INSIDE OUT

96.500 υποψήφιοι για δουλειά 720 καθαρά στο Δημόσιο - Ο άγνωστος Αλληλόμης ταράζει τα δημοσκοπικά νερά - Κλίμα ΠΑΣΟΚ

Μαρία Νταλιάνη
10-02-2025 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
96.500 υποψήφιοι για δουλειά με 720 καθαρά στο Δημόσιο - Ο άγνωστος Αλληλόμης ταράζει τα δημοσκοπικά νερά - Κλίμα ΠΑΣΟΚ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Προχωρά παγωμένος ο Φλεβάρης με πλούσια ειδησεογραφία, παράπονο δεν έχει το Μαντείο. Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής για το ΠΑΣΟΚ, ταξίδι στη Γαλλία και συνάντηση με Μακρόν και όχι μόνο, για Κυριάκο, αναπάντεχες δημοσκοπήσεις που ταράζουν τα πολιτικά νερά, τελική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μεθαύριο. Όμως αλλού είναι η σκληρή καθημερινότητα των πολιτών. Μια θέση εργασίας στο Δημόσιο παραμένει το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου.

«Μέχρι τις 10.00 σήμερα το πρωί, είχαν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη στο Δημόσιο σε 2.217 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 96.500 υποψήφιοι και ήταν ακόμη σε κατάσταση προχωρημένης επεξεργασίας αιτήσεων αρκετές χιλιάδες άτομα. Με άλλα λόγια, για μία και μόνο προκήρυξη εξεδήλωσαν ενδιαφέρον οι μισοί από όσους είχαν υποβάλει υποψηφιότητα σε όλες τις προκηρύξεις μοριοδότησης όλο το 2024 (180.000 περίπου)» έγραψε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου δεν είναι τυπικός Πρόεδρος, δηλαδή απόμακρος, να περιμένει κάποια συνέντευξη, ή δημόσια εκδήλωση για να μιλήσει. Μιλάει, και τα λέει ανοιχτά.

720 καθαρά

«Οι αριθμοί με εντυπωσιάζουν και με προβληματίζουν. Όχι μόνο ο συνολικός αριθμός που είναι από μόνος του εντυπωσιακός εάν σκεφτούμε ότι σχεδόν 100.000 άτομα κάνουν αίτηση για να προσληφθούν σε μια θέση με εισαγωγικό μισθό 720 ευρώ καθαρά ( Χ 12 φορές το χρόνο). Πιο πολύ με προβληματίζει το ότι ένα ποσοστό 40% (η εκτίμηση γίνεται με βάση εμπειρίες από το παρελθόν) από αυτούς κατέχει πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ!», γράφει στην ίδια ανάρτηση.

Εργασιακή ικανοποίηση;

«Θα πρέπει όλοι μας (και πρώτοι από όλους οι υποψήφιοι) να σκεφτούμε πόση εργασιακή ικανοποίηση μπορεί να προσφέρει για τα επόμενα 8 χρόνια μια θέση με απαιτούμενα προσόντα χαμηλότερα από αυτά που κάποιος διαθέτει και, συνεπώς, και με καθήκοντα και προοπτικές ανέλιξης περιορισμένες σε σχέση με αυτές που θα είχε με βάση το πτυχίο του» συνεχίζει ο Παπαϊωάννου. «Και βεβαίως πόσο αυτό το φαινόμενο απασχόλησης στο Δημόσιο ατόμων overqualified (συγγνώμη για τον αγγλισμό) για τη θέση που κατέχουν επηρεάζει αρνητικά την αποδοτικότητα και των ίδιων των εργαζομένων και συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης».

Το ΑΣΕΠ, μπροστά στο τεράστιο κύμα για πρόσληψη στο Δημόσιο σε θέσεις που ζητούν μόνο απόφοιτους Λυκείου, έδωσε και δεύτερη παράταση «καθώς το πληροφορικό σύστημα δεν άντεξε.

Από τις 96.500 αιτήσεις, οι 20.000 υποβλήθηκαν μόλις το τελευταίο 48ωρο» πληροφορούσε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ την περασμένη Παρασκευή.

3η η Ζωή

Τα συζητούν αυτά μέσα στα κόμματα; Κι αν ναι, πότε; Και πού καταλήγουν; Τί προτείνουν; Η ερώτηση είναι ρητορική ασφαλώς. Μια πρόχειρη απάντηση είναι πως κάθε κόμμα τα συζητά ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται. Αλλιώς αν είναι κυβέρνηση, αλλιώς αν είναι στην αντιπολίτευση, αλλιώς αν έχει κυβερνήσει, αλλιώς εάν δεν έχει κυβερνήσει ποτέ. Η τελευταία κατηγορία είναι η ευκολότερη: Βγαίνουν εύκολα οι λαγοί απ’ τα καπέλα.

Είναι μια τέτοια περίπτωση η ξαφνική αγάπη για την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου;

Τρίτο κόμμα την δίνει η δημοσκόπηση της ψιλοάγνωστης στο ευρύ κοινό, -πιο γνωστής στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ- Real Polls του Πέτρου Αλληλόμη η οποία δημοσιεύτηκε στο Protagon και προκάλεσε αίσθηση. Συνήθως μετρούσε με viber, και δείγμα χιλιάδων αποδεκτών. Αυτή η έρευνα όμως έγινε παραδοσιακά με τηλεφωνήματα. Πρώτη ΝΔ και μετά ΠΑΣΟΚ, Ζωή, Λατινοπούλου, ΚΚΕ, Βελόπουλος, και στο τέλος με είσοδο στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης.

Ο Αλληλόμης δεν είναι κλασσικός δημοσκόπος, ούτε στατιστικολόγος, ούτε πολιτικός επιστήμονας. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, Ph.d, διευθύνων σύμβουλος της Co.Sc. AE (τεχνολογικού παρόχου της εταιρείας ερευνών RealPolls). Η είσοδός του στα σαλόνια της πολιτικής έγινε με εντυπωσιακά ευρήματα και θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα,

Γερουλάνος μπροστά

Δεν ήταν μόνο η Πλεύση τρίτο κόμμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ έβδομο. Το επόμενο χτύπημα αφορούσε το ΠΑΣΟΚ και τα εσωτερικά του καθώς στην ερώτηση, με ποιον θα μπορούσε το κόμμα να απειλήσει τη ΝΔ, από το καπέλο βγαίνει

Γερουλάνος!

Ο οποίος εμφανίστηκε και μίλησε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, με γκρι ζιβάγκο και χωρίς γραβάτα εννοείται, με μια ομιλία επικεντρωμένη στην αγωνία για το κόμμα. «Να σταθούμε δίπλα στον κόσμο που περιμένει από εμάς» είπε. «Το μυαλό μας στον πολίτη». Και σημείωσε ότι γι’ αυτό έχουν τριπλή αξία οι περιφερειακές συνδιασκέψεις.

Με μεγάλο «αν».

«Αν γίνουν σωστά, θα φέρουν περισσότερο κόσμο στην παράταξη» είπε ο Γερουλάνος, βάζοντας τον πήχη και εκφράζοντας μια αγωνία. «Θα μας εμπλουτίζουν με νέες ιδέες για να λύσουμε σύγχρονα προβλήματα και θα επικαιροποιήσουν τη σχέση μας, με τον κόσμο. Με έναν όμως όρο: Να δουλέψουμε, όλοι και μαζί, για ένα μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ. Χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή είναι η ευθύνη κάθε στελέχους σε αυτό το δωμάτιο».

Με κριτική

Την αγωνία για το πως θα εξελιχθούν τα περιφερειακά συνέδρια δεν την έχει μόνο ο Γερουλάνος, αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη. Ο Χάρης Δούκας τα είπε πιο σκληρά. Ζήτησε μια άλλη αντιπολίτευση, ενώ σε συγκέντρωση περίπου 70 μελών της ΚΕ το Σάββατο βράδυ (Παραπολιτικά), ζήτησε να μην διαλυθούν η ΚΕ και το Πολιτικό Συμβούλιο, και να γίνουν Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Ο φόβος είναι πως η πλευρά Ανδρουλάκη, κυρίως ενδιαφέρεται για να ελέγξει απόλυτα τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Στους ψιθύρους της κυριακάτικης συνεδρίασης μάλιστα άκουσα πως στο πλευρό Ανδρουλάκη είναι και η Αννα, με την οποία έχει ήδη γίνει προσύμφωνο ποσόστωσης.

Δεν το βρίσκω παράλογο. Τόση δουλειά βγάζει η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού. Μια τέτοια συμμαχία της εξασφαλίζει μια μίνιμουμ παρουσία στο κορυφαίο όργανο, καθώς η ίδια δεν διαθέτει δυνάμεις.

Κακό κλίμα

Αυτά θα τα έλεγε χύμα και τσουβαλάτα με τον τρόπο της η Τόνια Αντωνίου αλλά την έφαγαν τα πασοκικά συστήματα στην ΚΕ και δεν μίλησε. Το μολόγησε όμως έμμεσα ο Γραμματέας Σπυρόπουλος λέγοντας ότι το επικείμενο Συνέδριο (του φθινοπώρου) θα πρέπει να έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο και όχι απλά να γίνει αλλαγή Κεντρικής Επιτροπής. Ε, όλοι κατάλαβαν ότι στόχος είναι ακριβώς να γίνει αλλαγή Κεντρικής Επιτροπής. Υπενθυμίζω ότι η σημερινή ΚΕ και το Πολιτικό Συμβούλιο είναι του ’21, με εντελώς άλλο συσχετισμό. Γενικώς το κλίμα στο Κάραβελ δεν ήταν καλό. Κι όχι μόνο γιατί είχε πολλούς χειροκροτητές του Προέδρου. Ούτε γιατί ο Πρόεδρος τους έστησε όλους μιάμιση ώρα.

Ετοιμάζεται για το ’27

Στα πασοκικικά πηγαδάκια, οι μη φίλοι Ανδρουλάκη, είναι βέβαιοι πως η μεγάλη μάχη και των 13 περιφερειακών συνεδρίων και της Κεντρικής Επιτροπής, θα δοθεί μεταξύ Ανδρουλάκη-Μανώλη Χριστοδουλάκη (που εκφράζει Χάρη Δούκα). Στόχος του πρώτου, να είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μετά από ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές του ’27. Άλλωστε ο Νίκος δεν σήκωσε ποτέ το γάντι που του πέταξε ουκ ολίγες φορές ο Γερουλάνος προεκλογικά, όταν έλεγε πως αν δεν φέρει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα θα παραιτηθεί την επομένη από Πρόεδρος. Σιγά μην παραιτηθεί ο Ανδρουλάκης. Δεν χρειάζεται να είσαι Πυθία για να το δεις.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς

23:35

Θεσσαλονίκη: Νεκρή 30χρονη σε τροχαίο στον Ευόσμο

23:15

Τσουκαλάς: Ζητούμε εντολή διακυβέρνησης από τους πολίτες

22:52

Μητσοτάκης: Είμαι υπερήφανος για το σημαντικό έργο που συντελείται

22:46

Ισραήλ: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ επισκέφτηκε παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη που έχει δεχθεί επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους

22:23

Μαρινάκης για μέτρα ΔΕΘ: «Ένα μέρισμα ανάπτυξης για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα»

22:17

Μιχαηλίδου: Επισκέφθηκε δύο διαμερίσματα όπου μένουν γυναίκες-ωφελούμενες προγράμματος κοινωνικής κατοικίας

22:11

Χατζηδάκης: Ελπίδα ή περιπέτειες - Αυτό πρέπει να κρατήσουμε απ' την ομιλία Μητσοτάκη

22:09

Καφούνης: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

21:54

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Η ακρίβεια έχει «καταπιεί» ήδη τις εξαγγελίες της ΝΔ

21:47

Κίνα: Kινεζικός ρομποτικός βραχίονας εκσυγχρόνισε την παραγωγή καουτσούκ της Seng Fong Holdings Berhad στη Μαλαισία

21:44

Με νέα κλιμάκωση απειλεί την Ουάσιγκτον η Τεχεράνη

21:30

Τανάγρα: Τα συλλυπητήρια της αντιπολίτευσης - «Μαύρη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία»

21:18

Νάξος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 67χρονο μετά από ανατροπή ηλεκτρικού ποδηλάτου

21:07

Ιράν: Δέκα νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου μετά από τροχαίο

20:56

Τσεντεμεΐδης (ΔΕΘ-Helexpo): Νέα εποχή ανάπτυξης με επίκεντρο το μητροπολιτικό πάρκο

20:45

Πούτιν σε Γουίτκοφ - Κούσνερ: Οι επαφές είναι επωφελείς

20:34

Ανδρουλάκης: Συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα από την τραγική απώλεια των δύο πιλότων του Phantom

20:23

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μείωση τεκμηρίων, προκαταβολής φόρου - Επίδομα και στο Δημόσιο, μηδέν φόρος για τρίτεκνους και αγρότες έως 20.000 ευρώ

20:11

Times: «Μαχαίρι» σε 4.000 θέσεις εργασίας από Jaguar Land Rover

20:00

Η ομιλία Μητσοτάκη στην 90ή ΔΕΘ - Βίντεο

19:57

Τασούλας: Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια των δυο αξιωματικών που επέβαιναν στο Phantom

19:50

Η ξεχωριστή ανάρτηση της Γιώτας Παναγιωτοπούλου για τον Νίκο Χαρδαλιά και το ΑΕΝΑΟΝ

19:41

Συλλυπητήρια Ν. Κακλαμάνη για την απώλεια των δύο πιλότων της ΠΑ

19:31

Κοντογεώργης: Ο συντονισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων στον πυρήνα της Εθνικής Στρατηγικής «Περιφέρεια 2030»

19:25

Δένδιας: Τριήμερο πένθος στις ΕΔ για την απώλεια ζωής των δυο μελών του πληρώματος του μαχητικού αεροσκάφους F-4

19:20

Η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη εγκαινίασε το περίπτερο του ΟΔΑΠ στην 90ή ΔΕΘ

19:09

Metlen: Υπογραφή σύμβασης δωρεάς για την ανακαίνιση του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης

19:00

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

18:52

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει ισχυρότατη αμυντική διάταξη την οποία μπορεί να προβάλει σε ολόκληρο τον κόσμο