INSIDE OUT

Η ανταρσία των «15» στην ΕΕ για το φυσικό αέριο - Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν Πούτιν

25-11-2022 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ανταρσία των «15» στην ΕΕ για το φυσικό αέριο - Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν Πούτιν

Ξύπνησαν οι σκλάβοι Αντωνάκη!

Με τη μνημειώδη αυτή φράση της Μάρω Κοντού, μου περιέγραψε ειδική απεσταλμένη μου στις Βρυξέλλες το κλίμα πριν, κατά και μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας. Στη διαμόρφωση του «βέτο» των 15 πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Η Κομισιόν παίζει τις κουμπάρες με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας κυρίως την Γερμανία η οποία έχει να ξοδέψει επιδεικτικά 200 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και βιομηχανίας, οπότε ας κόψουν το λαιμό τους οι υπόλοιποι. Φυσικά τα θηριώδη πλεονάσματα δημιουργήθηκαν τα χρόνια του θερμού εναγκαλισμού Μέρκελ-Πούτιν, τότε που το πάμφθηνο ρωσικό αέριο έδινε αέρα στη γερμανική ανταγωνιστικότητα. Οι «15» μπλόκαραν τα πάντα όλα στην συνεδρίαση στέλνοντας σαφές μήνυμα. Τα κακά νέα, είναι ότι χάνεται χρόνος και ο χειμώνας έφτασε.

Οι ευθύνες της Γερμανίας

Το timing δεν είναι καλό για την πολιτική της Γερμανίας και το ρόλο της τα τελευταία χρόνια στο ενεργειακό και τα γεωπολιτικά. Η Μέρκελ βγαίνει απολογούμενη. Στην Ελλάδα, για το θέμα τα είπε με μια κάποια διακριτικότητα ο Καιρίδης της ΝΔ στο πλαίσιο του Athens Security Forum, που διοργάνωσε το Institute of International Relations - ΙΔΙΣ. Τον άκουσε με προσοχή ο Peter Altmaier, πρώην υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και πρώην διευθυντής του γραφείου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Μίλησα - καλοπροαίρετα - για τις ευθύνες της Γερμανίας όσον αφορά την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες (κατασκευή Nord Stream 2, κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων κ.ο.κ.) καθώς και για την απροθυμία της Μέρκελ να πάρει ξεκάθαρη θέση στην ελληνοτουρκική διένεξη» σημειώνει ο βουλευτής Βορείου Τομέα της ΝΔ. « Με την αλλαγή της κυβέρνησης, στο Βερολίνο, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, κυρίως λόγω των Πρασίνων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας δεν συγκρίνεται, σε καμία περίπτωση, με τις θέσεις της Γαλλίας, η οποία κατονομάζει με ξεκάθαρο τρόπο «θύτη» και «θύμα», «αμυνόμενο» και «επιτιθέμενο» στα ελληνο-τουρκικά».

Η απάντηση του Altmaier περιορίστηκε στο ότι η Τουρκία είναι μία δημοκρατία.

Διαρροές

Ο φιλορωσισμός έχει ρίζες στην Γηραιά Ήπειρο και θα ήταν άδικο να μιλάει κανείς μόνο για την Μέρκελ. Η ψηφοφορία για το Ψήφισμα- καταπέλτη στο Ευρωκοινοβούλιο, με το οποίο η Ρωσία χαρακτηρίζεται κράτος-τρομοκράτης έβγαλε πολλά στην επιφάνεια. Το Ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, καθώς και της «Ελληνικής Λύσης» Εμμανουήλ Φράγκος. Την αποχή προτίμησαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Διόρθωση

Έκπληξη και εσωκομματικό σούσουρο προκάλεσε αρχικά η πληροφορία για απουσία της Εύας Καϊλή από τη ψηφοφορία. Η ίδια έκανε λόγο για τεχνικό λάθος, το οποίο διορθώθηκε αργότερα και αναρτήθηκε με update η ψήφος της. Στις ώρες που μεσολάβησαν πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια «φίλων» της Εύας, με υπαινιγμούς για την απουσία της από το ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας.

