INSIDE OUT

Η ανταρσία των «15» στην ΕΕ για το φυσικό αέριο - Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν Πούτιν

25-11-2022 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ανταρσία των «15» στην ΕΕ για το φυσικό αέριο - Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν Πούτιν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξύπνησαν οι σκλάβοι Αντωνάκη!

Με τη μνημειώδη αυτή φράση της Μάρω Κοντού, μου περιέγραψε ειδική απεσταλμένη μου στις Βρυξέλλες το κλίμα πριν, κατά και μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας. Στη διαμόρφωση του «βέτο» των 15 πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Η Κομισιόν παίζει τις κουμπάρες με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας κυρίως την Γερμανία η οποία έχει να ξοδέψει επιδεικτικά 200 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και βιομηχανίας, οπότε ας κόψουν το λαιμό τους οι υπόλοιποι. Φυσικά τα θηριώδη πλεονάσματα δημιουργήθηκαν τα χρόνια του θερμού εναγκαλισμού Μέρκελ-Πούτιν, τότε που το πάμφθηνο ρωσικό αέριο έδινε αέρα στη γερμανική ανταγωνιστικότητα. Οι «15» μπλόκαραν τα πάντα όλα στην συνεδρίαση στέλνοντας σαφές μήνυμα. Τα κακά νέα, είναι ότι χάνεται χρόνος και ο χειμώνας έφτασε.

Οι ευθύνες της Γερμανίας

Το timing δεν είναι καλό για την πολιτική της Γερμανίας και το ρόλο της τα τελευταία χρόνια στο ενεργειακό και τα γεωπολιτικά. Η Μέρκελ βγαίνει απολογούμενη. Στην Ελλάδα, για το θέμα τα είπε με μια κάποια διακριτικότητα ο Καιρίδης της ΝΔ στο πλαίσιο του Athens Security Forum, που διοργάνωσε το Institute of International Relations - ΙΔΙΣ. Τον άκουσε με προσοχή ο Peter Altmaier, πρώην υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και πρώην διευθυντής του γραφείου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Μίλησα - καλοπροαίρετα - για τις ευθύνες της Γερμανίας όσον αφορά την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες (κατασκευή Nord Stream 2, κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων κ.ο.κ.) καθώς και για την απροθυμία της Μέρκελ να πάρει ξεκάθαρη θέση στην ελληνοτουρκική διένεξη» σημειώνει ο βουλευτής Βορείου Τομέα της ΝΔ. « Με την αλλαγή της κυβέρνησης, στο Βερολίνο, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, κυρίως λόγω των Πρασίνων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας δεν συγκρίνεται, σε καμία περίπτωση, με τις θέσεις της Γαλλίας, η οποία κατονομάζει με ξεκάθαρο τρόπο «θύτη» και «θύμα», «αμυνόμενο» και «επιτιθέμενο» στα ελληνο-τουρκικά».

Η απάντηση του Altmaier περιορίστηκε στο ότι η Τουρκία είναι μία δημοκρατία.

Διαρροές

Ο φιλορωσισμός έχει ρίζες στην Γηραιά Ήπειρο και θα ήταν άδικο να μιλάει κανείς μόνο για την Μέρκελ. Η ψηφοφορία για το Ψήφισμα- καταπέλτη στο Ευρωκοινοβούλιο, με το οποίο η Ρωσία χαρακτηρίζεται κράτος-τρομοκράτης έβγαλε πολλά στην επιφάνεια. Το Ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, καθώς και της «Ελληνικής Λύσης» Εμμανουήλ Φράγκος. Την αποχή προτίμησαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Διόρθωση

Έκπληξη και εσωκομματικό σούσουρο προκάλεσε αρχικά η πληροφορία για απουσία της Εύας Καϊλή από τη ψηφοφορία. Η ίδια έκανε λόγο για τεχνικό λάθος, το οποίο διορθώθηκε αργότερα και αναρτήθηκε με update η ψήφος της. Στις ώρες που μεσολάβησαν πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια «φίλων» της Εύας, με υπαινιγμούς για την απουσία της από το ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας.

