ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τελικά είναι ύφεση αυτό που βλέπω ή όχι;

Γιάννης Αγγέλης
08-08-2022 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τελικά είναι ύφεση αυτό που βλέπω ή όχι;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, τόσο στην Fed όσο και στην ΕΚΤ, επιμένουν να συνοδεύουν τις ανακοινώσεις τους για τα επιτόκια με επισημάνσεις – πιο πολύ ευχές μοιάζουν – ότι δεν είναι βέβαιο ότι ακολουθεί ύφεση. Ανάλογης κατεύθυνσης και οι προβλέψεις των κυβερνήσεων.

Μοναδική εξαίρεση η BoE (η Κεντρική Τράπεζα της Μ. Βρετανίας) η οποία συνόδευσε την τελευταία ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα, με μία έκθεση οικονομικής πρόβλεψης που μοιάζει να περιγράφει τον εφιάλτη που μας περιμένει στην γωνία, στο γύρισμα του 2022 στο 2023.

Τα στοιχεία της οικονομίας βέβαια είναι αρκετά αντιφατικά και ιδιαίτερα στην συσχέτιση των ρυθμών ανάπτυξης με τα επίπεδα απασχόλησης. Ακραίο παράδειγμα η αμερικάνικη οικονομία η οποία ενώ διέσχισε δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε οικονομική επιβράδυνση (τεχνικός ορισμός της ύφεσης) συνεχίζει μέσα στον Ιούλιο να παρουσιάζει στοιχεία αύξησης της απασχόλησης κατά μισό εκατομμύριο !

Ανάλογη με μικρές διαφορές είναι η εικόνα και στην Ευρώπη όπου η απασχόληση δεν φαίνεται να ακολουθεί την ξεκάθαρη διολίσθηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Και το φυσιολογικό ερώτημα βέβαια που αναδύεται είναι το πως μπορούμε να μιλάμε για ύφεση όταν η απασχόληση είτε παραμένει υψηλή, είτε ακόμα και αυξάνεται!

Σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να απαντήσει κανείς ότι αυτή αντίφαση εξηγείται από την φυσιολογική καθυστέρηση μεταξύ της εξέλιξης στους δείκτες της απασχόλησης και στην ταχύτητα εξέλιξης του οικονομικού κύκλου ή αλλιώς της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως σημειώνουν αρκετοί οικονομολόγοι, «πριν από την σχεδιασμένη επιβράδυνση της οικονομικής τους δραστηριότητας οι εταιρείες περιμένουν πιο καθαρά δεδομένα για την πορεία της οικονομίας».

Τα στοιχεία του φθινοπώρου θα είναι γι’ αυτό σημαντικά. Στο μεταξύ όμως και μέχρι να υπάρξει αυτή βεβαιότητα, τα επίπεδα απασχόλησης παραμένουν αμετάβλητα ή σχεδόν αμετάβλητα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις έχουν ενσωματώσει και την εμπειρία του 2020 – 22 που κάποια στιγμή, λόγω μη επάρκειας εργατικού δυναμικού σε κάποια φάση απότομης ανάκαμψης, βρέθηκαν να μη μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτή.

Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος της διατήρησης της απασχόλησης είναι ότι οι πραγματικοί μισθοί λόγω του πληθωρισμού δεν συμβαδίζουν με την αύξηση των τιμών των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μία σιωπηρή μείωση των αμοιβών σε πραγματικούς όρους την ίδια στιγμή που οι εταιρείες ήταν σε θέση να αυξάνουν τις τιμές τους στην αγορά. Αυτός ο συσχετισμός έχει δώσει στις επιχειρήσεις ένα περιθώριο σημαντικής αντοχής.

Πέραν αυτών όμως μπορεί κανείς να διαπιστώσει εύκολα ότι τα όσα έχουν μεσολαβήσει από το 2020 μέχρι και σήμερα, έχουν ανατρέψει τα κλασσικά «μέτρα» εκτίμησης της πορείας της οικονομίας με «πτώσεις» και «ανόδους» που ούτε προβλέφθηκαν με τα στατιστικά στοιχεία ούτε στάθηκε δυνατόν να εκτιμηθούν σωστά και έγκαιρα με τα συνήθη εργαλεία ανάλυσης…

Αυτό ισχύει τόσο για τους σχεδιαστές των οικονομικών αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών και των κυβερνήσεων, όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους απλούς πολίτες.

Το αποτέλεσμα αυτής της αποδιάρθρωσης των κλασσικών κριτηρίων πρόβλεψης έχει οδηγήσει σε μία διστακτικότητα λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων σχεδιασμού σε όλα σχεδόν τα επίπεδα καθώς τα κλασσικά εργαλεία ανάλυσης και σχεδιασμού έχουν αμφισβητηθεί έμπρακτα από την πραγματικότητα έτσι όπως εξελίσσεται.

Αυτή η αβεβαιότητα τροφοδοτεί και διαμορφώνει ένα περιβάλλον με χαρακτηριστικά που πολλές φορές δεν …ταιριάζουν μεταξύ τους με βάση τους παλιούς «κανόνες».

Μια τέτοια ασύμβατη εικόνα είναι και αυτή του συσχετισμού της οικονομικής επιβράδυνσης με την συγκυριακή διατήρηση της σχετική υψηλής απασχόλησης. Η οποία σύντομα με την επερχόμενη ύφεση θα... διορθωθεί.

Γ. Αγγέλης

Το Οικονογράφημα θα συνεχίσει να ανανεώνεται κανονικά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη με κείμενα που έχουν ετοιμασθεί από τον υπογράφοντα για να καλύπτουν την επικαιρότητα, κατά την τρέχουσα εβδομάδα της απουσίας μου λόγω των διακοπών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:58

Ανοδικό ξέσπασμα 2% για τον χρυσό μετά το deal Τεχεράνης - Ουάσιγκτον

21:45

Ορμούζ και Fed κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Λαγκάρντ

21:31

Χαλάνδρι: «Φάμπρικα» παράνομων σκευασμάτων ντόπινγκ σε φαρμακείο - 14 συλλήψεις

21:17

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών

21:03

To Nego Box του 1,73 τρισ. ευρώ ανοίγει και επισήμως τη μάχη του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού

20:50

Η συμφωνία Τραμπ - Ιράν «βυθίζει» 3% το πετρέλαιο

20:35

Ο Τραμπ ακύρωσε τις προγραμματισμένες επιθέσεις στο Ιράν - «Έχουμε συμφωνία»

20:27

Ιράν σε ΗΠΑ για νησί Χαργκ: «Προσέξτε, θα απαντήσουμε συντριπτικά» - «Έρχεται τέλμα δίχως τέλος»

20:25

Αναβλήθηκε επ' αόριστον το άνοιγμα της νέας γέφυρας στα σύνορα Καναδά- ΗΠΑ

20:23

Κάλας σε Αραγτσί: Πόλεμος πλήρους κλίμακας θα είχε τεράστιο κόστος για όλη τη Μ. Ανατολή

20:10

Μητσοτάκης: Μεγαλύτερη επιτυχία μας η μείωση του χρέους - Εκλογές την άνοιξη του 2027

20:09

ΑΑΔΕ: Φιλοξένησε την 3η Διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Τελωνείων Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ

19:52

Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Ιράν για αποκατάσταση της εκεχειρίας

19:38

Βυθίστηκαν δύο τουριστικά σκάφη μετά από πυρκαγιά στους Παξούς

19:24

ΥΠΕΣ: Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Τι παρουσίασε ο Θ. Λιβάνιος

19:10

Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα σε ΕΚΤ και Τραμπ - Ράλι 9% για Hugo Boss

19:01

Flexopack: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,166 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:52

Autohellas: Στα 220,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α' τρίμηνο

18:39

Καραμούζης (Εθνική): «Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις»

18:38

Συναντήσεις Παπασταύρου με Chevron και ExxonMobil στο Χιούστον - Τι συζητήθηκε

18:35

Δήμας: «Μέσα στο καλοκαίρι σε κυκλοφορία η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης»

18:33

«Εσφαλμένος συναγερμός» προκάλεσε εκκένωση τμήματος του Πενταγώνου

18:28

Lamda Development: Πρόωρη εξόφληση κοινού ομολογιακού δανείου 320 εκατ. ευρώ

18:24

Prodea: «Ναι» σε καθαρό μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή - Απόσχιση του κλάδου των logistics

18:15

Η Τεχεράνη απειλεί τις εταιρίες του Έλον Μασκ στη Μέση Ανατολή

18:05

Χατζηδάκης: «Εμείς με νέες ιδέες για το 2030, οι άλλοι με τοξικότητα και ψέματα»

17:56

Την Παρασκευή η ορκομωσία των νέων μελών της κυβέρνησης παρουσία Μητσοτάκη

17:48

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.400 μονάδες

17:41

«Καμπανάκι» από Παγκόσμια Τράπεζα: Καθοδική αναθεώρηση στο 2,5% για την ανάπτυξη το 2026

17:31

Premia Properties: Στις 24 Ιουνίου η πρόωρη εξόφληση ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