INSIDE OUT

Το δράμα των Πασοκογενών του Συριζα, Ποιος διαφωνούσε το '22 για εκλογή από τη βάση, Η παγίδα στον Τεμπονέρα

11-07-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το δράμα των Πασοκογενών του Συριζα, Ποιος διαφωνούσε το '22 για εκλογή από τη βάση, Η παγίδα στον Τεμπονέρα

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Συριζα-ΠΣ έκαναν επική είσοδο για τη συνεδρίασή της. Η προσέλκυση της προσοχής ήταν αντιστρόφως ανάλογη της σημασίας, αλλά όσο να’ ναι, τονώθηκε κάπως το ηθικό των στελεχών. Έστω και για τα εσωκομματικά σταμάτησαν να είναι αόρατοι. Η συνεδρίαση κράτησε αρκετά και ήταν μιξ γκριλ: και για τις διαδικασίες διαδοχής, και για την εκπροσώπηση του κόμματος μετά την παραίτηση Τσαπανίδου, και για τις υποψηφιότητες στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για το τελευταίο δεν είχαν να πουν και πολλά.

Η ΠΓ των 41 μελών πάντως, σχεδόν η μισή, είναι «Τζανακοπουλική», άρα της Έφης, καθώς αρκετοί πασοκογενείς όπως πχ η Μαριλίζα, και πρόσωπα που βρέθηκαν σε ρόλους-κλειδιά στο κόμμα, (Θεοχαρόπουλος), στρέφονται σιγά σιγά προς τα εκεί.

Άστεγοι

Το μεγαλύτερο δράμα το περνούν οι «Πασοκοι» καθώς, παρότι αρκετοί σε αριθμό, δεν κατάφεραν ποτέ να δημιουργήσουν ισχυρές τάσεις εντός του κόμματος. Οι περισσότεροι αναφέρονταν απευθείας στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κατάφεραν να εκλεγούν, κι αυτή την στιγμή αντιλαμβάνονται πως θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ Έφης, Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη, και να κολυμπήσουν σε άγνωστα νερά.

Όλα ίδια, εκτός τον Τσίπρα

Τα νερά θα είναι άγνωστα, όχι μόνο για τους πασοκογενείς του Συριζα-ΠΣ, αλλά και για την κομματική βάση καθώς, σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει στο σαββατοκύριακο, αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου από την βάση. Η κομματική νομενκλατούρα αποφάσισε να τ ’αφήσει όλα ίδια, δηλαδή να παραμείνουν ως έχουν τα ανώτατα όργανα, και να εκλεγεί πρώτα ο Πρόεδρος. Mετά την εκλογική συντριβή του κόμματος, ο μόνος που έλαβε την ευθύνη είναι ο Αλέξης, καθώς όλοι οι άλλα προφανώς αισθάνονται αναντικατάστατοι. Στον Συριζα αλλάζουν πρόσωπο στην βιτρίνα ελπίζοντας πως αυτό είναι αρκετό.

Η βάση

Η ΚΕ του σαββατοκύριακου θα αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή όχι την εισήγηση της ΠΓ για fast track εκλογή Προέδρου, καθώς η ίδια αριθμοί τριακόσια μέλη τα οποία είναι εκλεγμένα επίσης από την βάση.

Όμως ποια βάση;

Η γνωστή μου μνήμη-ελέφαντας λέει τα εξής: τον Απρίλιο του 2022 σε Συνέδριο-μαμούθ επί 5.785 εγγεγραμμένων μελών, ψήφισαν οι 4.681, (5 άκυρα και 30 λευκά).

Η πρόταση Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση απέσπασε 3.438 (73,5% ), ενώ η πρόταση 14 μελών της «Ομπρέλας» έλαβε 1.208 ψήφους (25,8%).

Συγκρίσεις

Στις εκλογές εκείνες η βάση ψήφισε σε δύο κάλπες: στην μία είχαν δικαίωμα ψήφου όσοι ήταν ήδη εγγεγραμμένοι ως μέλη στον Συριζα μέχρι το τέλος Μαρτίου, και στην άλλη όσοι γράφονταν ακόμα και πάνω στην κάλπη. Οι πρώτοι, περί τους 50.000 ψήφισαν και τα μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής, και για Πρόεδρο. Ενώ οι δεύτεροι, που μαζί με τους πρώτους έφτασαν τις 170.000 ψήφισαν μόνο για Πρόεδρο.

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται, αρκετά στελέχη εκφράζουν την αγωνία πόσα μέλη θα προσέλθουν στην κάλπη στις αρχές Σεπτεμβρίου, και ποια θα είναι τα μηνύματα εάν ο πήχης πέσει κάτω από τα νούμερα του ’22.

Γενναίος Δρίτσας

Ιστορικά αξίζει να σημειωθεί ότι καθαρά αντίθετος στην εκλογή από τη βάση είχε ταχθεί μιλώντας στο Συνέδριο ο Θοδωρής Δρίτσας. «Η πρόταση του προέδρου είναι λάθος. Με καλές προθέσεις, αλλά είναι λάθος. Λάθος σύλληψη, λάθος συγκυρία, είναι λάθος στον τρόπο, λάθος στο χρόνο», τόνισε, ενώ παράλληλα είχε σημειώσει ότι η εν λόγω πρόταση «δίχασε» τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ προσυνεδριακά και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ενεργών μελών και όχι εικονικών μελών στο όνομα ότι έτσι είναι πια η κοινωνία» είχε πει. Δεν θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή του Αλέξη να τον αφήσει εκτός Βουλής επιλέγοντας την έδρα στην Α’ Πειραιά σχετίζεται μ’ εκείνη την παλαιά τοποθέτηση.

Άντρας-γυναίκα

Μέσα στον πυρετό των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προσώπων και τάσεων για την επόμενη μέρα του κόμματος-γωνία-με-φιόγκο αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ιδέα που ξεφούρνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου περί ηγεσίας με δίδυμο άντρα-γυναίκας καθόλου τυχαία δεν είναι. Αρκετοί ένoιωσαν πως σε αυτή «φωτογραφίζεται» η Εφη για Πρόεδρος και ο Τεμπονέρας

(στον οποίο θα βρουν αποκούμπι οι ανέστιοι πασοκογενείς) για Γραμματέας. Αρκεί να’ χει όρεξη ο εργατολόγος να μπλέξει με την βαθιά Κουμουνδούρου. Δεν το βλέπω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:24

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Φον ντερ Λάιεν: Ικανοποίηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Κύπρο

23:13

Η Ιταλία μειώνει τους φόρους στα καύσιμα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες

23:02

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα έσοδα της Μicron το β' τρίμηνο - Στα 13,8 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη

22:51

Στη Λέσβο ο Κέλλας - Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο περιορισμού του αφθώδους πυρετού

22:40

Νόμος στη Σλοβακία επιτρέπει την επιβολή υψηλότερων τιμών στα καύσιμα για ξένους

22:29

Wall Street: Fed και Πάουελ έριξαν σε χαμηλό έτους τον Dow Jones - Φόβοι αναθέρμανσης του πληθωρισμού

22:14

Θωρακίζεται από κυβερνοεπιθέσεις η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

22:00

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 107 δολάρια το Brent με κέρδη 4%

21:58

ΗΠΑ, Γερμανία και Ισραήλ συνεργάζονται για συστήματα προστασίας κρίσιμων υποδομών από drones

21:46

Χαμηλό ενός μήνα για τον χρυσό στην σκιά των επιτοκίων της Fed

21:35

Από την Πέμπτη κανονικά τα δρομολόγια σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 του Τραμ

21:21

Τσίπρας: «H χώρα έχει ανάγκη από νέα εθνική πυξίδα»

21:05

Οι «χρησμοί» Πάουελ για επιτόκια, πληθωρισμό, ενέργεια, Μ. Ανατολή

20:59

Αντίποινα Ιράν μετά το χτύπημα στο South Pars: Επιθέσεις με πυραύλους σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ

20:42

Πηγές ΥΠΑΝ για πλαφόν στα καύσιμα: Έχει προσωρινό χαρακτήρα

20:40

Κορκίδης: «Η μεταποίηση πυλώνας για ένα νέο, ανθεκτικό και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο»

20:28

Μόσχα για πόλεμο στη Μ. Ανατολή: Η σοβαρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και 40 χρόνια

20:26

EE: Πώς διχάζει Ουκρανικό, Ιράν - Σε θέση μάχης για τη Σύνοδο Κορυφής

20:17

Στο Βελιγράδι την Πέμπτη ο Σταύρος Παπασταύρου

20:07

Στους Καναδούς της Cooke η Avramar - Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

20:00

Πάτησε πάλι το «φρένο» στα επιτόκια η Fed: Αβέβαιες οι επιπτώσεις από Μ. Ανατολή - «Νεύμα» για 1 μείωση το 2026

19:59

Τι αναφέρει η Κομισιόν για το κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

19:49

Ιράκ: Ξαναρχίζει η εξαγωγή πετρελαίου προς την Τουρκία - Το σχέδιο της Άγκυρας

19:48

Κυρανάκης: «Στα 3.600 τα δημόσια σημεία φόρτισης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη»

19:31

Οι βενζινοπώλες προειδοποιούν για κινητοποιήσεις

19:22

Δεν τρίτωσε το... καλό στις ευρωαγορές με φόντο Fed και ΕΚΤ

19:11

Παράθυρο για επιστροφή του Fuel Pass από Πιερρακάκη

19:00

Εξωδικαστικός: Νέα ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας - Τι προβλέπει

18:47

Σε λεπτή κλωστή η Μ. Ανατολή: Απειλεί ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Υπό έλεγχο η φωτιά στο South Pars

18:34

ΗΠΑ: H ιρανική κυβέρνηση έχει αποδυναμωθεί όμως φαίνεται να παραμένει ακέραιη