INSIDE OUT

Εξελίξεις μέσω ΟΗΕ - Εμφάνιση  Δημητριάδη στο Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»

22-09-2022 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξελίξεις μέσω ΟΗΕ - Εμφάνιση Δημητριάδη στο Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»

Μυρίζει μπαρούτι στον πλανήτη. Ελπίζω να μείνουμε εκεί. Περίεργο. Την ώρα που εξελίσσεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ο Πούτιν καλεί σε γενική επιστράτευση, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποιεί ότι η κατάσταση στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια «επιδεινώνεται περαιτέρω». Ο Γκρόσι (σύμφωνα με το ΑΠΕ) συζήτησε το θέμα με τον Σεργκέι Λαβρόφ και μετά δήλωσε ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να συμβεί κάτι το καταστροφικό». Η παρουσία Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη και η δυνατότητα συνομιλίας του με τον Γκρόσι, είναι ένας δίαυλος. Αόρατη διπλωματία μήπως αποφευχθεί το ατύχημα, ή μονομερής προσπάθεια της Ρωσίας να πιέσει ΗΠΑ και ΕΕ να αφήσουν ήσυχο τον Πούτιν;

Αμφισβήτηση

Η επιστράτευση που κήρυξε ο τελευταίος, μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης εξελίξεων. Όπως λένε οι διάδρομοι του ΟΗΕ, πρόκειται για την αρχή της μεγάλης του αμφισβήτησης. Το εξήγησε όμορφα ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: «Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των ανδρών των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, ανήκε στις εθνικές μειονότητες του Καυκάσου, της Μπουρατίας, της Τούβα, της Καλμικίας, της Γιακουτίας κ.λπ. Το μεσαίο και ανώτερο στελεχιακό δυναμικό, κατά την πλειονότητα τους ήταν Ρώσοι.

Σε περίπτωση που σήμερα ο Πούτιν κηρύξει έστω και μερική επιστράτευση, αυτό θα σημαίνει πως θα καλούνται στο στρατό και στρατεύσιμοι από τις μεγάλες πόλεις, ρωσικής καταγωγής και, λίγο ως πολύ - μέλη της ρωσικής μεσαίας τάξης. Έως τώρα, δημοσίως, στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, ο πληθυσμός συμπεριφέρεται: "δεν τρέχει τίποτα. Κάπου μακριά, γίνεται πόλεμος. Δεν μας αφορά". Άλλο τι λένε στις κουζίνες τους».

Συναντήσεις

Η έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών ξημερώματα, υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δείχνει ότι ο πορτοκαλί συναγερμός τείνει να γίνει κόκκινος. Ο κ. Μπορέλ έκανε σαφές πως δεν θα συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ.

Το ίδιο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Τελικά βλέπω τον Ερντογάν να μένει μόνος σε μια γωνία απομονωμένος. Ούτε ο καλός του γείτονας, ο Κυριάκος, δεν τον χαιρέτησε.

Το σοκ του κινήματος

Πολύ πολύ μακριά απ’ όλ’ αυτά, βρίσκεται η σκληρή καθημερινότητα ιδιαίτερα στην Αθήνα. Η απόφαση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να κατεβάσουν ρολά χθες προκάλεσε μεγάλη κούραση και ταλαιπωρία σε χιλιάδες εργαζόμενους. Το ίδιο το εργατικό κίνημα έπαθε μεγαλύτερο σοκ όταν έμαθε πως μεταξύ των εκπροσώπων ΣΤΑΣΥ στα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν εναντίον της απεργιακής κινητοποίησης, ήταν και ένας από τους δικηγόρους του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ενεχείρισαν

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ιδέα, ούτε για τον δικηγόρο, ούτε για την σχέση του με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όμως ένα αθώο και απολύτως καλοπροαίρετο γατάκι

μου θύμισε ότι σε ανακοίνωση του κόμματος καλοκαίρι αναφέρθηκαν τα εξής: «το μεσημέρι οι δικηγόροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Μανώλης Βελεγράκης, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενεχείρισαν τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων». Όπως ενεχείρισε και σωστά την μηνυτήρια αναφορά, έτσι «ενεχείρισε» και τα ασφαλιστικά το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ. Όλα σωστά τα βρίσκω.

Εθελοντής εκπρόσωπος

Ο κ. Καλαντζόπουλος από τις εσωκομματικές του ’17 ακόμα , δεν έχει κρύψει ποτέ τρις στενές του σχέσεις με τον Πρόεδρο. Τότε εργάστηκε εθελοντικά ως εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη στην διαδικασία και δήλωνε ότι «ο Νίκος είναι η μόνη λύση και για τον χώρο και για τη χώρα». Στην πορεία θα αναγκαστεί να μάθει κι αυτός μάλλον ότι η ανάμιξη με την πολιτική είναι πολύ σκληρό πράγμα και είναι δύσκολο να παντρέψει μια πετυχημένη επαγγελματικά καριέρα με τις απαιτήσεις της. Χρειάζεται προσοχή σε κάθε βήμα. Για να ειπωθούν όλα όμως, να σημειωθεί πως το ΠΑΟΚ-ΚΙΝΑΛ κράτησε χαμηλούς τόνους για την κινητοποίηση των εργαζομένων που ταλαιπώρησαν το σύμπαν. Οπότε η έκπληξη μάλλον αφορούσε μόνο τους συνδικαλιστές.

Εμφάνιση

Στην εκδήλωση για το Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»

έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του ο ισχυρός άνδρας του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο ψηλός

έκλεψε την παράσταση στο περιστύλιο του Ζαππείου. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρευρέθηκε ο πρώην ΠΘ Κώστας Καραμανλής. Γενικά το κλίμα ήταν οικουμενικό με Αλέκο Φλαμπουράρη εκ μέρους Αλέξη, Ανδρέα Σπυρόπουλου εκ μέρους Ανδρουλάκη, Άδωνι Γεωργιάδη εκ μέρους Κυριάκου, Πικραμμένος, Πλεύρης, Γκάγκα, Πατούλης, Οικονόμου, Παγώνη, και ο (και) τηλεοπτικός σταρ Νότης Μηταράκης. Να σημειωθεί ότι ο Αδωνις χαιρέτησε θερμά και τον Γρηγόρη και τον διάδοχό του Γιάννη Μπρατάκο. Ιδιαίτερα συγκινητική η ομιλία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για την αποστολή και τον ρόλο του κοινωφελούς ιδρύματος στην μνήμη του αείμνηστου Παύλου της ΒΙΑΝΕΞ και της οικογένειας του μπασκετικού Παναθηναϊκού.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

23:46

Microsoft: Kαθαρά κέρδη 31,78 δισ. δολαρίων με «όχημα» το Azure - Στο +18% ο κύκλος εργασιών

23:36

Meta: Πτώση άνω του 5% της μετοχής αφού δαπάνες και αύξηση χρηστών απογοήτευσαν

23:29

Alphabet: Ράλι εσόδων 22% με ώθηση τα 20 δισ. δολάρια από Google Cloud

23:24

Amazon: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα τριμήνου - Γιατί πέφτει η μετοχή

23:20

Αναβάθμιση guidance από Ford - «Δώρο» 1,3 δισ. δολάρια από δασμούς Τραμπ

23:11

Wall Street: «Κόκκινο 5x5» για Dow Jones

22:59

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνας

22:48

Τσίπρας: «Ηθική επανάσταση με Δημοκρατία, Διαφάνεια και Δικαιοσύνη»

22:37

Τραμπ: Η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αρχεία για τα UFO

22:26

ΞΕΕ: Με νέο ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Idea Platform

22:15

Κεφαλογιάννη: Η προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου

22:05

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 118 δολάρια το Brent μετά τη νέα απειλή Τραμπ

21:59

Παραμένει στο ΔΣ της Fed ο Πάουελ - Το «στίγμα» για πληθωρισμό, πετρέλαιο, επιτόκια

21:58

Υπουργείο Εργασίας: Λαϊκίστικη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μειωμένο ωράριο εργασίας

21:49

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση 2,5 μονάδων για τη ΝΔ - Η εικόνα για Τσίπρα - Καρυστιανού

21:39

Απώλειες για τον χρυσό μετά το «φρένο» της Fed

21:31

Επιτελικό ή μη, το Κράτος οφείλει να είναι συντονισμένο

21:27

Παρουσίαση του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης

21:19

Βρετανία: Ο Φάρατζ κατηγορείται ότι δεν δήλωσε δωρεά άνω του 1 εκατ. λιρών από επενδυτή crypto

21:02

Προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία πρότεινε ο Πούτιν σε επικοινωνία του με τον Τραμπ

21:01

Επιτόκια Fed: Τρίτο «φρένο» στο «φινάλε» Πάουελ - Διχασμός 34ετίας στη FOMC

20:52

ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον Οργανισμό

20:47

Σχοινάς στο 4ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης Θεσσαλίας: Νέα εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα - Από τις πληρωμές στην προοπτική

20:42

Ιδρύεται η Ειδική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών – Στόχος η ενίσχυση της συνοχής και της προοπτικής των κοινοτήτων

20:39

Μιχαηλίδου: Συμπληρώθηκαν οι 100 αιτήσεις για το Σήμα Διαφορετικότητας

20:34

Το έργο GREGY στο 3SI Business Forum 2026 της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία

20:24

Παπασταύρου: Μέχρι μέσα Μαΐου η παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ

20:15

Μετάθεση προθεσμιών για δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας έως 30 Ιουνίου

20:06

Ρεύμα: Το σχέδιο της Κομισιόν για χαμηλότερους φόρους και το «αγκάθι» για την Ελλάδα