INSIDE OUT

Το δράμα των Πασοκογενών του Συριζα, Ποιος διαφωνούσε το '22 για εκλογή από τη βάση, Η παγίδα στον Τεμπονέρα

11-07-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το δράμα των Πασοκογενών του Συριζα, Ποιος διαφωνούσε το '22 για εκλογή από τη βάση, Η παγίδα στον Τεμπονέρα

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Συριζα-ΠΣ έκαναν επική είσοδο για τη συνεδρίασή της. Η προσέλκυση της προσοχής ήταν αντιστρόφως ανάλογη της σημασίας, αλλά όσο να’ ναι, τονώθηκε κάπως το ηθικό των στελεχών. Έστω και για τα εσωκομματικά σταμάτησαν να είναι αόρατοι. Η συνεδρίαση κράτησε αρκετά και ήταν μιξ γκριλ: και για τις διαδικασίες διαδοχής, και για την εκπροσώπηση του κόμματος μετά την παραίτηση Τσαπανίδου, και για τις υποψηφιότητες στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για το τελευταίο δεν είχαν να πουν και πολλά.

Η ΠΓ των 41 μελών πάντως, σχεδόν η μισή, είναι «Τζανακοπουλική», άρα της Έφης, καθώς αρκετοί πασοκογενείς όπως πχ η Μαριλίζα, και πρόσωπα που βρέθηκαν σε ρόλους-κλειδιά στο κόμμα, (Θεοχαρόπουλος), στρέφονται σιγά σιγά προς τα εκεί.

Άστεγοι

Το μεγαλύτερο δράμα το περνούν οι «Πασοκοι» καθώς, παρότι αρκετοί σε αριθμό, δεν κατάφεραν ποτέ να δημιουργήσουν ισχυρές τάσεις εντός του κόμματος. Οι περισσότεροι αναφέρονταν απευθείας στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κατάφεραν να εκλεγούν, κι αυτή την στιγμή αντιλαμβάνονται πως θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ Έφης, Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη, και να κολυμπήσουν σε άγνωστα νερά.

Όλα ίδια, εκτός τον Τσίπρα

Τα νερά θα είναι άγνωστα, όχι μόνο για τους πασοκογενείς του Συριζα-ΠΣ, αλλά και για την κομματική βάση καθώς, σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει στο σαββατοκύριακο, αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου από την βάση. Η κομματική νομενκλατούρα αποφάσισε να τ ’αφήσει όλα ίδια, δηλαδή να παραμείνουν ως έχουν τα ανώτατα όργανα, και να εκλεγεί πρώτα ο Πρόεδρος. Mετά την εκλογική συντριβή του κόμματος, ο μόνος που έλαβε την ευθύνη είναι ο Αλέξης, καθώς όλοι οι άλλα προφανώς αισθάνονται αναντικατάστατοι. Στον Συριζα αλλάζουν πρόσωπο στην βιτρίνα ελπίζοντας πως αυτό είναι αρκετό.

Η βάση

Η ΚΕ του σαββατοκύριακου θα αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή όχι την εισήγηση της ΠΓ για fast track εκλογή Προέδρου, καθώς η ίδια αριθμοί τριακόσια μέλη τα οποία είναι εκλεγμένα επίσης από την βάση.

Όμως ποια βάση;

Η γνωστή μου μνήμη-ελέφαντας λέει τα εξής: τον Απρίλιο του 2022 σε Συνέδριο-μαμούθ επί 5.785 εγγεγραμμένων μελών, ψήφισαν οι 4.681, (5 άκυρα και 30 λευκά).

Η πρόταση Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση απέσπασε 3.438 (73,5% ), ενώ η πρόταση 14 μελών της «Ομπρέλας» έλαβε 1.208 ψήφους (25,8%).

Συγκρίσεις

Στις εκλογές εκείνες η βάση ψήφισε σε δύο κάλπες: στην μία είχαν δικαίωμα ψήφου όσοι ήταν ήδη εγγεγραμμένοι ως μέλη στον Συριζα μέχρι το τέλος Μαρτίου, και στην άλλη όσοι γράφονταν ακόμα και πάνω στην κάλπη. Οι πρώτοι, περί τους 50.000 ψήφισαν και τα μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής, και για Πρόεδρο. Ενώ οι δεύτεροι, που μαζί με τους πρώτους έφτασαν τις 170.000 ψήφισαν μόνο για Πρόεδρο.

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται, αρκετά στελέχη εκφράζουν την αγωνία πόσα μέλη θα προσέλθουν στην κάλπη στις αρχές Σεπτεμβρίου, και ποια θα είναι τα μηνύματα εάν ο πήχης πέσει κάτω από τα νούμερα του ’22.

Γενναίος Δρίτσας

Ιστορικά αξίζει να σημειωθεί ότι καθαρά αντίθετος στην εκλογή από τη βάση είχε ταχθεί μιλώντας στο Συνέδριο ο Θοδωρής Δρίτσας. «Η πρόταση του προέδρου είναι λάθος. Με καλές προθέσεις, αλλά είναι λάθος. Λάθος σύλληψη, λάθος συγκυρία, είναι λάθος στον τρόπο, λάθος στο χρόνο», τόνισε, ενώ παράλληλα είχε σημειώσει ότι η εν λόγω πρόταση «δίχασε» τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ προσυνεδριακά και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ενεργών μελών και όχι εικονικών μελών στο όνομα ότι έτσι είναι πια η κοινωνία» είχε πει. Δεν θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή του Αλέξη να τον αφήσει εκτός Βουλής επιλέγοντας την έδρα στην Α’ Πειραιά σχετίζεται μ’ εκείνη την παλαιά τοποθέτηση.

Άντρας-γυναίκα

Μέσα στον πυρετό των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προσώπων και τάσεων για την επόμενη μέρα του κόμματος-γωνία-με-φιόγκο αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ιδέα που ξεφούρνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου περί ηγεσίας με δίδυμο άντρα-γυναίκας καθόλου τυχαία δεν είναι. Αρκετοί ένoιωσαν πως σε αυτή «φωτογραφίζεται» η Εφη για Πρόεδρος και ο Τεμπονέρας

(στον οποίο θα βρουν αποκούμπι οι ανέστιοι πασοκογενείς) για Γραμματέας. Αρκεί να’ χει όρεξη ο εργατολόγος να μπλέξει με την βαθιά Κουμουνδούρου. Δεν το βλέπω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:19

Λ. Οίκος για Βενεζουέλα: Οι στρατιωτικές επιλογές εξακολουθούν να υπάρχουν

23:05

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 24/12/2025: Δείτε τα αποτελέσματα - Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:42

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν ουκρανικά drones που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα

22:20

Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στη Γαλλία συνελήφθη για υπόθεση διακίνησης πλαστών πτυχίων

22:02

Ουκρανία: Ρύπανση από ηλιέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα, μετά τα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό

21:48

Μ. Ανατολή: Δεκατέσσερις χώρες καταδικάζουν το εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη

21:35

Ρωσία: Η πλειοψηφία των πολιτών αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026

21:12

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά SOS πριν από τη συντριβή

20:58

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 2 Ιανουαρίου

20:36

Wall Street: Χριστούγεννα με ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500

20:29

Γερμανία: Αντιδράσεις για τις κυρώσεις σε στελέχη οργάνωσης για την προστασία στο διαδίκτυο

20:13

Οι 26 κορυφαίοι Ασφαλιστές που ξεχώρισαν στα Insurance Awards «Φίλιππος Μωράκης»

20:00

Γιατί το 2025 ήταν η χρονιά των μετάλλων

19:48

Οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μετά τις γιορτές

19:32

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατάσχεσαν τάνκερ για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

19:18

Bloomberg: Η Ρωσία θα ζητήσει αλλαγές στο σχέδιο των 20 σημείων για την Ουκρανία

19:13

Κακοκαιρία: Μεγάλα ύψη βροχής στην Αττική - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

18:57

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν τον Τραμπ να ακυρώσει τις μαζικές ανακλήσεις πρεσβευτών

18:42

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος σε όλη τη χώρα για τον θάνατο του αντιστράτηγου αλ Χαντάντ

18:28

Ρύθμιση οφειλών και χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων

18:19

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε στέλεχος της Χαμάς σε πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας

18:12

Αγροτικά μπλόκα: Ποια είναι η κατάσταση στους δρόμους - Πού γίνεται εκτροπή των οχημάτων

17:51

Λάιεν: Η ΕΕ θα συνεχίσει να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης

17:46

ΟΗΕ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

17:32

Υδατοκαλλιέργειες: Κατά 10,2% μειώθηκε η παραγωγή το 2024

17:29

Πώς οι τράπεζες φέρνουν το «ψηφιακό χατζιλίκι» για τους νέους

17:16

Πώς έγινε η συντριβή του τουρκικού Falcon που επέβαινε ο Λίβυος στρατηγός

17:11

Ρωσία: Η FSB απέτρεψε «επίθεση» σε εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου της Transneft

16:56

Wall Street: Νέο χριστουγεννιάτικο ρεκόρ για τον S&P 500

16:45

Τουρκία: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού του Falcon που συνετρίβη χθες