INSIDE OUT

Νέα γκάφα Γιώργου Τσίπρα - Τι συστήνει ο Βερέμης στον Πρωθυπουργό

18-03-2022 | 07:52
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα γκάφα Γιώργου Τσίπρα - Τι συστήνει ο Βερέμης στον Πρωθυπουργό

Η αδυναμία προκαλεί. Η δύναμη αποτρέπει. Δεν το λέω εγώ, αλλά ο Γκάρι Κασπάροφ που ίσως διαβάζει τον Πούτιν καλύτερα από πολλούς δυτικούς. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν πριν την εισβολή έδειξε κάποιες αρετές στο σκάκι: αδιάφορες κινήσεις σκόρπιες εδώ κι εκεί, χωρίς απειλή. Φαινόταν να έχει σχεδιάσει άριστα το παιχνίδι. Να είναι δέκα κινήσεις μπροστά. Ο Γκασπάροφ το είδε καθαρά αυτό. Όμως όχι τώρα. Από το 2014.

«Η άρνηση (της Δύσης) να υπερασπιστεί την Ουκρανία το 2014 οδήγησε άμεσα στην κλιμάκωση του Πούτιν τώρα». Και ‘βλέπει’ την Δύση να κάνει το ίδιο λάθος. «Ωστόσο, είναι πρόθυμοι να επαναλάβουν το λάθος, αγνοώντας ότι κάθε πράξη κατευνασμού καθιστά την αναπόφευκτη κλιμάκωση του Πούτιν πιο επικίνδυνη. Αυτή η υπερβολική αυτοπεποίθηση δεν επηρεάζει μόνο τον Πούτιν, αλλά και τους στρατηγούς που δίνουν εντολές και πατούν ακόμη και το μεγαλύτερο κουμπί. Αντί να ξέρουν ότι η κλιμάκωση θα σφραγίσει τη μοίρα τους, αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα γιατί δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Αυτό είναι που έχω προειδοποιήσει για τόσο καιρό. Η ατιμωρησία γεννά απροσεξία, υπερβολική αυτοπεποίθηση και καταστροφή».

Δωρική Ντόρα

Η παράλογη-λογική του Πούτιν γεννά ερωτηματικά σε κλασικούς ορθολογιστές. Δωρική και ουσιαστική η Ντόρα, (Πορτοσάλτε), παραδέχεται ότι, αν και ασχολείται τόσα χρόνια με την εξωτερική πολιτική, αδυνατεί να αντιληφθεί πως ο Πούτιν τινάζει 20 χρόνια βελτίωσης της οικονομίας και ευημερίας του ρωσικού λαού, στον αέρα.

Η υποστολή της ρωσικής σημαίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η συμβολική πράξη για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης με 219 ψήφους υπέρ και κανέναν κατά.

Η Ντόρα παράλληλα τονίζει ότι την ίδια στιγμή ο Πούτιν πέτυχε θαύματα: Να αναστήσει το ΝΑΤΟ και να ενώσει την Ευρώπη. «Έγινε ψηφοφορία για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης με 219 ψήφους υπέρ και κανέναν κατά, το διανοείσθε»; Την φαντάζομαι να τα συζητάει ολ’ αυτά με τους βουλευτές της ΝΔ που την επισκέπτονται στο γραφείο της στην Βουλή. Για πρώτη φορά δυστυχώς όμως δεν μπορώ να ‘ακούσω’ τι της λένε.

Δυστυχώς, ανέβασε το διαχωριστικό μέχρι το ταβάνι κ' έτσι πλέον επετεύχθη ηχομόνωση. Ελπίζω να βρω λύση σύντομα γιατί ότι λέγεται εκεί μέσα έχει ενδιαφέρον.

Πώς το βλέπουν οι κινέζοι

Ξαναγυρίζω στα μακρο-πολιτικά. Νταραβερίζονται οι Κινέζοι με τους Ρώσους τελικά; Ο κινέζος πρέσβης το διέψευσε, ενώ δεν έλειψαν και οι συμβουλές προς τις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά ειπώθηκαν στην Ελλάδα - την πύλη εισόδου της Κίνας στην ΕΕ.

«Η εικασία της Κινεζο-Ρωσικής επικοινωνίας και κατανόησης πίσω από την κρίση της Ουκρανίας είναι εκδήλωση "στρατηγικού άγχους" και "στρατηγικής απόγνωσης" ορισμένων χωρών και μέσων ενημέρωσης» είπε με αυτοπεποίθηση ο κινέζος πρέσβης στην Αθήνα (ΣΚΑΙ). «Η κρίση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα των εντάσεων ασφαλείας που συσσωρεύτηκαν και εντάθηκαν στην Ευρώπη με τα χρόνια» συνέχισε. Μάλιστα έδωσε και συμβουλές στις ΗΠΑ. «Τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως οι ΗΠΑ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, την πολιτική εξουσίας και τη μονομερή προσέγγιση, και να σκεφτούν σοβαρά πώς να οικοδομήσουν μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών». Το βρήκα εντυπωσιακό.

Βερέμης για Συρίγο

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική Πούτιν έχει σημάνει συναγερμό και στην Αθήνα – κι ας δείχνουν όλα τόσο ήρεμα, ειδικά μετά το γεύμα του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Την ‘κουρτίνα’ σήκωσε απροσδόκητα ο ιστορικός και πανεπιστημιακός Θάνος Βερέμης λέγοντας. «Τι δουλειά έχει ο Άγγελος Συρίγος στο Παιδείας; Θα έπρεπε ήδη να έχουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με άτομα όπως ο Συρίγος, ο Κώστας ο Φίλης, και άλλους. Τους γνωρίζοντες να ακούμε, να του ακούει ο Πρωθυπουργός. Να μας οδηγούν σε δρόμους απάντησης στην Τουρκία».

Ισχυρή συμμαχία

Η Ελλάδα ελπίζει στην σχέση με τις ΗΠΑ, εκτός από τις συμμαχίες εντός ΕΕ, κι αυτό φάνηκε από το κλίμα στην Ουάσιγκτον, στο Φόρουμ για την Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το διάστημα μέχρις ότου αναλάβει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο πάντως, ενώ αλλαγή σκυτάλης το ίδιο διάστημα υπάρχει και στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού.

Βαρβιτσιώτης, Κουμουτσάκος και Χατζηβασιλείου με Τζώρτζ Τσούνη- τον πρέσβη που θα διαδεχθεί τον Τζ. Πάιατ το Μάιο.

Νέα γκάφα Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει χειρότερο για τον Αλέξη, Τσίπρα, από την έφεση του συν επώνυμου εξαδέλφου του, Γιώργου σε λεκτικά ατοπήματα. Μετά το περίφημο ‘η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός» χτύπησε ξανά, πάλι στην Βουλή.

«Είναι αδήριτη ανάγκη η Δύση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου και της αιματοχυσίας. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν; Η απάντηση είναι: Όχι. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της μιας πλευράς, του αμυνόμενου. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κοστίσει η εισβολή και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Ρωσία. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την πλήρη ρήξη των σχέσεων Δύσης -και ειδικά της Ευρώπης- με τη Ρωσία. Αλλά δεν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου και της εισβολής».

Αλέξης συμφωνεί;

Είναι σαφές ότι ο Γιώργος Τσίπρας βλέπει το θέμα από την πλευρά της Ρωσίας. Άραγε συμφωνεί κι ο Αλέξης; Δεν το γνωρίζω. Όμως βρήκα μια ενδιαφέρουσα κοινή προσέγγιση του Αλέξη με κάτι που είπε ο κινέζος πρέσβης στην ίδια συνέντευξη. Υπενθύμισε ότι με άρθρο του το 2014 ο Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε επισημάνει «ότι η Ουκρανία πρέπει να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης, όχι ως φυλάκιο της μιας πλευράς ενάντια στην άλλη». Ακριβώς τον ίδιο ρόλο (της γέφυρας και όχι του προκεχωρημένου φυλακίου), πιστεύει κι ο Πρόεδρος του Συριζα ότι πρέπει να έχει και η Ελλάδα. Και σταματώ εδώ τους συνειρμούς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:48

Τουρκία: Βαριές ποινές σε Ντεμιρτάς και άλλους Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

17:46

Ουκρανία: Ρώσοι παραστρατιωτικοί που πολεμούν κατά του Πούτιν συμμετέχουν στις μάχες στο Χάρκοβο

17:44

Helleniq Energy: Στα 350 εκατ. τα κέρδη ΕΒΙΤDA το πρώτο τρίμηνο

17:34

e-ΕΦΚΑ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2024

17:29

Γεραπετρίτης: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός

17:26

Στάση για «ανάσες» στο Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για Eurobank

17:26

Eurobank: Στα 383 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο

17:24

Ισπανία: Κατάσχεση σχεδόν 2 τόνων μεθαμφεταμίνης που εισήγαγε το μεξικανικό καρτέλ Σιναλόα

17:21

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Οι αγορές μερικές φορές υποτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο των γεωπολιτικών κινδύνων

17:13

Οι -πολύ- υψηλές επενδυτικές προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου

17:05

Ικανοποίηση ΞΕΕ για το «φρένο» της Κομισιόν στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

17:04

DW: Σενάρια για πραξικόπημα στην Τουρκία

16:50

Ιαπωνία: «Τριγμοί» στην οικονομία θέτουν εν αμφιβόλω τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας

16:46

Τσακλόγλου: Η συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική

16:46

Wall Street: Flat κινήσεις μετά τα χθεσινά ρεκόρ

16:45

ΥΠΕΝ: Υψηλό ενδιαφέρον για τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»

16:40

Ρωσία: Οι πρόσφατοι παγετοί κατέστρεψαν 8,3 εκατ. στρέμματα σποράς

16:37

Ανδρουλάκης: Η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να ανοίξει πόρτα εξόδου στη Νέα Δημοκρατία

16:35

Τα hedge funds αυξάνουν την έκθεσή τους στους πρωταγωνιστές του ΑΙ

16:29

ΕΟΔΥ: Συρροή περιστατικών παρβοϊού στη Β. Ελλάδα - Ένα νήπιο κατέληξε

16:13

Αμπάς: Η Χαμάς «έδωσε προσχήματα» στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα

16:13

ΗΠΑ: Υποχώρησαν από το 8μηνο υψηλό οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

16:13

Η Johnson & Johnson εξαγοράζει την Proteologix έναντι 850 εκατ. δολαρίων

16:09

Οι καλύτερα αμειβόμενοι αθλητές για το 2024 - Η θέση του Αντετοκούνμπο

16:06

Σι Τζινιπίνγκ - Πούτιν: Ο άξονας Πεκίνου-Μόσχας αποτελεί παράγοντα «σταθερότητας» και «ειρήνης»

16:00

Εξαπλασιάστηκαν οι διαδικτυακές αναζητήσεις για ταξίδια στην Ελβετία μετά τη νίκη στη Eurovision

15:45

Απονομή του 7ου Alba Business Unusual Award στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο

15:42

Υπέρταση: Ο κύριος ένοχος για καρδιαγγειακά – Αναγκαίος ο έλεγχος της πίεσης

15:23

Χατζηδάκης: Πρέπει να έχει συνέχεια το Ταμείο Ανάκαμψης – Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις

15:10

ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στην Ελλάδα