INSIDE OUT

Βγαίνει μπροστά ο Αλέξης, Βέρτιγκο στη ΝΔ λόγω Καραμανλή, εκλογές με air condition

14-03-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βγαίνει μπροστά ο Αλέξης, Βέρτιγκο στη ΝΔ λόγω Καραμανλή, εκλογές με air condition

Ανεβάζει στροφές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Απόψε ο Πρόεδρος Αλέξης δίνει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Η απεύθυνση στον λαό είναι το ένα γήπεδο.

Το άλλο είναι η Βουλή, στην οποία έγιναν δύο κινήσεις: η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει όλα τα έγγραφα διαπραγμάτευσης Δημοσίου-Hellenic Train, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος καταθέτει αίτημα κλήσης στην Θεσμών και Διαφάνειας των εξής:

  • Του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλή, των υφυπουργών κ.κ. Μ. Παπαδόπουλου και Γ. Καραγιάννη και του ΓΓ κ. Ι. Ξιφαρά.
  • Του κ. Κ. Χατζηδάκη, ως του πρώτου υπουργού που είχε συνάψει για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση 10005/2007 για το σύστημα ελέγχου ETCS.
  • Της παρούσας και προηγούμενης διοίκησης (σε περίπτωση που έχει αντικατασταθεί μετά το ατύχημα) των εταιριών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train.
  • Των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

Θαυμάζω το αριστοτεχνικό πήδημα της περιόδου 2015-2019 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αναμένω τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί όλων αυτών.

Έξι ζητούν την καραμανλική κεφαλή επί πίνακι

Εν τω μεταξύ ο απερχόμενος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν πονάει τόσο για τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως από τις φωνές εντός της ΝΔ που ζητούν είτε καθαρά και ξάστερα, είτε κρυφίως και πλαγίως, να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις Σέρρες. Το εσωκομματικό βουητό για το κεφάλαιο «Καραμανλής» είναι δυνατό και φέρνει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου. Αν τον «φάει» ο Κυριάκος δείχνει υποχωρητικός κι ενοχικός. Επίσης ο Βελόπουλος αντί για 7% μπορεί να φτάσει και 12%, εκεί στα Βόρεια. Μια έδρα εδώ, μια έδρα εκεί, πάει η αυτοδυναμία.

Θα μαζευτεί

«Στο τέλος θα μαζευτεί, θα δεις» μου λέει ο βραδινός γαλάζιος επισκέπτης που ζυγίζει ψύχραιμα τα υπέρ και τα κατά. «Αντί να πάρουμε 36, θα πάρουμε 34%». Το κρατάω και βλέπουμε. Άλλωστε περίμενε κανείς πριν δυο βδομάδες που ακόμα οι υποψήφιοι έκοβαν πίτες και το πιο hot πολιτικό γεγονός ήταν αν θα κοπεί ή όχι ο Πολάκης απ’ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα έρθουν τα πάνω-κάτω μ’ ένα τόσο αδιανόητο δυστύχημα;

21 Μαΐου

Και ποιος ξέρει μέχρι 21 Μαΐου που θ’ ανοίξουν οι πρώτες κάλπες, και πολύ περισσότερο μέχρι 2 Ιουλίου οι δεύτερες, τι θα συμβεί ακόμα;

Το σοκ του Γιάνη

Πολύ μεγάλα, ή μικρότερα γεγονότα αφήνουν το αποτύπωμά τους και επηρεάζουν ειδικά εκλογικά κοινά. Παράδειγμα, η εκλογική τύχη του ΜέΡΑ25: πριν το δυστύχημα των Τεμπών, έμπαινε δεν έμπαινε στην Βουλή. Και μετά ήρθε κι ο ξυλοδαρμός του Γιάνη στα Εξάρχεια. Η δεξαμενή των 17-22 θεωρείται προνομιακός χώρος για αντισυστημικά κόμματα και ο Βαρουφάκης έχει καταφέρει να θεωρείται αντισυστημικός και αριστερός, παρ’ότι οι πρώην σύντροφοί του εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλά να πουν.

Ο Γιάνης και το ΠΑΣΟΚ

Βρήκα ενδιαφέρουσα την σκέψη του Γιάνη για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ όπως την αποκάλυψε σε συνέντευξη (RealFm).

«Η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάρα πάρα πολύ γρήγορη, την ένιωσα μετά το δημοψήφισμα του 2015. Το ΠΑΣΟΚ πασοκοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια, γιατί άλλο ήταν το ΠΑΣΟΚ που ήξερα στη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και άλλο το ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 – αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά τους πήρε 20 χρόνια για να γίνει αυτή η μετάβαση. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με το που κάνει το ΟΧΙ, ΝΑΙ, μέσα σε δύο εβδομάδες δεν αναγνώριζα τους ανθρώπους που θεωρούσα ότι ήμασταν στο ίδιο μήκος κύματος. Η μεταστροφή σε μία πασοκική νοοτροπία ήταν, για μένα, συντριπτική ψυχολογικά».

Απάτη

Η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ΠΑΣΟΚ, σίγουρα στεναχωρεί πολύ την Χαριλάου Τρικούπη. Τίποτα δεν του βγαίνει του Προέδρου-Ευρωβουλευτή: ούτε οι υποκλοπές κι ας είναι το θύμα, ούτε η τύχη καθώς ο τραυματισμός στο πόδι δημιουργεί προβλήματα, ούτε καν συμπαθητικές κινήσεις όπως η συνεδρίαση του Προεδρείου της Ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στην Αθήνα, η οποία έπεσε πάνω στα Τέμπη.

Μια μοναδική ευκαιρία να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στον χώρο, πήγε χαμένη. Τουλάχιστον η Iratxe Garcia Perez απόλαυσε τόσο το Μουσείο, όσο και την ίδια την Ακρόπολη κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Κουράγιο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:59

ΕΤΑΔ: Online αιτήσεις εκμίσθωσης παλαιών αιγιαλών ή αιγιαλών από όμορες επιχειρήσεις

15:56

Λευκός Οίκος: Πετρελαιοφόρα αρχίζουν με μικρή ροή να διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ

15:48

Αλί Λαριτζανί: Το #2 του Ιράν - «Ο de facto ηγέτης που κινεί τα νήματα»

15:47

Αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό η ηλεκτροδότηση στην Κούβα

15:46

Αγαπηδάκη: Νέο πρόγραμμα για την πρόληψη της υπέρτασης στο πλαίσιο του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

15:42

Γερμανία: Συνάντηση Γεραπετρίτη - Βάντεφουλ για Μ. Ανατολή και ελληνοτουρκικές σχέσεις

15:38

Νέα άνοδος πτωχεύσεων στη Γερμανία το 2025

15:30

Η Klarna «έσπασε» το φράγμα του 1 εκατ. συνεργαζόμενων εμπόρων παγκοσμίως

15:25

Θρίλερ με την τύχη του Αλί Λαριτζανί - Σε τεντωμένο σκοινί η Μέση Ανατολή

15:16

Ακρίτας: Αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών της από το ΧΑ

15:10

Λίβανος: Ένας νεκρός στρατιώτης και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στα νότια

14:55

Τέλος στη σπατάλη τροφίμων βάζουν τα γαλλικά σούπερ μάρκετ

14:50

PwC: Χρονιά των megadeals το 2025 για την ελληνική αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων

14:50

Ο πόλεμος στο Ιράν πιθανόν να οδηγήσει 45 εκατ. ανθρώπους σε οξεία πείνα μέχρι τον Ιούνιο

14:34

Θεοδωρικάκος: «Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα - Η κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά»

14:25

Συνάντηση Θεοχάρη με τον ΓΓ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

14:25

Οκτώ εντυπωσιακά κάστρα στην Πελοπόννησο

14:21

Boujnah (Euronext): Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών προϋπόθεση για την ελευθερία της Ευρώπης

14:11

«Στραβοπάτημα» για τη Capital Tankers του Β. Μαρινάκη στην πρεμιέρα της στο Όσλο

14:06

UNI-PHARMA και InterMed πιστοποιήθηκαν ως Top Employers 2026 για τέταρτη συνεχή χρονιά

14:02

Δένδιας: «Στόχος η σύγκλιση ελληνικών και βρετανικών οικοσυστημάτων στην Άμυνα»

13:46

OB Streem: Εξασφάλιση χρηματοδότησης έως 655,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις

13:45

ING: Οι αγορές ενέργειας προετοιμάζονται για παρατεταμένη διαταραχή - Νέες εκτιμήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

13:38

Γεραπετρίτης: Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των ναυτικών μας στον Κόλπο

13:36

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει έτοιμο πλάνο στήριξης για τις τιμές ενέργειας»

13:30

ΠΟΥ: Αποδεσμεύει 2 εκατ. δολάρια για την υγειονομική στήριξη Λιβάνου, Ιράκ και Συρίας

13:27

TτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 328 εκατ. ευρώ στο δίμηνο του 2026

13:21

Διευκρινίσεις της ΔΥΠΑ σχετικά με αναφορές σε έκθεση της OLAF

13:20

ΕΕ: Οικονομική και τεχνική υποστήριξη για την αποκατάσταση του αγωγού Ντρούζμπα στην Ουκρανία

13:14

Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport για τη στήριξη από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία