INSIDE OUT

Οι λαγοί του Κυριάκου για οικονομία, ανάπτυξη και αγορά εργασίας - Αλέξης: «Σερφάρω πάνω στην μοίρα μου» - Το δίδυμο Μαντζουράνη-Παππά

23-01-2023 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι λαγοί του Κυριάκου για οικονομία, ανάπτυξη και αγορά εργασίας - Αλέξης: «Σερφάρω πάνω στην μοίρα μου» - Το δίδυμο Μαντζουράνη-Παππά

Με μια μικρή βοήθεια από τους φίλους μου στην Κίνα, προβλέπω ότι φέτος θα βρέξει πολύ. Το έτος του λαγού ξεκίνησε από χθες και εκτός από βροχές φέρνει γονιμότητα, αλλά και οικονομικές επιτυχίες. Επειδή αυτά ενδιαφέρουν απ’ ότι κατάλαβα τους χιλιάδες αναγνώστες ενός οικονομικού site, συνιστώ επενδύσεις και οικονομικά ανοίγματα, παρά τις περί του αντιθέτου κατάμαυρες προβλέψεις για ύφεση και πληθωρισμό διαφόρων άσχετων αναλυτών. Αν άκουγαν οι κινέζοι τους αναλυτές…

Στο ζουμί

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επίλεξε να ξεκινήσει σειρά θεματικών συνεντεύξεων σήμερα, -επίσημη πρώτη ημέρα του έτους του λαγού-, με οικονομία, ανάπτυξη και αγορά εργασίας. Το format της συνέντευξης τύπου θα είναι αυστηρό και χαλαρό συνάμα. Ο Κυριάκος δεν θα βγάλει έναν μικρό λόγο, αλλά θα δοθεί ο λόγος απευθείας στους δημοσιογράφους να ρωτήσουν. Ελπίζω οι ερωτήσεις να δώσουν την ευκαιρία να βγει και κανένας λαγός απ’ το καπέλο. Θα είναι μόνος του, χωρίς συμβούλους, ενώ στις επόμενες θεματικές θα περιλαμβάνονται και τα εθνικά θέματα.

Γαλάζια Ανάπτυξη

Μιλώντας για ανάπτυξη, σημειώνω την προ ημερών παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνη στο μικρό νησάκι της Σύρου.

Ο αξιαγάπητος πρέσβης, παρέστη στα εγκαίνια του Aegean Neorion Innovation Center. Όπως είπε είναι χαρά του που δύο αμερικανικές εταιρείες, η Onex και η Cisco, συνεργάζονται στενά με εταίρους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Cosmote, για τη δημιουργία του κέντρου που θα αποφέρει σαφή οφέλη στην κοινότητα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος πως η Σύρος θα μετατραπεί σε σύγχρονη ναυτιλιακή ηγέτιδα δύναμη. Τα εγκαίνια ήταν μια καλή ανάπαυλα από την ασταμάτητη κοπή πίτας για τους βουλευτές Κυκλάδων Φόρτωμα, Μονογιού και Βρούτση.

Η μοίρα του

Ξαναγυρνώντας στην κινεζική Πρωτοχρονιά, σημειώνω πως τις πρώτες ώρες της, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να τις περάσει στο Μέγαρο Μουσικής. Ντυμένοι κάζουαλ (σαφώς τους πάει περισσότερο από το formal), με την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα παρακολούθησαν Παπαϊωάννου.

Όμως με προβλημάτισε κάπως η λεζάντα που έβαλε ο ίδιος στην βραδιά:

“Στο Μέγαρο Μουσικής, απόψε, ζήσαμε για μία ώρα μέσα στο ποιητικό εικαστικό σύμπαν του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ενός ανθρώπου ταγμένου στην Τέχνη του. Βλέποντας -ή καλύτερα βιώνοντας- το «Ink» του, είχα την ευκαιρία να αντιληφθώ πιο βαθιά τη φράση του, που διάβασα σχετικά πρόσφατα σε μία συνέντευξή του: «Σερφάρω πάνω στη μοίρα μου»." Πως αντιλαμβάνεται άραγε την δική του μοίρα του; Και είναι καλό να σερφάρει;

Καμία σχέση

Μακριά από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Παπαϊωάννου, τόσο ο Αλέξης, όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, νιώθουν την ανάγκη να τονώσουν κάπως το ηθικό των πολιτών που τους εμπιστεύονται. Η βουλευτής Φλωρίνης Πέτη Πέρκα εκτιμά πχ πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

«Δεν θα αναφερθώ στην μεθοδολογία των δημοσκοπήσεων που επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Στο πολιτικό επίπεδο, αυτό που εισπράττουμε στην επαφή μας με τον κόσμο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις». Την βρίσκω τολμηρή. Άλλωστε, κοντός ψαλμός.

Στο συρτάρι της Ράνιας

Εν τω μεταξύ κι ενώ ο Κυριάκος έχει ήδη γυρίσει δυο-τρεις φορές την χώρα, η Κουμουνδούρου ακόμα να προχωρήσει τις διαδικασίες για υποψηφιότητες και πρόγραμμα. Από το καλοκαίρι οι προτάσεις των οργανώσεων μελών αραχνιάζουν στο συρτάρι της Γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου. Για να προχωρήσουν χρειάζεται έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή.

Το κονκλάβιο

Το θέμα αυτό χειρίζεται αποκλειστικά το κονκλάβιο, ενώ υπάρχει κι ένα περίπου 20% που θα ανακοινωθούν με ταρατατζούμ πλησιάζοντας τις εκλογές. Βασικά ούτε η ΚΕ γνωρίζει κάτι παραπάνω, απ’ όσα διαδραματίζονται με πλήρη μυστικότητα σχετικά με τις υποψηφιότητες. Και λογικό, καθώς στην εναγώνια αναζήτηση σελέμπριτι, αρκετοί είτε το σκέφτονται, είτε θα πουν όχι. Το μόνο βέβαιο, είναι το ισχυρό δίδυμο Γιάννη Μαντζουράνη-Νίκου Παππά, στο Νότιο τομέα. Η είσοδος Μαντζουράνη κλονίζει τις ισορροπίες, ενώ όπως εκτιμούν διαδρομιστές της Κουμουνδούρου αδύναμος κρίκος είναι οι κ.κ. Μπαλάφας και Μουζάλας.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Βρετανία: Το 2025 η θερμότερη χρονιά στα χρονικά

23:47

ΕΛΑΣ: Για ταχύτητα, κράνος και αλκοόλ οι περισσότερες οδικές παραβάσεις τον Δεκέμβριο

23:34

ΗΠΑ: Απετράπη επίθεση με έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Καρολίνα

23:19

Wall Street: Mε κέρδη στην εκκίνηση του 2026 οι Dow Jones και S&P 500

23:01

Λίβανος: Ισραηλινά πυρά εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ

22:45

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως θεσμικός και συναινετικός

22:27

Αγρότες: Σκέψεις για «απόβαση» στην Αθήνα - Εισήγηση για γενικευμένη κλιμάκωση κινητοποιήσεων

22:10

Υεμένη: Τουλάχιστον 20 νεκροί από τα πλήγματα της Σαουδικής Αραβίας

21:56

Πετρέλαιο: Με πτώση στο 2026 μετά την «κατρακύλα» πενταετίας

21:42

Ιρανός ΥΠΕΞ: Άφρων και επικίνδυνη η παρέμβαση Τραμπ στα εσωτερικά μας

21:28

ΕΛΑΣ προς εκδρομείς: «Όχι» σε ταυτόχρονη μαζική επιστροφή - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω μπλόκων

21:14

Απαγορευτικό απόπλου λόγω καιρού - Ποια δρομολόγια δεν θα γίνουν

21:10

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 71 εκατ. ευρώ

20:56

Χατζηδάκης: Το ΠΑΣΟΚ συνδυάζει την άγνοια με τη δημαγωγία

20:42

Με το δεξί στο 2026 τα πολύτιμα μέταλλα - Στα χαμηλά ημέρας ο χρυσός

20:28

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει άλλες αυταπάτες

20:14

Τσιάρας: Ο διάλογος είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

20:00

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Ώρα για μια ευρύτερη αλλαγή στην ελληνική γη

19:49

Ζελένσκι: Θα διορίσει τον Ιβασένκο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

19:37

Υεμένη: Οι αυτονομιστές σχεδιάζουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νότου

19:24

Ολλανδία: Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων αναμένονται στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ

19:12

Ευρωαγορές: Με αισιοδοξία στο 2026 - Ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά ο FTSE 100

19:07

Ουκρανία: Περίπου 30 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο - Διαψεύδει η Μόσχα

18:55

Τέλη Κυκλοφορίας 2026: Στο 88% η εμπρόθεσμη πληρωμή - Τα πρόστιμα

18:43

Σχολεία: Προχωρούν έργα 7,83 εκατ. ευρώ σε Χαλάνδρι, Δάφνη - Υμηττό και Γλυφάδα

18:29

«Κοκκινίζει» η μετοχή της Berkshire Hathaway στη μετα-Μπάφετ εποχή

18:16

Η Ρωσία κατέλαβε 5.600 τ.χλμ. ουκρανικού εδάφους το 2025 - Η μεγαλύτερη έκταση από το 2022

18:05

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 395.000 ιδίων μετοχών έναντι 3,66 εκατ. ευρώ

17:51

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι η υγεία του είναι «τέλεια»

17:39

Πώς θα κινηθεί ο καιρός το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου