INSIDE OUT

Η «Όμικρον» άλλαξε τα σχέδια για τα κάλαντα και τα Χριστούγεννα

24-12-2021 | 07:28
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Το γουρούνι έσκουζε δυνατά. Λογικό. Την δουλειά ανέλαβαν κάτι σκλάβοι. Κράτησα τους καλύτερους μετά την συγκομιδή των φύλλων για να την βγάλω το χειμώνα με τα γύρω γύρω. Στοιβάζουν τα ξύλα, καθαρίζουν τα φύλλα, μαγειρεύουν και κρατούν τάξη στην ουρά. Ξημερώματα παραμονής Χριστουγέννων ξεπέταξα γρήγορα κάτι άσχετους που ρωτούσαν αν θα γλιτώσουν την Όμικρον φορώντας KN95 ή καλύτερα FFP2. Ερωτήσεις απ’ το ζοφερό μέλλον που έρχεται. Τους είπα να μείνουν σπίτι τους και δεν χρειάζεται καθόλου μάσκα. Έφυγαν μουρμουρίζοντας κάτι για το στασίδι που έκλεισαν στην Μητρόπολη με τόσο κόπο, αλλά τι να κάνω κι εγώ άμα πάνε γυρεύοντας; Γι’ απόψε κατέληξα. Οικογενειακά και ελληνικά. Χοντρούλικοι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, απαλή λεμονάτη γεύση για πρώτο. Χοιρινό πρασοσέλινο για κυρίως, αχνιστό λουκούμι. Ένα ψωμί προζυμένιο αλλά όχι στεγνό, για την σαλτσούλα και άγρια χόρτα πικρά με μια στάλα ελαιόλαδο της Αρχαίας Ολυμπίας φυσικά

Οι χριστιανοί βάζουν χριστόψωμο, εγκυκλοπαιδικά το λέω. Ένα λευκό αλμυρούτσικο τυρί, του Οδυσσέα η φέτα, πάντα ταιριαστή στο εορταστικό τραπέζι. Σπαστά καρύδια, αμύγδαλα και μέλι τριγύρω για το τέλος. Και μια εξωτική λιχουδιά που φύλαγα μέρες τώρα από έναν Αιγύπτιο έμπορα: γλυκός χουρμάς, απύρηνος κομμένος στην μέση. Τον τρως μαζί με μια πιρουνιά αδιάφορο τυρί (μανούρι) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τειρεσίας και Κάλχας θα ενθουσιαστούν είμαι σίγουρη, τέτοιο πράγμα δεν έχουν ξαναφάει! Για κρασί μ’ έσωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Τασούλας και το καλάθι του.

Μαύρος Σκίουρος για τον Κάλχα που έχει ξελογιαστεί με το Μούχταρο της Κοιλάδας των Μουσών παραδίπλα. Ξινόμαυρο από τα λίγα της Νάουσας, και για καλό σκοπό. Ο μαυρούλης είναι κολλητός μου που ζει στο Μέτσοβο και έγινε το έμβλημα μιας ιδιαίτερα σημαντικής πρωτοβουλίας από το Κατώγι Αβέρωφ για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Το Black Squirrel Project. Για να το συνοδέψει, θα του έχω ένα καλό κυνήγι, άγριο χοίρο σιγομαγειρεμένο σε μαντέμι. Μέσα πετάω και λίγες φλούδες λεμόνι. Για μένα και τον Τειρεσία λευκό και ροζέ. Άλειμμα από φρούτα του δάσους της Δωδώνης για τη γλύκα, με τυράκια του ιδρύματος Τοσίτσα. Για τα παιδιά απ’ το Νεκρομαντείο έχω καβατζάρει αρχαίες Νεμέες από το ναυάγιο της Ιταλίας. Γενικά δεν τρώνε. Μόνο πίνουν.

Κάλαντα

Η Όμικρον αλλάζει τους κανόνες και στις παραδόσεις των πολιτικών. Έτσι φέτος δεν θα υπάρξουν οι παραδοσιακές επισκέψεις για κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο Πρωθυπουργός θα πάει ο ίδιος ν’ ακούσει τα παιδιά.

Στην Βουλή πάλι ο Τασούλας δέχτηκε τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Βουλής που έψαλαν κάλαντα των Ιωαννίνων, της Πελοποννήσου και της Ικαρίας, ένα μουσικό ντουέτο από τη Νάξο, που τραγούδησαν αυτοσχέδιους στίχους –τα λεγόμενα κοτσάκια– στους ρυθμούς του βιολιού και του λαούτου, και πιτσιρίκια του διαπολιτισμικού, μη κερδοσκοπικού φορέα Polyphonica, από διαφορετικές χώρες, που τραγούδησαν με τη συνοδεία φλάουτου και γιουκαλίλι. Ο Αλέξης θα υποδεχτεί στην Κουμουνδούρου τον Σύλλογο Κρητών Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου “Η Αλληλοβοήθεια” , το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και τον Επιστημονικό Σύνδεσμο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων “VictorArtant”- ΝΙΚΗ που θα του πουν τα κάλαντα. Μένοντας στα μουσικά, μέχρι την ώρα που μιλάμε θα γίνει κανονικά η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία του Σάκη στον Λυκαβηττό κι ας λύσσαξαν όλοι δήθεν για το κόστος της παραγωγής. Δεν μπορώ την μιζέρια με τίποτα όμως.

Στην Παραμυθιά

Από πλευράς Κινάλ, δεν ξέρω τι κάνει ο νέος Πρόεδρος με τα κάλαντα, κι αν θα τ’ ακούσει στην Χαριλάου Τρικούπη. Γενικά θα μείνει εδώ. Ο στενός του συνεργάτης και μελλοντικός Γραμματέας του κόμματος πάντως Ανδρέας Σπυρόπουλος θα περάσει στην θαλπωρή της οικογένειας τα Χριστούγεννα στην ωραία Ήπειρο. Παραμυθιά μεριά. Αθήνα και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κρίμα θα χάσει το ωραίο Βαλτεσινίκο που τίμησε πρόσφατα και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Η Δόμνα των παιδιών

Άλλα παιδάκια λένε τα κάλαντα κι άλλα υποφέρουν ανυπεράσπιστα από τους ‘προστάτες’ τους. Η Μιχαηλίδου έδειξε ότι έχει τσαγανό στην υπόθεση του ιδιωτικού ορφανοτροφείου με το κύκλωμα που ‘παρακολουθούσε’ 7χρονα και 11χρονα σε σεξουαλικές πράξεις. Θα είμαι κάθε μέρα στην Εισαγγελία αν χρειαστεί, ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες της. Γενικώς οι περιπτώσεις με διάφορες δομές, ειδικά όσες φιλοξενούν ανήλικα, χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής, και μπράβο στην υπουργό που σήκωσε τα μανίκια.

Ευχές απ’ τον Πίνατ

Στο Μαξίμου τώρα οι γιορτές θα περάσουν λιτά. Από διακόσμηση μόνο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στη κεντρική σάλα. Το κλίμα δεν σηκώνει και πολλά πολλά. Ο Πίνατ είναι εκεί και το προσέχει.

Χριστιανικές ευχές από την Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το ελληνικό outlook - Σταθερή βαθμολογία «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store

19:21

Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

19:07

Χαρδαλιάς: Bάζουμε τέλος στα «φακελάκια» - Μόνο ψηφιακά τα αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης και η άρση παρακράτησης

18:55

Ν. Δένδιας: Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας

18:52

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας

18:48

ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

18:40

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο - Μείωση 5,7% από το 2023

18:31

Ο Αρμάνι δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO για τον οίκο του