INSIDE OUT

Πιάνει δουλειά ο Γεραπετρίτης – Amber Alert για Σπίρτζη, Είναι η ελληνική κοινωνία ανήθικη; Η ματιά του Τάσιου

06-03-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πιάνει δουλειά ο Γεραπετρίτης – Amber Alert για Σπίρτζη, Είναι η ελληνική κοινωνία ανήθικη; Η ματιά του Τάσιου

Το πένθος δεν φεύγει, το blame game έρχεται. Το αδιανόητο δυστύχημα με 55 τακτοποιημένα θύματα και άλλα τρία που αγνοούνται, αφήνει την χώρα σε σοκ. Η κυβέρνηση στέλνει τον Γεραπετρίτη σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ενώ ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα αποτολμήσει να δώσει Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στο Υπουργείο.

Θα είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη στιγμή, καθώς τα ερωτήματα που ζητούν καθαρές απαντήσεις είναι πάρα πολλά. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση με μπροστάρηδες το δίδυμο Νίκου Παππά-Γιάννη Ραγκούση εξαπολύει επίθεση επικεντρώνοντας στο αν ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν «ρουσφέτι» βουλευτή ή υπουργού, ενώ η ΝΔ απαντά σε κάθε τόνο πως αυτό είναι αθλιότητα. Από το σκηνικό λείπει ένας άνθρωπος που σίγουρα γνωρίζει πολλά.

εκ της θέσεώς του, καθώς ήταν υπεύθυνος για τον ΟΣΕ κλπ καθ’ όλη την διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Χρήστος Σπίρτζης τον Ιανουάριο του 2015 συμμετείχε στην κυβέρνηση, ασκώντας τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με αρμοδιότητα τις Υποδομές, τις Μεταφορές και τα Δίκτυα, ενώ το Σεπτέμβριο του 2015 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ελπίζω πως θα δοθεί μια Συνέντευξη Τύπου προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου για να υπάρχει απάντηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Σπλάχνα

Αφήνω προς ώρας την πολιτική σύγκρουση κι εστιάζω στον Ακαδημαϊκό Θεοδόση Τάσιο, τον πιο φιλοσοφημένο πολιτικό μηχανικό της χώρας.

«Αυτή η πληγή που έχει γίνει εθνικό σώμα τούτη την φορά είναι τόσο βαθιά ώστε φάνηκαν τα σπλάχνα μας» είπε και τράβηξε αμέσως την προσοχή μου.

«Ενδέχεται το τραύμα αυτό να φέρει στο φως όλες τις πλευρές της αντικοινωνικότητάς μας , του υπαλλήλου, του προμηθευτή, του βουλευτή, το λέω κι αυτό γιατί ξέρετε για να προμηθευτή ο ΟΣΕ ορισμένα ανταλλακτικά που είναι πανάκριβα χρειάζεται εξαιρετικές ειδικές διαδικασίες χρονικές που φτάνουν μέχρι την Βουλή. Αλλά επειδή είμαστε κλέφτες επειδή το ένα κακό φέρνει το άλλο, έχουμε μια ευρύτερα ευθύνη» επισήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Η ρίζα του κακού

Η φωνή του είναι σταθερή, σιγανή και καθηλωτική. Μιλάει για το φριχτό σιδηροδρομικό δυστύχημα, για τον ΟΣΕ και τον σταθμάρχη, φεύγει και ξανάρχεται.

«Από όπου να τα πιάσεις τα θέματα, έχουν μια κοινή ρίζα. Επειδή φοβόμαστε την διαφθορά, κάνουμε πολλούς ελέγχους. Άρα, δημιουργούμε καθυστερήσεις. Άρα, αυξάνουμε την πιθανότητα του κακού. Ξέρουμε ότι η ρίζα του κακού είναι ηθικής κατηγορίας. Μετά λέμε ότι θέλουμε αξιολογήσουμε τον καθέναν μας. Δεν πρέπει να αξιολογηθεί ο καθένας μας στην δουλειά που κάνει; Πρέπει. Ναι, αλλά είναι κακοί οι αξιολογητές και μετά διαμαρτυρόμαστε, κυρίως τα κόμματα. Δεν καταλαβαίνουμε τι κακό κάνουμε να αρνούμαστε την αξιολόγηση. Παλιά οι σταθμάρχες αξιολογούνταν. Όποιο πρόβλημα και να σκαλίσετε από κάτω είναι το ήθος. Αν ο καθένας κάνει την δουλειά του».

Ανήθικος λαός

Ο Τάσιος έχει κάνει μια συλλογή από δείκτες αντικοινωνικότητας. Όπως είπε, μετριέται ακόμα και από τα οδικά ατυχήματα. «Τώρα έχουμε και τα σιδηροδρομικά. Και δεν είναι η αιτία πάντοτε τεχνική. Είναι και μορφωτική, και άλλα. Είχε γίνει μια διεθνής δημοσκόπηση, με το ερώτημα ποια είναι τα ιδεώδη που θέλετε εσείς οι γονείς να εμπνεύσετε στα παιδιά σας. Και είχε κι ένα ρώτημα αν θέλετε να τους εμπνεύσετε την αγάπη για τον διπλανό τους. Ελλάδα μαζί με Νιγηρία ήταν στην 69η θέση στο θέμα συμπάθειας για τον διπλανό σου. Δηλαδή, δεν βαριέσαι τι κάνει ο διπλανός. Από λόγια είμαστε καλοί στην αλληλεγγύη. Έχω μια συλλογή με δείκτες αντικοινωνικότητας, π.χ. για την προσφορά οργάνων. Πρέπει να την δημοσιοποιήσω, αλλά θα μου πουν ότι τα βάζω με τον λαό! Λες κι ο λαός είναι κάποιο ιδεώδες μόρφωμα. Αν διαπιστωθεί ότι κατά πλειοψηφία δεν έχουμε ήθος, τι να κάνουμε, πρέπει να το πούμε».

Ο Δαρβίνος και το ήθος της κοινωνίας

«Ο Δαρβίνος είχε πει ότι αν μια ομάδα πρωτευόντων δεν είχε εσωτερική συνοχή, δεν αποκτούσε εξελικτικό πλεονέκτημα. Δηλαδή, εξαφανιζόταν, πέθαινε. Τι είναι η εσωτερική συνοχή; Ήθος. Ξέρω, θα δεχτώ πολλά τηλεφωνήματα, πως τα βάζετε με τον λαό, αλλά δεν τα λέω εγώ τα λένε οι δείκτες. Βέβαια υπάρχουν και σπουδαία παραδείγματα (αλληλεγγύης), αφορούν όμως μόνο το 30%, όχι την πλειοψηφία».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:10

Αύξηση τζίρου και κερδών για την Top Trends AE - Τα καταστήματα

08:10

Πρακτικοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε νερό

07:58

Την ώρα που οι αγρότες μας είναι στα μπλόκα, βουλγαρική εταιρεία καλλιεργεί στη Ρουμανία με τρακτέρ χωρίς οδηγό!

07:45

Ουκρανικό: «Εποικοδομητικές και παραγωγικές» οι συνομιλίες στο Μαϊάμι, σύμφωνα με τον Γουίτκοφ

07:38

Ένα τάνκερ που κατευθυνόταν στη Βενεζουέλα προσπάθησαν να αναχαιτίσουν οι ΗΠΑ

07:35

Ισπανία: Πολύ βαριά ήττα για τους σοσιαλιστές σε περιφερειακές εκλογές

07:31

Σημασία έχει να απαντάς στο σωστό ερώτημα

07:28

«Έπιασαν δουλειά» οι 8 κάμερες που λειτουργούν πιλοτικά - Πάνω από 1.000 παραβάσεις σε 4 ημέρες

07:23

Επιδρομή drones της Ουκρανίας προκαλεί ζημιά σε δυο πλοία στη νότια Ρωσία

07:20

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Τριμερής στην Ιερουσαλήμ και συνάντηση με Αμπάς στην Ραμάλα

07:15

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» σήμερα για συνταξιούχους, γονείς, άνεργους και δικαιούχους επιδομάτων

07:13

Στεγαστική κρίση: Νέα μέτρα, μεγάλες προσδοκίες, αλλά πρόκληση η εφαρμογή τους

07:11

Χριστουγεννιάτικες μετακινήσεις με αυτοκίνητο: Τι πληρώνουν οι οδηγοί για τη βενζίνη

07:05

Ελληνισμός και Ισραήλ συσφίγγουν τις σχέσεις - Ιστορικές συναντήσεις στο Ζάππειο - Σουσάμι αντί για σιτάρι προτείνει ο Μπουκώρος

07:03

Πότε συμφέρει η πληρωμή υψηλότερων εισφορών για να αποφύγετε την παγίδα των χαμηλών συντάξεων - Αναλυτικοί πίνακες

07:02

Επίδομα θέρμανσης: Έρχεται η προκαταβολή στους δικαιούχους - Πότε θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό

07:00

Μια νέα πραγματικότητα - Σημαντικές ευκαιρίες - Η Ευρώπη σε πρώτο πλάνο

23:55

Ελβετία: Η υπουργός Εσωτερικών ανοικτή σε μια απαγόρευση των social media για τα παιδιά

23:40

Ισραήλ: Ενέκρινε τη δημιουργία 19 ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη

23:20

ΕΕ: Καταγγέλλει «εσκεμμένη παράλυση» των εκλογών στην Ονδούρα

23:00

Το Ιράν προσφέρει βοήθεια στη Βενεζουέλα στη σύγκρουση με τις ΗΠΑ

22:40

Σουδάν: Ο πρωθυπουργός Ιντρίς ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες στον ΟΗΕ

22:20

Καμπότζη: Πάνω από 500.000 εκτοπισμένοι εξαιτίας των εχθροπραξιών με την Ταϊλάνδη

22:00

ΗΠΑ: Διακοπή ρεύματος στο Σαν Φρανσίσκο - Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση περίπου 95.000 πελατών

21:40

Προειδοποίηση για δυναμική μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

21:20

Δυτική Όχθη: Δυο Παλαιστίνιοι νεκροί από επίθεση του ισραηλινού στρατού

21:00

Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

20:39

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής θα συναντηθεί και πάλι με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο Μαϊάμι

20:24

Περιοδεία Ν. Ανδρουλάκη στο Μοσχάτο τη Δευτέρα

20:01

Πετρέλαιο: Πλεόνασμα προσφοράς, αδύναμες τιμές και μια αγορά σε αναζήτηση ισορροπίας