Μικρός κύκλος-μεγάλα προβλήματα

Η Καϊλή ίσως είναι ένα, όχι μόνο το μοναδικό πρόβλημα Ανδρουλάκη αυτή την εποχή. Το 14,2% της Metron σίγουρα προκάλεσε χαμόγελα στην Μαντζάρου, όμως η κατάσταση γενικά μιλώντας είναι δύσκολη. Οι ανάγκες στο Οργανωτικό κομμάτι είναι τεράστιες και η επιλογή της ικανής, αλλά ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού εδώ και δέκα χρόνια, Τασούλας Χατζηδάκη, θεωρείται αμφίβολη. Τον κεφάλαιο αυτό το έχει εξ ‘ ολοκλήρου ο Γ.Γ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος καλείται να βλέπει κομματικούς, συνδικαλιστές, υποψήφιους για τα ψηφοδέλτια, και να κάνει και περιοδείες. «Και η θεά Κάλι να ήταν δεν θα μπορούσε να τα προλάβει» μου είπε συμπαθητική κουκουβάγια, πολύ φίλη μου, που έχει βίτσιο με το ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια επιμένει ότι το πολύ κλειστό σύστημα Ανδρουλάκη θα κλατάρει και θα γίνουν και λάθη. «Λειτουργεί σαν ΠΑΣΠ, αλλά η δουλειά είναι μεγάλη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:20

ΕΕ: Εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση του δανείου των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

14:17

Leonardo Hotels Mediterranean: Νέα επένδυση στο κέντρο της Αθήνας

14:14

Η Εθνική Τράπεζα στη Qivalis για την έκδοση stablecoin

14:07

Έως 25/5 οι αιτήσεις για τα προγράμματα Διακοπών και Κοινωνικού Τουρισμού Αγροτικής Εστίας

14:03

Ρούμπιο: «Οι ΗΠΑ προτείνουν μια νέα σχέση στον λαό της Κούβας»

13:55

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει έως και 600 εκατ. ευρώ για κλινικές μελέτες

13:45

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 14,4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο

13:45

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Τάχιστα οι διαδικασίες επαναπατρισμού των Ελλήνων του Global Sumud Flotilla»

13:41

Η Πειραιώς εντάσσεται στην κοινοπραξία Qivalis για την υποδομή stablecoin σε ευρώ στην Ευρώπη

13:27

Ψάλτης (Alpha Bank): Έργα εκτός RRF θα περάσουν σε τραπεζική χρηματοδότηση - Χτίζουμε νέο τραπεζικό μοντέλο

13:23

Οι ΞεΨυΧωμένοι: Το νέο βιβλίο του Νίκου Κουτσογιάννη

13:22

Χρυσοχοΐδης: «Το ελληνικό FBI έχει εξαρθρώσει 200 εγκληματικές οργανώσεις»

13:18

Η Βρετανία χαλαρώνει τις κυρώσεις στη Ρωσία για να αυξήσει τις προμήθειες ντίζελ

13:18

Νέα πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ

13:17

Qatar Airways: Μείωση κερδών και επιβατών λόγω του πολέμου στο Ιράν

13:14

Λιβάνιος: Να δούμε ποιο εκλογικό σύστημα ταιριάζει καλύτερα

13:13

ΗΠΑ: Το υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας βοήθησε τις ισπανικές αρχές στην έρευνα εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο

13:08

Κοντογεώργης: Τον Ιούνιο το επίδομα 150 ευρώ για κάθε παιδί για πάνω από το 80% των οικογενειών

12:56

Μητσοτάκης σε Τασούλα: «Η προσήλωση της κυβέρνησης παραμένει στην υλοποίηση του προγράμματός της»

12:43

Επιστολή Τζαβέλλα για την κλήτευσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

12:41

Διπλή μείωση σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Μάρτιο

12:40

Λιθουανία: Συναγερμός για εισερχόμενο drone - Στα καταφύγια η πολιτική ηγεσία

12:37

Αύξηση 1,6% στον ελληνικό εμπορικό στόλο τον Μάρτιο

12:27

Πούτιν: «Ρωσία και Κίνα είναι προσηλωμένες στην ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική τους»

12:19

Αύξηση 27,4% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο

12:15

Ε-65: Υπό κατασκευή τα τελευταία 46 χλμ προς Εγνατία Οδό - 136 χλμ ήδη σε κυκλοφορία

12:15

Ισπανία: Ο Σάντσεθ στηρίζει Θαπατέρο - «Σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας»

12:10

UBS: Ποιες μετοχές και κλάδοι προστατεύουν από τον πληθωρισμό - Γιατί ξεχωρίζει ο ΔΑΑ

12:05

Νέο χωροταξικό για ΑΠΕ: «Φρένο» στα αιολικά σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων - 17 ερωταπαντήσεις

12:00

Εργασία που δεν σχετίζεται με το αντικείμενο των σπουδών τους αναλαμβάνουν 4 στους 10 Έλληνες