Μικρός κύκλος-μεγάλα προβλήματα

Η Καϊλή ίσως είναι ένα, όχι μόνο το μοναδικό πρόβλημα Ανδρουλάκη αυτή την εποχή. Το 14,2% της Metron σίγουρα προκάλεσε χαμόγελα στην Μαντζάρου, όμως η κατάσταση γενικά μιλώντας είναι δύσκολη. Οι ανάγκες στο Οργανωτικό κομμάτι είναι τεράστιες και η επιλογή της ικανής, αλλά ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού εδώ και δέκα χρόνια, Τασούλας Χατζηδάκη, θεωρείται αμφίβολη. Τον κεφάλαιο αυτό το έχει εξ ‘ ολοκλήρου ο Γ.Γ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος καλείται να βλέπει κομματικούς, συνδικαλιστές, υποψήφιους για τα ψηφοδέλτια, και να κάνει και περιοδείες. «Και η θεά Κάλι να ήταν δεν θα μπορούσε να τα προλάβει» μου είπε συμπαθητική κουκουβάγια, πολύ φίλη μου, που έχει βίτσιο με το ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια επιμένει ότι το πολύ κλειστό σύστημα Ανδρουλάκη θα κλατάρει και θα γίνουν και λάθη. «Λειτουργεί σαν ΠΑΣΠ, αλλά η δουλειά είναι μεγάλη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:19

Bloomberg: Καλώς ήρθατε στην «πολυγαμική» Παγκόσμια Τάξη

11:03

Αϊτή: Τουλάχιστον 30 νεκροί σε ποδοπάτημα σε πολύ δημοφιλές αξιοθέατο

10:55

Ιρανικό ΥΠΕΞ: Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα δυσπιστίας, καχυποψίας και αμφιβολίας

10:41

Ν. Κορέα: Επιλέγει το Καζακστάν ως εναλλακτικό πάροχο πετρελαίου

10:28

Σ. Αραβία: Αποκατέστησε πλήρως τη δυνατότητα μεταφοράς πετρελαίου μέσω του αγωγού Ανατολής-Δύσης

10:13

Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός Τακαΐτσι συνάντησε τον «θεό» της

10:05

Άντι Γκαρσία: Το σεξ σύμβολο των ‘80ς, που δεν απογείωσε ποτέ την καριέρα του, παρά το δώρο απ’ τον Νονό

09:59

Στη Μόσχα απόψε ο Πρόεδρος της Ινδονησίας - Η ενέργεια στο επίκεντρο των συνομιλιών

09:50

Τουρισμός: Με οδηγό το Πάσχα «ανοίγει» η σεζόν

09:25

Ουγγαρία: Άνοιξαν οι κάλπες - Θα λήξουν τα 16 χρόνια διακυβέρνησης Όρμπαν;

09:09

Σε πλήρη εξέλιξη οι ναυπηγήσεις νέων ρυμουλκών στα ναυπηγεία Ελευσίνας

08:55

Όλυμπος Καρπάθου: Ένα ταξίδι στον χρόνο

08:48

Πάπας Λέων ΙΔ΄ - Τραμπ: Μια σύγκρουση υψηλού ρίσκου για τον Λευκό Οίκο

08:27

Τα μεγάλα έργα υποδομών που αλλάζουν την Αττική

08:19

Ιράν: Θα αναλάβουμε δράση εναντίον οποιουδήποτε πολεμικού πλοίου αποπειραθεί να διασχίσει το Ορμούζ

08:10

Crédit Agricole: Έρχονται τρεις αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ, αλλά όχι ύφεση

08:00

Παραμένουν οι τριγμοί στην ελληνική οικονομία – Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη

07:53

Άγρια κόντρα Νετανιάχου - Ερντογάν με αφορμή την κατάπαυση του πυρός ΗΠΑ - Ιράν

07:30

ΗΠΑ - Ιράν: No deal ύστερα από 21 ώρες διαπραγματεύσεων

23:58

Ιράν: Διατηρεί επαφή με το Λίβανο αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της εκεχειρίας σε όλα τα μέτωπα

23:38

Θεσσαλονίκη: Άντρας βρέθηκε νεκρός σε ρέμα στην Ευκαρπία

23:16

Επίσκεψη Ν. Δένδια στην έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης

22:48

Σαλαμίνα: Κατασχέθηκαν πάνω από 2.000 κροτίδες και φωτοβολίδες - Πέντε συλλήψεις

22:18

Λιβύη: Έγκριση του πρώτου ενοποιημένου προϋπολογισμού πλέον της δεκαετίας

21:47

Τα έθιμα του Πάσχα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες

21:18

Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 20χρονου συνελήφθη άνδρας στη Σταυρούπολη

21:00

Αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

20:24

ΗΠΑ: Δύο πολεμικά πλοία διέπλευσαν σήμερα το Στενό του Ορμούζ

20:00

Εκλογές Ουγγαρία: Τα προγνωστικά για νίκη Μαγιάρ – Η «παγίδα» Όρμπαν στις μονοεδρικές

19:47

Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως