INSIDE OUT

Χτύπημα Τσίπρα μέσω Γαλλίας - Μάζεψε δίχτυα ο Μητσοτάκης

22-08-2025 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χτύπημα Τσίπρα μέσω Γαλλίας - Μάζεψε δίχτυα ο Μητσοτάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Εν μέσω αυγουστιάτικης πολιτικής ραστώνης, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει εμφάνιση στο προσκήνιο. Αφορμή η επέτειος των 7 ετών από το διάγγελμά του - ως πρωθυπουργός τότε - στην Ιθάκη, όταν ανακοίνωνε την έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά ο πραγματικός λόγος είναι η έξοδος από το παρασκήνιο και η προαναγγελία της επιστροφής του στην ενεργό πολιτική.

«Ποτέ δεν διψούσα για εξουσία. Αλλά μου λείπει η ενεργός πολιτική και η επαφή με τους ψηφοφόρους», δήλωσε, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα των προθέσεών του. «Επτά χρόνια μετά την Ιθάκη της ελληνικής κρίσης ήρθε η ώρα να πω την αλήθεια μου», είπε και ελάλησε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Θέλει να πει τη δική του αλήθεια και τώρα έκρινε ότι έφτασε εκείνη η ώρα.

Η κωλοτούμπα κυκλοφορεί και σε βιβλίο

Επιχειρώντας να αντιστρέψει έννοιες και γεγονότα, ο Αλ. Τσίπρας βάζει τα πράγματα στη θέση τους - σύμφωνα πάντα με τη δική του αλήθεια - για την περίφημη «κωλοτούμπα»: «Χάρη σε αυτό που οι πολιτικοί μου αντίπαλοι αποκαλούν "κωλότουμπα", η Ελλάδα είναι σήμερα μια κανονική χώρα που δεν βρίσκεται πλέον υπό διεθνή εποπτεία και δεν αφήνει τους υπαλλήλους του ΔΝΤ να της υπαγορεύουν τις πολιτικές της. Είμαι λοιπόν περήφανος που έκανα αυτή την επιλογή», λέει τώρα, 7 χρόνια μετά. Αλλά επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έρχεται στη θέση των πολιτικών του αντιπάλων που τον κατηγόρησαν. Τότε άλλα έλεγε...

«Ήρθε η ώρα να αποκαλύψω την αλήθεια και να διορθώσω ορισμένους μύθους που κυκλοφορούν για το 2015», είπε, δήλωση που μάλλον ακούγεται ως απειλή. Ως γνωστόν, παντού υπάρχει ένας μύθος, αλλά και σκληρές αλήθειες.

Προσπαθώντας να προσδώσει έναν λογικό ειρμό στις επιλογές του, δηλώνει ότι το δημοψήφισμα «ήταν ένας τρόπος, μέσω μιας μορφής δραματοποίησης, να επιτύχω παραχωρήσεις από τους πιστωτές». Θέατρο, δηλαδή... Μόνο που η φαρσοκωμωδία γύρισε σε δράμα, με το κλείσιμο των τραπεζών. Σε αυτό δεν αναφέρεται ο πρώην πρωθυπουργός.

Αλλά ας κάνουμε λίγο υπομονή. Γράφει βιβλίο που θα εκδοθεί μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς.

Όπως ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης έγραψε βιβλίο, έτσι και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί το παράδειγμά του. Στον δρόμο που χάραξε ο Στέφανος: Πρώτα βιβλίο, μετά κόμμα...

Το ΠΑΣΟΚ, ο CEO και ο Άδωνις

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ, δια του εκπροσώπου του, έβγαζε ουραγό την Ελλάδα σε επίπεδο υπηρεσιών υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξιστορούσε την περιπέτεια ενός δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη που είχε σοβαρό τροχαίο στη Μύκονο.

Οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής ασφάλισης, που είχε, μετέβησαν στη Μύκονο με ελικόπτερο. Αλλά αρνήθηκαν να αναλάβουν το περιστατικό και να τον παραλάβουν, καθώς έκριναν πως η κατάστασή του ήταν πολύ σοβαρή, το ρίσκο της αεροδιακομιδής μεγάλο και οι πιθανότητες επιβίωσης ελάχιστες.

Αλλά οι γιατροί του ΕΣΥ το έκαναν και πλέον νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Κρατικό Νίκαιας. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο περιστατικό για να δείξει πόσο ικανοί είναι οι γιατροί στο ΕΣΥ και πώς λειτούργησε η δημόσια παροχή υγείας. Αυτό που δεν έκανε μια ασφαλιστική εταιρεία κολοσσός, το έκανε το ΕΣΥ.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον Tom Greenwood, ιδρυτή και CEO της Volt, μιας ταχέως αναπτυσσόμενης ευρωπαϊκής fintech εταιρείας, που ειδικεύεται στις άμεσες πληρωμές και στις τραπεζικές συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο.

Εχθρός του καλού το καλύτερο

Αν νομίσατε ότι το πολιτικό ροκάνισμα τέλειωσε με τις φωτιές, γελιέστε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήγε στην Αχαΐα και έκανε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη πυρκαγιά.

«Η αλαζονεία και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι εξοργιστική», διαπίστωσε, θέση που άλλωστε είχε και πριν την επιτόπια μετάβαση στη Πάτρα. Έπλεξε το εγκώμιο στους Πυροσβέστες και υποσχέθηκε: «Μπορούμε καλύτερα και μπορούμε με πολιτική αλλαγή». Και κάπου εκεί μας μπέρδεψε: Δηλαδή καλά τα κάνει η κυβέρνηση, αλλά το ΠΑΣΟΚ μπορεί και καλύτερα;

Τέτοια ακούνε οι πολίτες και βγάζουν στις δημοσκοπήσεις κάτι όπως το «καλύτερα δεν γίνεται».

Παράδειγμα η Αμοργός

Η τηλεδιάσκεψη του Κ. Μητσοτάκη με τον Δήμαρχο Αμοργού και τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο του νησιού, ήταν μια συμβολική πράξη επιβράβευσης για ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Την παύση της αλιευτικής δραστηριότητας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, που είναι οι πιο σημαντικοί μήνες για την αναπαραγωγή των ψαριών, καθαρισμό ακτών που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες από την ξηρά και σταδιακή αλλαγή των αλιευτικών εργαλείων και δημιουργία τριών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.

Η κυβέρνηση θέση να δώσει διεθνή δημοσιότητα σε αυτή την πρωτοβουλία. Και η Αμοργός είναι από τα λίγα τα παραδείγματα τοπικών κοινωνιών που ξεκίνησαν με τη δική τους πρωτοβουλία μία τέτοια δράση. Όλα πλέον έχουν ρυθμιστεί νομοθετικά και τα δίχτυα είναι μαζεμένα το επίμαχο δίμηνο.

«Κάνετε ένα τεράστιο δώρο στην Αμοργό και στην πατρίδα μας. Η παράκτια αλιεία είναι ένα κομμάτι της ταυτότητας του Αμοργιανού, ένα κομμάτι το οποίο θέλουμε να διατηρηθεί, και της ιστορίας και της παράδοσης αλλά και της τοπικής οικονομίας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος. Και έδωσε συγχαρητήρια στο επιτελείο του πρωθυπουργού, αλλά ιδιαίτερα στον Κώστα Σκρέκα. Ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με το θέμα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Χρήστος Κέλλας και η Μαρία Δαμανάκη, που τώρα είναι ειδική σύμβουλος στην Oceans 5 και το Rockefeller Brothers Foundation και πριν ήταν Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βεσυρόπουλος και οι απινιδωτές

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Απόστολου Βεσυρόπουλου στη Χαλκιδική. «Έφυγε» από τη ζωή από ανακοπή σε ηλικία 59 ετών. Διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας από το 2019 έως το 2023.

Ήταν ο υφυπουργός που εισηγήθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και μειώθηκε ο ΦΠΑ στο 6% για τους απινιδωτές. Έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν πολίτες και φορείς και να αγοράσουν το μηχάνημα που σώζει ζωές. Και είχε αποτέλεσμα: Μπήκαν 2.000 απινιδωτές στα σχολεία.

Πλέον η χώρα διαθέτει τετραπλάσιο αριθμό σε σχέση με 4 χρόνια πριν.

Αλλά το παιχνίδι της μοίρας ήταν άδικο.

Παρότι σήμερα υπάρχουν περίπου 70 απινιδωτές στον δήμο Σιθωνίας, στην παραλία όπου βρισκόταν ο Απ. Βεσυρόπουλος, δεν είχε ούτε έναν.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:23

ΗΠΑ: Ο Ρούμπιο θα επισκεφθεί ΗΑΕ, Κουβέιτ και Μπαχρέιν μετά τη συμφωνία με το Ιράν

19:15

Η Μεγάλη Βρετανία πληρώνει το κόστος της πολιτικής αστάθειας

19:07

Κώτσηρας: Διαρκής μέριμνα για ασφαλείς και αξιόπιστες μετακινήσεις με το Μετρό

19:02

Πυροσβεστική: 115 συλλήψεις από την αρχή του έτους για πυρκαγιές

19:00

«Τρέχει» placement για 6 εκατ. μετοχές Cenergy

18:49

Λάιεν: Η Μολδαβία έχει ολοκληρώσει το 93% των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου ανάπτυξης της ΕΕ

18:40

Υπεγράφη Σύμβαση Παραχώρησης για την αξιοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας

18:38

Λίβανος: Το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών από τον πόλεμο ανέρχεται σε 1,38 δισ. δολάρια

18:28

Συμφωνία Chevron - Microsoft για την τροφοδοσία data center στο Τέξας

18:26

ΑΑΔΕ: Νέα Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων

18:20

Πιερρακάκης: «Το Υπερταμείο μετονομάζεται σε Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο - Μπορεί να έχει ρόλο καταλύτη στην ανάπτυξη»

18:18

Η σύνοδος ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου επαναξιολογείται μετά την παραίτηση Στάρμερ

18:13

Γαλλία: Δύο παιδιά βρέθηκαν νεκρά μέσα σε ένα όχημα εν μέσω καύσωνα

18:02

Δένδιας: Η προστασία του περιβάλλοντος εντάσσεται στην ευρύτερη αποστολή των ΕΔ

17:56

Βρετανία: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές», λέει ο Μπέρναμ

17:55

Κλείνουν οι θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στην Κριμαία λόγω ελλείψεων στα καύσιμα

17:54

Χρηματιστήριο: «Πανηγυρική» επιστροφή πάνω από τις 2.500 μονάδες

17:50

Αβραμόπουλος: Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για το Qatargate - «Η υπόθεση δεν με αφορούσε ποτέ»

17:39

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν νοείται ως υποχώρηση από θεσμικά και κοινωνικά κεκτημένα

17:36

Νεμπής: «Δεν μπορεί να υπάρξει AI-ready οικονομία χωρίς AI-ready τηλεπικοινωνιακές υποδομές»

17:33

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας διευρύνει τη συνεργασία της με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης

17:28

Το λάθος που κρατά πίσω τους πραγματικά φιλόδοξους ανθρώπους

17:26

Σε συζήτηση για το κτηματολόγιο θα συμμετάσχει την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης

17:18

Ρωσία: Αγώνας για να περιοριστεί η αναστάτωση στα καύσιμα μετά τις ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία

17:11

Wall Street: Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα στο Ορμούζ

17:11

Κατάρ: Τουλάχιστον 13 νεκροί και 66 τραυματίες από έκρηξη στη βιομηχανική ζώνη Ρας Λαφάν

16:51

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο έως τις 21 Αυγούστου

16:35

Λαγκάρντ: Δεν χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα λόγω του πολέμου στο Ιράν

16:34

Eurostat: Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της τιμής του ντίζελ στην ΕΕ πέτυχε η Ελλάδα τον Μάιο

16:29

ΚΕΦΙΜ: Τη νύχτα κατατίθενται 8 στις 10 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής