INSIDE OUT

Η μετωπική με την πραγματικότητα ήταν σκληρή στα Τέμπη

02-03-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η μετωπική με την πραγματικότητα ήταν σκληρή στα Τέμπη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η 1η Μαρτίου 2023 είναι η μέρα που όλοι έμαθαν ότι στη βασική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας, δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Παρακολούθησης και Ελέγχου σε Πραγματικό Χρόνο, παρά μόνο σταθμάρχες που αλλάζουν τις ράγες με κλειδιά.

Το μάθημα όμως είναι γραμμένο με το αίμα νέων ανθρώπων και είναι ανείπωτα σκληρό.

Η μετωπική της χώρας που προτιμά να κρύβει τα προβλήματα και τις παθογένειες κάτω απ’ το χαλί, με την πραγματικότητα ήταν σφοδρή. Κατά βάθος όλοι ήξεραν: πολιτικοί, διοικήσεις, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι. Εκτός από τους επιβάτες και την κοινή γνώμη σε άλλες χώρες του κόσμου.

Μόνο μια γραμμή

Η απορία πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα με μόλις μία κύρια σιδηροδρομική γραμμή, τα τρένα να τα κατευθύνουν στις ράγες σταθμάρχες με σφυρίχτρα ήταν έντονη. Πέρα από τον μη μετρήσιμο φόρο του αίματος, τους ανθρώπους που παλεύουν στην εντατική για τη ζωή τους και όσους θα βγουν με αναπηρία από το νοσοκομείο, το εν λόγω δυστύχημα ήταν η πιο δυνατή μαχαιριά στην καρδιά της εικόνας της χώρας. Το βαθύ της τραύμα που κρύβονταν επιμελώς.

Το χρονικό

Το δυστύχημα συνέβη δίπλα στο χωριό Ευαγγελισμός κοντά στην είσοδο της σήραγγας των Τεμπών. Η γραμμή είναι διπλή με ηλεκτροκίνηση.

Το InterCity 62 με οκτώ βαγόνια κατευθυνόμενο προς Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 80501 πού κατευθυνόταν προς Αθήνα. Για άγνωστο λόγο ο σταθμάρχης Λάρισας έστειλε το 62 στην αριστερή γραμμή αντί για την δεξιά με αποτέλεσμα να συγκρουστούν σφοδρότατα τα δύο τρένα με ταχύτητα άνω των 100 χμ/ω το καθένα. Οι επικεφαλής ηλεκτράμαξες των δύο αμαξοστοιχιών πολτοποιήθηκαν και μόνο τα δύο τελευταία βαγόνια τού 62 δεν εκτροχιάστηκαν.

Ποιος φταίει;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα δεν φέρει ευθύνη η Ιταλική Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) πού είναι ο πάροχος των δρομολογίων, αλλά η υποδομή που ανήκει στον κρατικό ΟΣΕ, σημειώνει ο Β. Τσιχρίνης, ένας παθιασμένος ερασιτέχνης φίλος του σιδηροδρόμου. Και εξηγεί:

«Από την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων τού 2004, ο ΟΣΕ δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης κι αυτόματης προστασίας των συρμών (ETCS). Δεν λειτουργεί λόγω κλοπής καλωδίων από παραβατικές ομάδες και καθυστερημένης αποκατάστασης που οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων. Με το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας θα είχε αποφευχθεί όχι μόνο η σύγκρουση αλλά και ο εκτροχιασμός στο Άδενδρο το 2017. Ευθύνη φέρουν και όλες οι κυβερνήσεις που απαξιώνουν τον σιδηρόδρομο, με αποτέλεσμα να μην γίνονται προσλήψεις και ο ΟΣΕ να είναι γυμνός σε έμψυχο δυναμικό, ειδικά σε νευραλγικές θέσεις όπως οι σταθμάρχες.

Φταίει ο σταθμάρχης που είχε υπηρεσία στον σταθμό της Λάρισας και ήταν υπεύθυνος για την κυκλοφορία; Δεν γνωρίζω αλλά ξέρω πως το ανθρώπινο λάθος μπορεί να συμβεί στον καθένα και αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας θα μπορούσε να διορθωθεί».

Πολιτικές αντιδράσεις

Το πολιτικό προσωπικό σ’ αυτή την τραγωδία παραδόξως χθες κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε στα Τέμπη αφήνοντας στην μέση επίσημο ταξίδι στην Μολδαβία. Πρωθυπουργός, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και Πρόεδρος του Πασοκ-Κιναλ βρέθηκαν άμεσα στον τόπο της αδιανόητης καταστροφής. Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην εθελοντική αιμοδοσία στην Λάρισα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε άρον άρον από Βρυξέλλες για να πάει στα Τέμπη. Ο Πρωθυπουργός όρισε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ανακοίνωσε σύσταση υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση του δυστυχήματος.

Η δήλωση

Την δήλωση της μέρας όμως την έκανε η πρώην Περιφερειάρχης, στην βάρδια της οποίας έλαχε μια άλλη τραγωδία: το Μάτι.

«Τούτες τις ώρες προηγείται η διάσωση των ανθρώπων, έπονται οι ευθύνες. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Από τον πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα ως τον Νίκο Παππά που έχει βρεθεί στον τόπο της τραγωδίας, προτεραιότητα είναι η διάσωση των ανθρώπων», σημείωσε η Ρένα Δούρου (Κόκκινο), η οποία επιθυμεί να δείξει ότι το πήρε το μάθημα. Στην θεωρία τουλάχιστον.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:47

ΟΔΔΗΧ: Νέα πτώση του δημοσίου χρέους στα 360,5 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2026 - Μειώθηκε στα 321,6 δισ. το καθαρό χρέος

14:32

KPMG: Σημαντικό το κόστος αντικατάστασης κινεζικού εξοπλισμού στην ΕE για λόγους κυβερνοασφάλειας

14:20

ΕΕ: Εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση του δανείου των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

14:17

Leonardo Hotels Mediterranean: Νέα επένδυση στο κέντρο της Αθήνας

14:14

Η Εθνική Τράπεζα στη Qivalis για την έκδοση stablecoin

14:07

Έως 25/5 οι αιτήσεις για τα προγράμματα Διακοπών και Κοινωνικού Τουρισμού Αγροτικής Εστίας

14:03

Ρούμπιο: «Οι ΗΠΑ προτείνουν μια νέα σχέση στον λαό της Κούβας»

13:55

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει έως και 600 εκατ. ευρώ για κλινικές μελέτες

13:45

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 14,4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο

13:45

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Τάχιστα οι διαδικασίες επαναπατρισμού των Ελλήνων του Global Sumud Flotilla»

13:41

Η Πειραιώς εντάσσεται στην κοινοπραξία Qivalis για την υποδομή stablecoin σε ευρώ στην Ευρώπη

13:27

Ψάλτης (Alpha Bank): Έργα εκτός RRF θα περάσουν σε τραπεζική χρηματοδότηση - Χτίζουμε νέο τραπεζικό μοντέλο

13:23

Οι ΞεΨυΧωμένοι: Το νέο βιβλίο του Νίκου Κουτσογιάννη

13:22

Χρυσοχοΐδης: «Το ελληνικό FBI έχει εξαρθρώσει 200 εγκληματικές οργανώσεις»

13:18

Η Βρετανία χαλαρώνει τις κυρώσεις στη Ρωσία για να αυξήσει τις προμήθειες ντίζελ

13:18

Νέα πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ

13:17

Qatar Airways: Μείωση κερδών και επιβατών λόγω του πολέμου στο Ιράν

13:14

Λιβάνιος: Να δούμε ποιο εκλογικό σύστημα ταιριάζει καλύτερα

13:13

ΗΠΑ: Το υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας βοήθησε τις ισπανικές αρχές στην έρευνα εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο

13:08

Κοντογεώργης: Τον Ιούνιο το επίδομα 150 ευρώ για κάθε παιδί για πάνω από το 80% των οικογενειών

12:56

Μητσοτάκης σε Τασούλα: «Η προσήλωση της κυβέρνησης παραμένει στην υλοποίηση του προγράμματός της»

12:43

Επιστολή Τζαβέλλα για την κλήτευσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

12:41

Διπλή μείωση σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Μάρτιο

12:40

Λιθουανία: Συναγερμός για εισερχόμενο drone - Στα καταφύγια η πολιτική ηγεσία

12:37

Αύξηση 1,6% στον ελληνικό εμπορικό στόλο τον Μάρτιο

12:27

Πούτιν: «Ρωσία και Κίνα είναι προσηλωμένες στην ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική τους»

12:19

Αύξηση 27,4% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο

12:15

Ε-65: Υπό κατασκευή τα τελευταία 46 χλμ προς Εγνατία Οδό - 136 χλμ ήδη σε κυκλοφορία

12:15

Ισπανία: Ο Σάντσεθ στηρίζει Θαπατέρο - «Σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας»

12:10

UBS: Ποιες μετοχές και κλάδοι προστατεύουν από τον πληθωρισμό - Γιατί ξεχωρίζει ο ΔΑΑ