INSIDE OUT

Το δράμα των Πασοκογενών του Συριζα, Ποιος διαφωνούσε το '22 για εκλογή από τη βάση, Η παγίδα στον Τεμπονέρα

11-07-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το δράμα των Πασοκογενών του Συριζα, Ποιος διαφωνούσε το '22 για εκλογή από τη βάση, Η παγίδα στον Τεμπονέρα

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Συριζα-ΠΣ έκαναν επική είσοδο για τη συνεδρίασή της. Η προσέλκυση της προσοχής ήταν αντιστρόφως ανάλογη της σημασίας, αλλά όσο να’ ναι, τονώθηκε κάπως το ηθικό των στελεχών. Έστω και για τα εσωκομματικά σταμάτησαν να είναι αόρατοι. Η συνεδρίαση κράτησε αρκετά και ήταν μιξ γκριλ: και για τις διαδικασίες διαδοχής, και για την εκπροσώπηση του κόμματος μετά την παραίτηση Τσαπανίδου, και για τις υποψηφιότητες στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για το τελευταίο δεν είχαν να πουν και πολλά.

Η ΠΓ των 41 μελών πάντως, σχεδόν η μισή, είναι «Τζανακοπουλική», άρα της Έφης, καθώς αρκετοί πασοκογενείς όπως πχ η Μαριλίζα, και πρόσωπα που βρέθηκαν σε ρόλους-κλειδιά στο κόμμα, (Θεοχαρόπουλος), στρέφονται σιγά σιγά προς τα εκεί.

Άστεγοι

Το μεγαλύτερο δράμα το περνούν οι «Πασοκοι» καθώς, παρότι αρκετοί σε αριθμό, δεν κατάφεραν ποτέ να δημιουργήσουν ισχυρές τάσεις εντός του κόμματος. Οι περισσότεροι αναφέρονταν απευθείας στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κατάφεραν να εκλεγούν, κι αυτή την στιγμή αντιλαμβάνονται πως θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ Έφης, Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη, και να κολυμπήσουν σε άγνωστα νερά.

Όλα ίδια, εκτός τον Τσίπρα

Τα νερά θα είναι άγνωστα, όχι μόνο για τους πασοκογενείς του Συριζα-ΠΣ, αλλά και για την κομματική βάση καθώς, σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει στο σαββατοκύριακο, αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου από την βάση. Η κομματική νομενκλατούρα αποφάσισε να τ ’αφήσει όλα ίδια, δηλαδή να παραμείνουν ως έχουν τα ανώτατα όργανα, και να εκλεγεί πρώτα ο Πρόεδρος. Mετά την εκλογική συντριβή του κόμματος, ο μόνος που έλαβε την ευθύνη είναι ο Αλέξης, καθώς όλοι οι άλλα προφανώς αισθάνονται αναντικατάστατοι. Στον Συριζα αλλάζουν πρόσωπο στην βιτρίνα ελπίζοντας πως αυτό είναι αρκετό.

Η βάση

Η ΚΕ του σαββατοκύριακου θα αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή όχι την εισήγηση της ΠΓ για fast track εκλογή Προέδρου, καθώς η ίδια αριθμοί τριακόσια μέλη τα οποία είναι εκλεγμένα επίσης από την βάση.

Όμως ποια βάση;

Η γνωστή μου μνήμη-ελέφαντας λέει τα εξής: τον Απρίλιο του 2022 σε Συνέδριο-μαμούθ επί 5.785 εγγεγραμμένων μελών, ψήφισαν οι 4.681, (5 άκυρα και 30 λευκά).

Η πρόταση Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση απέσπασε 3.438 (73,5% ), ενώ η πρόταση 14 μελών της «Ομπρέλας» έλαβε 1.208 ψήφους (25,8%).

Συγκρίσεις

Στις εκλογές εκείνες η βάση ψήφισε σε δύο κάλπες: στην μία είχαν δικαίωμα ψήφου όσοι ήταν ήδη εγγεγραμμένοι ως μέλη στον Συριζα μέχρι το τέλος Μαρτίου, και στην άλλη όσοι γράφονταν ακόμα και πάνω στην κάλπη. Οι πρώτοι, περί τους 50.000 ψήφισαν και τα μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής, και για Πρόεδρο. Ενώ οι δεύτεροι, που μαζί με τους πρώτους έφτασαν τις 170.000 ψήφισαν μόνο για Πρόεδρο.

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται, αρκετά στελέχη εκφράζουν την αγωνία πόσα μέλη θα προσέλθουν στην κάλπη στις αρχές Σεπτεμβρίου, και ποια θα είναι τα μηνύματα εάν ο πήχης πέσει κάτω από τα νούμερα του ’22.

Γενναίος Δρίτσας

Ιστορικά αξίζει να σημειωθεί ότι καθαρά αντίθετος στην εκλογή από τη βάση είχε ταχθεί μιλώντας στο Συνέδριο ο Θοδωρής Δρίτσας. «Η πρόταση του προέδρου είναι λάθος. Με καλές προθέσεις, αλλά είναι λάθος. Λάθος σύλληψη, λάθος συγκυρία, είναι λάθος στον τρόπο, λάθος στο χρόνο», τόνισε, ενώ παράλληλα είχε σημειώσει ότι η εν λόγω πρόταση «δίχασε» τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ προσυνεδριακά και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ενεργών μελών και όχι εικονικών μελών στο όνομα ότι έτσι είναι πια η κοινωνία» είχε πει. Δεν θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή του Αλέξη να τον αφήσει εκτός Βουλής επιλέγοντας την έδρα στην Α’ Πειραιά σχετίζεται μ’ εκείνη την παλαιά τοποθέτηση.

Άντρας-γυναίκα

Μέσα στον πυρετό των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προσώπων και τάσεων για την επόμενη μέρα του κόμματος-γωνία-με-φιόγκο αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ιδέα που ξεφούρνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου περί ηγεσίας με δίδυμο άντρα-γυναίκας καθόλου τυχαία δεν είναι. Αρκετοί ένoιωσαν πως σε αυτή «φωτογραφίζεται» η Εφη για Πρόεδρος και ο Τεμπονέρας

(στον οποίο θα βρουν αποκούμπι οι ανέστιοι πασοκογενείς) για Γραμματέας. Αρκεί να’ χει όρεξη ο εργατολόγος να μπλέξει με την βαθιά Κουμουνδούρου. Δεν το βλέπω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:16

Σε υψηλό 3 μηνών το Bitcoin

09:06

Ράλι εξαμήνου με +15,8% για τη βιομηχανία της Κίνας τον Μάρτιο

08:55

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 106 δολάρια το Brent μετά το αδιέξοδο στο Ισλαμαμπάντ

08:45

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Ποιους αφορά

08:32

Στην Ρωσία ο ΥΠΕΞ του Ιράν Αραγτσί

08:27

Δίκη για τα Τέμπη: Ολοκληρώνονται σήμερα οι δηλώσεις για την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας

08:24

Λιανεμπόριο: Ποιες ξένες αλυσίδες ένδυσης «έφτασαν» για πρώτη φορά στην Ελλάδα

08:22

Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μία... εισηγμένη

08:09

Στα 3 τρισ. δολάρια το 2025 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες

07:54

Επιδότηση διακοπών έως 300€ για όλους - Δωρεάν 6 νησιά του Αιγαίου σε δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού

07:36

Οι νέες δημοσκοπήσεις μετά τις συμφωνίες Μητσοτάκη - Μακρόν

07:28

Η Ευρώπη μπροστά σε νέο ενεργειακό σοκ: Ορμούζ, αποθέματα και βιομηχανία στο επίκεντρο

07:25

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: QR code σε κάθε φορτίο - Τι αλλάζει από Πρωτομαγιά

07:15

Η «μεγάλη εβδομάδα» των Κεντρικών Τραπεζών

07:11

Τροχάδην για το Ταμείο Ανάκαμψης - Νέο πακέτο αλλά τι πακέτο - Η δασκάλα του Κυριάκου

23:58

Ρουμανία: Νέα θραύσματα από drone κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

23:38

Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτσογκ θα εξετάσει το αίτημα Νετανιάχου για απονομή χάριτος

23:15

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου: Τι σημαίνει για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

22:49

Δένδιας: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανήκει στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας

22:18

Χαρακόπουλος: Η χώρα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και αναταράξεων, παραμένει νησίδα σταθερότητας

21:47

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

21:18

Κομοτηνή: Σύλληψη για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:58

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη στον νότιο Λίβανο

20:47

Θεσσαλονίκη: Νεκρός σε τροχαίο 36χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας

20:40

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα

20:26

Progressive Lab στο Delphi Economic Forum: Απογοητευμένοι αλλά δημοκράτες οι πολίτες σε 5 χώρες

20:17

Πυρά στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: «Ανακουφισμένος» ο βασιλιάς Κάρολος

19:59

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία

19:42

Ισραήλ: Κοινή κάθοδος Μπένετ - Λαπίντ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

19:22

Τραμπ για διαπραγμάτευση: Όποτε θέλει το Ιράν ας μας πάρει τηλέφωνο