INSIDE OUT

Η μετωπική με την πραγματικότητα ήταν σκληρή στα Τέμπη

02-03-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η μετωπική με την πραγματικότητα ήταν σκληρή στα Τέμπη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η 1η Μαρτίου 2023 είναι η μέρα που όλοι έμαθαν ότι στη βασική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας, δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Παρακολούθησης και Ελέγχου σε Πραγματικό Χρόνο, παρά μόνο σταθμάρχες που αλλάζουν τις ράγες με κλειδιά.

Το μάθημα όμως είναι γραμμένο με το αίμα νέων ανθρώπων και είναι ανείπωτα σκληρό.

Η μετωπική της χώρας που προτιμά να κρύβει τα προβλήματα και τις παθογένειες κάτω απ’ το χαλί, με την πραγματικότητα ήταν σφοδρή. Κατά βάθος όλοι ήξεραν: πολιτικοί, διοικήσεις, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι. Εκτός από τους επιβάτες και την κοινή γνώμη σε άλλες χώρες του κόσμου.

Μόνο μια γραμμή

Η απορία πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα με μόλις μία κύρια σιδηροδρομική γραμμή, τα τρένα να τα κατευθύνουν στις ράγες σταθμάρχες με σφυρίχτρα ήταν έντονη. Πέρα από τον μη μετρήσιμο φόρο του αίματος, τους ανθρώπους που παλεύουν στην εντατική για τη ζωή τους και όσους θα βγουν με αναπηρία από το νοσοκομείο, το εν λόγω δυστύχημα ήταν η πιο δυνατή μαχαιριά στην καρδιά της εικόνας της χώρας. Το βαθύ της τραύμα που κρύβονταν επιμελώς.

Το χρονικό

Το δυστύχημα συνέβη δίπλα στο χωριό Ευαγγελισμός κοντά στην είσοδο της σήραγγας των Τεμπών. Η γραμμή είναι διπλή με ηλεκτροκίνηση.

Το InterCity 62 με οκτώ βαγόνια κατευθυνόμενο προς Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 80501 πού κατευθυνόταν προς Αθήνα. Για άγνωστο λόγο ο σταθμάρχης Λάρισας έστειλε το 62 στην αριστερή γραμμή αντί για την δεξιά με αποτέλεσμα να συγκρουστούν σφοδρότατα τα δύο τρένα με ταχύτητα άνω των 100 χμ/ω το καθένα. Οι επικεφαλής ηλεκτράμαξες των δύο αμαξοστοιχιών πολτοποιήθηκαν και μόνο τα δύο τελευταία βαγόνια τού 62 δεν εκτροχιάστηκαν.

Ποιος φταίει;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα δεν φέρει ευθύνη η Ιταλική Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) πού είναι ο πάροχος των δρομολογίων, αλλά η υποδομή που ανήκει στον κρατικό ΟΣΕ, σημειώνει ο Β. Τσιχρίνης, ένας παθιασμένος ερασιτέχνης φίλος του σιδηροδρόμου. Και εξηγεί:

«Από την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων τού 2004, ο ΟΣΕ δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης κι αυτόματης προστασίας των συρμών (ETCS). Δεν λειτουργεί λόγω κλοπής καλωδίων από παραβατικές ομάδες και καθυστερημένης αποκατάστασης που οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων. Με το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας θα είχε αποφευχθεί όχι μόνο η σύγκρουση αλλά και ο εκτροχιασμός στο Άδενδρο το 2017. Ευθύνη φέρουν και όλες οι κυβερνήσεις που απαξιώνουν τον σιδηρόδρομο, με αποτέλεσμα να μην γίνονται προσλήψεις και ο ΟΣΕ να είναι γυμνός σε έμψυχο δυναμικό, ειδικά σε νευραλγικές θέσεις όπως οι σταθμάρχες.

Φταίει ο σταθμάρχης που είχε υπηρεσία στον σταθμό της Λάρισας και ήταν υπεύθυνος για την κυκλοφορία; Δεν γνωρίζω αλλά ξέρω πως το ανθρώπινο λάθος μπορεί να συμβεί στον καθένα και αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας θα μπορούσε να διορθωθεί».

Πολιτικές αντιδράσεις

Το πολιτικό προσωπικό σ’ αυτή την τραγωδία παραδόξως χθες κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε στα Τέμπη αφήνοντας στην μέση επίσημο ταξίδι στην Μολδαβία. Πρωθυπουργός, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και Πρόεδρος του Πασοκ-Κιναλ βρέθηκαν άμεσα στον τόπο της αδιανόητης καταστροφής. Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην εθελοντική αιμοδοσία στην Λάρισα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε άρον άρον από Βρυξέλλες για να πάει στα Τέμπη. Ο Πρωθυπουργός όρισε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ανακοίνωσε σύσταση υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση του δυστυχήματος.

Η δήλωση

Την δήλωση της μέρας όμως την έκανε η πρώην Περιφερειάρχης, στην βάρδια της οποίας έλαχε μια άλλη τραγωδία: το Μάτι.

«Τούτες τις ώρες προηγείται η διάσωση των ανθρώπων, έπονται οι ευθύνες. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Από τον πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα ως τον Νίκο Παππά που έχει βρεθεί στον τόπο της τραγωδίας, προτεραιότητα είναι η διάσωση των ανθρώπων», σημείωσε η Ρένα Δούρου (Κόκκινο), η οποία επιθυμεί να δείξει ότι το πήρε το μάθημα. Στην θεωρία τουλάχιστον.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά προσπαθώντας να εισέλθει στο Ισραήλ για να βρει δουλειά

23:37

Από ένα ρολόι του 1939 στις startups του αύριο: Η Alpha Bank στα PANATHĒNEA 2026

23:15

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς

22:47

ΥΠΕΝ: Kαταδικαστέα η επίθεση έξω από το υπουργείο

22:16

Τσουκαλάς: Τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα όταν οδηγούμαστε σε εκλογές

21:47

Θεσσαλονίκη: Εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας σε βάρος ανήλικου στη Χαριλάου

21:18

Πέντε συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

21:01

Ηράκλειο: Σε εκδήλωση για την «Ορεινή Ελλάδα όλο το χρόνο» η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

20:55

Μακρόν: Επείγει να σιγήσουν τα όπλα στο Λίβανο

20:47

Βραζιλία: Δύο άνδρες νοσηλεύονται στην απομόνωση, με συμπτώματα Έμπολα

20:39

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την κατάσταση στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας

20:27

Γερμανία: Το φοιτητικό επίδομα στο επίκεντρο νέας διαμάχης των κυβερνητικών εταίρων

20:00

Ποιοι θησαυρίζουν και ποιοι πληρώνουν το τίμημα – Η νέα γεωοικονομία του πολέμου στο Ιράν

19:46

Τραμπ για Ιράν: Αν βιάζεσαι, δεν θα κάνεις μια καλή συμφωνία

19:24

Γκριν (BoE): Η ζήτηση για stablecoins ενδέχεται σύντομα να εξασθενήσει

19:10

Μιανμάρ: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες

19:00

Μάλτα: Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές

18:39

Σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φέρνει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

18:24

Ένας νεκρός και 219 τραυματισμοί από τις ταραχές στη Γαλλία μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν

18:09

CNN: Το Ιράν αποκατέστησε την πρόσβαση στα θαμμένα οπλοστάσια του

17:17

Τεχνητή νοημοσύνη: Μετατρέπει την ενέργεια στον πιο «καυτό» επιχειρηματικό τομέα στην Αμερική

16:59

Μαρινάκης: Στόχος μας είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία

16:50

Γουόλερ (Fed): Η εξάπλωση των stablecoins θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της νομισματικής πολιτικής της Fed

16:26

Λίβανος: 13 τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα κοντά σε νοσοκομείο

16:00

Σούπερ μάρκετ: Επενδύσεις εκατομμυρίων με αιχμή το franchise και στόχο τον τουριστικό τζίρο

15:56

Έντονες αναταράξεις στα παγκόσμια ομόλογα τον Μάιο λόγω του πολέμου με το Ιράν

15:33

Μητσοτάκης: Θα παραβρεθεί στην τελετή εγκαινίων των «Ποσειδωνίων 2026»

15:21

DW: Ισραηλινή προέλαση πολλών… μποφόρ στον Λίβανο

15:07

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

15:03

Γαλλία: Ζητά επείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον Λίβανο