INSIDE OUT

Βγαίνει μπροστά ο Αλέξης, Βέρτιγκο στη ΝΔ λόγω Καραμανλή, εκλογές με air condition

14-03-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βγαίνει μπροστά ο Αλέξης, Βέρτιγκο στη ΝΔ λόγω Καραμανλή, εκλογές με air condition
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ανεβάζει στροφές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Απόψε ο Πρόεδρος Αλέξης δίνει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Η απεύθυνση στον λαό είναι το ένα γήπεδο.

Το άλλο είναι η Βουλή, στην οποία έγιναν δύο κινήσεις: η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει όλα τα έγγραφα διαπραγμάτευσης Δημοσίου-Hellenic Train, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος καταθέτει αίτημα κλήσης στην Θεσμών και Διαφάνειας των εξής:

  • Του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλή, των υφυπουργών κ.κ. Μ. Παπαδόπουλου και Γ. Καραγιάννη και του ΓΓ κ. Ι. Ξιφαρά.
  • Του κ. Κ. Χατζηδάκη, ως του πρώτου υπουργού που είχε συνάψει για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση 10005/2007 για το σύστημα ελέγχου ETCS.
  • Της παρούσας και προηγούμενης διοίκησης (σε περίπτωση που έχει αντικατασταθεί μετά το ατύχημα) των εταιριών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train.
  • Των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

Θαυμάζω το αριστοτεχνικό πήδημα της περιόδου 2015-2019 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αναμένω τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί όλων αυτών.

Έξι ζητούν την καραμανλική κεφαλή επί πίνακι

Εν τω μεταξύ ο απερχόμενος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν πονάει τόσο για τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως από τις φωνές εντός της ΝΔ που ζητούν είτε καθαρά και ξάστερα, είτε κρυφίως και πλαγίως, να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις Σέρρες. Το εσωκομματικό βουητό για το κεφάλαιο «Καραμανλής» είναι δυνατό και φέρνει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου. Αν τον «φάει» ο Κυριάκος δείχνει υποχωρητικός κι ενοχικός. Επίσης ο Βελόπουλος αντί για 7% μπορεί να φτάσει και 12%, εκεί στα Βόρεια. Μια έδρα εδώ, μια έδρα εκεί, πάει η αυτοδυναμία.

Θα μαζευτεί

«Στο τέλος θα μαζευτεί, θα δεις» μου λέει ο βραδινός γαλάζιος επισκέπτης που ζυγίζει ψύχραιμα τα υπέρ και τα κατά. «Αντί να πάρουμε 36, θα πάρουμε 34%». Το κρατάω και βλέπουμε. Άλλωστε περίμενε κανείς πριν δυο βδομάδες που ακόμα οι υποψήφιοι έκοβαν πίτες και το πιο hot πολιτικό γεγονός ήταν αν θα κοπεί ή όχι ο Πολάκης απ’ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα έρθουν τα πάνω-κάτω μ’ ένα τόσο αδιανόητο δυστύχημα;

21 Μαΐου

Και ποιος ξέρει μέχρι 21 Μαΐου που θ’ ανοίξουν οι πρώτες κάλπες, και πολύ περισσότερο μέχρι 2 Ιουλίου οι δεύτερες, τι θα συμβεί ακόμα;

Το σοκ του Γιάνη

Πολύ μεγάλα, ή μικρότερα γεγονότα αφήνουν το αποτύπωμά τους και επηρεάζουν ειδικά εκλογικά κοινά. Παράδειγμα, η εκλογική τύχη του ΜέΡΑ25: πριν το δυστύχημα των Τεμπών, έμπαινε δεν έμπαινε στην Βουλή. Και μετά ήρθε κι ο ξυλοδαρμός του Γιάνη στα Εξάρχεια. Η δεξαμενή των 17-22 θεωρείται προνομιακός χώρος για αντισυστημικά κόμματα και ο Βαρουφάκης έχει καταφέρει να θεωρείται αντισυστημικός και αριστερός, παρ’ότι οι πρώην σύντροφοί του εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλά να πουν.

Ο Γιάνης και το ΠΑΣΟΚ

Βρήκα ενδιαφέρουσα την σκέψη του Γιάνη για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ όπως την αποκάλυψε σε συνέντευξη (RealFm).

«Η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάρα πάρα πολύ γρήγορη, την ένιωσα μετά το δημοψήφισμα του 2015. Το ΠΑΣΟΚ πασοκοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια, γιατί άλλο ήταν το ΠΑΣΟΚ που ήξερα στη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και άλλο το ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 – αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά τους πήρε 20 χρόνια για να γίνει αυτή η μετάβαση. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με το που κάνει το ΟΧΙ, ΝΑΙ, μέσα σε δύο εβδομάδες δεν αναγνώριζα τους ανθρώπους που θεωρούσα ότι ήμασταν στο ίδιο μήκος κύματος. Η μεταστροφή σε μία πασοκική νοοτροπία ήταν, για μένα, συντριπτική ψυχολογικά».

Απάτη

Η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ΠΑΣΟΚ, σίγουρα στεναχωρεί πολύ την Χαριλάου Τρικούπη. Τίποτα δεν του βγαίνει του Προέδρου-Ευρωβουλευτή: ούτε οι υποκλοπές κι ας είναι το θύμα, ούτε η τύχη καθώς ο τραυματισμός στο πόδι δημιουργεί προβλήματα, ούτε καν συμπαθητικές κινήσεις όπως η συνεδρίαση του Προεδρείου της Ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στην Αθήνα, η οποία έπεσε πάνω στα Τέμπη.

Μια μοναδική ευκαιρία να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στον χώρο, πήγε χαμένη. Τουλάχιστον η Iratxe Garcia Perez απόλαυσε τόσο το Μουσείο, όσο και την ίδια την Ακρόπολη κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Κουράγιο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:30

ΗΠΑ: 40.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Καλιφόρνια λόγω διαρροής σε δεξαμενή με χημικά

10:18

Καύσιμα: Οι Έλληνες κινδυνεύουν να πληρώσουν παντού «νησιωτικές» τιμές

10:12

ΣΕΒ: Πρακτικές συμβουλές για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις

09:54

Κίνα: Στους 90 οι νεκροί από την έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο

09:49

Ρωσία: Πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου στο Νοβοροσίσκ ύστερα από επίθεση ουκρανικών drones

09:41

Τουρκία: Νέα επιχείρηση κατά του CHP - Συνελήφθησαν 13 ύποπτοι για παρατυπίες

09:31

Ζαχαράκη για Πανελλαδικές: Αδιάβλητες αλλά έχουν φτάσει στα όριά τους - Να μην κρίνεται το μέλλον σε μία τρίωρη εξέταση

09:24

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στην Κύπρο

09:15

Ενισχύονται οι απευθείας πτήσεις Αθήνα - ΗΠΑ - Το «στοίχημα» της αμερικανικής αγοράς και η σημασία του

09:11

Προ των πυλών το «PosoKanei»: Real time τιμές, ψηφιακοί έλεγχοι και ΑΙ στην μάχη κατά της ακρίβειας

09:01

Κόμμα Αλέξη Τσίπρα: Ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα

08:42

Σενάρια για νέα πλήγματα στο Ιράν τις επόμενες ώρες - Ο Τραμπ τροποποιεί το πρόγραμμά του

08:30

Μπισκότα Παπαδοπούλου: Εμβληματική επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Βόλου

08:22

Επανεμφάνιση Alpha Bank στην Ιονική Ξενοδοχειακή με φόντο το «The Ilisian»

08:20

Νοσοκομείο Θεαγένειο: Τι συμβαίνει με τον διαγωνισμό για το ιατρικό ΣΔΙΤ των 435 εκατ.

08:10

Σιδηρόδρομος - Θεσσαλονίκη: «Προσκλητήριο» σε ΤΕΡΝΑ, AKTOR-ΜΕΤΚΑ, ΑΒΑΞ για σύνδεση ΟΛΘ και δυτικό προαστιακό

08:00

Ακίνητα: Το ΤΑΠ φεύγει, το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης έρχεται - Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

23:49

Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς

23:36

Καλαφάτης: Χτίζουμε τη Θεσσαλονίκη του 2030 ως Ψηφιακό Λιμένα της ΝΑ Ευρώπης

23:23

Με μέριμνα του ΥΠΕΞ επέστρεψαν στην Αθήνα οι 19 Έλληνες του «Global Sumud Flotilla»

23:10

Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones - Σε εβδομαδιαίο «πράσινο» σερί 2,5 ετών ο S&P 500

22:57

H Ιταλία παρατείνει την μείωση των φόρων στα καύσιμα έως 8 Ιουνίου

22:44

Η Ελβετία ευθυγραμμίζεται με ΕΕ - Διευρύνει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας

22:31

Στολίσκος για τη Γάζα: Ακτιβιστές καταγγέλουν κακοποίηση από Ισραηλινούς

22:18

Ο Τραμπ δεν θα παραστεί στον γάμο του γιου του λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων

22:05

Δανία: Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο - Ναυάγιο στον κεντροδεξιό κυβερνητικό σχηματισμό

21:52

Κύπρος: Άλμα 250% στη βιολογική γεωργία - Στα 350 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές χαλουμιού

21:39

«Κόκκινη» η εβδομάδα για το πετρέλαιο

21:26

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:13

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 120 εκατ. ευρώ