Tip of the Day

Tip of the day: Πως να ξεχωρίσεις σε μια online συνέντευξη

11-10-2021 | 07:42
Μοιράσου το

Οι συνθήκες της πανδημίας άλλαξαν ριζικά τον τρόπο που γίνονται οι συνεντεύξεις για προσλήψεις προσωπικού. Οι εξ αποστάσεως συνεντεύξεις μπορεί να είναι ένας σχετικά καινούργιος τρόπος στη διαδικασία προσλήψεων, όμως έχουν διαμορφώσει το εργασιακό τοπίο καθοριστικά. Μέσα από τις Online συνεντεύξεις, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν πλέον υπόψη νέα κριτήρια για τη στελέχωσή τους.

Όπως και πριν από κάθε συνέντευξη με φυσική παρουσία, έτσι και στις online συνεντεύξεις είναι απαραίτητη η κατάλληλη προετοιμασία. Μια online συνέντευξη για μια θέση εργασίας σίγουρα διαφέρει από μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη.

Όμως είναι καλύτερα να γνωρίζεις μερικές καθοριστικές λεπτομέρειες για να αυξήσεις τις πιθανότητες πρόσληψης.

1. Έλεγξε την σύνδεσή σου στο Διαδίκτυο
Διαδικτυακή συνέντευξη εξ αποστάσεως χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας και του internet δε γίνεται.  Όταν κλείσεις το πολυπόθητο ραντεβού για την online συνέντευξη, το πρώτο βήμα είναι ο έλεγχος ποιότητας της σύνδεσης σου στο διαδίκτυο.

2. Έλεγξε τον εξοπλισμό σου
Στις online συνεντεύξεις o εξοπλισμός είναι η βάση της επιτυχημένης επικοινωνίας. Διαπίστωσε με ένα απλό online chat με τους φίλους σου, αν λειτουργούν σωστά το μικρόφωνο, τα ακουστικά, η κάμερα, το καλώδιο παροχής ρεύματος κ.α.

Οι online συνεντεύξεις μπορεί να γίνουν σε μια πληθώρα από διαδικτυακές πλατφόρμες: Zoom, Skype, MS Teams, Google Meet, Whats App, κ.ά. και είναι καλό να γνωρίζεις έγκαιρα σε ποια πλατφόρμα θα γίνει η συνέντευξη για να την έχεις εγκαταστήσει.

3. Συνδέσου πιο νωρίς
Μην είσαι απλώς στην ώρα σου, συνδέσου όσο πιο νωρίς μπορείς! Φρόντισε να είσαι σε σύνδεση τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Έτσι αν κάτι δε λειτουργεί σωστά θα έχεις τον χρόνο για να το διορθώσεις.

4. Διάλεξε τον κατάλληλο χώρο
Διάλεξε το πιο ήσυχο και φωτεινό σημείο του σπιτιού για την online συνέντευξη. Δώσε σημασία σε όλες τις λεπτομέρειες που βοηθούν να σχηματιστεί η καλύτερη πρώτη εντύπωση για σένα. Μην αφήσεις στην τύχη καμία λεπτομέρεια. 

5. Φρόντισε το ντύσιμό σου
Η πρώτη εντύπωση μένει για πάντα και δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για να την ξανακερδίσουμε. Φρόντισε το ντύσιμο σου σαν να πήγαινες σε μια συνέντευξη σε χώρο γραφείου. Διάλεξε ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα, σου ταιριάζουν και σου φτιάχνουν την διάθεση, ώστε να μεταδώσεις αυτή την ενέργεια στην online συνέντευξη.

6. Διατήρησε την οπτική επαφή
Είναι πραγματικά δύσκολο να μιλάς μπροστά σε μια κάμερα χωρίς να έχεις την εμπειρία της φυσικής αλληλεπίδρασης με τους άλλους συνομιλητές. Ο μόνος τρόπος για να περιορίσεις την αμηχανία μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή σου είναι να σταθείς πολλές φορές μπροστά στην κάμερα. 

Κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης, σχεδόν όλοι μας ξεχνάμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους συνομιλητές μας. Αντί να εστιάζουμε στην κάμερα, πιάνουμε τον εαυτό μας να κοιτάει αφηρημένα κάπου στο δωμάτιο ή ακόμα χειρότερα να κοιτάει με θαυμασμό το παράθυρο με την εικόνα μας.

Το μυστικό είναι απλό. Κολλάς ένα αυτοκόλλητο με έντονο χρώμα δίπλα στην κάμερα και εστιάζεις πάνω σε αυτό. Έτσι είναι πολύ εύκολο να διατηρήσεις ζωντανή την αίσθηση της διαδραστικής οπτικής επαφής. 

7. Κάνε παύση πριν απαντήσεις
Πάρε μια βαθιά ανάσα πριν από τη βιντεοκλήση και σκέψου κάτι που σε χαλαρώνει.  Είναι μια απαιτητική εμπειρία γιατί είναι η μοναδική ευκαιρία να εντυπωσιάσεις τον μελλοντικό εργοδότη. Μείνε συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και θυμήσου να χαμογελάς.

Η ευγένεια, ένα ζεστό χαμόγελο και οι καλοί τρόποι μπορούν να σπάσουν τον πάγο μέσα στα πρώτα λεπτά. Αν σου κάνουν μια ερώτηση που σε βρίσκει απροετοίμαστο/η, κάνε μια έξυπνη παύση. Πάρε το ποτήρι με το νερό και πιες μια γουλιά. Αυτό θα σου δώσει το λίγο χρόνο που χρειάζεται για να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη πριν απαντήσεις.

Για να σιγουρευτείς ότι περνάς το κατάλληλο μήνυμα στον συνομιλητή σου, φρόντισε να μιλάς αργά και καθαρά.

8. Πρόσεξε λεπτομέρειες όπως το nickname σου
Φτιάξε ένα account με το όνομα σου για να το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για επαγγελματικές συναντήσεις. Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά στον δρόμο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.