INSIDE OUT

Εξελίξεις μέσω ΟΗΕ - Εμφάνιση  Δημητριάδη στο Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»

22-09-2022 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξελίξεις μέσω ΟΗΕ - Εμφάνιση Δημητριάδη στο Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»

Μυρίζει μπαρούτι στον πλανήτη. Ελπίζω να μείνουμε εκεί. Περίεργο. Την ώρα που εξελίσσεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ο Πούτιν καλεί σε γενική επιστράτευση, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποιεί ότι η κατάσταση στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια «επιδεινώνεται περαιτέρω». Ο Γκρόσι (σύμφωνα με το ΑΠΕ) συζήτησε το θέμα με τον Σεργκέι Λαβρόφ και μετά δήλωσε ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να συμβεί κάτι το καταστροφικό». Η παρουσία Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη και η δυνατότητα συνομιλίας του με τον Γκρόσι, είναι ένας δίαυλος. Αόρατη διπλωματία μήπως αποφευχθεί το ατύχημα, ή μονομερής προσπάθεια της Ρωσίας να πιέσει ΗΠΑ και ΕΕ να αφήσουν ήσυχο τον Πούτιν;

Αμφισβήτηση

Η επιστράτευση που κήρυξε ο τελευταίος, μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης εξελίξεων. Όπως λένε οι διάδρομοι του ΟΗΕ, πρόκειται για την αρχή της μεγάλης του αμφισβήτησης. Το εξήγησε όμορφα ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: «Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των ανδρών των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, ανήκε στις εθνικές μειονότητες του Καυκάσου, της Μπουρατίας, της Τούβα, της Καλμικίας, της Γιακουτίας κ.λπ. Το μεσαίο και ανώτερο στελεχιακό δυναμικό, κατά την πλειονότητα τους ήταν Ρώσοι.

Σε περίπτωση που σήμερα ο Πούτιν κηρύξει έστω και μερική επιστράτευση, αυτό θα σημαίνει πως θα καλούνται στο στρατό και στρατεύσιμοι από τις μεγάλες πόλεις, ρωσικής καταγωγής και, λίγο ως πολύ - μέλη της ρωσικής μεσαίας τάξης. Έως τώρα, δημοσίως, στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, ο πληθυσμός συμπεριφέρεται: "δεν τρέχει τίποτα. Κάπου μακριά, γίνεται πόλεμος. Δεν μας αφορά". Άλλο τι λένε στις κουζίνες τους».

Συναντήσεις

Η έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών ξημερώματα, υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δείχνει ότι ο πορτοκαλί συναγερμός τείνει να γίνει κόκκινος. Ο κ. Μπορέλ έκανε σαφές πως δεν θα συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ.

Το ίδιο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Τελικά βλέπω τον Ερντογάν να μένει μόνος σε μια γωνία απομονωμένος. Ούτε ο καλός του γείτονας, ο Κυριάκος, δεν τον χαιρέτησε.

Το σοκ του κινήματος

Πολύ πολύ μακριά απ’ όλ’ αυτά, βρίσκεται η σκληρή καθημερινότητα ιδιαίτερα στην Αθήνα. Η απόφαση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να κατεβάσουν ρολά χθες προκάλεσε μεγάλη κούραση και ταλαιπωρία σε χιλιάδες εργαζόμενους. Το ίδιο το εργατικό κίνημα έπαθε μεγαλύτερο σοκ όταν έμαθε πως μεταξύ των εκπροσώπων ΣΤΑΣΥ στα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν εναντίον της απεργιακής κινητοποίησης, ήταν και ένας από τους δικηγόρους του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ενεχείρισαν

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ιδέα, ούτε για τον δικηγόρο, ούτε για την σχέση του με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όμως ένα αθώο και απολύτως καλοπροαίρετο γατάκι

μου θύμισε ότι σε ανακοίνωση του κόμματος καλοκαίρι αναφέρθηκαν τα εξής: «το μεσημέρι οι δικηγόροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Μανώλης Βελεγράκης, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενεχείρισαν τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων». Όπως ενεχείρισε και σωστά την μηνυτήρια αναφορά, έτσι «ενεχείρισε» και τα ασφαλιστικά το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ. Όλα σωστά τα βρίσκω.

Εθελοντής εκπρόσωπος

Ο κ. Καλαντζόπουλος από τις εσωκομματικές του ’17 ακόμα , δεν έχει κρύψει ποτέ τρις στενές του σχέσεις με τον Πρόεδρο. Τότε εργάστηκε εθελοντικά ως εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη στην διαδικασία και δήλωνε ότι «ο Νίκος είναι η μόνη λύση και για τον χώρο και για τη χώρα». Στην πορεία θα αναγκαστεί να μάθει κι αυτός μάλλον ότι η ανάμιξη με την πολιτική είναι πολύ σκληρό πράγμα και είναι δύσκολο να παντρέψει μια πετυχημένη επαγγελματικά καριέρα με τις απαιτήσεις της. Χρειάζεται προσοχή σε κάθε βήμα. Για να ειπωθούν όλα όμως, να σημειωθεί πως το ΠΑΟΚ-ΚΙΝΑΛ κράτησε χαμηλούς τόνους για την κινητοποίηση των εργαζομένων που ταλαιπώρησαν το σύμπαν. Οπότε η έκπληξη μάλλον αφορούσε μόνο τους συνδικαλιστές.

