INSIDE OUT

Είναι το ξεκουκούλωμα των μαρτύρων sweetener στον Σαμαρά; Τα άλυτα προβλήματα της χώρας - Ημέρες Οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
25-10-2024 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Είναι το ξεκουκούλωμα των μαρτύρων sweetener στον Σαμαρά; Τα άλυτα προβλήματα της χώρας - Ημέρες Οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θα βρει τον Πρωθυπουργό στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Μετά την επίδειξη υψηλών πολιτικών δεξιοτήτων εντός κι εκτός Βουλής, σίγουρα δικαιούται μια ανάσα. Τα σκληρά μηνύματα σε Αντώνη Σαμαρά, η επιχείρηση ρηγμάτωσης της δυνατής σχέσης που ανέπτυξαν οι δύο πρώην ΠΘ τελευταία, η αποδοκιμασία του Νίκου Παππά ως ομολόγου του, η προσπάθεια επούλωσης των προσωπικών σχέσεων με το Νίκο Ανδρουλάκη μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησής του από ΕΥΠ, είναι κομμάτια ευφυούς διαχείρισης των πραγμάτων. Η απόφαση της εισαγγελίας για το ξεκουκούλωμα των προστατευόμενων μαρτύρων επάνω στις καταθέσεις των οποίων στήθηκε η υπόθεση Νοvartis από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήρθε σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή.

Μία μέρα μόλις μετά το άγριο πέσιμο στον Πρόεδρο Σαμαρά. Είναι η απόφαση αυτή ένα sweetener, μια πράξη καλής χειρονομίας προκειμένου τα πράγματα να μην φτάσουν στα άκρα μεταξύ Μητσοτάκη-Σαμαρά;

Και ποια είναι αυτά; Η πιθανότητα ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος να μην ψηφίσει τον Προϋπολογισμό. Ο πρώην ΠΘ που βρέθηκε κατηγορούμενος στις δέκα κάλπες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις μαρτυρίες των κουκουλοφόρων-προστατευόμενων, διεκδικούσε χρόνια την άρση της κουκούλας προκειμένου να κινηθεί νομικά. Με την απόφαση άρσης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων τώρα μπορεί να το κάνει.

Ο Κυριάκος δείχνει στην πράξη ότι η πολιτική είναι η τέχνη του whatever it takes προκειμένου να επιτευχθεί o στόχος. Κι ο στόχος δεν είναι η διάλυση της ΝΔ.

Άλυτα προβλήματα

Πριν χαρεί λίγες στιγμές ανάπαυλας ο πρωθυπουργός μίλησε στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Εκεί αναφέρθηκε στις καλές επιδόσεις της οικονομίας και την προοπτική, ενώ ζήτησε από τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τους μισθούς και να μοιραστούν κομμάτι του πλούτου με τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Οι επιχειρηματίες πάλι, δια στόματος του Προέδρου Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αναφέρθηκαν στα άλυτα προβλήματα αυτής της χώρας:

Χωροταξία, ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, άδικη φορολόγηση των μεσαίων στελεχών, γραφειοκρατία, πολυνομία, ελλιπή διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, και ελλείψεις σε υποδομές στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις της περιφέρειας.

Tα Όργανα

Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση πάντως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πλάνο 28ης. Λογικά ο κάθε υποψήφιος Πρόεδρος θα γιορτάσει με κάποιον τρόπο μόνος του. Μαντεύω πως ο Στέφανος θα βρεθεί σε κάποια παρέλαση με μήνυμα, ο Πολάκης το ίδιο, ο Φάμελλος στην Θεσσαλονίκη, κι ο Φαραντούρης αν δεν είναι στις Βρυξέλλες θα είναι στην Αθήνα. Ο Γκλέτσος δεν ξέρω.

Αυτό που απασχολεί έντονα είναι το θέμα των οργάνων. Ποιο όργανο κάνει τι.

Εξηγούμαι.

Η Κεντρική Επιτροπή ψήφισε την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου Κασσελάκη τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Πρόεδρο.

Όμως ήρθε η Επιτροπή Δεοντολογίας προχθές και γνωμοδότησε ότι το ανώτατο Όργανο για την λήψη των τελικών αποφάσεων είναι το Συνέδριο.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Γιάννης Μπενίσης

Πρώην Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σύντροφος της Ρένας Δούρου.

Η απόφαση της Δεοντολογίας ξάφνιασε τους 87 κλπ γιατί κάτω από την μύτη τους άλλαξε η πλειοψηφία εντός του οργάνου.

Από την άλλη έδωσε μεγάλη χαρά στα στελέχη που στηρίζουν τον Κασσελάκη, καθώς έχουν ένα επιχείρημα να πάνε στο Συνέδριο και να διεκδικήσουν να είναι ο Στέφανος υποψήφιος στις εσωκομματικές.

Το ανακοίνωσε πανηγυρικά η βουλευτής Τζάκρη κατά την διάρκεια της εντυπωσιακής συγκέντρωσης των νέων γραφείων του Στέφανου στον Ταύρο. Οι Κασσελακικοί ετοιμάζονται να δώσουν την μάχη στο Συνέδριο.

Η συζήτηση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη πάντως, είναι εάν η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το αρμόδιο Όργανο να κρίνει κάτι τέτοιο.

Ο Πρόεδρος

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγουν τέτοια ζητήματα τον ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα, δεν θυμάμαι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ΕΚΜ, ή ΠΣ, ή κάτι άλλο, είχε τεθεί το θέμα εάν ο Πρόεδρος είναι Όργανο. Το είχαν θέσει οι «53» που πλέον έχουν ξεχάσει και οι ίδιοι ποιο ήταν το διακύβευμα. Τότε είχε αποφασιστεί ότι ο Πρόεδρος είναι μονοπρόσωπο Όργανο.

Εκτιμώ πως το θέμα θα λυθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη σε άλλη μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Το Συνέδριο

Τα πουλάκια πέριξ της Κουμουνδούρου βεβαιώνουν ότι το αν θα γίνει , και πότε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο θα επικυρωθούν οι υποψηφιότητες, εξαρτάται από τον συσχετισμό που θα προκύψει στις εγγραφές των μελών και στις εκλογές των Συνέδρων. Τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι προφανές ότι αν ο συσχετισμός ευνοεί Κασσελάκη, θα γίνουν κινήσεις για μεταφορά του Συνεδρίου πάση θυσία.

Ησυχία

Στον αντίποδα του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ησυχάζει. Ο Γερουλάνος αναρρώνει από την επέμβαση η οποία τον καθήλωσε σε αφωνία, ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης απολαμβάνει την χαρά να εισπράττει συγχαρητήρια για την επανεκλογή του, ο Δήμαρχος Δούκας επικεντρώνει στην Αθήνα και η Άννα ανέβηκε Θεσσαλονίκη για καλό σκοπό.

«Χθες είχα τη μεγάλη τιμή και χαρά να παρευρεθώ στη Θεσσαλονίκη όπου απονεμήθηκε το 5ο Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στα Special Olympics και στον Πρόεδρο, Δρ Timothy Shriver και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, Mary Davis παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων από όλον τον κόσμο όπως ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, και με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των αθλητών των Special Olympics» ανέφερε στα σόσιαλ.

Την παρατηρώ και έχω να πω το εξής. Καμιά σχέση με την Άννα του ΣΠΟΚ (Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο) που εμπνεύστηκε ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΔΟΜ: 53 νεκροί και αγνοούμενοι μετά την ανατροπή λέμβου με μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης

23:46

Βρετανία: Ο ηγέτων των Εργατικών της Σκωτίας ζητά την παραίτηση του Στάρμερ

23:33

Στη Γροιλανδία αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών για να «αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη»

23:24

ΗΠΑ: Το Discord εισάγει την αναγνώριση προσώπου για να επαληθεύει την ηλικία

23:19

Μικρά κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο τις εντάσεις Ιράν - ΗΠΑ

23:11

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Down Jones με τεχνολογικό boost

22:58

Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία του ΝΑΤΟ

22:47

Mega deal στην αγορά άντλησης πετρελαίου: Η Transocean εξαγοράζει την Valaris για 5,8 δισ.

22:40

ΗΠΑ: Τερματίζεται μετά από ένα μήνα η απεργία χιλιάδων νοσηλευτών στη Νέα Υόρκη

22:28

Hellenic Train: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων στη γραμμή Κιάτο - Πειραιάς

22:20

Gazzetta Awards 2025: Η βραδιά που μας θύμισε γιατί αγαπάμε τον αθλητισμό

22:10

ΑΑΔΕ: Ανοιχτό για διορθώσεις το σύστημα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 και 2025

21:57

Ισχυρά κέρδη για χρυσό και ασήμι με φόντο την πτώση του δολαρίου

21:44

Η Eli Lilly προχωρά στην εξαγορά της Orna Therapeutics έναντι 2,4 δισ. δολαρίων

21:32

Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύει τη δική της παραγωγική βάση, ιδίως σε στρατηγικούς τομείς

21:19

Ισπανία: Αναστέλλεται η απεργία των σιδηροδρομικών - Κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση

21:06

Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα η στήριξη της ελληνικής γλώσσας

20:54

Αρμενία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

20:43

Υπόθεση Παναγόπουλου: Η Αρχή για το Ξέπλυμα ερευνά και συγγενικά πρόσωπα εμπλεκομένων

20:36

Δένδιας: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα οι σχέσεις με την Ινδία

20:11

Ουκρανία και Γαλλία θέλουν να αναπτύξουν την κοινή τους παραγωγή όπλων

19:55

Σε διαδικασία πιστοποίησης τα νέα Coradia Stream της Hellenic Train

19:46

Σκάνδαλο Έπστιν: Εντείνονται οι τριγμοί στη Βρετανία - Το σύστημα εξουσίας της ελίτ

19:37

Στο «πράσινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άλμα 6,3% για την UniCredit

19:22

Κώτσηρας: 3.250 δημοπρασίες για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας ως τον Μάρτιο

19:09

Ευ. Βενιζέλος: «Η κοινωνία αξιώνει, και ορθά, να αλλάξει ριζικά το άρθρο 86»

18:56

Η Κούβα προειδοποιεί τις αεροπορικές ότι για 1 μήνα δεν θα διαθέτει καύσιμα για αεροσκάφη

18:52

Ουγγαρία: «Πράσινο φως» στη λειτουργία εργοστασίου της Samsung παρά τα περιστατικά δηλητηριάσεων

18:40

Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ η νεανική ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 13%

18:36

Η ΕΕ θα απαγορεύσει σε εταιρείες την καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων