INSIDE OUT

Τα έδωσε όλα ο θυμωμένος Τσίπρας στο Περιστέρι - Φίλης και Σκουρλέτης κατά ρύθμισης που αποσυνδέει το πτυχίο από την δυνατότητα διδασκαλίας στα σχολεία

02-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ήταν 4.500 μέσα κι άλλες 3.000 απ’ έξω. Οι απ’ έξω ξεπάγιασαν αλλά τους ζέσταινε η ελπίδα, μήπως την δεύτερη φορά Αριστερά καταφέρει να κάνει όσα υποσχέθηκε. Μεγάλο πράγμα η ελπίδα, όλοι το αναγνωρίζουν. Μέσα ενθουσιασμός, ντουντούκες, πανό, σημαιάκια. Ο Αλέξης τα ‘δωσε όλα. Κυριολεκτικά. Αυξήσεις και προσλήψεις σα να μην υπάρχει αύριο. Γιατί όμως ήταν τόσο θυμωμένος;

Προεκλογική

Η συγκέντρωση του Συριζα-ΠΣ στο κλειστό του Περιστερίου, ήταν καλά σχεδιασμένη. Όποιοι μπορούσαν να μετακινηθούν στην Αθήνα, πήγαν. Κόσμος μπορούσε να μετακινηθεί απ’ την Αθήνα, πήγε. Υπήρχαν πούλμαν για να διευκολύνουν από δύο σταθμούς του Μετρό, και σχεδόν δίωρη καθυστέρηση στην έναρξη για να προλάβουν όλοι. Στην μισή πρώτη σειρά κάθισαν οι νεολαίοι που γράφουν καλά στις φωτό, και στην υπόλοιποι τα στελέχη. Μια μέρα μετά το Ζάππειο, ο Αλέξης κήρυξε μόνος του την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας με μια κλασική συγκέντρωση. Αλλωστε από το Περιστέρι ξεκινάει πάντα τις προεκλογικές εκστρατείες διαχρονικά, Το κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» είναι το γούρι του. Επόμενος σταθμός, η Παπανδρεϊκή Πάτρα.

Χωρίς πρόγραμμα

Στην πλατεία του κλειστού πολύς λαϊκός κόσμος. Το ίδιο το Περιστέρι, στην καρδιά του δυτικού τομέα με 4 βουλευτές του Συριζα (Δραγασάκης, Βίτσας, Καφαντάρη και ο έφυγε-ήρθε, Κουρουμπλής), είναι ‘μαγαζί’ του Συριζα, οπότε τι πιο εύκολο; Αυτή τη φορά όμως η εκστρατεία του Προέδρου ξεκίνησε κάπως βιαστικά. Όλοι άκουσαν τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις για κατώτατους 880, επαναφορά ΑΤΑ, τριετίες, αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, μείωση φόρων στα καύσιμα, ΦΠΑ, κουρέματα οφειλών στην εφορία, αφορολόγητο 10.000 για όλους, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και πολλά ακόμα, ενώ τυπικά δεν υπάρχει πρόγραμμα Συριζα. Δε βαριέσαι όμως, ποιος δίνει σημασία σ’ αυτά;

Χωρίς υποψήφιους

Ο Αλέξης κήρυξε επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου χωρίς καν να έχει ανακοινώσει υποψηφίους. Οι περισσότεροι όμως ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, και σιγά μην περιμένουν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Με δεδομένο ότι ο Δραγασάκης μάλλον αποστρατεύεται, η μάχη για την πρωτιά στον τομέα μεταξύ Έφης Αχτσιόγλου και Ρένας Δούρου είναι αμείλικτη. Δυστυχώς είναι αναγκασμένες να συνυπάρχουν στις πίτες.

Έργο

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος συνεχίζει κυβερνητικά. Σήμερα, μετά την κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα στην Τρίπολη, συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο. Καμμιά φορά όμως τις ειδήσεις του κυβερνητικού έργου τις μαθαίνεις από την αντιπολίτευση. Όπως, ότι ψηφίστηκε άρθρο (99 του νόμου 4957/2022) , που αποσυνδέει την αυτόματη ιδιότητα διδακτικής επάρκειας σε πλήθος σχολών (Μαθηματικό, Φυσικό, Φιλοσοφική, Οικονομικά κ.α.) με την απόκτηση του πτυχίου. Βρίσκω ιδιαίτερα τολμηρή την μεταρρύθμιση αυτή καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα που δηλώνεται ως επάγγελμα το «αδιόριστος εκπαιδευτικός».

