INSIDE OUT

Ένας Επίτροπος από τη Μακεδονία και τη ΝΔ - Τα κοινά με τον Κυριάκο - Ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει ο Τζιτζικώστας

Μαρία Νταλιάνη
02-08-2024 | 06:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας Επίτροπος από τη Μακεδονία και τη ΝΔ - Τα κοινά με τον Κυριάκο - Ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει ο Τζιτζικώστας

Ήθελε κάποιον «που επιλέγει ο κόσμος, οι πολίτες, οι ψηφοφόροι, με πολύ υψηλά ποσοστά». Κάποιον που επιλέγουν οι ψηφοφόροι της Μακεδονίας». Ένα «γέννημα, θρέμμα, της Νέας Δημοκρατίας». Έναν άνθρωπο «της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και με μία διεθνή, ευρωπαϊκή παρουσία». Κάποιον «νέο άνθρωπο». Κάποιον που «έχει καταφέρει να συνθέσει, να αποκτήσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη, που είναι πολύ πιο δύσκολο από μια πρώτη εκλογή, προφανώς από ψηφοφόρους, οι οποίοι ανήκουν ιδεολογικά σε πολύ μεγαλύτερες επιμέρους ιδεολογικές ομάδες, από αυτήν την οποία εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία».

Αυτό τον άνθρωπο έψαχνε ο Πρωθυπουργός για Επίτροπο της Ελλάδας τα επόμενα 5 χρόνια και τον βρήκε στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Καθ’ εικόνα

Η επιλογή του δημοφιλούς Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αποκτά πολλαπλό ενδιαφέρον, καθώς όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που και αυτός εδώ και 20 χρόνια εκλέγεται βουλευτής. Είναι γέννημα, θρέμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως Πρωθυπουργός καθημερινά προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ως Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και με μια πολύ προσεκτική διεύρυνση, πάντοτε μένοντας πιστός στις αρχές και στις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, να καταφέρει να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Δηλαδή ο Απόστολος είναι ο «Κυριάκος», με ζωτικό πολιτικό χώρο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τζάκια, σπουδές

Η ταύτιση που γενναιόδωρα έδωσε ο Παύλος Μαρινάκης μεταξύ Τζιτζικώστα-Κυριάκου, σε κάνει αμέσως να θέλεις να φρεσκάρεις τα βιογραφικά. Ο Απόστολος είναι επίσης καλοσπουδασμένος. Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον, και μετά Λονδίνο. Πατέρας του ο Γιώργος Τζιτζικώστας, περιγράφεται ως σκληρός δεξιός, Αβερωφικός, βουλευτής συνεχώς από το 1974, και υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Βαθιές οι κομματικές ρίζες του Απόστολου.

His way

Ο ίδιος αφού ασχολήθηκε επιχειρηματικά με επιτυχία φτιάχνοντας το Αγρόκτημα Βραχιάς που έχει ποιοτικά γαλακτοκομικά, μπήκε με φυσικότητα στον πολιτικό στίβο και εξελέγη βουλευτής την τριετία 2007-2009. Όμως η Βουλή δεν ήταν το στοιχείο του. Εκεί που άνθισε ήταν στο μεγάλο χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας. Το 2009 στις εσωκομματικές της ΝΔ (Ντόρα, Σαμαράς, Αβραμό, Παναγιώτης Ψωμιάδης) στήριξε Ντόρα.

Το βρήκε μπροστά του όταν το 2014 ήθελε να κατέβει για Περιφερειάρχης ενώ ο τότε ΠΘ Αντώνης Σαμαράς ήθελε γι’ αυτό τον θώκο τον ξανθό του ελληνικού μπάσκετ, Γιάννη Ιωαννίδη, και τον Απόστολο στην Δημαρχία. Ο Τζιτζι το έκανε his way, κατέβηκε κόντρα στον ξανθό ως ανεξάρτητος, πήγε στον β γύρο και πήρε την Περιφέρεια με 71%. Ποιοι τον στήριξαν; Ανεξάρτητοι Έλληνες (Καμμένος), Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό (Βύρων Πολύδωρας) και ΛΑΟΣ (Γιώργος Καρατζαφέρης)».

Αυτή ήταν η πολιτική σύνθεση του Απόστολου. Κάπως διαφορετική από αυτή του Κυριάκου είναι αλήθεια, αλλά παραμένει σύνθεση.

Και Πρόεδρος

Το 2015 τόλμησε να κάνει το επόμενο βήμα. Εβαλε για υποψήφιος Αρχηγός της ΝΔ μαζί με Κυριάκο, Αδωνι, και Μεϊμαράκη, και βγήκε τρίτος χωρίς να δηλώσει στήριξη σε κανέναν από τους δύο (Κυριάκο, Μεϊμαράκη). Το 2019 όμως εξελέγη ξανά Περιφερειάρχης με 62%, ενώ και το 2023 με 60%. Not bad at all, έγραψε ιστορία με τρεις απανωτές νίκες και θηριώδη ποσοστά στην Περιφέρεια.

Και Περιφερειάρχης και πρόεδρος

Ολ’ αυτά δεν τα θυμήθηκα μόνο εγώ, εδώ στο καυτό αυγουστιάτικο Μαντείο. Τα θυμήθηκαν και στο επιτελείο του Χάρη Δούκα. «Όταν το 2015 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όταν σήμερα, ένα χρόνο μετά την εκλογή του διορίζεται από τον κ. Μητσοτάκη ως Επίτροπος στην ΕΕ, επίσης για την ΝΔ δεν υπάρχει πρόβλημα», ήταν η διαρροή του κ. Δούκα

που είδε αμέσως τις ομοιότητες.

Οι κυβερνητικές πηγές όμως έσπευσαν να του θυμίσουν και τις διαφορές.

«Ο Δήμαρχος Αθηναίων, που δεν είναι σχεδόν ποτέ στον Δήμο του, αγνοεί 2 βασικές διαφορές του με τον κ. Τζιτζικώστα:

Πρώτη ότι ο ίδιος είναι δήμαρχος ολίγων μηνών, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας περιφερειάρχης 10 ετών, με ποσοστά εκλογής άνω του 60% σε 3 εκλογικές διαδικασίες.

Δεύτερη και σημαντικότερη πως ο κ. Τζιτζικώστας θα παραιτηθεί από περιφερειάρχης, ενώ ο κ. Δούκας έχει ήδη προεξοφλήσει ότι θα είναι διπλοθεσίτης αν εκλεγεί».

Διάδοχος;

Το ερωτηματικό της επόμενης μέρας είναι ποιoς θα τον διαδεχθεί στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με το διαδικαστικό, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του θα επιλέξουν το νέο Περιφερειάρχη.

Τα ονόματα που παίζουν είναι ο κ. Κ. Γιουτίκας, η πρώτη σε σταυρούς Βούλα Πατουλίδου,

και η κ. Νανά Αηδωνά η οποία σήμερα τον αναπληρώνει. Διαδοχή θα υπάρξει και στην Προεδρία της ΕΝΠΕ, με αδιαφιλονίκητο φαβορί το Νίκο Χαρδαλιά.

Το χαρτοφυλάκιο των εγκαινίων

Ξαναγυρνώ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τους λόγους που ο Πρωθυπουργός επέλεξε Απόστολο Τζιτζικώστα για διάδοχο του Μαργαρίτη Σχοινά την επόμενη 5ετία στην ΕΕ.

«Επισημαίνω και πάλι αυτό που είπα και στην αρχική μου εισήγηση, τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει η Μακεδονία μας, η Κεντρική Μακεδονία, ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα και στην επόμενη πενταετία. Είναι ένας κόμβος από τον οποίο περνά η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων έργων», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. «Σε μια τετραετία, που θα είναι τετραετία των μεγάλων εγκαινίων, η Ελλάδα λοιπόν, θέλει να είναι ακόμα πιο δυνατή τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη για να καταφέρουμε, όπως είδαμε μετά από 15 χρόνια να έχουμε αυτά τα ποσοστά ανεργίας, να φτάσουμε, να γίνουμε Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα» είπε ο Μαρινάκης.

Κι εκεί, ξαφνικά φύσηξε ένα αεράκι, διέλυσε τους καπνούς και είδα: το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα θα είναι το Υποδομών και Μεταφορών. Μπορεί να μην εμπνέει, αλλά είναι βαρύ, έχει τεράστιο προϋπολογισμό, και στο κάτω κάτω, μια χώρα σαν την Ελλάδα που έλαμψε στα κατασκευαστικά την δεκαετία 1990-2000, γιατί να μην το επαναλάβει και το 2024-2029;

Το σπορ το κατέχει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:22

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν νέα μορφή συνομιλιών για τερματισμό του πολέμου

16:52

DW: Χωρίς προϋπολογισμό και πάλι η Γαλλία

16:35

Παιχνίδι στο κινητό «εκπαιδεύει» πολίτες στην προστασία του περιβάλλοντος και «τροφοδοτεί» το AI

16:16

Ολοκληρώθηκαν πληρωμές 22,16 εκατ. για το μεταφορικό ισοδύναμο - Κικίλιας: Στηρίζουμε τη νησιωτικότητα

16:00

Αέριο: Ενισχύεται ο Κάθετος Διάδρομος – Μεγαλύτερη ευελιξία για την «αρτηρία» Ελλάδας-Ουκρανίας

15:46

Τούρκος ΥΠΑΜ: Δεν μας απειλούν οι συμφωνίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ - Να μην έχουν προσδοκίες

15:26

Μαρινάκης: Σεβαστό κάθε λογικό αίτημα των αγροτών, αλλά και αυτό των πολιτών να μην ταλαιπωρούνται

15:09

Τρεις λόγοι για τους οποίους λαχταράς γλυκά το πρωί

14:51

Μιχαηλίδου: Οι νέοι στο επίκεντρο της Ελλάδας του αύριο

14:27

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνάντηση με Γουίτκοφ και Κούσνερ

14:03

Βαμβάκι: Τέλος ή μια νέα Αρχή; Η ώρα της αλήθειας για τον «λευκό χρυσό»

13:45

Αρχεία Έπστιν: Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε λογοκριμένα έγγραφα και εικόνες

13:22

Τσιάρας για αιτήματα αγροτών: Εχουμε ικανοποιήσει το 74%, ο διάλογος είναι θέσης ευθύνης

13:00

Χριστούγεννα στο Μέτσοβο: Αξία διαχρονική

12:42

Θεοδωρικάκος: Εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς, χρηματοδότηση 3,63 εκατ. για Κέντρο Ικανοτήτων

12:25

Άστατος ο καιρός έως τα Χριστούγεννα: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες

12:11

Αναβολή συμφωνίας ΕΕ - Mercosur: Ο χρόνος «δεν είναι απεριόριστος»

11:50

Τσιάρας για αγρότες: Ικανοποιείται το αφορολόγητο πετρέλαιο στη μάνικα, στο τραπέζι το μειωμένο ρεύμα

11:38

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατεταμένη επιζωοτία, αυστηρά μέτρα - Τι ισχύει για τον εμβολιασμό

11:21

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις: Χριστούγεννα στα μπλόκα - Ανοίγουν τα διόδια το Σαββατοκύριακο

11:12

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 24 Δεκεμβρίου

11:00

Eurelectric: Zητά «ομπρέλα» προστασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας

10:44

Συρία: Μπαράζ αμερικανικών επιδρομών εναντίον του ISIS - Έπληξαν πάνω από 70 στόχους

10:25

Δήμας: Στα 2,5 εκατ. ευρώ την ημέρα το κόστος από το άνοιγμα των διοδίων από τους αγρότες

10:15

Πέντε νεκροί από ισραηλνιό βομβαρδισμό σε καταφύγιο εκτοπισμένων στη Γάζα

10:06

Ζαχαράκη: Νέες καταθέσεις για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στο πρώτο δίμηνο του 2026

09:42

Κυκλική Οικονομία: Οι «κόκκινες γραμμές» της ΡΑΑΕΥ για την ευρωπαϊκή Πράξη και τα εμπόδια στις επενδύσεις

09:35

Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, υδραυλικά και τέντες με επιδότηση ΕΣΠΑ

09:27

Πότε και σε ποιους η εφορία απενεργοποιεί τον ΑΦΜ - Nέες οδηγίες της ΑΑΔΕ

09:20

Lamda – Ελληνικό: Πάνω από 1.300 κατοικίες στην αγορά έως τις αρχές 2026 - Πότε τελειώνει ο Riviera Tower