INSIDE OUT

Η ανταρσία των «15» στην ΕΕ για το φυσικό αέριο - Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν Πούτιν

25-11-2022 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ανταρσία των «15» στην ΕΕ για το φυσικό αέριο - Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν Πούτιν

Ξύπνησαν οι σκλάβοι Αντωνάκη!

Με τη μνημειώδη αυτή φράση της Μάρω Κοντού, μου περιέγραψε ειδική απεσταλμένη μου στις Βρυξέλλες το κλίμα πριν, κατά και μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας. Στη διαμόρφωση του «βέτο» των 15 πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Η Κομισιόν παίζει τις κουμπάρες με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας κυρίως την Γερμανία η οποία έχει να ξοδέψει επιδεικτικά 200 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και βιομηχανίας, οπότε ας κόψουν το λαιμό τους οι υπόλοιποι. Φυσικά τα θηριώδη πλεονάσματα δημιουργήθηκαν τα χρόνια του θερμού εναγκαλισμού Μέρκελ-Πούτιν, τότε που το πάμφθηνο ρωσικό αέριο έδινε αέρα στη γερμανική ανταγωνιστικότητα. Οι «15» μπλόκαραν τα πάντα όλα στην συνεδρίαση στέλνοντας σαφές μήνυμα. Τα κακά νέα, είναι ότι χάνεται χρόνος και ο χειμώνας έφτασε.

Οι ευθύνες της Γερμανίας

Το timing δεν είναι καλό για την πολιτική της Γερμανίας και το ρόλο της τα τελευταία χρόνια στο ενεργειακό και τα γεωπολιτικά. Η Μέρκελ βγαίνει απολογούμενη. Στην Ελλάδα, για το θέμα τα είπε με μια κάποια διακριτικότητα ο Καιρίδης της ΝΔ στο πλαίσιο του Athens Security Forum, που διοργάνωσε το Institute of International Relations - ΙΔΙΣ. Τον άκουσε με προσοχή ο Peter Altmaier, πρώην υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και πρώην διευθυντής του γραφείου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Μίλησα - καλοπροαίρετα - για τις ευθύνες της Γερμανίας όσον αφορά την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες (κατασκευή Nord Stream 2, κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων κ.ο.κ.) καθώς και για την απροθυμία της Μέρκελ να πάρει ξεκάθαρη θέση στην ελληνοτουρκική διένεξη» σημειώνει ο βουλευτής Βορείου Τομέα της ΝΔ. « Με την αλλαγή της κυβέρνησης, στο Βερολίνο, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, κυρίως λόγω των Πρασίνων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας δεν συγκρίνεται, σε καμία περίπτωση, με τις θέσεις της Γαλλίας, η οποία κατονομάζει με ξεκάθαρο τρόπο «θύτη» και «θύμα», «αμυνόμενο» και «επιτιθέμενο» στα ελληνο-τουρκικά».

Η απάντηση του Altmaier περιορίστηκε στο ότι η Τουρκία είναι μία δημοκρατία.

Διαρροές

Ο φιλορωσισμός έχει ρίζες στην Γηραιά Ήπειρο και θα ήταν άδικο να μιλάει κανείς μόνο για την Μέρκελ. Η ψηφοφορία για το Ψήφισμα- καταπέλτη στο Ευρωκοινοβούλιο, με το οποίο η Ρωσία χαρακτηρίζεται κράτος-τρομοκράτης έβγαλε πολλά στην επιφάνεια. Το Ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, καθώς και της «Ελληνικής Λύσης» Εμμανουήλ Φράγκος. Την αποχή προτίμησαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Διόρθωση

Έκπληξη και εσωκομματικό σούσουρο προκάλεσε αρχικά η πληροφορία για απουσία της Εύας Καϊλή από τη ψηφοφορία. Η ίδια έκανε λόγο για τεχνικό λάθος, το οποίο διορθώθηκε αργότερα και αναρτήθηκε με update η ψήφος της. Στις ώρες που μεσολάβησαν πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια «φίλων» της Εύας, με υπαινιγμούς για την απουσία της από το ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας.

Μικρός κύκλος-μεγάλα προβλήματα

Η Καϊλή ίσως είναι ένα, όχι μόνο το μοναδικό πρόβλημα Ανδρουλάκη αυτή την εποχή. Το 14,2% της Metron σίγουρα προκάλεσε χαμόγελα στην Μαντζάρου, όμως η κατάσταση γενικά μιλώντας είναι δύσκολη. Οι ανάγκες στο Οργανωτικό κομμάτι είναι τεράστιες και η επιλογή της ικανής, αλλά ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού εδώ και δέκα χρόνια, Τασούλας Χατζηδάκη, θεωρείται αμφίβολη. Τον κεφάλαιο αυτό το έχει εξ ‘ ολοκλήρου ο Γ.Γ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος καλείται να βλέπει κομματικούς, συνδικαλιστές, υποψήφιους για τα ψηφοδέλτια, και να κάνει και περιοδείες. «Και η θεά Κάλι να ήταν δεν θα μπορούσε να τα προλάβει» μου είπε συμπαθητική κουκουβάγια, πολύ φίλη μου, που έχει βίτσιο με το ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια επιμένει ότι το πολύ κλειστό σύστημα Ανδρουλάκη θα κλατάρει και θα γίνουν και λάθη. «Λειτουργεί σαν ΠΑΣΠ, αλλά η δουλειά είναι μεγάλη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:12

Η TotalEnergies αναστέλλει περίπου το 15% της παγκόσμιας παραγωγής της πετρελαίου και φυσικού αερίου

20:08

Ισπανία: Θέλει να περιορίσει την αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων

20:04

Μητσοτάκης σε Μινζάτου: Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος πρέπει να αποτελεί αλλά και ευρωπαϊκή προτεραιότητα

19:56

Τι σηματοδοτεί το διάγγελμα Χαμενεί: Τα μηνύματα κλιμάκωσης και τα νέα μέτωπα

19:41

Ιράν: «Πολλά πλοία μπορούν ακόμη να διασχίσουν το Στενό του Ορμούζ - Δεν έχουμε ποντίσει νάρκες»

19:36

Μίσιγκαν: Ένοπλος εισέβαλε με αυτοκίνητο σε εβραϊκή συναγωγή – Ακούστηκαν πυροβολισμοί

19:32

ΑΑΔΕ: Προγραμματισμένες πληρωμές ενισχύσεων Β’ Τριμήνου 2026

19:20

ΟΣΕ: Επ’ αόριστον αναστολή λειτουργία του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα

19:19

Πτωτικό «2 στα 2» στις ευρωαγορές

19:07

Πιερρακάκης: Η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης απαιτεί ισχυρές επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο

18:57

Στουρνάρας: Η Μέση Ανατολή μπορεί να ξαναφέρει στασιμοπληθωριστικές πιέσεις

18:45

EE: Ζήτησε να επισκεφθεί την Ουκρανία για να επιθεωρήσει τον αγωγό Druzhba

18:38

ΔΟΕ: «Η μεγαλύτερη διαταραχή εφοδιασμού πετρελαίου στην ιστορία»

18:31

Eurobank: Η οικονομία ανέκτησε το 48,7% των απωλειών της κρίσης χρέους - Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης το 2025

18:30

Ουκρανία: Ανοίγει στους συμμάχους την πρόσβαση στα δεδομένα του πεδίου της μάχης στα μοντέλα AI

18:22

Νέο κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών στο κέντρο της Βηρυτού

18:20

Παπασταύρου σε Φάμελλο: Ρεσιτάλ ανακρίβειας και καιροσκοπισμός από ΣΥΡΙΖΑ

18:13

Δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι συνταξιούχοι και παράλληλα εργαζόμενοι

18:06

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλοιός πιέσεων στις τράπεζες - Στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό

18:04

MIG: Αύξηση 82,4% στα EBITDA το 2025 - Στα 14,8 εκατ. τα συνολικά έσοδα

17:51

Οι Φρουροί της Επανάστασης υπόσχονται να κρατήσουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

17:45

ΚΕΦΙΜ: Θετική η δήλωση Μητσοτάκη για την αξιοποίηση των Μικρών Αρθρωτών Πυρηνικών Αντιδραστήρων

17:42

Αμερικανός Υπ. Ενέργειας: Μόνο «μερικές εβδομάδες θα διαρκέσει η αναστάτωση στις αγορές λόγω του πολέμου»

17:31

Τσιάρας: Στόχος επενδύσεις άνω των 3 δισ. στον πρωτογενή τομέα - Από τα σημαντικότερα εργαλεία το ΕΣΠΑ

17:23

Γερμανία: Σε ύψος ρεκόρ οι εξαγωγές όπλων

17:21

Φωτιά στο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford - Δύο τραυματίες

17:16

«Μπροστά για την Παιδεία»: Η Eurobank βράβευσε τους «Πρώτους των Πρώτων» παρουσία του ΠτΔ

17:07

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδα αντιβιοτικού φαρμάκου

17:00

Πόλεμος στο Ιράν: Ο Θουκυδίδης, ο Τραμπ και οι προσδοκίες των αγορών για το τέλος της σύγκρουσης

16:59

Λίβανος: Το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους της κεντρικής Βηρυτού να εκκενώσουν την περιοχή