα νερά

21:14

Γροιλανδία: Δύο πράγματα που μπορεί να κάνουν τον Τραμπ να αναθεωρήσει

21:10

BBC: Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με το YouTube

21:01

Προβλήματα στην κυκλοφορία του Ηλεκτρικού και του Τραμ

20:58

ΕΕ-ΗΠΑ: «Στον πάγο η συμφωνία του Turnberry μέχρι να σταματήσουν οι απειλές κατά της Γροιλανδίας»

20:57

Γαλλία: Το Ελιζέ διαψεύδει τον Τραμπ ότι έπεισε τον Μακρόν να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων

20:53

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 16,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Πώς «ανακατεύει την τράπουλα» το «κόμμα Καρυστιανού»

20:50

Ενεργειακό deal του ομίλου Τσάκου με την Metlen

20:41

Ευρωκοινοβούλιο: Πρωτοφανής υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

20:40

Τραμπ: Απειλεί να αυξήσει και πάλι τους δασμούς στην Ελβετία

20:34

«Όπλα και τρόφιμα για πέντε μέρες»: Η Γροιλανδία δίνει οδηγίες στους πολίτες σε περίπτωση «κρίσης»

20:30

Der Spiegel: «Η ένταξη στην τρέχουσα μορφή του Συμβουλίου Ειρήνης δεν είναι εφικτή» λέει η γερμανική κυβέρνηση

20:30

Ένατος γύρος επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας

20:10

Παπαθανάσης: Επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχείου Βελβεντού Κοζάνης

20:09

Δανός ΥΠΕΞ: Θετική μεν η διαβεβαίωση του Τραμπ για Γροιλανδία, αλλά...

20:00

To 84% των Γάλλων θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη

19:57

Η κρίση των 15 ημερών: Πώς η Γροιλανδία έφερε τη Δύση στα όριά της

19:44

Euractiv: Απειλή για την ΕΕ οι τιμές ενέργειας – Εκτεθειμένες και οι ελληνικές βιομηχανίες

19:43

Ευρωαγορές: Flat αντίδραση μετά την ομιλία Τραμπ στο Νταβός

19:30

Συναγερμός στην Αττική: Δρόμοι-ποτάμια και φουσκωμένα ρέματα, 112 για εκκένωση στον Ασπρόπυργο

19:19

Δυτική Μακεδονία: Τα νέα προγράμματα για στήριξη απασχόλησης και επιχειρήσεων

19:08

Ιταλία: Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ οι ζημιές από την κακοκαιρία στην Σικελία

19:02

Q&R: Από 23 Ιανουαρίου σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:32

Στάσσης στο Νταβός: Πώς η ΔΕΗ εξελίσσεται σε Powertech Όμιλο

18:32

Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: Κομμάτι από το σασί ίσως βοηθήσει τους ερευνητές - «Εκσφενδονίστηκε σαν σφαίρα»

18:22

Γροιλανδία: Συνεχίζεται η ανάπτυξη του στρατού της Δανίας

18:22

Ντάιμον στο Νταβός: Χρειαζόμαστε ισχυρότερο ΝΑΤΟ και ισχυρότερη Ευρώπη

18:16

Κικίλιας: Όταν συνεργαζόμαστε, τα αποτελέσματα είναι πραγματικά και μετρήσιμα

18:12

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Ενσωματώσουν σ’ ένα ενιαίο σύστημα τα ενεργειακά τους συστήματα με τις ευλογίες Τραμπ