INSIDE OUT

Επιστρέφει και βάζει φωτιά στο σκηνικό ο Αλέξης - Η νέα ορολογία - Το beef Πολάκη-Μωραϊτη στα social

Μαρία Νταλιάνη
11-06-2025 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιστρέφει και βάζει φωτιά στο σκηνικό ο Αλέξης - Η νέα ορολογία - Το beef Πολάκη-Μωραΐτη στα social
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μίλησε ο Αλέξης και ξαφνικά πήραν φωτιά τα τόπια της αριστερής και κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του Ινστιτούτου, δυο μέρες πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε τις βάσεις για το πολιτικό άρλεκιν του καλοκαιριού. Ήταν που ήταν ρευστή η κατάσταση στην αντιπολίτευση, η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού την επιτείνει. Πολλοί είδαν πίσω από την ομιλία, ένα πολιτικό μανιφέστο επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή, όχι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα εάν θα κάνει νέο κόμμα, θα κυριαρχήσει στα πολιτικά πάνελ, και μ’ αυτό θα βγει το φετινό καλοκαίρι. Ο Αλέξης, επιστρέφει αναζωογονημένος από το ταξίδι στο Χάρβαρντ και την ώσμωση με δυνάμεις της εκεί ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Όχι πια Ζίζεκ. Τώρα μόνο Μπέρνι.

Οι ολιγάρχες

Το comeback φυσικά περιέχει ολιγάρχες.

«Πρέπει να βάλουμε ως κεντρικό μας στόχο την ενίσχυση των θεσμικών αντίβαρων της δημοκρατίας, αποτρέποντας τον κίνδυνο να γίνουν τα κράτη, Ανώνυμες Εταιρείες αυτών που κυβερνούν, και των ολιγαρχών που τους στηρίζουν» σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός ενώπιων του νυν Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου και βουλευτών όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου.

Ο ίδιος ανέφερε τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί αυτό το νέο, που δεν κατονόμασε ακόμα.

  • Νέο εθνικό σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης, με ορίζοντα πενταετίας
  • Νέο όραμα που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει.
  • Νέο κίνημα.
  • Νέο κοινωνικό και πολιτικό κύμα, που θα συνενώσει αποτελεσματικά τα πολύχρωμα κινήματα αντίστασης, και με πυξίδα τις ανάγκες της πατρίδας, θα δώσει κίνητρο, έμπνευση, εναλλακτική στους κουρασμένους πολίτες.

Νέος πατριωτισμός, απέναντι στην ολιγαρχία και τη κλεπτοκρατία.

Ορολογία

Η ορολογία του Αλέξη ήταν διαφορετική αυτή την φορά. Ενδιαφέρον είχε η αναφορά περί «δημοκρατικού καπιταλισμού», «πατριωτισμού», «ασφάλειας» και «νόμιμης μετανάστευσης». Αρκετοί είδαν στην ορολογία, μια στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία, στα μαρμαρένια αλώνια θα κονταρο χτυπηθεί με το Νίκο Ανδρουλάκη αν το αποφασίσει να φτιάξει νέο κόμμα.

«Πρέπει ως προοδευτικές δυνάμεις να επανοικειοποιηθούμε, όχι μόνο τον πατριωτισμό, αλλά και τον όρο «ανθρώπινη ασφάλεια» από την ακροδεξιά και τη δεξιά, σε μια περίοδο που τον εκμεταλλεύεται για να εντείνει τον φόβο και την ανασφάλεια και να εξασφαλίσει ψήφους» είπε. « Να τονίσουμε τη σημασία που έχει, τόσο η προστασία της εδαφικής, όσο και της φυσικής, αλλά και της οικονομικής ασφάλειας για τους πολίτες μας. Να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που να βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Που να υποστηρίζει νόμιμες οδούς μετανάστευσης».

Επίθεση

Φυσικά, εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προς το παρόν δεν μπορεί να απαντήσει γιατί βρίσκεται στην Οδησσό για την 4η Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που τα βρήκε όλα στρωμένα, έξω από τα μνημόνια και σε συνθήκες οικονομικής χαλάρωσης, αύξησε το ποσοστό της φτώχειας από το 17,9% στο 19,6% το 2024. Και την ίδια στιγμή άνοιξε το δρόμο για τρομακτικά υπερκέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι δέκα μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, είχαν πέρυσι ρεκόρ δεκαπενταετίας στα κέρδη, με 11,5 δισ. ευρώ συνολικά».

Σχόλιο

Ενδιαφέρον είχε το σχόλιο του συνθέτη Νίκου Μωραΐτη για το μανιφέστο Τσίπρα.

«Είδα λίγο από την ομιλία Τσίπρα.

Α ρε Αλέξη…

Πώς με τέτοια πολιτική συγκρότηση κατάφερες και τα έκανες τόσο ρόιδο;

Τα τελευταία χρόνια ο ίδιος ο Τσίπρας έστησε παγίδες στον εαυτό του. Ετοιμάζεται να στήσει άλλη μία, πηγαίνοντας στο Συνέδριο των ζωντανών νεκρών.

Πώς αυτός ο άνθρωπος που άκουσα σήμερα, θα συνυπάρξει μεθαύριο στην ίδια αίθουσα με τα πιο απεχθή πρόσωπα που πέρασαν (με μεγάλη ευθύνη του) από την «Αριστερά»;

Αλέξη, έστω τώρα τρέξε μακριά.

Να το πω αλλιώς: Κανονικά θα έπρεπε να πληρώνεις για να μη δημοσιεύονται πια φωτογραφίες σου με Γεροβασίλη, Πολάκη, Παππά, Φάμελλο, Βασιλειάδη, Σπίρτζη και όλα αυτά τα πολιτικά απόβλητα. Όχι να πας να βγάλεις και καινούργιες.

Επιστροφή σημαίνει αυτοκριτική, επίγνωση, καινούργιος εαυτός.

Επιστροφή ανάμεσα σε ζόμπι δεν τα ζωντανεύει. Σκοτώνει κι εσένα».

Επίθεση Πολάκη!

Το σχόλιο δεν το είδα μόνο εγώ. Το είδε κι ο Παύλος Πολάκης ο οποίος απάντησε κιόλας:

«Ψάχνεις ρόλο πάλι έρμο;; Δεν σε ακούει κανείς πια και λες να πω πέντε έξι ονόματα να μου απαντήσει κάποιος να βγω για λίγο στον αφρό! Ασχολήσου με τους στίχους σου, έρμο και σκοτεινό και μην με ξαναπιάσεις στο στοματάκι σου, το οποίο αλλάζει σκοπό κάθε τρεις μέρες! Άιντε μπράβο ανανήψαντα Κασσελόπληκτε!

ΥΓ Μην απαντήσεις δεν θα ξανασχοληθώ»

Φυσικά ο Νίκος Μωραϊτης απάντησε.

«Εγώ έχω δουλειά. Κανονική και ορατή. Και σε αυτή μπαίνεις από την κανονική είσοδο, όχι με συνωμοτικό παρασύνθημα από την σκοτεινή γκαραζόπορτα μέσω της οποίας υπάρχετε (…τώρα που το σκέφτομαι, αλήθεια υπάρχετε;).

Υπάρχει;

Η ομιλία του Αλέξη ανάβει φωτιές στον κατακερματισμένο χώρο αριστερά της ΝΔ, καθώς το ερώτημα που πλανάται μετά τις ευρωεκλογές είναι αν υπάρχει αυτή την στιγμή πολιτικός Αρχηγός ικανός να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ζαχαρίας Ζούπης της Opinion Poll (για το libre) έψαξε να βρει την απήχηση ενός υποθετικού νέου κόμματος.

Η αλήθεια είναι πως κάτι βρίσκει, αλλά όχι σημαντικό. Οι πολίτες εξακολουθούν να αναζητούν ένα νέο πρόσωπο. Εκτός εάν ο Αλέξης Τσίπρας εκληφθεί ως νέο πρόσωπο.

Την ίδια στιγμή, αυτό το νέο πρόσωπο εξακολουθεί να μην είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει μάχη για να κερδίσει την Ζωή Κωνσταντοπούλου, πριν φτάσει να δώσει την μάχη με τον Κυριάκο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:00

Η παράλυση στο Παρίσι αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη

16:48

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποχώρηση της Γαλλίας από το κοινό πρόγραμμα αρμάτων με τη Γερμανία

16:36

Η Ελλάδα υπέγραψε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα SAFE

16:21

Δεξαμενόπλοιο επλήγη από άγνωστο βλήμα σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων ανατολικά του Ομάν

16:16

Ιράν: Η κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου

16:08

Ισημερινός: Μείωση της τιμής μπύρας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ

15:47

Κικίλιας: Η ναυτιλία φέρνει επενδύσεις, δουλειές και προοπτική για την ελληνική οικογένεια

15:37

ΗΠΑ: Αφαιρέθηκε το όνομα του Τραμπ από το Κέντρο Κένεντι

15:33

Πακιστάν: Πιθανή οριστικοποίηση της συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν μέσα στις επόμενες 24 ώρες

15:18

Μητσοτάκης: Eμείς είμαστε έμπειροι μαραθωνοδρόμοι - Kάποιοι άλλοι έχουν ήδη λαχανιάσει

14:50

Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα μια 56χρονη

14:44

Γιαννιτσά: Ομόφωνα ένοχοι οι 4 κατηγορούμενοι για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής

14:37

SpaceX IPO: Ποιες Magnificent Seven; - Πλέον χρειάζεται νέα ορολογία

14:16

Πολωνία: Θα τερματίσει το καλοκαίρι τα μέτρα που περιορίζουν τις τιμές των καυσίμων

14:10

ΟΑΚΑ: Νέα περίφραξη και ολοκληρωμένο σύστημα περιμετρικής ασφάλειας

13:39

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων για την απόρριψη 56 φορτίων μπάζων χωρίς άδεια

13:34

Τσουκαλάς: Το μέτρο της καθολικής πρόσβασης των νέων στα ΜΜΜ είναι απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό

13:30

ΗΑΕ: Διάψευση αναφορών των ΜΜΕ για ξεπάγωμα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ιράν

13:17

Μητσοτάκης στη Ρόδο: Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο, προχωρά το master plan για το τουριστικό λιμάνι

13:00

Οφειλές 6,2 δισ. ευρώ έχουν διαγραφεί μέσω Εξωδικαστικού - Πώς κινήθηκαν οι servicers

12:57

Κύπρος: Μόνιμη παρουσία ελληνικών μαχητικών επιδιώκει η Λευκωσία

12:50

Τουρνάς: Η καύσιμη ύλη είναι η μεγάλη πρόκληση του φετινού καλοκαιριού

12:38

Ποια ομάδα θα σηκώσει το Μουντιάλ - Τι απαντά η τεχνητή νοημοσύνη

12:36

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακό άλμα για ταχύτερη απονομή συντάξεων και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

12:30

Βαμβάκι: Ποιο σύστημα γραμμών σποράς είναι πιο πρακτικό για την Ελλάδα

12:27

Η καρέτα-καρέτα, πρεσβευτής του βιώσιμου τουρισμού στην Κρήτη

12:14

Axios: Η επικείμενη συμφωνία Τραμπ με το Ιράν είναι πικρό χάπι για τον Νετανιάχου

12:02

Οι επιπτώσεις των data centers στο μικροκλίμα και οι προκλήσεις για τον αστικό σχεδιασμό

11:57

Θεμιστοκλέους: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανακουφιστική φροντίδα

11:43

Ανδριανός: Ζητούμενο ένα νέο παραγωγικό παράδειγμα