INSIDE OUT

Η μετωπική με την πραγματικότητα ήταν σκληρή στα Τέμπη

02-03-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η μετωπική με την πραγματικότητα ήταν σκληρή στα Τέμπη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η 1η Μαρτίου 2023 είναι η μέρα που όλοι έμαθαν ότι στη βασική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας, δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Παρακολούθησης και Ελέγχου σε Πραγματικό Χρόνο, παρά μόνο σταθμάρχες που αλλάζουν τις ράγες με κλειδιά.

Το μάθημα όμως είναι γραμμένο με το αίμα νέων ανθρώπων και είναι ανείπωτα σκληρό.

Η μετωπική της χώρας που προτιμά να κρύβει τα προβλήματα και τις παθογένειες κάτω απ’ το χαλί, με την πραγματικότητα ήταν σφοδρή. Κατά βάθος όλοι ήξεραν: πολιτικοί, διοικήσεις, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι. Εκτός από τους επιβάτες και την κοινή γνώμη σε άλλες χώρες του κόσμου.

Μόνο μια γραμμή

Η απορία πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα με μόλις μία κύρια σιδηροδρομική γραμμή, τα τρένα να τα κατευθύνουν στις ράγες σταθμάρχες με σφυρίχτρα ήταν έντονη. Πέρα από τον μη μετρήσιμο φόρο του αίματος, τους ανθρώπους που παλεύουν στην εντατική για τη ζωή τους και όσους θα βγουν με αναπηρία από το νοσοκομείο, το εν λόγω δυστύχημα ήταν η πιο δυνατή μαχαιριά στην καρδιά της εικόνας της χώρας. Το βαθύ της τραύμα που κρύβονταν επιμελώς.

Το χρονικό

Το δυστύχημα συνέβη δίπλα στο χωριό Ευαγγελισμός κοντά στην είσοδο της σήραγγας των Τεμπών. Η γραμμή είναι διπλή με ηλεκτροκίνηση.

Το InterCity 62 με οκτώ βαγόνια κατευθυνόμενο προς Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 80501 πού κατευθυνόταν προς Αθήνα. Για άγνωστο λόγο ο σταθμάρχης Λάρισας έστειλε το 62 στην αριστερή γραμμή αντί για την δεξιά με αποτέλεσμα να συγκρουστούν σφοδρότατα τα δύο τρένα με ταχύτητα άνω των 100 χμ/ω το καθένα. Οι επικεφαλής ηλεκτράμαξες των δύο αμαξοστοιχιών πολτοποιήθηκαν και μόνο τα δύο τελευταία βαγόνια τού 62 δεν εκτροχιάστηκαν.

Ποιος φταίει;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα δεν φέρει ευθύνη η Ιταλική Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) πού είναι ο πάροχος των δρομολογίων, αλλά η υποδομή που ανήκει στον κρατικό ΟΣΕ, σημειώνει ο Β. Τσιχρίνης, ένας παθιασμένος ερασιτέχνης φίλος του σιδηροδρόμου. Και εξηγεί:

«Από την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων τού 2004, ο ΟΣΕ δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης κι αυτόματης προστασίας των συρμών (ETCS). Δεν λειτουργεί λόγω κλοπής καλωδίων από παραβατικές ομάδες και καθυστερημένης αποκατάστασης που οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων. Με το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας θα είχε αποφευχθεί όχι μόνο η σύγκρουση αλλά και ο εκτροχιασμός στο Άδενδρο το 2017. Ευθύνη φέρουν και όλες οι κυβερνήσεις που απαξιώνουν τον σιδηρόδρομο, με αποτέλεσμα να μην γίνονται προσλήψεις και ο ΟΣΕ να είναι γυμνός σε έμψυχο δυναμικό, ειδικά σε νευραλγικές θέσεις όπως οι σταθμάρχες.

Φταίει ο σταθμάρχης που είχε υπηρεσία στον σταθμό της Λάρισας και ήταν υπεύθυνος για την κυκλοφορία; Δεν γνωρίζω αλλά ξέρω πως το ανθρώπινο λάθος μπορεί να συμβεί στον καθένα και αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας θα μπορούσε να διορθωθεί».

Πολιτικές αντιδράσεις

Το πολιτικό προσωπικό σ’ αυτή την τραγωδία παραδόξως χθες κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε στα Τέμπη αφήνοντας στην μέση επίσημο ταξίδι στην Μολδαβία. Πρωθυπουργός, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και Πρόεδρος του Πασοκ-Κιναλ βρέθηκαν άμεσα στον τόπο της αδιανόητης καταστροφής. Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην εθελοντική αιμοδοσία στην Λάρισα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε άρον άρον από Βρυξέλλες για να πάει στα Τέμπη. Ο Πρωθυπουργός όρισε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ανακοίνωσε σύσταση υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση του δυστυχήματος.

Η δήλωση

Την δήλωση της μέρας όμως την έκανε η πρώην Περιφερειάρχης, στην βάρδια της οποίας έλαχε μια άλλη τραγωδία: το Μάτι.

«Τούτες τις ώρες προηγείται η διάσωση των ανθρώπων, έπονται οι ευθύνες. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Από τον πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα ως τον Νίκο Παππά που έχει βρεθεί στον τόπο της τραγωδίας, προτεραιότητα είναι η διάσωση των ανθρώπων», σημείωσε η Ρένα Δούρου (Κόκκινο), η οποία επιθυμεί να δείξει ότι το πήρε το μάθημα. Στην θεωρία τουλάχιστον.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:41

Τέσσερις χρυσές συμβουλές για να «λάμψετε» σε μια επαγγελματική συνέντευξη

08:34

Πυρκαγιές: Drones, Canadair και ελικόπτερα στη μάχη για το καλοκαίρι του 2026

08:25

Ο «χάρτης» ζήτησης και τιμών στις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες – Ρεκόρ διεθνούς ενδιαφέροντος, που εστιάζουν οι αγοραστές

08:11

Trade Estates: Προχωρά το retail park Ελληνικού – Τι «δείχνει» το guidance του 2026

08:00

Μακριά από τις επενδύσεις παραμένουν οι Έλληνες - Μικρή η συμμετοχή των ιδιωτών στις κεφαλαιαγορές

23:54

Ουκρανία για το drone στη Λευκάδα: «Λυπούμαστε για το περιστατικό»

23:41

Συνάντηση για τη Γάζα στην Αίγυπτο το Σάββατο

23:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δύο από τους 14 συλληφθέντες από τη Δυτική Μακεδονία

23:26

Γερμανία: H Μέρκελ παραδέχεται λάθη της και στηρίζει την κυβέρνηση Μερτς

23:18

Wall Street: To AI «γκρέμισε» -4% τον Nasdaq, η απασχόληση βάζει στο επίκεντρο Fed και επιτόκια

22:53

ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας «εταιρικής σχέσης» του κράτους με τους κολοσσούς της ΤΝ

22:31

Πετρέλαιο: Η ελπίδα για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έριξε τις τιμές

22:11

ΗΠΑ: Ακυρώθηκαν από δικαστήριο οι περιορισμοί στη νόμιμη μετανάστευση που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ

21:54

Χρυσός: Πτώση άνω του 4% σε επίπεδα εβδομάδας

21:47

Λίβανος: Η πολιτική ηγεσία καλεί το Ιράν να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας

21:31

Μητσοτάκης για Σουφλιά: Άφησε το δικό του αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία ολόκληρης της χώρας

21:19

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές για την περίοδο 8 έως 12 Ιουνίου

21:08

Lamda Development: Επιτυχής η έκδοση ομολόγου 350 εκατ. - Υπερκάλυψη 1,7 φορές με προσφορές 593,5 εκατ.

20:57

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θέλει να απολύσει «μεγάλο αριθμό εργαζομένων» στις μυστικές υπηρεσίες

20:47

O Πούτιν υποβαθμίζει τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας του στο «ρωσικό Νταβός»

20:32

H ιταλική κυβέρνηση σκέφτεται να παρατείνει τη μείωση των φόρων στα καύσιμα

20:11

Ιρλανδία: Τι κρύβεται πίσω από την τεράστια βουτιά του ΑΕΠ

19:43

Bitcoin: Έχασε, για λίγο, και το ψυχολογικό όριο των 60.000 δολαρίων

19:29

Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς

19:21

Microsoft: Αποχωρεί από το δ.σ. μετά από 10 χρόνια ο ιδρυτής του LinkedIn

19:20

Το παγκόσμιο tech sell off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές

19:01

Έριξε άκυρο στον Ζελένσκι ο Πούτιν - «Δεν βλέπω λόγο να συναντηθούμε»

18:59

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργήματα αποδίδουν οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς στους 14 εμπλεκόμενους σε Κοζάνη και Αγρίνιο

18:43

Εμβόλιο σχεδιάστηκε από τεχνητή νοημοσύνη

18:42

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα