INSIDE OUT

Εβδομάδα Προϋπολογισμού και νέων Προέδρων στη Βουλή - Απορίες Κασσελάκη - Τι ετοιμάζει ο Αγγελούδης

11-12-2023 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εβδομάδα Προϋπολογισμού και νέων Προέδρων στη Βουλή - Απορίες Κασσελάκη - Τι ετοιμάζει ο Αγγελούδης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Εβδομάδα χορταστική με συζήτηση Προϋπολογισμού αυτή που ξεκινάει. Από μεθαύριο Τετάρτη ξεκινάει, και τελειώνει την Κυριακή με την ψήφιση. Ωστόσο η Βουλή θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα, με την ψήφιση του μίνι ασφαλιστικού και του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στις 21. Ο Προϋπολογισμός είναι η χαρά του ανώνυμου βουλευτή, του νέου κόμματος, των μικρών και ασφαλώς του εκ Δωδώνης Προέδρου της Κώστα Τασούλα. Στην μάχη των πολιτικών Αρχηγών θα ριχτεί για πρώτη φορά ο Σωκράτης Φάμελλος ως Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης ως πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Ωστόσο ο πραγματικός ηγέτης του πρώτου υποψιάζομαι πως είναι άλλος.

Ο πάλαι ποτέ αντ’ αυτού του Αλέξη Τσίπρα, ο πανίσχυρος υπουργός 2015-2019, ο φέρων καταδίκη από Ειδικό Δικαστήριο που αναβαπτίστηκε στην βουλευτική κάλπη, το πολιτικό στέλεχος που έδωσε πρώτο τα χέρια με τον Κασσελάκη, και είδε μια ευκαιρία εκεί που οι άλλοι τρόμαξαν και το έβαλαν στα πόδια: να κάνει κουμάντο στο κόμμα όντας πάντα στη σκιά, με τον φωτογενή ομογενή μπροστά να τρώει όλο το ανάθεμα. Καθόλου άσχημα μπορώ να πω.

Μ’ έκανε να σκεφτώ

«Μια 15χρονη κοπέλα με ρώτησε για ποιο λόγο να γίνω μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς έπρεπε να το σκεφτώ για δέκα δευτερόλεπτα για να δώσω τη σωστή απάντηση», είπε αφοπλιστικά ο Κασσελάκης κατά την ομιλία του στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο. «Κι αυτό μ’ έκανε να σκεφτώ για εμάς όλους εδώ σήμερα, το Κόμμα μας. Για ποιο λόγο είμαστε σήμερα εδώ, για ποιο λόγο είστε εσείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, για ποιο λόγο είμαι εγώ Πρόεδρος αυτής της ιστορικής παράταξης».

Για ποιο λόγο Πρόεδρε; Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Φυσικά η απάντηση είναι προφανής. Για να σωθεί η χώρα.

Διεθνείς εξελίξεις

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Στέφανος, έκανε επίδειξη γνώσεων στην εξωτερική πολιτική.

«Ξεκινώ λοιπόν από τις διεθνείς εξελίξεις», είπε και περίμενα ν’ ακούσω για τη Γάζα. Ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ τη συνέχεια της φράσης. «Αναφέρομαι στην υπόκλιση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας. Προσωπικά, ο κ. Γεραπετρίτης μου είναι συμπαθής. Αλλά, δεν μπορείς να ψεύδεσαι στον ελληνικό λαό, στην τηλεόραση, να λες ότι ήταν δήθεν για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν το ίδιο κάνεις ακριβώς το ίδιο στο αεροδρόμιο της χώρας. Ποιον κοροϊδεύεις;». Πιστεύω ότι ο φίλος του ο έμπειρος Κοτζιάς θα του πει με τρόπο ότι τα ελληνοτουρκικά δεν είναι «διεθνείς εξελίξεις» εκτός αν είσαι Αμερικανός ή Κινέζος.

Μάνατζερ

Βέβαια όλη η ομιλία ξεκίνησε κάπως παράξενα από τις πρώτες προτάσεις.

«Καλησπέρα, καλό μεσημέρι.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μαθαίνω ότι έχει κολλήσει στην κίνηση. Νομίζω ότι είναι καιρός τα τμήματα του κόμματος να βγάλουν και μια πρόταση για το κυκλοφοριακό», είπε με δυναμισμό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποκαλύπτοντας εν μέρει και πως αντιλαμβάνεται την ηγεσία ενός κόμματος: Σαν μάνατζερ που ζητάει από τα στελέχη να του στείλουν προτάσεις.

Καρφί στον Αλέκο

Με μεγάλη μου λύπη παρατήρησα πάντως ότι τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν θεωρήθηκε είδηση από την συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο η αναφορά του Προέδρου περί αυλικών που δουλεύουν για τους servicers. «Επειδή ακούγονται πολλά περί μετάλλαξης ΣΥΡΙΖΑ, ότι η μόνη μετάλλαξη που έχει υπάρξει είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers στις τράπεζες. Και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό να είστε σίγουροι», υπογράμμισε με ένταση ο Στέφανος.

Ξεπερνώ το καρφί στον Αλέκο τον Φλαμπουράρη που είχε στους ώμους του όλ’ αυτά και μετατοπίζω το ενδιαφέρον μου στο Νίκο Παππά. Ο βουλευτής νοτίου τομέα και τομεάρχης Οικονομικών θα είναι ο Γενικός Εισηγητής του κόμματος στον Προϋπολογισμό. Υποθέτω σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο, και βάσει της δικής του κυβερνητικής εμπειρίας, θα δώσει μια συνέχεια στη φράση «και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν το ΣΥΡΙΖΑ». Υπήρχε τέτοια πιθανότητα;

Επιτροπές

Εν τω μεταξύ κοιτάζοντας τα μέλη των δύο Επιτροπών με τις οποίες θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Συνέδριο τέλος Φλεβάρη, μετά βίας αναγνώρισα για ποιο κόμμα πρόκειται. Στην ΚΟΕΣ, δηλαδή την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, ευτυχώς που υπάρχουν η Σβίγκου, ο Βασιλειάδης, ο Ζαχαριάδης, η Θεοπεφτάτου, η Ζανέτ, ο Ρήγας, και η Μάλαμα. Ενώ στην Επιτροπή Θέσεων, Γεροβασίλη, Γκαρά, Δούρου, Γκίβαλος, Κρέτσος, Μπαλάφας, Μπουρνούς, Νοτοπούλου, Γιώργος Τσίπρας, Καφαντάρη, και φυσικά Πολάκης-Παππάς, δίνουν τον τόνο και την συνέχεια του κόμματος.

32 βουλευτές

Κι ενώ ο Κασσελάκης έχει μπροστά του τις απειλητικές δημοσκοπήσεις που του δίνουν ένα ρηχό διψήφιο, έτοιμο να γίνει μονοψήφιο, αλλά εκτιμώ ότι τον απασχολεί περισσότερο να οργανώσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στις ΗΠΑ, (ενώ το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει λύσεις για να μην αργεί λόγω κυκλοφοριακού ο Ζαχαριάδης), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε μεγάλη εμφάνιση στον θεσσαλικό κάμπο.

«Η Θεσσαλία έχει πλέον 32 βουλευτές, που θα έχουν σε προτεραιότητα τα προβλήματα των πληγέντων» είπε με έμφαση ο Πρόεδρος, γνωρίζοντας πως η ποιητική αδεία έκφρασή του δεν θα ενοχλήσει καθόλου την μοναδική (1) βουλευτή, και πανίσχυρη κυρία του ΠΑΣΟΚ και στους τέσσερις νομούς Ευαγγελία Λιακούλη.

Task force

Η πρόταση Ανδρουλάκη για το τεράστιο πρόβλημα μετά τις πλημμύρες και μια μέρα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή όπου ανακοίνωσε μεταστέγαση της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, είναι να δημιουργηθεί μια task force κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αυτό που έχω προτείνει στον πρωθυπουργό είναι μια Task Force, που θα συμμετέχει ο ίδιος, οι αρμόδιοι υπουργοί, άνθρωποι από την κοινωνία των πολιτών, επιμελητήρια, η αυτοδιοίκηση, που θα συνεδριάζει συχνά και θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Άμεσα να συμβεί στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί αυτό το σχέδιο», σημείωσε.

Κακαβιά

Το καλύτερο σαββατοκύριακο και από τους τρεις πάντως, πέρασε ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Στέλιος Αγγελούδης, με εμπειρία και από Ολυμπιακούς, και από διαχείριση κρίσεων, απόλαυσε μια κακαβιά στο παραδοσιακό γεύμα του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης , και βγήκε πολλές φωτογραφίες με φίλους στέλνοντας παράλληλα μήνυμα:

«Είναι χρέος μας στη Θεσσαλονίκη να αναδείξουμε επιτέλους τις δυνατότητες που μας προσφέρει η θάλασσα για τη φιλοξενία μεγάλων ναυταθλητικών διοργανώσεων», είπε ο Αγγελούδης που ετοιμάζεται γενικώς ν’ ανοίξει μεγάλα πανιά στη συμπρωτεύουσα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:17

Ινδία: Η Τata Consultancy Services σχεδιάζει να δημιουργήσει ομάδα 8.900 μηχανικών ανάπτυξης εφαρμογών ΑΙ

14:04

Αίγυπτος: Υπερδιπλασιάστηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

13:53

Ανδρουλάκης: Παρουσιάζει τη Δευτέρα τις 17 δεσμεύσεις για τους συνταξιούχους

13:48

Γιαννούλης: Η επιστροφή οποιουδήποτε διαγραφέντος βουλευτή γίνεται μόνο με τον κανονικό τρόπο

13:40

ΠΟΜΙΔΑ: Ενεργοποιούνται οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τα ακίνητα

13:22

Κίνα: Η σταθερή βελτίωση της κινεζικής οικονομίας συνεχίστηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2026

13:10

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα στην Κεντρική Μακεδονία

13:00

Οι εξαγορές επιστρέφουν, οι εγχώριες συγχωνεύσεις μένουν εκτός κάδρου

12:53

Κατέληξε ένας από τους σοβαρά εγκαυματίες της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο

12:49

Τσουκαλάς: Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις

12:46

Κατέληξε ο 20χρονος που είχε τραυματιστεί σε καταδίωξη στο Άργος

12:41

Χανιά: Aπειλητικά μηνύματα έξω από την οικεία και το γραφείο της υφυπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβης Βολουδάκη

12:31

Καραμανλή: Η Ελλάδα και η Αθήνα εδραιώνουν τη θέση τους στον διεθνή χώρο του επαγγελματικού τένις

12:19

Πακιστάν: Ο ΥΠΕΞ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του

12:08

Σχεδόν απεριόριστη η ζήτηση για AI λένε στελέχη του κλάδου

11:43

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν είναι θεατής, αλλά πρωταγωνιστής

11:35

Ινδία: Η HDFC Bank μείωσε το εργατικό δυναμικό της κατά 3.343 εργαζομένους

11:20

Ιορδανία: Έπεσαν στο έδαφός της τρεις ιρανικοί πύραυλοι

11:15

Ford: Συμφωνία με το καναδικό συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία

10:59

Η επόμενη ημέρα στις επιχειρήσεις με τη χρήση της ΑΙ

10:54

ΗΠΑ: Απεβίωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ σε ηλικία 71 ετών

10:47

Μαρινάκης: Αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να ξεχαστεί

10:40

Ν. Κορέα: Έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων ενόψει κύματος καύσωνα

10:30

Μητσοτάκης: Κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας - Kαμία ανοχή στο casus belli

10:23

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας που σηκώνει το «μπαϊράκι» της εντιμότητας, οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις

10:15

Λειψοί: Ανάπτυξη με όρους ποιότητας και αυθεντικότητας

10:09

Κατάρ: Απεβίωσε ο πρώην εμίρης, σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι

10:06

Καναδάς: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε περιστατικό με πυροβολισμούς στο Τορόντο

09:44

Αντίστροφη μέτρηση για Μηχανογραφικό και ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής

09:33

Μεσσηνιακή Μάνη: 7 στάσεις που πρέπει να κάνετε