Tip of the Day

Tip of the day: Απόβλητα: Τι θα πληρώνουν στο εξής δήμοι, επιχειρήσεις και πολίτες

13-07-2021 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

«Χαράτσια» για μικρούς και μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για απόβλητα που κατατέθηκε την Δευτέρα στην Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπονται πρόσθετα τέλη και πρόστιμα αλλά και οικονομικά κίνητρα προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι το «Πληρώνω όσο πετάω» σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει - και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2023 και θα αφορά σε σημαντικούς παραγωγούς αποβλήτων, όπως μεγάλα ξενοδοχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε όλους του δήμους με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, ενώ γίνεται υποχρεωτική από 1.1.2028 για όλους τους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους.

Μία ακόμη επιβάρυνση για τους δήμους είναι η αύξηση του τέλους ταφής (το οποίο θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου του 2022), το οποίο ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αστικών αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται στα 45 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2027 στα 55 ευρώ ανά τόνο, τιμή που παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Ακόμη έως το τέλος του 2022 τίθεται για τους δήμους και η υποχρέωση χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης βιοαποβλήτων μεγάλων παραγωγών με ευθύνη τους και κάλυψη εκ μέρους τους του σχετικού κόστους, ενώ παράλληλα προβλέπεται ελάφρυνση των σχετικών δημοτικών τελών τους.

Τέλος, κατά το παράδειγμα του τέλους της πλαστικής σακούλας, οι πολίτες θα επιβαρυνθούν και με περιβαλλοντικό τέλος για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα PVC, ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2022 και θα αφορά στο ποσόν των 8 λεπτών ανά τεμάχιο για τα προϊόντα μέρος της συσκευασίας των οποίων (η ετικέτα) περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:08

Γερουλάνος: «Τα 100 + έργα που δεν έγιναν ή δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης»

18:05

Κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου και στην Κηφισιά - Έρχονται ειδικές παρεμβάσεις

18:00

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Alpha Trust από την Alpha Bank

17:54

Ελληνόκτητα τάνκερ στη «μαύρη λίστα» του Ιράν - Απειλές για πρόστιμα και κατάσχεση

17:39

«Ελλάδα 2.0»: Στην τελική ευθεία το Ταμείο Ανάκαμψης - Κλείνουν οι εκκρεμότητες στο τέλος της εβδομάδας

17:23

Χρηματιστήριο: Οριακές απώλειες με αδύναμο τζίρο

17:23

Το καλύτερο τριήμερο από το 2023 για τα crypto

17:17

Ρωσία και Ουκρανία προέβησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μέσω Λευκορωσίας

17:01

Αμερικανικοί δασμοί 50% σε αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και χάλυβα από Καναδά από 1η Ιανουαρίου 2027

16:56

Wall Street: Απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο - Στο επίκεντρο Ιράν και πληθωρισμός

16:45

Κίνα και Ιορδανία καλούν για αποκατάσταση κυκλοφορίας στο Ορμούζ και διατήρηση εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

16:32

Τραμπ: Το Ιράν «καταρρέει πλήρως»

16:24

Τι διεκδικεί η ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ 2026

16:11

Συμφωνία για μειώσεις τιμών: Συμμετέχουν ως τώρα 62 εταιρείες και 10 σούπερ μάρκετ - Πάνω από 1.000 κωδικοί στη λίστα

16:00

AfD: Θα επιδιώξει αποχώρηση της Γερμανίας από ευρώ και Σένγκεν

15:55

Αιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

15:53

Volvo Irizar i8: Αυτό είναι το νέο, υπερσύγχρονο λεωφορείο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

15:52

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στηρίζει την Ουκρανία από το Κίεβο

15:46

Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

15:35

Η DBRS προειδοποιεί για το κλίμα - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

15:28

«Δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια» - Το Ιράν απειλεί τη Βουλγαρία γιατί βοηθά τις ΗΠΑ

15:22

Ινδονησία: Στους 100 οι νεκροί από τον πρόσφατο σεισμό

15:15

Υπ. Παιδείας: Έως τις 28 Αυγούστου η ανάληψη υπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

15:03

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας

15:02

Η Morgan Stanley προειδοποιεί: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ένα νέο ράλι του πετρελαίου»

14:57

ΕΣΑ: Το 71,3% των επιχειρήσεων δηλώνει χειρότερο τζίρο φέτος παρά τα ψηλά ποσοστά εκπτώσεων

14:51

Το ελληνικό brand yiayia and friends επίσημος συνεργάτης του Gaudí Foundation στη διεθνή έκθεση «GAUDÍ: Back to the Origins»

14:43

ΗΠΑ: Το «μαξιλάρι» του 1 τρισ. δολαρίων που μπορεί να επιστρατεύσει ο Μπέσεντ για τα ομόλογα

14:39

Νέο ιστορικό χαμηλό για το ιρανικό ριάλ

14:29

Κρεμλίνο: Η βρετανική πυραυλική βοήθεια στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»