INSIDE OUT

96.500 υποψήφιοι για δουλειά 720 καθαρά στο Δημόσιο - Ο άγνωστος Αλληλόμης ταράζει τα δημοσκοπικά νερά - Κλίμα ΠΑΣΟΚ

Μαρία Νταλιάνη
10-02-2025 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
96.500 υποψήφιοι για δουλειά με 720 καθαρά στο Δημόσιο - Ο άγνωστος Αλληλόμης ταράζει τα δημοσκοπικά νερά - Κλίμα ΠΑΣΟΚ

Προχωρά παγωμένος ο Φλεβάρης με πλούσια ειδησεογραφία, παράπονο δεν έχει το Μαντείο. Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής για το ΠΑΣΟΚ, ταξίδι στη Γαλλία και συνάντηση με Μακρόν και όχι μόνο, για Κυριάκο, αναπάντεχες δημοσκοπήσεις που ταράζουν τα πολιτικά νερά, τελική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μεθαύριο. Όμως αλλού είναι η σκληρή καθημερινότητα των πολιτών. Μια θέση εργασίας στο Δημόσιο παραμένει το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου.

«Μέχρι τις 10.00 σήμερα το πρωί, είχαν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη στο Δημόσιο σε 2.217 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 96.500 υποψήφιοι και ήταν ακόμη σε κατάσταση προχωρημένης επεξεργασίας αιτήσεων αρκετές χιλιάδες άτομα. Με άλλα λόγια, για μία και μόνο προκήρυξη εξεδήλωσαν ενδιαφέρον οι μισοί από όσους είχαν υποβάλει υποψηφιότητα σε όλες τις προκηρύξεις μοριοδότησης όλο το 2024 (180.000 περίπου)» έγραψε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου δεν είναι τυπικός Πρόεδρος, δηλαδή απόμακρος, να περιμένει κάποια συνέντευξη, ή δημόσια εκδήλωση για να μιλήσει. Μιλάει, και τα λέει ανοιχτά.

720 καθαρά

«Οι αριθμοί με εντυπωσιάζουν και με προβληματίζουν. Όχι μόνο ο συνολικός αριθμός που είναι από μόνος του εντυπωσιακός εάν σκεφτούμε ότι σχεδόν 100.000 άτομα κάνουν αίτηση για να προσληφθούν σε μια θέση με εισαγωγικό μισθό 720 ευρώ καθαρά ( Χ 12 φορές το χρόνο). Πιο πολύ με προβληματίζει το ότι ένα ποσοστό 40% (η εκτίμηση γίνεται με βάση εμπειρίες από το παρελθόν) από αυτούς κατέχει πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ!», γράφει στην ίδια ανάρτηση.

Εργασιακή ικανοποίηση;

«Θα πρέπει όλοι μας (και πρώτοι από όλους οι υποψήφιοι) να σκεφτούμε πόση εργασιακή ικανοποίηση μπορεί να προσφέρει για τα επόμενα 8 χρόνια μια θέση με απαιτούμενα προσόντα χαμηλότερα από αυτά που κάποιος διαθέτει και, συνεπώς, και με καθήκοντα και προοπτικές ανέλιξης περιορισμένες σε σχέση με αυτές που θα είχε με βάση το πτυχίο του» συνεχίζει ο Παπαϊωάννου. «Και βεβαίως πόσο αυτό το φαινόμενο απασχόλησης στο Δημόσιο ατόμων overqualified (συγγνώμη για τον αγγλισμό) για τη θέση που κατέχουν επηρεάζει αρνητικά την αποδοτικότητα και των ίδιων των εργαζομένων και συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης».

Το ΑΣΕΠ, μπροστά στο τεράστιο κύμα για πρόσληψη στο Δημόσιο σε θέσεις που ζητούν μόνο απόφοιτους Λυκείου, έδωσε και δεύτερη παράταση «καθώς το πληροφορικό σύστημα δεν άντεξε.

Από τις 96.500 αιτήσεις, οι 20.000 υποβλήθηκαν μόλις το τελευταίο 48ωρο» πληροφορούσε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ την περασμένη Παρασκευή.

3η η Ζωή

Τα συζητούν αυτά μέσα στα κόμματα; Κι αν ναι, πότε; Και πού καταλήγουν; Τί προτείνουν; Η ερώτηση είναι ρητορική ασφαλώς. Μια πρόχειρη απάντηση είναι πως κάθε κόμμα τα συζητά ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται. Αλλιώς αν είναι κυβέρνηση, αλλιώς αν είναι στην αντιπολίτευση, αλλιώς αν έχει κυβερνήσει, αλλιώς εάν δεν έχει κυβερνήσει ποτέ. Η τελευταία κατηγορία είναι η ευκολότερη: Βγαίνουν εύκολα οι λαγοί απ’ τα καπέλα.

Είναι μια τέτοια περίπτωση η ξαφνική αγάπη για την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου;

Τρίτο κόμμα την δίνει η δημοσκόπηση της ψιλοάγνωστης στο ευρύ κοινό, -πιο γνωστής στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ- Real Polls του Πέτρου Αλληλόμη η οποία δημοσιεύτηκε στο Protagon και προκάλεσε αίσθηση. Συνήθως μετρούσε με viber, και δείγμα χιλιάδων αποδεκτών. Αυτή η έρευνα όμως έγινε παραδοσιακά με τηλεφωνήματα. Πρώτη ΝΔ και μετά ΠΑΣΟΚ, Ζωή, Λατινοπούλου, ΚΚΕ, Βελόπουλος, και στο τέλος με είσοδο στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης.

Ο Αλληλόμης δεν είναι κλασσικός δημοσκόπος, ούτε στατιστικολόγος, ούτε πολιτικός επιστήμονας. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, Ph.d, διευθύνων σύμβουλος της Co.Sc. AE (τεχνολογικού παρόχου της εταιρείας ερευνών RealPolls). Η είσοδός του στα σαλόνια της πολιτικής έγινε με εντυπωσιακά ευρήματα και θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα,

Γερουλάνος μπροστά

Δεν ήταν μόνο η Πλεύση τρίτο κόμμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ έβδομο. Το επόμενο χτύπημα αφορούσε το ΠΑΣΟΚ και τα εσωτερικά του καθώς στην ερώτηση, με ποιον θα μπορούσε το κόμμα να απειλήσει τη ΝΔ, από το καπέλο βγαίνει

Γερουλάνος!

Ο οποίος εμφανίστηκε και μίλησε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, με γκρι ζιβάγκο και χωρίς γραβάτα εννοείται, με μια ομιλία επικεντρωμένη στην αγωνία για το κόμμα. «Να σταθούμε δίπλα στον κόσμο που περιμένει από εμάς» είπε. «Το μυαλό μας στον πολίτη». Και σημείωσε ότι γι’ αυτό έχουν τριπλή αξία οι περιφερειακές συνδιασκέψεις.

Με μεγάλο «αν».

«Αν γίνουν σωστά, θα φέρουν περισσότερο κόσμο στην παράταξη» είπε ο Γερουλάνος, βάζοντας τον πήχη και εκφράζοντας μια αγωνία. «Θα μας εμπλουτίζουν με νέες ιδέες για να λύσουμε σύγχρονα προβλήματα και θα επικαιροποιήσουν τη σχέση μας, με τον κόσμο. Με έναν όμως όρο: Να δουλέψουμε, όλοι και μαζί, για ένα μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ. Χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή είναι η ευθύνη κάθε στελέχους σε αυτό το δωμάτιο».

Με κριτική

Την αγωνία για το πως θα εξελιχθούν τα περιφερειακά συνέδρια δεν την έχει μόνο ο Γερουλάνος, αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη. Ο Χάρης Δούκας τα είπε πιο σκληρά. Ζήτησε μια άλλη αντιπολίτευση, ενώ σε συγκέντρωση περίπου 70 μελών της ΚΕ το Σάββατο βράδυ (Παραπολιτικά), ζήτησε να μην διαλυθούν η ΚΕ και το Πολιτικό Συμβούλιο, και να γίνουν Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Ο φόβος είναι πως η πλευρά Ανδρουλάκη, κυρίως ενδιαφέρεται για να ελέγξει απόλυτα τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Στους ψιθύρους της κυριακάτικης συνεδρίασης μάλιστα άκουσα πως στο πλευρό Ανδρουλάκη είναι και η Αννα, με την οποία έχει ήδη γίνει προσύμφωνο ποσόστωσης.

Δεν το βρίσκω παράλογο. Τόση δουλειά βγάζει η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού. Μια τέτοια συμμαχία της εξασφαλίζει μια μίνιμουμ παρουσία στο κορυφαίο όργανο, καθώς η ίδια δεν διαθέτει δυνάμεις.

Κακό κλίμα

Αυτά θα τα έλεγε χύμα και τσουβαλάτα με τον τρόπο της η Τόνια Αντωνίου αλλά την έφαγαν τα πασοκικά συστήματα στην ΚΕ και δεν μίλησε. Το μολόγησε όμως έμμεσα ο Γραμματέας Σπυρόπουλος λέγοντας ότι το επικείμενο Συνέδριο (του φθινοπώρου) θα πρέπει να έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο και όχι απλά να γίνει αλλαγή Κεντρικής Επιτροπής. Ε, όλοι κατάλαβαν ότι στόχος είναι ακριβώς να γίνει αλλαγή Κεντρικής Επιτροπής. Υπενθυμίζω ότι η σημερινή ΚΕ και το Πολιτικό Συμβούλιο είναι του ’21, με εντελώς άλλο συσχετισμό. Γενικώς το κλίμα στο Κάραβελ δεν ήταν καλό. Κι όχι μόνο γιατί είχε πολλούς χειροκροτητές του Προέδρου. Ούτε γιατί ο Πρόεδρος τους έστησε όλους μιάμιση ώρα.