Εμφάνιση

Στην εκδήλωση για το Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»

έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του ο ισχυρός άνδρας του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο ψηλός

έκλεψε την παράσταση στο περιστύλιο του Ζαππείου. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρευρέθηκε ο πρώην ΠΘ Κώστας Καραμανλής. Γενικά το κλίμα ήταν οικουμενικό με Αλέκο Φλαμπουράρη εκ μέρους Αλέξη, Ανδρέα Σπυρόπουλου εκ μέρους Ανδρουλάκη, Άδωνι Γεωργιάδη εκ μέρους Κυριάκου, Πικραμμένος, Πλεύρης, Γκάγκα, Πατούλης, Οικονόμου, Παγώνη, και ο (και) τηλεοπτικός σταρ Νότης Μηταράκης. Να σημειωθεί ότι ο Αδωνις χαιρέτησε θερμά και τον Γρηγόρη και τον διάδοχό του Γιάννη Μπρατάκο. Ιδιαίτερα συγκινητική η ομιλία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για την αποστολή και τον ρόλο του κοινωφελούς ιδρύματος στην μνήμη του αείμνηστου Παύλου της ΒΙΑΝΕΞ και της οικογένειας του μπασκετικού Παναθηναϊκού.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:09

Επιστροφή ενοικίου: Ενημέρωση των δικαιούχων στο 1521

10:08

Μπουζνά (Euronext): Γιατί αγοράσαμε τώρα την ΕΧΑΕ - Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

09:59

Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών

09:56

Δεξαμενόπλοιο με σημαία Ρωσίας ανέφερε πως δέχθηκε επίθεση στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας

09:55

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

09:49

Η Costco μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ - Zητά επιστροφή χρημάτων εάν κριθούν παράνομοι οι δασμοί

09:46

Alpha Bank: Με τίμημα 225 εκατ. ευρώ απέκτησε την AstroBank

09:46

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Μαξίμου

09:31

Σούπερ μάρκετ: Τι τζίρο κάνουν οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες στην Ελλάδα

09:26

FT: Η ΕΚΤ φρενάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ προς Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά assets

09:23

Bitcoin: Κόντρα στo sell-off, αναλυτής προβλέπει ανάκαμψη ακόμη και από σήμερα Τρίτη

09:22

Alpha Finance: Η αγορά ακινήτων θα διατηρήσει την ανοδική της τροχιά - Υψηλότερες τιμές στόχοι για τις ΑΕΕΑΠ

09:03

Έρευνα AFP: Πώς οι Νήσοι Κουκ βοηθούν Ρωσία και Ιράν να μεταφέρουν πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις

08:59

Δύο νέα ενημερωτικά σποτ της ΕΕΕΠ για τον εθισμό στα παίγνια και τον παράνομο τζόγο

08:54

Λευκός Οίκος: Ναύαρχος διέταξε δεύτερο πλήγμα εναντίον σκάφους ανοικτά της Βενεζουέλας

08:53

Καραγκούνης: Η Κοινωνική Συμφωνία θα οδηγήσει σε περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

08:51

Ο γιος του μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» ομολογεί την ενοχή του στις ΗΠΑ

08:50

Γερμανία: Ανέγερση μνημείου στο Βερολίνο για τους Πολωνούς θύματα των Ναζί

08:49

Αναδυόμενο κόμβο διαστημικής τεχνολογίας κάνει την Ελλάδα η Open Cosmos

08:45

Καναδάς: Συμφωνία για ένταξη στο πρόγραμμα SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης

08:39

Η ΕΕΕΠ για το μέλλον των επίγειων καζίνο: Από αίθουσες παιγνίων σε ολοκληρωμένα θέρετρα ψυχαγωγίας

08:34

Λ. Ποσειδώνος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 2 έως 5 Δεκεμβρίου

08:25

Έσπασε τα ταμεία το Zootopia 2 - Ρεκόρ με 556 εκατ. δολάρια στο box office

08:16

Αποχωρεί ο επικεφαλής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Apple - Ποιος τον διαδέχεται

08:07

Κλειστή και σήμερα η Εθνική Οδός Αθηνών–Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας, ενισχύουν το μπλόκο οι αγρότες

07:57

Βελτιωμένη προσφορά από την Netflix στη μάχη για την Warner Bros

07:41

Ρευματοκλοπές: Πώς θα «τσιμπάει» ο ΔΕΔΔΗΕ τους παραβάτες - Τα τσουχτερά πρόστιμα

07:33

Μπλόκα: Κραυγή αγωνίας ή αδιέξοδο;

07:32

Ελληνικό: «Πράσινο φως» για τη μεγάλη σχολική μονάδα «Κωστέα – Γείτονα» στο project της Lamda

07:29

Πυρκαγιές 2025: Αύξηση έως και 1.200% στην Ευρώπη - Πού βρίσκεται η Ελλάδα