Tip of the Day

Βιώσιμη Ανάπτυξη: Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ΜμΕ

25-11-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βιώσιμη Ανάπτυξη: Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ΜμΕ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει το ταξίδι τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη ακολουθώντας το δρόμο που ανοίγουν οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες θέτουν στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα και ενσωματώνουν στη στρατηγική τους ESG κριτήρια.

Σύμφωνα με την Dr. Lynn Oxborrow, Καθηγήτρια Management στο Nottingham Business School υπάρχουν πέντε χρυσοί κανόνες τους οποίους μπορούν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις. Αρχικά, οι managers θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του αποτυπώματος άνθρακα της επιχείρησης και να αναλογιστούν και να εφαρμόσουν αλλαγές που θα μπορούσαν να το μειώσουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με πολλούς τρόπους όπως για παράδειγμα μέσω μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης ή του λανσαρίσματος βιώσιμων προϊόντων, εάν πρόκειται για εμπορική επιχείρηση. Τεχνολογίες όπως το Zoom, MS Teams, οι οποίες χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας μπορούν να συμβάλλουν επίσης στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ενώ τον ίδιο σκοπό μπορεί να επιτελέσει και η χρήση αισθητήρων στον φωτισμό ή η χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και παρακολούθησης αποτυπώματος άνθρακα.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η αναθεώρηση των αξιών που διέπουν μια επιχείρηση. Οι αλλαγές στις οποίες μπορεί να προχωρήσεις μια επιχείρηση θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζονται θετικά στην επικοινωνία της με τα εσωτερικά και εξωτερικά κοινά. Το αφήγημα της επιχείρησης πρέπει να είναι γνήσιο και να συμπεριλαμβάνει απτά πράγματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά (καινοτομίες στο προϊόν, αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού σας, εξοικονόμηση πόρων).

Στο ίδιο πλαίσιο, η ομαδική εργασία και η συμμετοχή των εργαζομένων μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο ηθικό, την ευημερία, τα κίνητρα, τη διατήρηση του προσωπικού και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Η συμμετοχή όλων στην πραγματοποίηση αλλαγών, όπως η εισαγωγή ενός συστήματος ανακύκλωσης, η μείωση της σπατάλης τροφίμων στα καταστήματα εστίασης κλπ, θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ομάδα και να διασφαλίσει ότι οι πρωτοβουλίες της διοίκησης θα έχουν επιτυχία.

Τέλος, η επιχείρηση πρέπει να σχεδιάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της με τρόπο καινοτόμο και διορατικό. Αυτό αφορά και στη μείωση του άνθρακα, στοχεύοντας πρώτα στις πιο εύκολες, πιο προσιτές αλλαγές και, στη συνέχεια, σε πιο μακροπρόθεσμες ενέργειες που ενδέχεται να απαιτούν περισσότερη γνώση και επένδυση, αλλά που θα μπορούσαν επίσης να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιχείρηση και στο περιβάλλον.

Η εισαγωγή βιώσιμων ή ανακυκλωμένων υλικών και η μείωση της συσκευασίας θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση υλικών, να μειώσει το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας και να δημιουργήσει πρόσθετο ενδιαφέρον για τους πελάτες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κεφαλογιάννη: Το 2026 οι αεροπορικές συνδέσεις Γαλλίας - Ελλάδας θα πολλαπλασιαστούν

23:49

Ισπανία: Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας κοντά στη Βαρκελώνη - Τουλάχιστον 15 τραυματίες

23:43

Πυροσβεστική: 120 κλήσεις σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο λόγω ισχυρών ανέμων

23:33

Netflix: Στα 12,05 δισ. δολάρια τα έσοδα το δ' τρίμηνο - «Έπιασε» 325 εκατ. συνδρομητές

23:24

Συρία: Νέα συμφωνία εκεχειρίας με τους Κούρδους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

23:16

Εκτεταμένες απώλειες στη Wall Street - Απώλειες άνω του 2% για Nasdaq και S&P 500

23:03

Αγρότες: Παραμένουν στα Μάλγαρα χωρίς να κλείνουν δρόμους - Αποχωρούν από Νίκαια

22:45

Υπ. Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα λόγω κακοκαιρίας

22:33

Κέρδη 1,5% για το πετρέλαιο

22:20

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αργολίδα για την Τετάρτη

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,5 εκατ. ευρώ

21:48

Καναδικά ΜΜΕ: Ο στρατός μελετά το σενάριο της εισβολής από τις ΗΠΑ

21:39

Νέες κορυφές για χρυσό και ασήμι με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις - «Βουτιά» στα crypto

21:32

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 42 εκατ. ευρώ

21:24

Τουσκ: Ο κατευνασμός αποτελεί ένδειξη αδυναμίας - Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αυτοπεποίθηση

21:17

Υψηλό 15ετίας για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις - 184.200 στρατιώτες

21:09

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

21:00

Η Αρκτική σε σταυροδρόμι: Η Γροιλανδία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία

20:57

Μείωση 9,4% για τις γερμανικές εξαγωγές προς ΗΠΑ στο 11μηνο του 2025 - Στα 135,8 δισ. ευρώ

20:50

Τραμπ: Βοήθησα να αποφευχθεί η απόδραση Ευρωπαίων τζιχαντιστών στη Συρία

20:41

Ισπανία: Στους 42 οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ανδαλουσία

20:32

Δήμαρχος Κιέβου: 600.000 κάτοικοι έχουν φύγει από τις 9 Ιανουαρίου

20:25

Τηλεργασία στο Δημόσιο την Τετάρτη - Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

20:15

Γαλλία: Διαδήλωση αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

20:06

Η Telekom παγκόσμιος ηγέτης στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

20:00

Δούκας για Ανδρουλάκη: Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέτυχε - Ανησυχώ για το κόμμα

19:50

Dimand: Ο Δ. Ανδριόπουλος πούλησε μετοχές αξίας 4,47 εκατ. ευρώ

19:47

Ο μεγάλος φόβος του Τραμπ για το ΝΑΤΟ - Μηνύματα για Γροιλανδία, δασμούς, Γάζα

19:35

Νταβός: Ο Κάρνεϊ εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του Καναδά στη Γροιλανδία και τη Δανία

19:25

Λάιεν: Η ΕΕ προσανατολίζεται στην επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν