INSIDE OUT

Οριακή νίκη Ανδρουλάκη στην ΚΕ - Οι πρωτιές και οι συσχετισμοί της νέας ΚΕ - Τι κρύβει το Καταστατικό

Μαρία Νταλιάνη
31-03-2026 | 07:44
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οριακή νίκη Ανδρουλάκη στην ΚΕ - Οι πρωτιές και οι συσχετισμοί της νέας ΚΕ - Τι κρύβει το Καταστατικό
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Εκπλήξεις παρά τις αρχικές εντυπώσεις επιφύλαξαν τελικά οι κάλπες του πασοκικού Συνεδρίου, καθώς οι πληροφορίες έως αργά το βράδυ έκαναν λόγο για εύθραυστη νίκη των Ανδρουλακικών υποψηφίων στην ΚΕ. Οι υποψήφιοι του Μανώλη Χριστοδουλάκη φέρεται να ανέρχονται περί τους 55, η συμμαχία Γερουλάνου-Κατρίνη 55, και οι Ανδρουλακικοί 138. Συνολικά η ΚΕ έχει 271 μέλη, άρα οι Προεδρικοί με το ζόρι πήραν την πλειοψηφία στην ΚΕ. Η καταμέτρηση συνεχίζεται και πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές λόγω των ποσοστώσεων.

Αθώα σπουργιτάκια του Μαντείου που ξεπάγιασαν δίπλα στις καυτές κάλπες, ορκίζονται ότι ένας από τους λόγους της κωλυσιεργίας στην ανακοίνωση επισήμων αποτελεσμάτων είναι ότι στο στρατόπεδο των Προεδρικών φαίνεται πως πέφτει «ξύλο» για το ποιος πρωτοβγαίνει, για να μην μιλήσουμε για την σειρά εκλογής που αφορά κυρίως το κομματικό πρεστίζ.

Του Τάε Κβο Ντο

Φυσικά τα κομματικά μαχαιρώματα και οι αλχημείες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στα κόμματα, πόσο μάλλον σ’ ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ. Το 2013, για παράδειγμα, είχαν πέσει μπουκέτα, μετά από κατηγορίες που απηύθυναν επικεφαλής νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης ΕΚΑΠ), Γιάννη Σουλαδάκη, καθώς και προς το μέλος Πάρι Κουκουλόπουλο. Τότε ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη κόντρα Βενιζελικών και Παπανδρεϊκών, για τον έλεγχο του σώματος που θα συμμετέχει στο συνέδριο, ενώ το μπουκέτο το έφαγε ο Γρ. Φελώνης.

Παρελθόν

Παρένθεση για αναδρομή σ’ εκείνη τη σκοτεινή εποχή. Ήταν 2013 λοιπόν όταν σύμφωνα με Τα Νέα, ο γραμματέας Νομαρχιακής Α' Πειραιά Γιάννης Αξαρλής και ο Γραμματέας Β1 Αθήνας Χρήστος Σωτηρόπουλος πήγαν στο γραφείο της ΕΚΑΠ στον 4ο όροφο της Ιπποκράτους.

«Εκεί ήταν ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γιάννης Σουλαδάκης και το μέλος Γρηγόρης Φελώνης. Οι δύο γραμματείς διαμαρτυρήθηκαν έντονα γιατί την επομένη έληγαν οι προθεσμίες για να κατατεθούν οι υποψηφιότητες των συνέδρων, όμως η ΕΚΑΠ - όπως κατήγγειλαν - ακόμη δεν έχει βγάλει το «μέτρο» για την εκλογή τους.

Εκείνη την ώρα ο Φελώνης τούς πέταξε τα δύο κείμενα που είχε εκδώσει η Αριστερή Πρωτοβουλία - του Γ. Παναγιωτακόπουλου - και η Ομάδα των 10 (του Μιχ. Καρχιμάκη) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά είναι πολιτικές αλητείες». Τότε η ατμόσφαιρα έγινε εκρηκτική: Ο Αξαρλής μάλιστα φέρεται να έριξε μία γροθιά στον Φελώνη και ακολούθησε πανδαιμόνιο καθώς σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά έπεσαν και καρεκλιές».

Επιστροφή στο παρόν

Το ΠΑΣΟΚ πέρασε πολλά από το 2013. Τα χρόνια περνούν αλλά τα πρόσωπα μένουν ίδια, κι αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό καθώς υπάρχει συνέχεια. Για παράδειγμα ο Γρ. Φελώνης ορίστηκε Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής που είχε την ευθύνη για την διαδικασία εκλογής των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Το Σάββατο για κάποιες ώρες παραιτήθηκε και τον έψαχναν. Η είδηση πνίγηκε μέσα στο χαρωπό κλίμα της ενότητας, και ο ίδιος δεν έριξε λάδι στην φωτιά, οπότε ούτε διαψεύστηκε, ούτε επιβεβαιώθηκε η παραίτηση και οι λόγοι της.

Πρωτιά Καρχιμάκη

Σχετίζεται το περιστατικό του ’13 με την εκλογή του ’26;

Μπορεί ναι μπορεί και όχι.

Ο Συντονιστής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Καρχιμάκης, από το νέο αίμα της παράταξης, βγήκε πρώτος στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Ο Λευτέρης παίζει δυνατά για την επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, και κατά πάσα πιθανότητα θα κατέβει στο Δυτικό Τομέα, αν και για κάποιο διάστημα έπαιζε και το Λασίθι.

Χρώμα

Εκεί τον περιμένει η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία σ’ ένα Συνέδριο χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό χρώμα, -με εξαίρεση το καμία συνεργασία με τη ΝΔ-, ξεχώρισε με ανοιξιάτικη διάθεση.

H σταρ των selfies στο συνέδριο καθώς πολλοί έσπευσαν να φωτογραφηθούν. Η Γιαννακοπούλου είναι από τα στελέχη που κάθονται στον λαιμό της Χαριλάου Τρικούπη, γιατί κατά καιρούς χαλάει τη νιρβάνα, αλλά εκτός από δημοφιλής, σκίζει στην περιφέρειά της καθώς έβγαλε κι κρατάει την έδρα σε δύσκολους καιρούς.

Ψηλά η Άννα

Στη δεύτερη θέση της σειράς εκλογής στην ΚΕ ακολουθεί ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας, ενώ στην τρίτη θέση βγήκε η Άννα Διαμαντοπούλου,

η οποία αναγκάστηκε να γυρέψει τον σταυρό από το οργανωμένο στρατόπεδο των Ανδρουλακικών καθώς η ίδια δεν διαθέτει ιδιαίτερα ερείσματα στην πασοκική βάση. Λογικά θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένη από την θέση στην τριάδα.

Στην πρώτη δεκάδα βγήκαν ακόμη ο Κώστας Τσουκαλάς, η Όλγα Μαρκογιαννάκη, ο Κώστας Παπαδημητρίου, ο Ηρακλής Δρούλιας (υπεύθυνος Οργανωτικού), η Μάρα Κουκουδάκη (του HR), Χρήστος Κακλαμάνης, και Γιώργος Παπαβασιλείου.

Από το στρατόπεδο του Μανώλη Χριστοδουλάκη (πρώην Γραμματέας του κόμματος επί Φώφης), τον οποίο στήριξαν οι Παπανδρεϊκοί, εξελέγησαν μεταξύ άλλων οι Φίλιππος Σαχινίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Τόνια Αντωνίου, Μιχάλης Τζελέπης, Δημήτρης Τσιαντής, Αποστόλης Ραυτόπουλος, Δημήτρης Μπράτης, Στέφανος Μιχαλάκος.

Ενώ από την πλευρά Γερουλάνου Ο Γιώργος Πετρουλάκης, η Έφη Χαλάτση (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Εύρης Ευρυβιάδης και ο Αργύρης Αργυριάδης από τη Θεσσαλονίκη, Κώστας Πάστας, Κώστας Βαρδαβάς, Ευριπίδης Ελευθεριάδης, Μανώλης Πετράκης, οι κυρίες Κατερίνα Αυξεντίου, Κωνσταντίνα Αντεριώτη.

Μιλένα για Γραμματέας

Μετά την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ακολουθεί η εκλογή νέου Γραμματέα του κόμματος. Εδώ, η φημολογία φούντωσε εξαιτίας μιας αθώας αναφοράς στις αλλαγές του Καταστατικού: «Ασυμβίβαστη είναι η συμμετοχή του Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με σταυρό στις εκλογές».

Δεν ήταν λίγοι όσοι είδαν πίσω από την επίμαχη διάταξη τη Μιλένα Αποστολάκη στη θέση του επόμενου Γραμματέα του κόμματος, ώστε να λάβει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ν’ ανοίξει ευκολότερα η έδρα στον βόρειο τομέα για τον επίσης στενό συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη, Δ. Μάντζο.

Εκλογές;

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ανασυντάσσεται μετά από το Συνέδριο, κρίσιμη παράμετρος παραμένει ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Η έντονη φημολογία του τελευταίου δεκαημέρου για εισηγήσεις περί πρόωρων και μάλιστα μετά το Πάσχα, τις οποίες ακούει για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός, αποδόθηκε σε άγαρμπες διαρροές από Μαξίμου μεριά. Η φημολογία αναστάτωσε και την γαλάζια ΚΟ, ενώ βουλευτές όπως ο Δ. Μαρκόπουλος τάχθηκαν σαφώς κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Είναι δυνατόν να έχουμε πολεμικές συγκρούσεις και αναταραχή και ως υπεύθυνη κυβέρνηση να πούμε στον κόσμο εκλογές σε ένα δύο μήνες» τόνισε (ΣΚΑΪ). «Άριστα πράττει ο πρωθυπουργός και δεν θέλει πρόωρες εκλογές».

Ο χρόνος τέλεσης των εκλογών είναι κρίσιμη παράμετρος, ιδιαίτερα για τα υπό εκκόλαψη κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού.

Μνημόνιο

Ο χρόνος των εκλογών σίγουρα επηρεάζει κόμματα και πολιτικό προσωπικό, όμως υπάρχουν και επίσης πολύ σοβαρά θέματα που δεν βγαίνουν στην βιτρίνα. Για παράδειγμα η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων- μια πρωτοβουλία του δαιμόνιου Δημάρχου Ελληνικού Γιάννη Κωσταντάτου.

Στην γκράντε εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, εκτός από τον υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Πρόεδρο του Δικτύου Κωσταντάτο, βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κυρίζογλου, και οι περισσότεροι από τους δημάρχους 150 πόλεων που μετέχουν. Το Δίκτυο θα αναλάβει να οργανώσει σχέδια δράσης για επιμέρους τομείς πολιτικής προστασίας πχ προστασία δασών, με την επικούρηση του υπουργείου- μια σπουδαία δουλειά αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ούτε πυροσβεστήρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:03

Το Μουντιάλ βάζει «πλάτη» στην αγορά τηλεοράσεων - Διατηρεί την πρωτιά η Samsung

09:40

Profile: Στροφή στην άμυνα, νέες εξαγορές και στόχος ανάπτυξης 40% το 2026

09:37

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για την προστασία της φύσης

09:24

ΔΑΑ: Αύξηση 5,3% στην επιβατική κίνηση το πρώτο πεντάμηνο του έτους

09:13

H Bally’s Intralot υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την evoke plc

09:13

Η Σίφνος ανάμεσα στα «διαμάντια» της Ευρώπης για το καλοκαίρι του 2026

09:08

ResilienceTech: Παρουσίασε τον πρώτο flight controller που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ελλάδα

08:54

Ο Τραμπ αποδεσμεύει 700 εκατ. δολάρια για τη βιομηχανία άνθρακα

08:54

Η Ελλάδα στις καλύτερες χώρες του κόσμου για το 2026 - Οι 8 κατηγορίες

08:52

Εγένετο Dakos Food Industries: Η νέα ταυτότητα, οι συνέργειες και οι επενδύσεις των 25 εκατ. ευρώ

08:41

ΗΠΑ: Επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στον πρόεδρο της Κούβας και μέλη της οικογένειας Κάστρο

08:28

Ο Σι Τζινπίνγκ στη Βόρεια Κορέα τη Δευτέρα και την Τρίτη

08:22

Από το Σέιχ Σου στον Υμηττό: Τα μεγάλα έργα υπογειοποιήσεων που αλλάζουν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

08:21

Η ΕΕ εξετάζει τον περιορισμό της προστασίας των Ουκρανών σε στρατεύσιμη ηλικία

08:16

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη του Δ. Λιγνάδη για βιασμούς ανηλίκων

08:15

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης Γραμματέας της ΝΔ - Έρχεται ανασχηματισμός

08:08

«Πράσινο φως» στην τουριστική επένδυση 74 εκατ. στο Λασίθι

08:05

Streem Development - Hull Logistics: «Καθαρός ορίζοντας» για την επένδυση 300 εκατ. στον Ασπρόπυργο

08:02

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στο γαλάζιο ραντάρ - Οι χαμηλοί τόνοι για Σαμαρά - Το «τρένο» η Αχτσιόγλου

07:52

Πανελλαδικές: Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική σήμερα για τους υποψήφιους Γενικών Λυκείων

07:50

Ενέργεια: Επάρκεια αποθεμάτων έως τέλος καλοκαιριού - 600 εκατ. ευρώ την ημέρα το επιπλέον κόστος για την ΕΕ

07:46

ΑΒΑΞ: «Δουλεύει» με διψήφιο ποσοστό κέρδους η κατασκευή, «κρατάνε» ψηλά ανεκτέλεστο και κέρδη

07:36

Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία: Τα 187.000 νέα στρέμματα, οι Natura και οι «αστερίσκοι» της ΣΜΠΕ

07:30

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Κλειδώνουν» πόροι για Μονάδες Αποβλήτων - Αναβαθμίζεται το project ανατολικής Θεσσαλονίκης

07:18

Στάσσης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο του μετασχηματισμού της ΔΕΗ - Η Ευρώπη πρέπει να ανεβάσει «στροφές»

07:10

Όλα στη... φόρα στις 30 Ιουνίου για τους μεγαλοφειλέτες του ΕΦΚΑ - Τι πρέπει να κάνουν

07:08

Βιτρίνα, πιέσεις και ουσία - Το πρόβλημα στη γραμμή 4 του Μετρό - Δεν είδες τι έγινε στις τηλεπικοινωνίες;

23:58

Πανελλαδικές: Συνέχεια την Τρίτη στα ΓΕΛ με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

23:44

Politico: Το Πεντάγωνο σκοπεύει να ακυρώσει την αποστολή Tomahawk στη Γερμανία

23:35

Το Ιράν «βλέπει αμφισημίες που πρέπει να διευκρινιστούν» στο προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