ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Διπλός θάνατος... στα νησιά

Γιάννης Αγγέλης
19-07-2021 | 09:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Διαβάζω διάφορα τελευταία, ότι ο τουρισμός θα χρειασθεί περισσότερη στήριξη κ.λ.π.. Και μάλιστα αυτές τις ημέρες αναμένονται τα νέα... τελευταία ίσως μέτρα στήριξης για καταστηματάρχες. Ισχύει αυτό, ή είναι ιδέα μου;». Ο κ. Ψ συζητούσε ήδη με τον κ. Χ για άλλη μια φορά διαδικτυακά.

Εγώ μόλις είχα επιστρέψει από τις διακοπές και μέσα στη φασαρία της προσαρμογής είχα καθυστερήσει να συνδεθώ, αλλά άκουσα την τελευταία φράση του κ. Ψ. Χαιρέτησα και περίμενα να ακούσω τη συνέχεια, δοκιμάζοντας τον εσπρέσο που μόλις είχα ακουμπήσει πάνω στο γραφείο με τη δέουσα προσοχή, προκειμένου να μη τον χύσω για άλλη μια φορά πάνω στα χαρτιά μου.

«Δίκιο έχεις έτσι είναι», παρατήρησε ο κ. Χ, ανταποδίδοντας ταυτόχρονα τον χαιρετισμό μου.

«Και το πρόβλημα είναι ότι αν σε μία οικονομία που περιμένει από τον τουρισμό, για να πάρει την πρώτη αναπνοή σε μία τόσο εύθραυστη «έξοδο» από τα lockdown, οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητάνε ακόμα στήριξη, τότε μας περιμένει ίσως μία δεύτερη σοβαρότερη από την πρώτη... βουτιά. Το «κλείσιμο» της Μυκόνου αν και έκανε πολλούς να αισθανθούν κάπως... χαιρέκακα, εν τούτοις είναι μία προειδοποίηση για μεγάλη και γενικευμένη ζημιά…».

Ο κ. Ψ φάνηκε να κουνάει το κεφάλι του μέσα από την οθόνη και παρατήρησε «ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι αυτό που θα δώσει το πρώτο "σπρώξιμο" για την επανεκκίνηση. Αν ούτε το πρώτο σπρώξιμο είναι δυνατό να γίνει τότε, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, τι λες και σύ;», πρόσθεσε και απευθύνθηκε σε μένα, ξεχνώντας καν να χαιρετήσει. Πριν προλάβω όμως να απαντήσω, σαν να το θυμήθηκε και... πετάχτηκε «καλωσόρισες, γλύτωσες τους καύσωνες πρέπει να ξέρεις».

«Αν σας πως ότι μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ κοιμόμασταν με ένα ελαφρύ πάπλωμα το βράδυ, θα σας κάνω να ζηλέψετε, έτσι δεν είναι;», είπα χαμογελώντας. «Αλλά απ’ ότι βλέπω από χθες η ζέστη είναι ζόρικη ακόμα εδώ. Δεν φαίνεται να γλύτωσα και πολλά».

Ακολούθησε μία μικρή ενημέρωση εκ μέρους μου για τις νέες ανακαλύψεις μου σε σχέση με κάποιους μικρούς παραγωγούς για τις φετινές προμήθειες ρακί από άλλα χωριά του Οροπεδίου, που από τα χαμόγελα φάνηκε να ικανοποιούν και τους δύο φίλους μου. Και η συζήτηση ξαναγύρισε στον τουρισμό.

«Λόγω απουσίας δεν είμαι ενήμερος για το τι ετοιμάζεται από πλευράς κυβέρνησης» εξήγησα. «Αυτό όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι αυτό το «σπρώξιμο» που ανάφερες δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει και φέτος. Αυτή η μετάλλαξη Δέλτα στις χώρες προέλευσης του εξωτερικού τουρισμού κάνει πλέον τόσο μεγάλη ζημιά, που η... πηγή των τουριστικών ρευμάτων έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό. Και αν η πηγή δεν τρέχει νερό δεν ξέρω τι μπορεί να ποτιστεί εδώ. Βέβαια είναι εκρηκτική απ’ ότι μαθαίνω η εκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού και αυτό, τουλάχιστον στα νησιά θα κάνει τζίρους. Δεν είναι το ίδιο όμως με τις μεγάλες μονάδες και τον εξωτερικό τουρισμό. Ο εισερχόμενος εξωτερικός τουρισμός είναι αυτός που θα προσθέσει εισροή εσόδων από πηγές εκτός της εγχώριας οικονομίας. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι καλός και σημαντικός όσο αφορά το πως επηρεάζει τους τζίρους, αλλά ότι ξοδεύεται είναι εισόδημα που έχει παραχθεί εγχώρια, δεν «προστίθεται»... Και επίσης υπάρχει απ’ ότι έμαθα και κάτι άλλο που είναι ανησυχητικό. Πριν αυξηθεί η κίνηση αυξήθηκαν οι τιμές…Μεγάλη η αύξηση για μία τέτοια κατάσταση. Δεν ξέρω που θα πάει αυτό. Είναι υπερβολικό αν δει κανείς τις τιμές και δεν λέω για τα καύσιμα μόνο, μιλάω για τρόφιμα, εστίαση, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτό θα περιορίσει την ζήτηση από τον εσωτερικό τουρισμό, θα μειώσει τους χρόνους διάρκειας διακοπών και όλα τα υπόλοιπα…Είναι μεγάλη ζημιά αυτό».

Η Ελένη με την συνηθισμένη της άνεση μπήκε καθυστερημένα στη διαδικτυακή συνάντηση.

Και επίσης κατά τη συνήθειά της αγνόησε το θέμα της συζήτησης για να θέσει το ζήτημα που απόλυτα δικαιολογημένα την απασχολούσε, τις δολοφονίες νέων γυναικών και την έμφυλη βία. Η τελευταία δολοφονία της κοπέλας στη Φολέγανδρο την είχε συγκλονίσει, ιδιαίτερα μετά τα όσα άλλα έχουν προηγηθεί αυτό το πολύπαθο καλοκαίρι.

Και είχε δίκιο, κάτι δεν πάει καλά εδώ, κάτι είναι πολύ άσχημο...

Η συζήτηση που ακολούθησε και οι λεπτομέρειες που έφερε στην κουβέντα ή Ελένη ήταν συγκλονιστικές, τόσο που κανένας μας δεν ξανασκέφτηκε το θέμα του τουρισμού για πολύ ώρα στη συνέχεια.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:11

Stock-picking και οριακές διακυμάνσεις στο ταμπλό του ΧΑ

11:05

ΙΟΒΕ: Δεύτερη στην ΕΕ η Ελλάδα στην ταχύτητα εξάπλωσης της χρήσης καρτών

11:03

ΕΣΕΕ: Αυξημένο ως και 7% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Ράλι στις τιμές των κρεάτων

11:02

ΕΛΤΑ: Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης - Ο μετασχηματισμός των καταστημάτων και οι εξαιρέσεις

11:00

Βραζιλία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που θα μπορούσε να μειώσει την ποινή του Μπολσονάρου

10:45

Συνεργασία Lamda με Όμιλο Ιατρικού Αθηνών για ένα υπερσύγχρονο και πρωτοποριακό Healthcare Park

10:37

Ζελένσκι: Αύριο η πρώτη επίσκεψη στην Πολωνία μετά την εκλογή Ναβρότσκι

10:36

Κατεύθυνση από την ΕΚΤ αναζητούν οι ευρωαγορές

10:20

Νέες αγορές μετοχών της Intralot από Σωκράτη Κόκκαλη

10:11

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο εγκρίνει την οριστική άρση των κυρώσεων στη Συρία

10:07

Βουλή: Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η λειτουργία των ΕΛΤΑ

09:57

Βενεζουέλα: Οι εξαγωγές πετρελαίου συνεχίζονται ομαλά παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ

09:56

Κατατέθηκε η ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Ολη η τροπολογία

09:52

ΑΑΔΕ: ΔΕΟΣ - Ενιαίος ελεγκτικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος

09:38

Η άνοδος του τουρισμού χτυπά καμπανάκι για επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ στα νησιά

09:35

Εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών στους δρόμους των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής

09:28

Καινοτομία χωρίς όρια: Η Huawei παρουσιάζει τη νέα γενιά συσκευών της

09:27

Ενοίκια: Από την 1η Απριλίου 2026 οι πληρωμές μέσω τραπεζικού λογαριασμού

09:11

Νέα συμφωνία Metlen και KNDS για σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2A8

09:05

Έως 19/12 το Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει με συντάξεις, επιδόματα

08:56

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στο Μαϊάμι το Σαββατοκύριακο

08:41

Έσοδα ρεκόρ στον Παναμά εισέφερε η Διώρυγα το 2025

08:40

Αγρότες: Κομβική πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στις Σέρρες - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί τελωνείων

08:30

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα της PepsiCo

08:19

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Κρίσιμες αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

08:09

Έρχονται ανακοινώσεις για τον πρώτο διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία της αγοράς

08:05

Η BP αποκτά την πρώτη γυναίκα CEO στην ιστορία της

07:53

Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

07:41

Λιμάνι Λαυρίου: Έρχονται νέες προσφυγές στον διαγωνισμό για την πώληση του 50%;

07:38

Θέρμανση με τζάκι: Η παραδοσιακή επιλογή που μπορεί να καταστεί ακριβή και αναποτελεσματική