INSIDE OUT

Υπουργικό τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου - Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, εκπλήξεις και φάουλ

21-12-2022 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Υπουργικό σήμερα και ένα είναι το θέμα: η εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2023. Πόσους μήνες του 2023 χωράει η πολιτική αυτής της κυβέρνησης; 3-4; Το τελευταίο μίλι της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο. Όμως με σύμμαχο τη διαφορά που εξακολουθούν να βρίσκουν όλες οι δημοσκοπήσεις σταθερά από το 2019, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη.

Χειμερία νάρκη

Η ημέρα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου συμπίπτει με την 21η Δεκεμβρίου. Χειμερινό ηλιοστάσιο. Φως μόνο 9 ώρες και 11 λεπτά. Η καλύτερή μου νύχτα. Η μεγαλύτερη. Από αύριο, ανεπαίσθητα, θ’ αρχίσει πάλι να μεγαλώνει η μέρα, αλλά έχουμε καιρό. Ευτυχώς που δεν ζούμε στην προϊστορική εποχή. Γιατί θα είχαμε ήδη πέσει σε χειμερία νάρκη. Το θύμισε η Ακαδημία Αθηνών που έδωσε χθες βραβείο της Ακαδημίας, στον Αντώνιο Μπαρτσιώκα, Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής Ανθρωπολογίας & Παλαιοανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, για τις ανακαλύψεις του στον τομέα της Παλαιοανθρωπολογίας. Ο καθηγητής μαζί με τον συνάδελφό του από την Ισπανία Juan Luis Arsuaga ανακάλυψαν ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι έπεφταν σε χειμερία νάρκη.

Μπράβο Γιάννη!

Μένοντας στην παρένθεση, σημειώνω και το βραβείο της Ακαδημίας στον καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετοκούνμπο, για την εκτεταμένη φιλανθρωπική του δράση, «η οποία αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής συνείδησης και ατομικής πρωτοβουλίας στον χώρο της κοινωνίας πολιτών με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις που αναλαμβάνει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων στα Σεπόλια, τη γειτονιά της Αθήνας όπου και ο ίδιος μεγάλωσε και ξεκίνησε την αθλητική του δραστηριότητα».

Το καλύτερο παιδί του κόσμου.

Κίτρινη

Καθόλου μπράβο όμως για το Βραβείο ποίησης με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, ετών 94. Τουλάχιστον άκομψο, αφού πρώτα η Ακαδημία του γύρισε την πλάτη, απορρίπτοντας την υποψηφιότητά του για την έδρα της Ποίησης, να τον βραβεύει και να του δίνει και πέντε χιλιάρικα. Σχεδόν χυδαίο.

Ακούω τον Αλεξ

Από τους βυζαντινισμούς της Ακαδημίας, προτιμώ τους πολιτικούς και την πολιτική.

Ακούω τον Αλεξ Πατέλη πάντα όταν μιλάει. Τον ακούω προσεκτικά, γιατί δεν βγαίνει συχνά, κι όταν βγαίνει ξέρει τι λέει. Και αυτό που είπε χθες στον Σκαι, αφορά όλους τους εργαζόμενους. Στην ερώτηση, ποιος είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, είπε χωρίς δισταγμό: Αυξήσεις στους μισθούς. Μόνο τέτοια θέλω ν’ ακούω, γιατί μόνο έτσι θα έρχονται περισσότεροι με γεμάτες τσέπες στο Μαντείο.

Ο Ραγκούσης στο Κατάρ

Την ώρα που ο Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού με μιμείται, ενώ την ίδια στιγμή κρατά απολύτως κλειστά τα χαρτιά του για την προεκλογική πρόταση που αφορά την αύξηση των μισθών, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνουν την όποια φαιά ουσία, σε ανεκδοτολογικού περιεχομένου τοποθετήσεις. Ενδεικτικός ο λόγος του Γιάννη Ραγκούση, που κάποτε είχε ταυτίσει το όνομά του με την Διαύγεια.

«Εάν ήσασταν διοργανωτές, δεν υπήρχε μία στο εκατομμύριο να κέρδιζε η Αργεντινή και ο Μέσι το Μουντιάλ για παραπάνω από έναν λόγο» ξεκίνησε με φόρα στην Βουλή. «Πρώτον, διότι ο διαιτητής θα ήταν πιασμένος από εσάς. Δεύτερον, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να μη βάλετε την ΕΥΠ να τους παρακολουθήσει όταν ετοίμαζαν την ποδοσφαιρική τους τακτική. Θα πηγαίνατε και θα ξέρατε τι έχουν σχεδιάζει για να το δώσετε στον αντίπαλο. Τρίτον, δεν υπήρχε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να μη βάλετε τον ποδοσφαιρικό Ντογιάκο και τον ποδοσφαιρικό Γεωργιάδη να απειλήσει με φορολογικούς ελέγχους τον Μέσι αν προσπαθούσε να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Και αν όλα αυτά δεν έπιαναν, κύριε Οικονόμου, ξέρετε τι άλλο θα είχατε κάνει; Θα είχατε στήσει παρέμβαση μέσω του Predator στο VAR προκειμένου να μην μπορούν να δικαιωθούν μέσω αυτού».

Είναι εμφανές ότι έχει κάποιο ταλέντο. Στα χρονογραφήματα ίσως.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ηράκλειο: Κυνηγός τραυματίστηκε θανάσιμα, πέφτοντας σε χαράδρα στην περιοχή Καστρί

23:26

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις για τροχονομικές παραβάσεις και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

23:16

Χανιά: Άγνωστοι κατέστρεψαν ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου

22:49

Υεμένη: Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο αρνείται τη διάλυσή του

22:17

Θεσσαλονίκη: Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εκπροσώπου εταιρείας για περιβαλλοντική ρύπανση

21:49

Συνεκπαίδευση φρεγάτας «Ύδρα» με την φρεγάτα Al Taif του Βασιλικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας

21:18

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρπαγής 13χρονης και τέλεσης γενετήσιων πράξεων

21:00

Χαρακόπουλος: Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η εθνική ενότητα

20:52

Ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Χανιά

20:47

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν έναν ξένο με την κατηγορία κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ

20:43

Βενεζουέλα: Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν έφθασε τους 18

20:16

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα τραυματίστηκε από πτώση κομματιού οροφής εμπορικού κέντρου

20:00

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία – Απαγορευτικό απόπλου σε βασικά λιμάνια

19:48

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα προστασίας των εσόδων από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

19:26

Ιρλανδία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους κατά της συμφωνίας Mercosur

19:09

Ζελένσκι: Επικοινωνούμε με την αμερικανική πλευρά σε ημερήσια βάση

19:00

Πώς ο Τραμπ και η Λεπέν μπορούν να οδηγήσουν σε μια «πυρηνική» Γερμανία

18:52

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Συρία έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Χαλέπι

18:46

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού – Εντοπίσθηκαν μαχαίρι, ναρκωτικά και κινητό τηλέφωνο

18:25

Προβλήματα απ' την κακοκαιρία σε Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα

18:07

Ινδονησία: Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών στα ανοιχτά των ακτών του νησιωτικού συμπλέγματος Ταλάουν

17:52

Δανία: Το γροιλανδικό δίλημμα - Να την υπερασπιστεί ενώ θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί;

17:22

Κίνα: Ξεκινά αυστηρότερη εποπτεία της συλλογής προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο

17:00

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα Νο1: Ανάγκη για βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων

16:56

«Ναι» στον διάλογο, «όχι» στο συλλαλητήριο αποφάσισαν οι αγρότες – Η συμφωνία με Mercosur αλλάζει την ατζέντα τους

16:51

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον τέσσερα πρώην «σκιώδη» τάνκερ έχουν επιστρέψει εντός των χωρικών υδάτων της

16:45

Ανδρουλάκης: Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟK

16:37

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού τον οποίο αναζητούσε η INTERPOL για ανθρωποκτονία

16:23

Κρίσεις στην Πυροσβεστική: Υποχρεωτική αποστρατεία έξι ανώτατων στελεχών λόγω 35ετίας

16:16

ΠΑΣΟΚ: Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση σε βάρος του Ιλχάν Αχμέτ