Υποβάθμιση

Το γεγονός στηλιτεύουν με κοινή δήλωση οι κ.κ. Φίλης-Σκουρλέτης (Α’ και Βόρειος τομέας, αντίστοιχα), καθώς θεωρούν πως είναι λογικό ένας απόφοιτος Μαθηματικής Σχολής να μπορεί αυτόματα να διοριστεί μόνο με το πτυχίο του και να μπει σε μια τάξη για να διδάξει. Αυτό που γίνεται έως και σήμερα δηλαδή. «Είναι απόλυτη ανάγκη να παραμείνει σε όλους τους φοιτητές, των σχολών που οδηγούν σε εκπαιδευτική εργασία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το δικαίωμα κτήσης διδακτικής επάρκειας εντός του πτυχίου με την παρακολούθηση των αναγκαίων μαθημάτων και να ενισχυθεί αυτό το δικαίωμα με κάθε πρόσφορο μέσο. Επίσης να παρασχεθεί η δυνατότητα και σε πτυχιούχους να αιτηθούν το δικαίωμα εξέτασης σε αυτά τα μαθήματα (Παιδαγωγική Επιστήμη, εκπαιδευτικός σχεδιασμός, οικονομία της εκπαίδευσης κ.α.) ώστε να ισχυροποιηθούν τα πτυχία τους».

Έχει ενδιαφέρον ότι την ανάγκη ενίσχυσης των πτυχιούχων, (προκειμένου να συνεχίσουν να διορίζονται απευθείας στα σχολεία με μόνο εφόδιο το πτυχίο), κάνει ένας πρώην υπουργός Παιδείας: ο κ. Φίλης. Όμως καμιά φορά, βλέπεις τα πράγματα καθαρότερα στην αντιπολίτευση.

Στην Unesco ο Όλυμπος

Η ημέρα είχε και ευχάριστες ειδήσεις, πέρα από το πολιτικό μαλλιοτράβηγμα που έχει δημιουργήσει αφόρητα πνιγηρό και τοξικό κλίμα. Μενδώνη και Αμυράς, (ο δεύτερος υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων), κατέθεσαν στην αρμόδια Επιτροπή της UNESCO τον φάκελο υποψηφιότητας του Ολύμπου για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

«Η κατοικία των θεών αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ελληνικά brand names» είπε ο Λίνα. Επιτέλους κάποιος το αναγνώρισε!

Ενώ ο Αμυράς υπογράμμισε την σημασία προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Εν τω μεταξύ σε ολόκληρη την χώρα μέχρι στιγμής, μόνο δύο περιοχές είναι στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς: τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος. Παγκοσμίως, ο εν λόγω Κατάλογος περιλαμβάνει 1.155 Μνημεία.

Pick the alien

Έχω να πω τα καλύτερα για Όλυμπο αν ερωτηθώ. Τον ξέρω από μέσα. Επίσης ο Αμυράς χθες έφαγε ψαράκι, κερασμένο από την iSea.

«Μαζι με την Μαρία Αντωνίου απολαύσαμε λεοντόψαρο με αθηναϊκή σαλάτα από τον σεφ Ιορδάνη Ηλιάδη. Φέτος, το πρόγραμμα pick the alien της iSea συμπληρώνει τα τρία χρόνια ζωής και μας προτρέπει να καταναλώνουμε ξενικά είδη ψαριών αντί ενδημικών, προστατεύοντας έτσι τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα είδη που κολυμπούν στα νερά μας».

Δεν είναι κακή ιδέα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:51

Άνοδος για τον χρυσό στην σκιά του ΑΕΠ των ΗΠΑ

21:41

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

21:31

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

21:21

Καταρρίφθηκε πύραυλος των Χούθι από πολεμικό πλοίο της Βρετανίας

21:11

Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

21:01

Αλεξοπούλου: Εντός του Μάϊου η κυκλοφορία των 140 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων

20:51

Σκυλακάκης: Χωρίς τον ΟΔΥΘ δεν σώζονται τα νερά της Θεσσαλίας

20:42

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

20:34

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

20:25

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Πήχης το 33% του 2019 - H οικονομία πηγαίνει καλά

20:21

Θετική πρεμιέρα για την IPO της Rubrik - Ράλι 20% για την μετοχή της

20:19

H Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

20:14

Η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία

20:07

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αττική

20:07

Cenergy Holdings: Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή - Στις 28/5 η ΓΣ

20:02

Αθήνα: Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους του κέντρου λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

19:59

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά γνήσια δεκανίκια της ΝΔ

19:58

ΟΠΑΠ: Διανέμει υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,5799 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

19:40

BSH Οικιακές Συσκευές: Αύξηση 1,6% στον κύκλο εργασιών – Διατήρηση 1ης θέσης στην Ελλάδα

19:35

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

19:27

Η Cegeka επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα με νέο γραφείο στην Αθήνα

19:20

Επεισόδιο στην Βουλή: «Ο Γραμμένος με έβρισε σκαιότατα» λέει ο βουλευτής Φλώρος

19:09

Epsilon Net: Δημόσια πρόταση από General Atlantic, ΕΤΕ και Ι. Μίχο

18:57

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

18:55

Τροχαίο στην Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού ζήτησε ο εισαγγελέας - Αύριο η απόφαση

18:38

Η Ρωσία απελαύνει δύο Λετονούς διπλωμάτες σε αντίποινα

18:26

Μαρία Ευθυμίου: Λίγες οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας

18:21

Το SMERemediumCap επενδύει στο μετοχικό κεφάλαιο της Doppler

18:16

Ισπανία: Εισαγγελία ζητεί να απορριφθεί η υπόθεση για διαφθορά σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