INSIDE OUT

Επιστρέφει και βάζει φωτιά στο σκηνικό ο Αλέξης - Η νέα ορολογία - Το beef Πολάκη-Μωραϊτη στα social

Μαρία Νταλιάνη
11-06-2025 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιστρέφει και βάζει φωτιά στο σκηνικό ο Αλέξης - Η νέα ορολογία - Το beef Πολάκη-Μωραΐτη στα social

Μίλησε ο Αλέξης και ξαφνικά πήραν φωτιά τα τόπια της αριστερής και κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του Ινστιτούτου, δυο μέρες πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε τις βάσεις για το πολιτικό άρλεκιν του καλοκαιριού. Ήταν που ήταν ρευστή η κατάσταση στην αντιπολίτευση, η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού την επιτείνει. Πολλοί είδαν πίσω από την ομιλία, ένα πολιτικό μανιφέστο επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή, όχι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα εάν θα κάνει νέο κόμμα, θα κυριαρχήσει στα πολιτικά πάνελ, και μ’ αυτό θα βγει το φετινό καλοκαίρι. Ο Αλέξης, επιστρέφει αναζωογονημένος από το ταξίδι στο Χάρβαρντ και την ώσμωση με δυνάμεις της εκεί ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Όχι πια Ζίζεκ. Τώρα μόνο Μπέρνι.

Οι ολιγάρχες

Το comeback φυσικά περιέχει ολιγάρχες.

«Πρέπει να βάλουμε ως κεντρικό μας στόχο την ενίσχυση των θεσμικών αντίβαρων της δημοκρατίας, αποτρέποντας τον κίνδυνο να γίνουν τα κράτη, Ανώνυμες Εταιρείες αυτών που κυβερνούν, και των ολιγαρχών που τους στηρίζουν» σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός ενώπιων του νυν Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου και βουλευτών όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου.

Ο ίδιος ανέφερε τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί αυτό το νέο, που δεν κατονόμασε ακόμα.

  • Νέο εθνικό σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης, με ορίζοντα πενταετίας
  • Νέο όραμα που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει.
  • Νέο κίνημα.
  • Νέο κοινωνικό και πολιτικό κύμα, που θα συνενώσει αποτελεσματικά τα πολύχρωμα κινήματα αντίστασης, και με πυξίδα τις ανάγκες της πατρίδας, θα δώσει κίνητρο, έμπνευση, εναλλακτική στους κουρασμένους πολίτες.

Νέος πατριωτισμός, απέναντι στην ολιγαρχία και τη κλεπτοκρατία.

Ορολογία

Η ορολογία του Αλέξη ήταν διαφορετική αυτή την φορά. Ενδιαφέρον είχε η αναφορά περί «δημοκρατικού καπιταλισμού», «πατριωτισμού», «ασφάλειας» και «νόμιμης μετανάστευσης». Αρκετοί είδαν στην ορολογία, μια στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία, στα μαρμαρένια αλώνια θα κονταρο χτυπηθεί με το Νίκο Ανδρουλάκη αν το αποφασίσει να φτιάξει νέο κόμμα.

«Πρέπει ως προοδευτικές δυνάμεις να επανοικειοποιηθούμε, όχι μόνο τον πατριωτισμό, αλλά και τον όρο «ανθρώπινη ασφάλεια» από την ακροδεξιά και τη δεξιά, σε μια περίοδο που τον εκμεταλλεύεται για να εντείνει τον φόβο και την ανασφάλεια και να εξασφαλίσει ψήφους» είπε. « Να τονίσουμε τη σημασία που έχει, τόσο η προστασία της εδαφικής, όσο και της φυσικής, αλλά και της οικονομικής ασφάλειας για τους πολίτες μας. Να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που να βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Που να υποστηρίζει νόμιμες οδούς μετανάστευσης».

Επίθεση

Φυσικά, εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προς το παρόν δεν μπορεί να απαντήσει γιατί βρίσκεται στην Οδησσό για την 4η Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που τα βρήκε όλα στρωμένα, έξω από τα μνημόνια και σε συνθήκες οικονομικής χαλάρωσης, αύξησε το ποσοστό της φτώχειας από το 17,9% στο 19,6% το 2024. Και την ίδια στιγμή άνοιξε το δρόμο για τρομακτικά υπερκέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι δέκα μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, είχαν πέρυσι ρεκόρ δεκαπενταετίας στα κέρδη, με 11,5 δισ. ευρώ συνολικά».

Σχόλιο

Ενδιαφέρον είχε το σχόλιο του συνθέτη Νίκου Μωραΐτη για το μανιφέστο Τσίπρα.

«Είδα λίγο από την ομιλία Τσίπρα.

Α ρε Αλέξη…

Πώς με τέτοια πολιτική συγκρότηση κατάφερες και τα έκανες τόσο ρόιδο;

Τα τελευταία χρόνια ο ίδιος ο Τσίπρας έστησε παγίδες στον εαυτό του. Ετοιμάζεται να στήσει άλλη μία, πηγαίνοντας στο Συνέδριο των ζωντανών νεκρών.

Πώς αυτός ο άνθρωπος που άκουσα σήμερα, θα συνυπάρξει μεθαύριο στην ίδια αίθουσα με τα πιο απεχθή πρόσωπα που πέρασαν (με μεγάλη ευθύνη του) από την «Αριστερά»;

Αλέξη, έστω τώρα τρέξε μακριά.

Να το πω αλλιώς: Κανονικά θα έπρεπε να πληρώνεις για να μη δημοσιεύονται πια φωτογραφίες σου με Γεροβασίλη, Πολάκη, Παππά, Φάμελλο, Βασιλειάδη, Σπίρτζη και όλα αυτά τα πολιτικά απόβλητα. Όχι να πας να βγάλεις και καινούργιες.

Επιστροφή σημαίνει αυτοκριτική, επίγνωση, καινούργιος εαυτός.

Επιστροφή ανάμεσα σε ζόμπι δεν τα ζωντανεύει. Σκοτώνει κι εσένα».

Επίθεση Πολάκη!

Το σχόλιο δεν το είδα μόνο εγώ. Το είδε κι ο Παύλος Πολάκης ο οποίος απάντησε κιόλας:

«Ψάχνεις ρόλο πάλι έρμο;; Δεν σε ακούει κανείς πια και λες να πω πέντε έξι ονόματα να μου απαντήσει κάποιος να βγω για λίγο στον αφρό! Ασχολήσου με τους στίχους σου, έρμο και σκοτεινό και μην με ξαναπιάσεις στο στοματάκι σου, το οποίο αλλάζει σκοπό κάθε τρεις μέρες! Άιντε μπράβο ανανήψαντα Κασσελόπληκτε!

ΥΓ Μην απαντήσεις δεν θα ξανασχοληθώ»

Φυσικά ο Νίκος Μωραϊτης απάντησε.

«Εγώ έχω δουλειά. Κανονική και ορατή. Και σε αυτή μπαίνεις από την κανονική είσοδο, όχι με συνωμοτικό παρασύνθημα από την σκοτεινή γκαραζόπορτα μέσω της οποίας υπάρχετε (…τώρα που το σκέφτομαι, αλήθεια υπάρχετε;).

Υπάρχει;

Η ομιλία του Αλέξη ανάβει φωτιές στον κατακερματισμένο χώρο αριστερά της ΝΔ, καθώς το ερώτημα που πλανάται μετά τις ευρωεκλογές είναι αν υπάρχει αυτή την στιγμή πολιτικός Αρχηγός ικανός να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ζαχαρίας Ζούπης της Opinion Poll (για το libre) έψαξε να βρει την απήχηση ενός υποθετικού νέου κόμματος.

Η αλήθεια είναι πως κάτι βρίσκει, αλλά όχι σημαντικό. Οι πολίτες εξακολουθούν να αναζητούν ένα νέο πρόσωπο. Εκτός εάν ο Αλέξης Τσίπρας εκληφθεί ως νέο πρόσωπο.

Την ίδια στιγμή, αυτό το νέο πρόσωπο εξακολουθεί να μην είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει μάχη για να κερδίσει την Ζωή Κωνσταντοπούλου, πριν φτάσει να δώσει την μάχη με τον Κυριάκο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:41

Αναβάθμιση guidance από Pfizer παρά την πτώση πωλήσεων το γ' τρίμηνο

15:40

ΟΗΕ: Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα έχουν λάβει επισιτιστική βοήθεια μετά την εκεχειρία

15:38

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον ΠτΔ Τασούλα

15:33

Κομισιόν: Η Ουκρανία έτοιμη να προχωρήσει προς την ένταξή της στην ΕΕ

15:26

Πηγές ΠΑΣΟΚ για κατάθεση Τσιάρα: Αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής συγκάλυψης το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

15:15

Ο Μάικλ Μπέρι (The Big Short) «χτυπά» με put options 6 εκατ. μετοχές Nvidia και Palantir

15:13

Χρυσοχοΐδης: Αυστηροποίηση του πλαισίου για τα όπλα και αλλαγές στον τρόπο αστυνόμευσης

15:11

Πιερρακάκης: Έρχονται νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό - Προτεραιότητα η στήριξη των πολιτών

15:10

Synergy χωρίς downtime: Nέο δίκτυο HPE Aruba υψηλής διαθεσιμότητας, από την Infinitum

15:02

Έρευνα: Το 54%-60% των ατυχημάτων συμβαίνει σε ακτίνα 2,5-5 χλμ. από το σπίτι

15:00

Χατζηθεοδοσίου: Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση ένας από τους πλέον εξελισσόμενους κλάδους της αγοράς

14:57

Uber: «Βουτιά» 5% της μετοχής αφού τα ισχυρά κέρδη δεν ικανοποιούν τους επενδυτές

14:56

Η ΕΕΕΠ περνά την εποπτεία διαφημίσεων στην ψηφιακή εποχή

14:51

Ανεβάζει ταχύτητα η Apollo - Σχεδόν 1 τρισ. δολάρια τα υπό διαχείριση assets

14:51

Harley-Davidson: Στα 1,34 δισ. δολάρια τα έσοδα γ' τριμήνου - Πάνω από τις εκτιμήσεις

14:38

Προς μια σύγκλιση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας ενόψει των γεωπολιτικών ανακατατάξεων;

14:32

Μπρατάκος: Το ΕΒΕΑ στηρίζει τη διεύρυνση των ελληνομεξικανικών επιχειρηματικών δεσμών

14:30

Δύσκολη εξίσωση: 119 ηλεκτρικά μοντέλα διεκδικούν κομμάτι από την «πίτα» του 5,5%

14:27

Σε καθεστώς ενίσχυσης επενδυτικά σχέδια των Κρι-Κρι και Μέλισσα Κίκιζας

14:25

Καφούνης: Εγκαινιάζουμε το «Δίκτυο ΕΣΕΕ» για την ενεργή στήριξη των επιχειρήσεων

14:22

ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Αύξηση τζίρου στα 16,5 εκατ. ευρώ το 2024

14:20

«Απόβαση» στην Αθήνα για τα Burger King - Πού ανοίγει το πρώτο κατάστημα

14:11

Βρετανία: Νέο νομοσχέδιο θα απαγορεύει τις διαδηλώσεις έξω από τα σπίτια εκλεγμένων αξιωματούχων

14:11

Ferrari: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη και έσοδα τριμήνου

14:06

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά καζίνο – Ανάκαμψη στα επίγεια, άλμα στο online gaming

13:55

Παπασταύρου: Στηρίζουμε τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

13:46

Πέθανε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι

13:45

ΕΛΤΑ: Κλείσιμο καταστημάτων έπειτα από διάλογο - Τα επόμενα βήματα μετά την παραίτηση Σκλήκα

13:43

Πρώτη φορά στο Βερολίνο: Αξιοθέατα, βόλτες και στάσεις για φαγητό

13:42

Spotify: Προβλέπει κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις λόγω ισχυρής αύξησης χρηστών - Άλμα 4% της μετοχής