INSIDE OUT

Τελικά η Παλαιστινιακή Αρχή έχει, ή δεν έχει επιδείξει μέγιστη αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά της; Τί είπε ο Πρωθυπουργός

31-10-2023 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τελικά η Παλαιστινιακή Αρχή έχει, ή δεν έχει επιδείξει μέγιστη αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά της; Τί είπε ο Πρωθυπουργός

Ήρεμη δύναμη, γνώστης των θεμάτων, άνετος συνομιλητής, ένας παλιός καλός Κυριάκος χθες στη ζωντανή συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του Economist. Βοηθούσε ασφαλώς και το θέμα. Γεωπολιτική, εξωτερική πολιτική, συμμαχίες, στα μεγάλα κολυμπάει χαλαρά. Στα της καθημερινότητας υπάρχουν δυσκολίες και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει ριμπάουντ.

Το λάθος

Τη συζήτηση με τον Φουκουγιάμα, εκτός από τους καλεσμένους, παρακολούθησαν και αρκετοί επιστήμονες. Ευτυχώς δηλαδή. Η δική τους ματιά, έχει ενδιαφέρον πάντα. Όμως, από την δική τους ματιά, μέχρις του σημείου χάρις σ’ έναν καθηγητή, να μαθαίνουμε για ένα λάθος που αναπαρήγαν στο σύνολό τους όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, υπάρχει μια τεράστια απόσταση και δεν θα το πίστευα αν δεν το άκουγα κι εγώ με τα δικά μου κομψά αυτάκια.

Το σχόλιο της καθηγήτριας Φιλοσοφίας, (και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού πρόσφατα), ήταν αυτό:

«Ερωτηθείς ποιος μπορεί να είναι ο συνομιλητής από την Παλαιστινιακή πλευρά αν ηττηθεί η Χαμάς, ο ΠΘ απάντησε επί λέξει"...αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση που συζητήσαμε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν είναι αργά να συζητήσουμε το μέλλον της Γάζας και ποιος μπορεί πραγματικά να διοικήσει τη Γάζα, υποθέτοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον στην εικόνα. Φυσικά δεν λέω κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό στο ακροατήριό σας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει επιδείξει μέγιστη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των υποθέσεων του Παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη κι αυτό είναι επίσης ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Έρχομαι σπίτι και διαβάζω το θέμα στα διάφορα sites που αναπαράγουν ό,τι έγραψε το ΑΠΕ, δηλαδή ότι ο ΠΘ είπε «η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη».

Το λάθος είναι χοντρό. Περιμένω συνέχεια. Το εντυπωσιακό ήταν πως αναπαρήχθη απ’ το σύνολο των ΜΜΕ ως είχε, γεγονός που με κάνει να υποψιάζομαι ότι τελικά το τι είπε ο Κυριάκος το άκουγε με προσοχή μόνο η Κιντή, κι ο Φουκουγιάμα.

Σκέρτσος κατά Κασσελάκη

Από τον Economist πέρασε κι ο Κασσελάκης, όμως το αποτύπωμά του σε καμία περίπτωση δεν ήταν όπως του Κυριάκου. Τουλάχιστον καταλάβαινε τι τον ρώταγαν, ήξερε να σταθεί ευπρεπώς, και έδειξε μια εξοικείωση με ανάλογα event, απόρροια της αμερικανικής του παιδείας. Ο Στέφανος που σήμερα πάει Άρειο Πάγο, και μετά έχει ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, αύριο θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δυο μέρες πριν από την συνάντηση πάντως, ο Άκης Σκέρτσος, του τα έχωσε για την πρόθεσή του να μην λάβει αποζημίωση αν εκλεγεί βουλευτής.

Ελιτίστικος λαϊκισμός

«Στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως δήθεν αντισυστημικός ο κ. Κασσελάκης πετάει τη μια νεοφιλελεύθερη δοξασία πίσω από την άλλη. Διότι μόνο ένας ακραίος νεοφιλελεύθερος (ή απλά νέοπλουτος) καπιταλιστής θα μπορούσε να υποστηρίζει και να προωθεί ως πρότυπο την εργασία χωρίς αμοιβή.

Ποιος θέλει άραγε μια Βουλή που τα μέλη της είναι όλοι τόσο πλούσιοι ώστε να περιφρονούν τη βουλευτική αποζημίωση;

Εκεί μας οδηγεί ο ελιτίστικος λαϊκισμός του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ που σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί ούτε εκπροσωπεί τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων» ανέφερε ο, εκ των, του πολύ κλειστού κύκλου του Πρωθυπουργού, σε ανάρτηση στα σόσιαλ.

Ευτυχώς που η συνάντηση Κασσελάκη-Μητσοτάκη θα γίνει στην Βουλή, κι όχι στου Μαξίμου.

Όλοι στη Βουλή

Στη Βουλή λοιπόν, θα συνεδριάσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα του Προϋπολογισμού, αλλά και του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών (Κεραμέως) «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».

Φυσικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι στη συζήτηση έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν οι συντονιστές/συντονίστριες και οι αναπληρωτές/αναπληρώτριες των Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής.

Ανακατεύει την τράπουλα ο Στέφανος (οι Πολάκης και Παππάς δηλαδή). Για να δούμε τι θα βγει.

Ευτυχώς που δεν βγήκε

Προσπαθώ να θυμηθώ αν ο Πάνος Σκουρλέτης που δεν βγήκε βουλευτής, είναι συντονιστής σε κάποιο τμήμα της ΚΕ, αλλά μάλλον όχι. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια πάντως, ο ίδιος επέλεξε να ξοδέψει με πιο εποικοδομητικό τρόπο τον χρόνο του. Μαζεύοντας ελιές στο κτήμα του στα Μέγαρα.

Το σήκωσε το λιόπανο

Ο Σκουρλέτης, εκ των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, και σήμερα υπό διαγραφή με πρόταση του νέου Προέδρου Κασσελάκη, αποφάσισε να το σηκώσει το λιόπανο, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του πριν λίγες μέρες ο Πάνος Πολάκης.

«Συνεχίζω να δουλεύω και να ασκώ την Ιατρική παρά όλη την άλλη καθημερινή αντιπολίτευση στο Μητσοτάκη που ασκώ 4 χρόνια τώρα!! Εσύ τι ακριβώς κάνεις;; Γιατί εγώ είχα αξία και πριν τα αξιώματα και θα έχω και μετά από αυτά!! Μερικοί μερικοί είχατε πριν ή θα έχετε μετά;;;», έγραψε ο αψύς, αναγκάζοντας τον Σκουρλέτη ν’ αποκαλύψει μια άγνωστη πτυχή του.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Lufthansa καταργεί τη δωρεάν χειραποσκευή

23:48

Βρετανία: Ιατρικά δεδομένα 500.000 ανθρώπων προσφέρονταν προς πώληση μέσω Αlibaba

23:46

Nike: Νέος γύρος απολύσεων, επηρεάζει 1400 θέσεις

23:41

Ανακάμπτει η Intel: Εξέπληξαν πολύ ευχάριστα τα μεγέθη α' τριμήνου

23:40

Eurostat: Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στον προγραμματισμό

23:27

Τουρκία: Ανακάλυψη αγάλματος της Αθηνάς ύψους 2 μέτρων στη Λαοδικεία

23:23

Wall Street: Οπισθοχώρησαν οι μετοχές από τα υψηλά

22:51

Έκλεισε πάνω από τα 105 δολάρια το brent

22:30

Το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ - Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ για επιτάχυνση ανάπτυξης

22:12

Βρετανία: «Συναγερμός» για την αύξηση των τιμών παρακεταμόλης λόγω του πολέμου στο Ιράν

21:59

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι «δεν βιάζεται» για μια συμφωνία με το Ιράν

21:54

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου

21:44

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλούστευση του επιχειρείν και την ανάπτυξη

21:43

Στηρίζει την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η CVC με νέα επένδυση έως 1,2 δισ. ευρώ

21:30

Meta: Προχωρά σε 8.000 απολύσεις για να συνεχίσει τις επενδύσεις στο ΑΙ

21:15

ΝΥΤ: Σοβαρά τραυματίας, όμως οξύνους και δραστήριος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ

21:04

Ρωσία: Απειλεί την Ευρώπη να μη φιλοξενήσει γαλλικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά

21:03

Το «διόδιο της Τεχεράνης»: Πώς ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ απειλεί τις τιμές ενέργειας και το παγκόσμιο εμπόριο

20:55

Χρίστος Δήμας: Η Ελλάδα αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης στην κατασκευή εμβληματικών έργων

20:26

ΟΚ από τους μετόχους της Warner Bros στην εξαγορά των 111 δισ. δολαρίων από την Paramount

20:23

Η Cloud Office ανακηρύσσεται «Google Cloud Partner of the Year 2026» για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

20:17

Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών

19:56

Τζαννετάκης (Motor Oil): «Ισορροπία μεταξύ διύλισης καυσίμων και πράσινης μετάβασης – Kρίσιμος ο ρόλος της ρυθμιστικής ευελιξίας»

19:46

Επίσκεψη Παπαθανάση - Ντομπρόβσκις σε επένδυση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης

19:44

Επιτακτική ανάγκη η Ε.Ε. να δημιουργήσει Ένωση Κεφαλαιαγορών

19:41

Νέα Υόρκη: Το τριήμερο που ανοίγει την αυλαία της ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο

19:35

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Έρχεται νέο deal για την Ideal Holdings έως αρχές Ιουνίου

19:30

Τζούρος (Πειραιώς): Επενδύσεις έως 15 δισ. ετησίως για ενεργειακή αυτονομία και «θωράκιση»

19:30

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ράλι για L' Oreal και Nokia

19:25

45 φορές αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ από το 2019 έως και το 2023