Ετοιμάζεται για το ’27

Στα πασοκικικά πηγαδάκια, οι μη φίλοι Ανδρουλάκη, είναι βέβαιοι πως η μεγάλη μάχη και των 13 περιφερειακών συνεδρίων και της Κεντρικής Επιτροπής, θα δοθεί μεταξύ Ανδρουλάκη-Μανώλη Χριστοδουλάκη (που εκφράζει Χάρη Δούκα). Στόχος του πρώτου, να είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μετά από ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές του ’27. Άλλωστε ο Νίκος δεν σήκωσε ποτέ το γάντι που του πέταξε ουκ ολίγες φορές ο Γερουλάνος προεκλογικά, όταν έλεγε πως αν δεν φέρει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα θα παραιτηθεί την επομένη από Πρόεδρος. Σιγά μην παραιτηθεί ο Ανδρουλάκης. Δεν χρειάζεται να είσαι Πυθία για να το δεις.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στην προσπάθειά του να εισέλθει παράνομα στην Ιερουσαλήμ

23:45

Ρωσία: Ξανάρχισε μερικώς τη φόρτωση πετρελαίου μετά τις επιθέσεις ουκρανικών drones στο λιμάνι Πριμόρσκ

23:35

Τροχαία: Πάνω από 14.000 έλεγχοι στην Αττική για εφαρμογή του νέου ΚΟΚ

23:26

Ισπανία: Ακυρώνει σύμβαση ύψους 700 εκατ. ευρώ για εκτοξευτήρες ρουκετών ισραηλινής κατασκευής

23:10

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq - Στο επίκεντρο η Fed

22:47

Κέρδη για το πετρέλαιο ελέω των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικό διυλιστήριο

22:30

Πολωνία: Εξουδετερώθηκε drone που επιχειρούσε πάνω από κυβερνητικά κτίρια - 2 συλλήψεις Λευκορώσων

22:23

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει την επιθετική συμπεριφορά των ΗΠΑ

22:11

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τραμπ

21:53

Ισπανία: Δύο νεκροί και 25 τραυματίες από έκρηξη σε μπαρ στη Μαδρίτη

21:32

Η Xpeng ξεκινά επίσημα την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

21:21

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό - Άνοδος άνω του 1% με το βλέμμα στη Fed

21:17

ΗΠΑ: Ένας στους έξι Αμερικανούς αποφεύγει ή καθυστερεί τον εμβολιασμό των παιδιών του

21:03

Βρετανία: Η αστυνομία έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο ενόψει της επίσκεψης Τραμπ

20:45

Μητσοτάκης: Υπουργείο για έρευνα κι ανάπτυξη σε βάθος διετίας - Μόνιμο κονδύλι με αυστηρά κριτήρια

20:44

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία συμμετέχει και φέτος στη δράση «Ανοιχτά Ζυθοποιεία»

20:37

BBC: Χάκερ έκλεψαν στοιχεία πελατών από τους οίκους Gucci, Balenciaga και McQueen

20:32

Ρωσία: Το διυλιστήριο Κιρίσι διέκοψε τη λειτουργία μονάδας μετά την επίθεση ουκρανικών drone

20:19

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Κρήτης αύριο Τρίτη στο Μαξίμου

20:19

Νετανιάχου: Το Ισραήλ πρέπει να επενδύσει σε «επιχειρήσεις επιρροής» σε ΜΜΕ για να αντιμετωπίσει την απομόνωση

20:11

ΗΠΑ: Το DNA που βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ ανήκει στον ύποπτο

20:01

Βρετανία: Η κυβέρνηση καταγγέλλει τον «εμπρηστικό λόγο» του Μασκ σε διαδήλωση της ακροδεξιάς

19:56

Μνημόνιο συνεργασίας IndiGo - Aegean για πτήσεις κοινού κωδικού

19:43

Ρωσία: Δοκιμαστικό πλήγμα με πύραυλο Kalibr κατά την διάρκεια των γυμνασίων Zapad

19:37

ElvalHalcor: Ενισχύει την αμυντική βιομηχανία με αλουμίνιο υψηλής τεχνολογίας για πλοία νέας γενιάς

19:30

Ecofin: Όταν οι Υπουργοί Οικονομικών καλούνται να πάρουν τα όπλα τους

19:24

IndiGo: Νέα αεροπορική σύνδεση Ινδίας - Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2026

19:12

ΗΠΑ-Βρετανία: Συμφωνίες άνω των 10 δισ. δολαρίων θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη Τραμπ

19:10

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από Fed και συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για TikTok

19:01

Δήμας: Εφαρμόζουμε μια συνολική μεταρρύθμιση στον τομέα της αεροναυτιλίας