INSIDE OUT

Με ψήφους της ΝΔ το ελληνικό Iron Dome, στο παρών το ΠΑΣΟΚ - Ψηφοφορία σουρωτήρι στο πασοκικό συνέδριο

Μαρία Νταλιάνη
17-03-2026 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με ψήφους της ΝΔ το ελληνικό Iron Dome, στο παρών το ΠΑΣΟΚ - Ψηφοφορία σουρωτήρι στο πασοκικό συνέδριο

Ιστορικής σημασίας για την άμυνα της χώρας είναι η συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» που πέρασε χθες από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής. Η Επιτροπή συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών υπό τον υφ. Δαβάκη (ο Δένδιας είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο), όμως όπως έγινε γνωστό πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλ. Λύση, ψήφισαν «παρόν», ΚΚΕ και Ζωή είχαν το θάρρος του καθαρού «όχι», ενώ οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς προτίμησαν τον δρόμο της μάνας του φευγάτου (που ως γνωστόν δεν έκλαψε ποτέ).

Ο Δένδιας δήλωσε από το Λονδίνο

«Δημιουργούμε επιτέλους έναν θόλο προστασίας της ελληνικής επικράτειας με πολλαπλά επίπεδα αντιμετώπισης όλων των σύγχρονων απειλών, των αεροσκαφών, των drones αλλά και των πυραύλων και των βαλλιστικών πυραύλων. Και επίσης, στην παραγωγή αυτών των συστημάτων θα συμμετέχουν οι ελληνικές εταιρείες με ποσοστό τουλάχιστον 25%. Θα ήθελα βέβαια να υπογραμμίσω ότι πλέον οι συμβάσεις συντήρησης, οι συμβάσεις Follow on support αντιμετωπίζονται ως εξοπλιστικά προγράμματα με όλες τις εγγυήσεις διαφάνειας που αυτό σημαίνει και την ενημέρωση της Βουλής. Θυμίζω ότι αυτό δεν ήταν πάντα η αντιμετώπιση. Πολλές φορές στο παρελθόν τα Follow on support αντιμετωπίζονταν μέσα από τις λειτουργικές δαπάνες με καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας».

Τί είναι

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» είναι το ελληνικό Iron Dome, η πρώτη του είδους της σε ευρωπαϊκό έδαφος και στην πλήρη ανάπτυξή της την έχει μόνο το Ισραήλ, από το οποίο θα την πάρουμε κι εμείς. Έχει πέντε επίπεδα προστασίας, τα οποία παραπέμπουν στις πέντε «στρώσεις» της μυθικής ασπίδας που έφτιαξε ο θεός Ήφαιστος για τον Αχιλλέα. Η ασπίδα δεν ήταν απλώς ένα όπλο, αλλά ένα αριστούργημα που απεικόνιζε τον κόσμο σε όλη του την πολυπλοκότητα: τον ουρανό, τη γη, τη θάλασσα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τον πόλεμο και την ειρήνη.

Στη δική μας πραγματικότητα, θα αποκρούει σε μέγιστο βαθμό πέντε διαφορετικές κατηγορίες απειλών: βαλλιστικούς πυραύλους, drones, αεροσκάφη, πλοία επιφανείας και υποβρύχια.

Η μη ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ της σχετικής σύμβασης είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα από τα θέματα της μελλοντικής πολιτικής σύγκρουσης από το φθινόπωρο που θα περάσουμε στην προεκλογική περίοδο.

Χάος

Προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης είναι χαρούμενοι, καθώς οι ουρές για την ανάδειξη συνέδρων και οι ‘μεταφερόμενοι’ από οργάνωση σε οργάνωση κομματικοί στρατοί, σε μια διαδικασία χωρίς δικλείδες ασφαλείας, έδωσαν την εντύπωση ότι ένα πράσινο ρεύμα διατρέχει την κοινωνία.

Ένα ρεύμα το οποίο αδυνατούν να καταγράψουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά ξεπετιέται κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη καταγραφής εσωκομματικών συσχετισμών. Σ’ αυτό το σκηνικό η πλευρά Ανδρουλάκη προωθεί την πληροφορία ότι εξέλεξε 2.200 συνέδρους.

Μόνο στην Ηλιούπολη πάντως βρήκαν 58 παραπάνω ψηφοδέλτια από όσους… πήγαν να ψηφίσουν (parapolitika), ενώ στο Κερατσίνι ο πρώην αντιδήμαρχος έλεγε σε πηγαδάκια ότι δεν γνώριζε …κανέναν από δεκάδες που εμφανίστηκαν ξαφνικά για να το ρίξουν στην κάλπη. Ενώ σε άλλες περιοχές (Κιλελέρ) η κάλπη… εξαφανίστηκε.

Πρωτιές

Μέσα σ’ αυτό χάος, ορισμένες πρωτιές συνέδρων έχουν την δική τους σημασία. Σαρωτικός ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην Αρκαδία,

πήρε τις 8 από τις δώδεκα θέσεις συνέδρων κα τον πρώτο φυσικά, αφήνοντας την Χαριλάου Τρικούπη ν’ αναρωτιέται αν έπραξε σωστά με την διαγραφή. Ενώ στο Περιστέρι που κατέβηκε ο αδελφός του υπεύθυνου Προγράμματος και στενός συνεργάτης της ηγεσίας Λ. Καρχιμάκη, βγήκε πρώτος με μόλις 80 ψήφους. Την ίδια ώρα σε άλλες οργανώσεις οι πρώτοι ελάμβαναν 180, και 133, και 140, και οπωσδήποτε από 120 και πάνω, ενώ στην Αγία Βαρβάρα ο εκλεκτός του Χάρη Δούκα πήρε 101. Ίσως ο Λευτέρης να το ξανασκεφτεί, χρόνος υπάρχει.

Χρωστάει

Τουλάχιστον μερικοί δεν χάνουν το χιούμορ τους, καθώς η εκλογή Συνέδρων του ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε εκλογές ΕΦΕΕ. Όπως σημείωσε σε ανάρτηση το μέλος της ΚΟΕΣ Κώστας Πανταζής

«Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε σώμα 4.000 εκλεγμένων συνέδρων:
Η πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη εξέλεξε περίπου 2.200 συνέδρους...
Η πλευρά του Χάρη Δούκα εξέλεξε περίπου 750 συνέδρους...
Η πλευρά του Μανώλη Χριστοδουλάκη εξέλεξε 967 συνέδρους ακριβώς...
Η πλευρά του Μιχάλη Κατρίνη εξέλεξε περίπου 200 συνέδρους...
Τέλος, η πλευρά του Παύλου Γερουλάνου... χρωστάει τουλάχιστον 117 συνέδρους στο σώμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ !!!!!»

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Exxon Mobil: Δεν έχουμε δει ακόμη το πλήρες σοκ στην προσφορά πετρελαίου - Προειδοποιεί για άνοδο τιμών

23:28

Πρωτομαγιά με δύο νέα ρεκόρ στην Wall Street

23:10

Γερμανία: Πρώτη μέρα της εφαρμογής έκπτωσης του φόρου στα καύσιμα -Πώς πήγε;

22:51

Πτώση για το πετρέλαιο μετά το «παράθυρο» διαπραγμάτευσης που άνοιξε στο Ιράν

22:24

Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

21:45

UBS: Μειώνει τις προβλέψεις για το ασήμι λόγω ασθενέστερης ζήτησης

21:32

Σαουδική Αραβία: Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική επίσημη κάβα της χώρας

21:15

Τραμπ: Πιθανή συμμετοχή στη G7 εν μέσω εντάσεων για Ιράν και εμπόριο

20:54

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»

20:41

Ο Τραμπ διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Αβάνας

20:31

Bitcoin: Ισχυρό ράλι τον Απρίλιο, αλλά με «εύθραυστα» θεμέλια

20:12

Κατασχέθηκαν πάνω από 500 κιλά κάνναβης στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

19:58

Big Tech: Ρεκόρ επενδύσεων σε ΑΙ το 2027 - Απογειώνονται τα κέρδη στη Wall Street

19:38

Τραμπ: Δεν είμαι ικανοποιημένος με την τελευταία πρόταση του Ιράν

19:12

Ο Τραμπ θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

19:06

Το Πεντάγωνο κατέληξε σε συμφωνία με κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης

18:59

Βουτιά 25% για τις βρετανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ από την «Ημέρα Απευλευθέρωσης»

18:33

Αδιέξοδο στη διάσωση της Spirit Aviation, καταρρέει η μετοχη

18:18

Βρέθηκε το αγαλματίδιο Όσκαρ για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin»

18:05

SOS από την Chevron για τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

17:46

Δεν αποκλείεται να δούμε μια μεγάλη αλλαγή στις Magnificent 7

17:30

Πυροσβεστική: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες

17:09

«Χτίζει» πάνω στο ρεκόρ της η Wall Street με τη βοήθεια της Apple

16:55

Ένα δισεκατομμύριο συσκευές συνδεδεμένες: Η σιωπηλή επανάσταση του IoT

16:35

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα

16:22

Ακρίβεια: Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα στην αγορά, νέο κύμα ανατιμήσεων «βλέπει» η βιομηχανία τροφίμων

16:07

Υπ. Κλιματικής Κρίσης για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, οι ποινές για τους παραβάτες

15:50

Ιράν: Έστειλε νέα πρόταση, μέσω Πακιστάν, για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ - «Ουδέν σχολιο» από τον Λ. Οίκο

15:31

ΟΗΕ: Ο νέος νόμος για τη θανατική ποινή στο Ισραήλ διαιωνίζει τη φυλετική διάκριση

15:16

Estee Lauder: Σχεδιάζει έως και 3.000 ακόμη απολύσεις, αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη