INSIDE OUT

Βαριά καταγγελία Κυριάκου για ανάμειξη του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής υπέρ βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη

06-06-2023 | 08:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαριά καταγγελία Κυριάκου για ανάμειξη του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής υπέρ βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη

Μπουρλότο όλα στη Ροδόπη, τον μοναδικό νομό της χώρας που ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα, μετά και την κατά μέτωπο επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το δυναμικό follow up του Άκη Σκέρτσου. Ο Κυριάκος, -που τελικά δεν ανέβηκε Άγιο Όρος λόγω κορονοϊού-, έκανε λόγο για ανοιχτή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στη Ροδόπη, φωτογραφίζοντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ. Την ίδια ώρα στην περιοχή της Θράκης η θερμοκρασία ανεβαίνει ξανά, με ομάδες μεταναστών που εμφανίζονται ξαφνικά σε νησίδες του ποταμού Έβρου.

Δεν είναι όλοι ίδιοι

Φυσικά οι ισορροπίες με την μουσουλμανική μειονότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι λεπτές, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να κάνει τον διαχωρισμό: «Και προσοχή: δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη την εθνική μουσουλμανική μειονότητα». Έτσι διαφύλαξε κυρίως τον Ιλχάν Αχμέτ νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην βουλευτή (2004-2009) με τη ΝΔ, αλλά και ψηφοφόρους που στηρίζουν Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Επέμβαση ξένης χώρας

Η κατά μέτωπο επίθεση, η οποία είχε στόχο κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με την συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» (το οποίο συγχαίρω για την κομψή κλοπή του «και κομμουνιστής και κομουνιστοφάγος». Κατά βάθος χαίρομαι να κλέβουν τους χρησμούς μου, δείχνει ανωτερότητα). Σε αυτή, ο τέως και όπως δείχνουν και επόμενος Πρωθυπουργός, σημειώνει πως «δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Ενδείξεις κι αποδείξεις

Εν τω μεταξύ δεν χρειαζόταν η παρέμβαση του Κυριάκου και του Άκη για να γίνει μαλλιά κουβάρια ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, κι ας βγήκε πρώτο κόμμα. Η κινητοποίηση υπέρ του εν λόγω υποψηφίου και κατά των υποψηφίων Χαρίτου και Γιαννακίδη στην περιοχή ήταν πρωτοφανής. Η Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης φέρεται να οργάνωσε μετακινήσεις χιλιάδων τούρκων από την Γερμανία με το ψηφοδέλτιο στην τσέπη, ενώ η κινητοποίηση υπέρ του Φερχάτ απέδωσε 12.208 σταυρούς. Το 2019 η κάλπη έδωσε στον βουλευτή Τάκη Χαρίτου 5.792 , και στον Φερχάτ 5.384 σταυρούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στη Ροδόπη 33,18%, έναντι 27,05% της ΝΔ και 22,65% του ΠΑΣΟΚ. Η εκτόξευση του υποψηφίου ενός κόμματος που έχασε εντυπωσιακά δυνάμεις σε ολόκληρη την χώρα, είναι όντως στοιχείο επιστημονικής έρευνας. Can’t wait για την στιγμή που ο κ. Φερχάτ του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να εξηγήσει σε κάποια συνέντευξη, πως τα κατάφερε.

Διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την πρωτιά στο νομό, η γεύση της νίκης είναι πικρή για την Κουμουνδούρου, ενώ ορισμένοι ζητούν από τον Αλέξη να «πειράξει» έστω και τώρα, την σειρά εκλογής στα νέα ψηφοδέλτια.

«Έπρεπε να υπάρξει κεντρικά από Αθήνα αντίδραση στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση» σημείωσε ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, πρώην μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Οζγκιούρ Φερχάτ τελικά κατάφερε να εκλεγεί... Εκλεγμένος σχεδόν μόνο από ένα μεγάλο μέρος της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας, ελεγχόμενης και κατευθυνόμενης απ' το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Κατάφερε βέβαια ταυτόχρονα να διαλύσει και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΡΟΔΟΠΗΣ. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Αισχρή παρέμβαση

Το ίδιο αιχμηρή ήταν και η παρέμβαση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στο Δήμο Κομοτηνής, Ελένης Λαφτσή: «Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας, ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!».

Επιτυχία

Η Κουμουνδούρου, αφήνει ασχολίαστες τις τοποθετήσεις των δικών της στελεχών και κατηγορεί τη ΝΔ για διχασμό Ελλήνων πολιτών, και υποτίμηση της δημοκρατικής ψήφου των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.

Αποδίδουν την επιτυχία του κόμματος στην Ροδόπη στο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφείς προγραμματικές θέσεις και έχει ασκήσει ξεκάθαρες πολιτικές για τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη, πάντοτε απέναντι σε απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά μας».

Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως βρίσκω απαράδεκτο να μην έχει στην εκλογική του επιτροπή τον κ. Οζγκιούρ. Εάν κατάφερε να περάσει με τόση επιτυχία τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος στη Ροδόπη, γιατί όχι και αλλού;

Ο αληθινός πρωταγωνιστής

Όμως κάπου εδώ, τα εύσημα για την συριζική πρωτιά στην Ροδόπη πρέπει να αποδοθούν. «Οι δηλώσεις Μητσοτάκη Σκέρτσου για τους δυο μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι πρωτοφανείς και απαράδεκτες» έγραψε ο αληθινός πρωταγωνιστής. (…) «Δεν μιλάω θεωρητικά. Τα τελευταία δύο χρόνια είχα από μέρους της Πολιτικής Γραμματείας την ευθύνη για την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης».

Ποιος;

Ο ένας και μοναδικός Νίκος Μπίστης

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:44

COP28: Στην τελική ευθεία η Διάσκεψη για το Κλίμα

10:43

Πολεμικά τραύματα: Βαρύ το τίμημα που πληρώνει η Ελλάδα, παρότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο

10:40

Lavipharm: Εξαγοράζει το φάρμακο Flagyl από την Sanofi

10:36

Μ. Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ - Στρατηγική τα μεγάλα ιδιωτικά έργα

10:33

Κασσελάκης: 4 αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα

10:22

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά από τέσσερις εβδομάδες κερδών

10:17

Ομάδα επενδυτών σχεδιάζει να αγοράσει τη Macy's για 6 δισ. δολάρια

10:16

Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Τα σχέδια για τον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος – Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

10:10

Μίνι παράταση για τις αιτήσεις voucher Πολιτισμού και Θεάματος ΔΥΠΑ

10:07

Γάζα: Συνεδριάζει την Τρίτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

10:03

ΤΙΤΑΝ: Έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25% - Οι προοπτικές

09:59

Με το βλέμμα σε πληθωρισμό και κεντρικές τράπεζες το Χρηματιστήριο

09:54

Επιπλέον 40 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας - Στα 61,5 εκατ. ο προϋπολογισμός

09:50

Έκκληση ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 46,4 δισ. δολαρίων για το 2024

09:46

Bloomberg: Πρώτη ύφεση μετά την πανδημία στην Ευρωζώνη

09:40

Domotel: Νέοι πυλώνες ανάπτυξης και διεύρυνση χαρτοφυλακίου στα σχέδια του 2024

09:39

Συντριβή F-16 των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια γυμνασίων στη Ν. Κορέα

09:29

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

09:28

Prodea: Απόκτηση ποσοστού 55% στην Mediterranean Hospitality Venture PLC

09:13

Άνοιξε το ΟΣΔΕ – Πίεση για τις πληρωμές...

09:12

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

08:54

COP28: Γιατί θα μπορούσε η Κίνα να κάνει την «έκπληξη» στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα

08:48

Ανακοινώνονται σήμερα τα μέτρα για την οπαδική βία

08:32

Σούπερ μάρκετ: Με «όχημα» την καινοτομία σχεδιάζουν το αύριο στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων

08:28

Νέα έρευνα: Στο 7,31% η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης αποβλήτων

08:14

Τρόποι για να βελτιστοποιήσετε τις αναφορές ESG

08:12

Ρεύμα: Αποσύρεται η εισφορά των μονάδων αερίου – Τέλος στο «καπέλο» στους λογαριασμούς

08:06

Αποκαθίσταται η σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών – Θεσσαλονίκης

07:58

Για την εποχή της «πράσινης» ενέργειας ετοιμάζονται οι ακτοπλοϊκές – Οι προκλήσεις, οι επενδύσεις και οι αυξήσεις στα εισιτήρια

07:55

Οι 3 άξονες της μεταρρύθμισης στα νοσοκομεία – «Αγκάθι» οι προσλήψεις