INSIDE OUT

Η ανταρσία των «15» στην ΕΕ για το φυσικό αέριο - Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν Πούτιν

25-11-2022 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ανταρσία των «15» στην ΕΕ για το φυσικό αέριο - Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν Πούτιν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξύπνησαν οι σκλάβοι Αντωνάκη!

Με τη μνημειώδη αυτή φράση της Μάρω Κοντού, μου περιέγραψε ειδική απεσταλμένη μου στις Βρυξέλλες το κλίμα πριν, κατά και μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας. Στη διαμόρφωση του «βέτο» των 15 πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Η Κομισιόν παίζει τις κουμπάρες με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας κυρίως την Γερμανία η οποία έχει να ξοδέψει επιδεικτικά 200 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και βιομηχανίας, οπότε ας κόψουν το λαιμό τους οι υπόλοιποι. Φυσικά τα θηριώδη πλεονάσματα δημιουργήθηκαν τα χρόνια του θερμού εναγκαλισμού Μέρκελ-Πούτιν, τότε που το πάμφθηνο ρωσικό αέριο έδινε αέρα στη γερμανική ανταγωνιστικότητα. Οι «15» μπλόκαραν τα πάντα όλα στην συνεδρίαση στέλνοντας σαφές μήνυμα. Τα κακά νέα, είναι ότι χάνεται χρόνος και ο χειμώνας έφτασε.

Οι ευθύνες της Γερμανίας

Το timing δεν είναι καλό για την πολιτική της Γερμανίας και το ρόλο της τα τελευταία χρόνια στο ενεργειακό και τα γεωπολιτικά. Η Μέρκελ βγαίνει απολογούμενη. Στην Ελλάδα, για το θέμα τα είπε με μια κάποια διακριτικότητα ο Καιρίδης της ΝΔ στο πλαίσιο του Athens Security Forum, που διοργάνωσε το Institute of International Relations - ΙΔΙΣ. Τον άκουσε με προσοχή ο Peter Altmaier, πρώην υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και πρώην διευθυντής του γραφείου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Μίλησα - καλοπροαίρετα - για τις ευθύνες της Γερμανίας όσον αφορά την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες (κατασκευή Nord Stream 2, κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων κ.ο.κ.) καθώς και για την απροθυμία της Μέρκελ να πάρει ξεκάθαρη θέση στην ελληνοτουρκική διένεξη» σημειώνει ο βουλευτής Βορείου Τομέα της ΝΔ. « Με την αλλαγή της κυβέρνησης, στο Βερολίνο, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, κυρίως λόγω των Πρασίνων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας δεν συγκρίνεται, σε καμία περίπτωση, με τις θέσεις της Γαλλίας, η οποία κατονομάζει με ξεκάθαρο τρόπο «θύτη» και «θύμα», «αμυνόμενο» και «επιτιθέμενο» στα ελληνο-τουρκικά».

Η απάντηση του Altmaier περιορίστηκε στο ότι η Τουρκία είναι μία δημοκρατία.

Διαρροές

Ο φιλορωσισμός έχει ρίζες στην Γηραιά Ήπειρο και θα ήταν άδικο να μιλάει κανείς μόνο για την Μέρκελ. Η ψηφοφορία για το Ψήφισμα- καταπέλτη στο Ευρωκοινοβούλιο, με το οποίο η Ρωσία χαρακτηρίζεται κράτος-τρομοκράτης έβγαλε πολλά στην επιφάνεια. Το Ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, καθώς και της «Ελληνικής Λύσης» Εμμανουήλ Φράγκος. Την αποχή προτίμησαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Διόρθωση

Έκπληξη και εσωκομματικό σούσουρο προκάλεσε αρχικά η πληροφορία για απουσία της Εύας Καϊλή από τη ψηφοφορία. Η ίδια έκανε λόγο για τεχνικό λάθος, το οποίο διορθώθηκε αργότερα και αναρτήθηκε με update η ψήφος της. Στις ώρες που μεσολάβησαν πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια «φίλων» της Εύας, με υπαινιγμούς για την απουσία της από το ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας.

Μικρός κύκλος-μεγάλα προβλήματα

Η Καϊλή ίσως είναι ένα, όχι μόνο το μοναδικό πρόβλημα Ανδρουλάκη αυτή την εποχή. Το 14,2% της Metron σίγουρα προκάλεσε χαμόγελα στην Μαντζάρου, όμως η κατάσταση γενικά μιλώντας είναι δύσκολη. Οι ανάγκες στο Οργανωτικό κομμάτι είναι τεράστιες και η επιλογή της ικανής, αλλά ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού εδώ και δέκα χρόνια, Τασούλας Χατζηδάκη, θεωρείται αμφίβολη. Τον κεφάλαιο αυτό το έχει εξ ‘ ολοκλήρου ο Γ.Γ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος καλείται να βλέπει κομματικούς, συνδικαλιστές, υποψήφιους για τα ψηφοδέλτια, και να κάνει και περιοδείες. «Και η θεά Κάλι να ήταν δεν θα μπορούσε να τα προλάβει» μου είπε συμπαθητική κουκουβάγια, πολύ φίλη μου, που έχει βίτσιο με το ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια επιμένει ότι το πολύ κλειστό σύστημα Ανδρουλάκη θα κλατάρει και θα γίνουν και λάθη. «Λειτουργεί σαν ΠΑΣΠ, αλλά η δουλειά είναι μεγάλη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:00

Σταθερά πρώτη η AfD στις δημοσκοπήσεις - Δύσπιστοι οι Γερμανοί στις μεταρρυθμίσεις Μερτς

21:48

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά πλέον η διαχείριση ναυλοσυμφώνων

21:34

Λεπέν: Θα είμαι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027

21:21

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται» επαναλαμβάνει η πρωθυπουργός της Δανίας

21:08

Στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποδοχή Ερντογάν στο επίσημο δείπνο

20:55

Άλμα 2,5% για πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ

20:42

Νετανιάχου: Η πώληση F-35 στην Τουρκία θα καταστρέψει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

20:30

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία, αλλά δυσκολεύεται να την εμπιστευτεί

20:21

Ιδρυτικό Μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Άμυνα και Ασφάλεια (DSRB) η Ελλάδα

20:10

Μερτς: Καλά νέα για την ασφάλεια και την οικονομία η συμφωνία Καναδά - Γερμανίας για 12 υποβρύχια

19:59

Νέες απώλειες για τον χρυσό με φόντο τα πρακτικά Fed

19:48

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα ανάμεσα στις πέντε χώρες που θα αυξήσουν στο 3,5% του ΑΕΠ τις αμυντικές δαπάνες

19:34

Ευρωαγορές: Πτώση στο ταμπλό με φόντο τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

19:28

Πυροσβεστική: 37 φωτιές σε 24 ώρες

19:20

Παρέμβαση 18 βουλευτών στο Κογκρέσο κατά της επανένταξης της Τουρκίας στα F-35

19:15

ΑΑΔΕ: Εγκαινιάστηκε το myPoint Κηφισιάς - Πάνω από 4.000 πολίτες εμπιστεύτηκαν το νέο δίκτυο φυσικής εξυπηρέτησης

19:03

QnR: Εξαγόρασε το 51% της πολωνικής E-XIM IT S.A έναντι 6,9 εκατ. ευρώ

19:00

Τραμπ για Μελόνι: «Την αγαπώ πολύ όμως έκανε λάθος - Δεν ήταν εκεί για εμάς και αυτό δεν μου άρεσε»

18:51

TallyBoat: Γυρνά σελίδα το ελληνικό yachting με το νέο e-Ναυλοσύμφωνο

18:42

Lamda Development: Αύξηση 35% στις πωλήσεις το α' τρίμηνο - Νέο ρεκόρ EBITDA για Operating Malls και Μαρίνα Φλοίσβου

18:34

Γιατί επιμένει το «ξεπούλημα» στις μετοχές των τσιπ μνήμης;

18:26

Συνάντηση Παπασταύρου με δικομματική Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

18:17

Τρίτη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ τις τελευταίες 24 ώρες

18:08

Τιμές λιπασμάτων: «Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο για ενίσχυση των αγροτών

18:05

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με αυξημένο τζίρο μετά τα αλλεπάλληλα υψηλά

17:53

Τραμπ: Η Γροιλανδία θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, όχι της Δανίας

17:41

Ευρωπαϊκή στήριξη σε Κύπρο, Ισπανία, Ρουμανία για φυσικές καταστροφές

17:36

Coolcation στην Ευρώπη: Οι top 6 προορισμοί για να αποδράσετε από τη ζέστη

17:35

«Κοκκινίζει» η Rivian: Πουλά 75 εκατ. μετοχές της για άντληση κεφαλαίων

17:31

Αεροπορικά ταξίδια: Τι αλλάζει σε αποζημιώσεις για καθυστερήσεις πτήσεων, θέσεις παιδιών και χειραποσκευές