INSIDE OUT

Βαριά καταγγελία Κυριάκου για ανάμειξη του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής υπέρ βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη

06-06-2023 | 08:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βαριά καταγγελία Κυριάκου για ανάμειξη του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής υπέρ βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη

Μπουρλότο όλα στη Ροδόπη, τον μοναδικό νομό της χώρας που ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα, μετά και την κατά μέτωπο επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το δυναμικό follow up του Άκη Σκέρτσου. Ο Κυριάκος, -που τελικά δεν ανέβηκε Άγιο Όρος λόγω κορονοϊού-, έκανε λόγο για ανοιχτή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στη Ροδόπη, φωτογραφίζοντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ. Την ίδια ώρα στην περιοχή της Θράκης η θερμοκρασία ανεβαίνει ξανά, με ομάδες μεταναστών που εμφανίζονται ξαφνικά σε νησίδες του ποταμού Έβρου.

Δεν είναι όλοι ίδιοι

Φυσικά οι ισορροπίες με την μουσουλμανική μειονότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι λεπτές, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να κάνει τον διαχωρισμό: «Και προσοχή: δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη την εθνική μουσουλμανική μειονότητα». Έτσι διαφύλαξε κυρίως τον Ιλχάν Αχμέτ νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην βουλευτή (2004-2009) με τη ΝΔ, αλλά και ψηφοφόρους που στηρίζουν Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Επέμβαση ξένης χώρας

Η κατά μέτωπο επίθεση, η οποία είχε στόχο κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με την συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» (το οποίο συγχαίρω για την κομψή κλοπή του «και κομμουνιστής και κομουνιστοφάγος». Κατά βάθος χαίρομαι να κλέβουν τους χρησμούς μου, δείχνει ανωτερότητα). Σε αυτή, ο τέως και όπως δείχνουν και επόμενος Πρωθυπουργός, σημειώνει πως «δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Ενδείξεις κι αποδείξεις

Εν τω μεταξύ δεν χρειαζόταν η παρέμβαση του Κυριάκου και του Άκη για να γίνει μαλλιά κουβάρια ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, κι ας βγήκε πρώτο κόμμα. Η κινητοποίηση υπέρ του εν λόγω υποψηφίου και κατά των υποψηφίων Χαρίτου και Γιαννακίδη στην περιοχή ήταν πρωτοφανής. Η Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης φέρεται να οργάνωσε μετακινήσεις χιλιάδων τούρκων από την Γερμανία με το ψηφοδέλτιο στην τσέπη, ενώ η κινητοποίηση υπέρ του Φερχάτ απέδωσε 12.208 σταυρούς. Το 2019 η κάλπη έδωσε στον βουλευτή Τάκη Χαρίτου 5.792 , και στον Φερχάτ 5.384 σταυρούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στη Ροδόπη 33,18%, έναντι 27,05% της ΝΔ και 22,65% του ΠΑΣΟΚ. Η εκτόξευση του υποψηφίου ενός κόμματος που έχασε εντυπωσιακά δυνάμεις σε ολόκληρη την χώρα, είναι όντως στοιχείο επιστημονικής έρευνας. Can’t wait για την στιγμή που ο κ. Φερχάτ του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να εξηγήσει σε κάποια συνέντευξη, πως τα κατάφερε.

Διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την πρωτιά στο νομό, η γεύση της νίκης είναι πικρή για την Κουμουνδούρου, ενώ ορισμένοι ζητούν από τον Αλέξη να «πειράξει» έστω και τώρα, την σειρά εκλογής στα νέα ψηφοδέλτια.

«Έπρεπε να υπάρξει κεντρικά από Αθήνα αντίδραση στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση» σημείωσε ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, πρώην μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Οζγκιούρ Φερχάτ τελικά κατάφερε να εκλεγεί... Εκλεγμένος σχεδόν μόνο από ένα μεγάλο μέρος της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας, ελεγχόμενης και κατευθυνόμενης απ' το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Κατάφερε βέβαια ταυτόχρονα να διαλύσει και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΡΟΔΟΠΗΣ. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Αισχρή παρέμβαση

Το ίδιο αιχμηρή ήταν και η παρέμβαση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στο Δήμο Κομοτηνής, Ελένης Λαφτσή: «Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας, ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!».

Επιτυχία

Η Κουμουνδούρου, αφήνει ασχολίαστες τις τοποθετήσεις των δικών της στελεχών και κατηγορεί τη ΝΔ για διχασμό Ελλήνων πολιτών, και υποτίμηση της δημοκρατικής ψήφου των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.

Αποδίδουν την επιτυχία του κόμματος στην Ροδόπη στο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφείς προγραμματικές θέσεις και έχει ασκήσει ξεκάθαρες πολιτικές για τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη, πάντοτε απέναντι σε απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά μας».

Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως βρίσκω απαράδεκτο να μην έχει στην εκλογική του επιτροπή τον κ. Οζγκιούρ. Εάν κατάφερε να περάσει με τόση επιτυχία τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος στη Ροδόπη, γιατί όχι και αλλού;

Ο αληθινός πρωταγωνιστής

Όμως κάπου εδώ, τα εύσημα για την συριζική πρωτιά στην Ροδόπη πρέπει να αποδοθούν. «Οι δηλώσεις Μητσοτάκη Σκέρτσου για τους δυο μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι πρωτοφανείς και απαράδεκτες» έγραψε ο αληθινός πρωταγωνιστής. (…) «Δεν μιλάω θεωρητικά. Τα τελευταία δύο χρόνια είχα από μέρους της Πολιτικής Γραμματείας την ευθύνη για την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης».

Ποιος;

Ο ένας και μοναδικός Νίκος Μπίστης

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:54

Τα Στενά του Ορμούζ άνοιξαν - Σκληρό πόκερ ΗΠΑ με Ιράν: «7 ψεύδη Τραμπ σε 1 ώρα»

09:41

Τραμπ: «Η εκεχειρία με το Ιράν μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

09:29

Αντιπυρική 2026: Παγκόσμιο σήμα κινδύνου από τις φωτιές – Τι έρχεται στην Ελλάδα

09:20

ΟΣΔΕ: Η ψηφιακή πλατφόρμα που θέτει σε κίνηση δισεκατομμύρια ευρώ

09:13

Το «γεμάτο ταμείο» της Ελλάκτωρ, bonus μισό δισ. σε μετόχους - Εστιάζει σε ακίνητα, φιλοξενία, Μαρίνα Αλίμου

09:06

Πετρέλαιο: Πτώση τιμών με τα Στενά του Ορμούζ σε εύθραυστη ισορροπία - Γιατί η αγορά δεν έχει ανοίξει

09:00

Airbnb: Διασταυρώσεις - φωτιά αποκαλύπτουν αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων

23:53

Μελόνι: «H Ιταλία είναι διατεθειμένη να προσφέρει μονάδες του ναυτικού της στη Μέση Ανατολή»

23:34

Η ΕΕ παρουσιάζει το πρώτο σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μεσόγειο

23:18

ΥΠΕΞ Ιράν: «Το εμπλουτισμένο ουράνιο δεν θα μεταφερθεί πουθενά»

23:13

Μπαράζ ρεκόρ στην Wall Street μετά το άνοιγμα του Ορμούζ

22:56

Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας

22:42

Πτώση 12% για το πετρέλαιο - Στα 90 δολάρια «προσγειώθηκε» το brent

22:24

ΕΕ: Κατά 26% μειώθηκαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο - Ο ρόλος των δασμών

22:13

Κομβόι εκτοπισμένων επιστρέφουν στον νότιο Λίβανο - Συντρίμμια χιλιάδες σπίτια

21:58

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ σήμερα έχει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ

21:49

Τάνκερ και φορτηγά πλοία κατευθύνονται προς το Ορμούζ μετά την άρση της απαγόρευσης

21:33

Bloomberg: Ελλάδα και Γαλλία ανανεώνουν για 5 χρόνια και διευρύνουν τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

21:22

Ιράν: «Υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές με τις ΗΠΑ - Απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις»

21:15

Κοινοπραξία τηλεπικοινωνιακών κολοσσών κινείται για την εξαγορά της γαλλικής SFR έναντι 20 δισ.

20:54

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν λέει ότι δεν θα γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις στο Ισραήλ

20:41

Υπουργός Οικονομικών Σ. Αραβίας: «Πολύ εύθραυστη» παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:25

ΕΟΔΥ: «Για κάθε γενιά, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή»

20:00

Οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Α

20:00

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς τέλη διέλευσης

19:54

Μακρόν: Ζητάμε να ανοίξουν εκ νέου, άμεσα και άνευ όρων τα Στενά του Ορμούζ

19:53

Reuters: Οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τις αποστολές όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω πολέμου

19:42

Επιφυλακτικές οι ναυτιλιακές εταιρείες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:33

Γκουτέρες: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ»

19:28

«Άλμα» ελέω... Ορμούζ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια