INSIDE OUT

Πώς ψηφίζουν οι πολίτες - Γιατί βλέπουν τον Γρηγόρη - Ξεκόλλησε η βελόνα του ΠΑΣΟΚ

Μαρία Νταλιάνη
23-10-2025 | 08:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς ψηφίζουν οι πολίτες - Γιατί βλέπουν τον Γρηγόρη - Ξεκόλλησε η βελόνα του ΠΑΣΟΚ

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός. Στην ατζέντα του, η μάχη για χαμηλότερες τιμές ρεύματος στη νοτιοανατολική ΕΕ.

Δεκαοκτώ μήνες μέχρι τις εκλογές και ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά, αυτό που μέτρησε κι έβγαλε η Real Polls (για το Protagon): O Έλληνας θα πάει στην κάλπη με κριτήριο ποιος θα βελτιώσει την καθημερινότητα και θα φέρει οικονομική ευημερία την επομένη. Ούτε οι θεσμοί, ούτε τι θα γίνει αν επιτεθούν οι τούρκοι, ούτε ποιο είναι το φύλο των αγγέλων. Το πρώτο και βασικό κριτήριο ψήφου θα είναι και σε αυτές τις εκλογές ποιος θα φέρει αποτελέσματα σε κάθε πορτοφόλι και θα ανακουφίσει από γραφειοκρατία και άλλα προβλήματα της καθημερινής, πραγματικής ζωής. Εδώ δεν πρόκειται για τσάι κυριών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα δοθεί και η μάχη που δεν δόθηκε τα προηγούμενα έξι χρόνια, για χαμηλότερη κιλοβατώρα στα νοικοκυριά και τη βιομηχανία. Η μάχη μ’ ένα target model που, ειν’ αλήθεια, αγαπήθηκε πολύ.

Ικανοποίηση

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για Βρυξέλλες ικανοποιημένος από την τροπή που πήρε η κρίση επί της τροπολογίας του Αγνώστου Στρατιώτη. Όπως αποκάλυψε από το πρωί της Τετάρτης (Πορτοσάλτε, ΣΚΑΪ)

ήταν βέβαιος για την έκβαση. «Περιμένω ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα προσέλθει να ψηφίσει τη τροπολογία» είπε. Όπως και έγινε. Η τροπολογία την οποία πήρε πάνω του, έλαβε 159 ψήφους (μαζί με των τριών σπαρτιατών που γυροφέρνουν το μαντρί), και ο Νίκος Δένδιας προσήλθε κανονικά και θεσμικά και έκανε το καθήκον του. Τώρα θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για να μην βεβηλώνεται το Μνημείο. Η κυβερνητική κρίση αποσοβήθηκε, και η ΝΔ συνεχίζει να πορεύεται ενωμένη προς τις κάλπες με τις δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, Real Polls) να της δίνουν υπερ-άνετη διαφορά από τον δεύτερο.

Μάχη

Η επόμενη κάλπη φυσικά δεν θα είναι περίπατος ούτε για τη ΝΔ. Το νιώθουν πρώτοι απ’ όλους οι βουλευτές της οι οποίοι αναζητούν σημείο αναφοράς σε πραγματικά ισχυρούς παίκτες, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης που έχει κάνει το γραφείο του κέντρο εμψύχωσης του νεοδημοκράτη ενόψει των εκλογών του ’27. Παρ’ ότι το καλοκαίρι φάνηκε πως θα επέστρεφε στο κόμμα, κάτι, κάπου, κάπως, κάποιος, αλλοίωσε την τροχιά. Ακόμα κι έτσι, ο ψηλός ετοιμάζεται για την μάχη της παράταξης, και ετοιμάζει κι όλους όσους πάνε να τον δουν και να συνομιλήσουν μαζί του, για την τρίτη τετραετία.

Βελόνες

Τα νέα που φέρνει η Metron (για το Mega) άλλωστε είναι καλά.

Ανεβαίνει, ελάχιστα μεν, αλλά ανεβαίνει η ΝΔ, ενώ πέφτει η βελόνα του ΠΑΣΟΚ.

Στη Real Polls, η βελόνα του ΠΑΣΟΚ μετριέται να πέφτει ακόμα περισσότερο.

Διαφορά μεταξύ των δύο: ο Φαναράς βρίσκει τον Βελόπουλο σε απόσταση αναπνοής απ’ το ΠΑΣΟΚ (μια μονάδα), ενώ ο Αλληλόμης την Ζωή πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Λεπτομέρειες μπροστά στο ευρύτερο σκηνικό, που δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στο επιτελείο του Προέδρου Ανδρουλάκη.

Προσωπικότητες

Τα πράγματα χειροτερεύουν ότι στις μετρήσεις μπαίνουν οι προσωπικότητες. Στη σειρά δημοφιλίας πολιτικών αρχηγών της Metron, από την πρώτη τετράδα απουσιάζει εντελώς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

ενώ εμφανίζεται στην έκτη θέση πίσω από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Το χειρότερο είναι ότι στις ερωτήσεις για την πρωθυπουργική καταλληλότητα, με αυθόρμητες απαντήσεις, οι πολίτες εμφανίζουν κι έναν πολιτικό που δεν έχει ακόμα καν αποκτήσει κόμμα: τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο οποίος εάν τεθεί σε ευθεία σύγκριση με τον Ανδρουλάκη, τον κερδίζει άνετα.

Διλήμματα

Και οι δημοσκοπήσεις δυστυχώς δεν θα σταματήσουν εδώ. Έρχονται κι άλλες, βάζοντας σκληρά διλήμματα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που βλέπει την βελόνα να κινείται, αλλά προς τα κάτω. Κι επιπροσθέτως, το ευαγγέλιο του Προέδρου, το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ντάλα καλοκαίρι 34 τομέων του κόμματος, το Πρόγραμμα της ΔΕΘ, είναι αμφίβολο εάν έχει κερδίσει τους πολίτες αφού, το 76,6% απαντάει (Real Polls) ότι «δεν έχει βελτιώσει την εικόνα που έχω για το κόμμα και τα στελέχη του».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χαρακόπουλος: Να αντιμετωπίσουμε οριστικά τις παθογένειες που πλήγωσαν τον αγροτικό κόσμο

23:36

Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική

23:15

Ρόδος: Οι αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών στο επίκεντρο συναντήσεων του υφυπ. Ανάπτυξης Λ. Τσαβδαρίδη

22:46

Ισραήλ: Καταγγέλλει ένα κύμα αντισημιτισμού στην Ολλανδία

22:18

Μενδώνη: Τώρα, ο Πολιτισμός και οι εκφάνσεις του εντάσσονται στην προληπτική και θεραπευτική αγωγή της ψυχικής υγείας

21:47

Ρέθυμνο: Σύλληψη 42χρονου που εμπορευόταν βιομηχανική κάννναβη

21:18

Βουλή Προς κύρωση το ελληνοσερβικό Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας

21:04

Ιταλία: Διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση αφορικά με τη δυνατότητα χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

20:50

Ιράν: Καλεί τις γειτονικές του χώρες να «εκδιώξουν» τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Μέση Ανατολή

20:32

Αραγτσί: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν Μοτζταμπά Χαμενεΐ

20:27

Μαρινάκης: Η τοξικότητα και το μίσος τους δεν έχουν όρια

20:20

Οδηγία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ιράκ προς Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα

20:06

Κικίλιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου

19:58

Ιράν: Τουλάχιστον 15 νεκροί από βομβαρδισμό εργοστασίου στο Ισφαχάν

19:53

Κρήτη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας Χανίων

19:26

Γερμανία: Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας

19:00

Ινδία: Πώς ο πόλεμος βάζει τρικλοποδιά στο Σχέδιο Β της ΕΕ έναντι της Κίνας

18:46

Μασκ: Σε επτά ημέρες ξεκινά το γιγαντιαίο εργοστάσιο τσιπ AI της Tesla

18:39

Πιερρακάκης: Η Κρήτη συνδυάζει ισχυρή παραγωγική βάση, έντονη εξωστρέφεια και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης

18:24

Λίβανος: Τουλάχιστον 826 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα από τη 2α Μαρτίου

18:14

Μνημόνιο συνεργασίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στη διαχείριση υδάτων

17:55

Θεοδωρικάκος: Αδελφικές οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας- Το διμερές εμπόριο είναι στα 5,4 δισ. ευρώ

17:00

Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί η ενεργειακή κρίση δεν φέρνει πίσω τον «φθηνό» λιγνίτη

16:56

Έκκληση Τραμπ προς πάσα κατεύθυνση: Στείλτε πολεμικά πλοία να ανοίξουμε το Στενό του Ορμούζ

16:43

Ισραήλ: Ο πόλεμος κατά του Ιράν εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση

16:26

Fed: Η επόμενη κίνηση της θα μπορούσε να είναι μια αδιανόητη αύξηση επιτοκίων;

16:03

Θεσσαλονίκη: Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου

15:46

Μακρόν: Καλεί το Ισραήλ σε απευθείας συνομιλίες με τον Λίβανο

15:31

Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου

15:22

Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την οικονομία μόνο με όρους παρόντος αλλά και με όρους μέλλοντος