INSIDE OUT

Ο Χουλιαράκης του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τον Γιάνη να ζηλέψει - Θα πάει ο ΓΑΠ Πολυτεχνείο; 

17-11-2021 | 07:30
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Χουλιαράκης του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τον Γιάνη να ζηλέψει - Θα πάει ο ΓΑΠ Πολυτεχνείο; 

Υπέροχος καιρός. Μαύρη μαυρίλα παντού. Το σκοτάδι πέφτει νωρίς και φεύγει αργά. Καταφέρνω ακόμα και να παρακολουθώ πράγματα που γίνονται δυτικά των Δελφών. Το μόνο που μου τη σπάει λίγο, είναι η πλούσια ροή καλής τύχης του Κυριάκου. Ειλικρινά τώρα. Πότε θ’ αρχίσει αυτός ο τύπος να καταρρέει; Θέλω να τον δω κατηφή κι απαισιόδοξο, βουλιαγμένο στην κακοτυχία, να σέρνεται στα πόδια μου εκλιπαρώντας για έναν χρησμό επιβίωσης. Προς το παρόν, τον βλέπω συγκρατημένα αισιόδοξο, με χαμόγελο μικρού παιδιού, να μην δείχνει καν, πως απολαμβάνει την θετική ενέργεια τόσων αγνώστων. Όπως χθες με τα σχόλια των απλών ανθρώπων στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, στη χώρα με τις πολλές βελανιδιές.

Τι λέει ο Πουλάκης

Χαμόγελα στα χείλη του Κυριάκου προκαλούν όχι μόνο τα σχόλια απλών ανθρώπων σε ξένες γλώσσες, αλλά και οι διαπιστώσεις ειδικών, από το στρατόπεδο του πολιτικού αντιπάλου. Γιατί μπορεί η τελευταία Metron Analysis, να προκάλεσε ενθουσιασμό στην Κουμουνδούρου, δείχνοντας στο εννιάρι την διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως στην περιοδική ανάλυση των πολιτικών ερευνών Του Ινστιτούτου Πουλαντζάς για το διάστημα Αύγουστος-μέσα Νοεμβρίου 2021, σημειώνονται τα εξής: α) Ως προς την ικανοποίηση που εκφράζεται από τους πολίτες, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση αυτή παραμένει σχεδόν σταθερή μεσοσταθμικά (+0,8%), ενώ η ικανοποίηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, που κρίνεται από τις προτάσεις που καταθέτει, παρουσιάζει μικρή άνοδο (+2,2%).

Β) Αμετάβλητη παραμένει σε μεγάλο βαθμό η εικόνα ως προς τον δείκτη του καταλληλότερου πρωθυπουργού. Την επιμέλεια της ανάλυσης, εκτός της Δανάης Κολτσίδα Δ/ντρα του ΙΝΠ, έχει ο Κώστας Πουλάκης. Ο λόγος του έχει σημασία στην πολιτική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επανέκαμψε μετά την αποστασιοποίηση από τον Βερναρδάκη, και την Vox Pop.

Νέο δόγμα στα δημοσιονομικά

Ο Πουλάκης βέβαια, μάλλον δεν πρόλαβε το «εννιάρι» της Metron. Σίγουρα επίσης δεν πρόλαβε να ‘μετρήσει’, ούτε το νέο δόγμα στα δημοσιονομικά που ανακοίνωσε σε ένα τυπικό webinar, ένα βράδυ της περασμένης εβδομάδας, ο, έχων την γενική εποπτεία της Οικονομίας, στο think tank των αρίστων και του Χάρβαρντ του Αλέξη, Γιώργος Χουλιαράκης. Ο Senior Fellow, John F. Kennedy School of Government, Harvard ουάου, University Χουλιαράκης, την αμόλησε την βόμβα σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ με τίτλο «Δημοσιονομική Πολιτική: Μεταρρυθμίζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης – μία ελληνική οπτική» (το ΕΝΑ, της Λούκας Κατσέλη, για να μην σας κουράζω με το googling).

Ο καθένας μόνος του

Στην αρχή νόμισα ότι άκουγα το Γιάνη. Μετά έβαλα εικόνα και είδα τον Γιώργο σε ημίφως, μπροστά από μια βιβλιοθήκη. «Η κατάργηση του δημοσιονομικού πλαισίου θα πρέπει να συνοδευτεί από την αντικατάστασή του όχι με νέους κανόνες, αλλά με ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής με τα εξής χαρακτηριστικά: i) Θα εξαρτάται από την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά, ii) θα στηρίζεται στη διμερή συζήτηση-διαπραγμάτευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάθε κράτους-μέλους για το δημοσιονομικό μονοπάτι, πχ το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι συμβατό με την βιωσιμότητα του χρέους θα υπολογίζεται για κάθε κράτους μέλος ξεχωριστά. Για την Ελλάδα, ο υπολογισμός ενός μονοπατιού σε διμερές επίπεδο νομίζω θα οδηγήσει σε ένα πολύ πιο ευνοϊκό, ήπιο, δημοσιονομικό μονοπάτι, απ’ ότι ένας κοινός κανόνας για όλα τα κράτη μέλη, iii) θα επιτρέπει σε μία χώρα να χρησιμοποιεί τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα για να ασκεί επεκτατική πολιτική όταν χρειάζεται χωρίς να επιβαρύνει το χρέος, κάτι που δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες, iv) θα εισαγάγει ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης χρέους ως αποτέλεσμα κλονισμών που είναι κοινοί».

Σοκ και δέος

Η πρόταση Χουλιαράκη, να καταργηθούν όλα όσα ισχύουν σήμερα στην ευρωζώνη και κάθε χώρα να διαπραγματεύεται μόνη της, σε διμερές επίπεδο το δημοσιονομικό της μονοπάτι, βρήκε απροετοίμαστους τους υπόλοιπους ομιλητές. Αυτοί ήταν ο Οικονομολόγος της CAN Europe Ολιβιέ Βαρδακούλιας, ο Οικονομολόγος, πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με συντονίστρια την επίσης οικονομολόγο, Έλενα Παπαδοπούλου. Ο Σαχινίδης, fellow Λάρισας, με ηρεμία εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί αυτό και ότι η διμερής διαπραγμάτευση, θα έκανε σίγουρα ακόμα πιο χαρούμενες τις ισχυρές οικονομίες της ΕΕ.

Σαχινίδης power

Ο Φιλιππος, που μπορεί να στηρίζει ΓΑΠ, όμως ξέρει οικονομικά, χαρακτήρισε λογική και κρίσιμη την πρόταση του ESM να αυξηθεί το χρέος από το 60% στο 100%, όμως, διευκρίνισε ότι «σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί η μόνη εναλλακτική είναι να καταργηθεί οριστικά ο κανόνας που ορίζει ότι σε ετήσια βάση θα πρέπει να μειώνεται το χρέος κατά το 1/20 της απόστασης από το 60% του ΑΕΠ μέχρι το επίπεδο που βρίσκεται το χρέος μιας χώρας. Για την Ελλάδα που βρίσκεται στο 200% το χρέος θα πρέπει να μειώνεται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Καταλαβαίνετε ποια είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτευχθούν». Ακόμα σημείωσε –όπως και ο Λιάκος-, ότι χρειάζεται κεντρικός προϋπολογισμός στην ΕΕ σε μόνιμη βάση, αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πολιτική ισχύς για να επιτευχθεί αυτό. Τάχθηκε υπέρ του να υπάρχουν κανόνες, αλλά αυτοί να είναι ευέλικτοι και να λαμβάνουν υπόψη τι συμβαίνει σε κάθε χώρα. Και σημείωσε ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηριχτεί από την κατανομή των βαρών, με φορολογία του εισοδήματος του κεφαλαίου, και όχι του εισοδήματος από την εργασία.

Ανέκρουσε πρύμνα

Το εντυπωσιακό πλασάρισμα Σαχινίδη, δημιούργησε αμφιβολίες στο fellow. Φάνηκε από την συνέχεια, όπου μετά την πρόταση σοκ και δέος, ο Χουλιαράκης επισήμανε ότι πρέπει τα πράγματα να τίθενται σε ακραία μορφή, ώστε να έχεις καλύτερη θέση στην διαπραγμάτευση. Δηλαδή πιο Βαρουφάκης α’ εξάμηνο 2015, πεθαίνεις. Πώς έλεγε κι ο Γιάνης τότε στο chicken game με την τρόικα, πάμε μέχρι τέλους, μην πληρώσουμε τίποτα, ούτε μία στο εκατομμύριο, και στο τέλος βρεθήκαμε με τρίτο μνημόνιο και capital control τέσσερα χρόνια; Είναι φανερό ότι κάτι τους κάνουν εκεί στο Χάρβαρντ, και μετά τους απελευθερώνουν να δοκιμάσουν το πείραμα σε χώρες, τι να πω;

Διάττοντες

Προτιμώ να χαλαρώσω λίγο χαζεύοντας την φθινοπωρινή «βροχή» των Λεοντιδών. Χρειάζομαι επειγόντως ένα διάλειμμα από τους διάττοντες της οικονομίας. Θέλω να είμαι έτοιμη για όλα σήμερα. Ακόμα και να δω ΓΑΠ, (εκτός από Αλέξη), στην πορεία του Πολυτεχνείου. Έχει αφήσει κενό το πρωί, πριν κατέβει Άργος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:01

Σολτς: Προσφέρθηκε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

23:51

Ερντογάν κατά Νετανιάχου και ΗΠΑ: Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από εμάς να μην μιλάμε για την Παλαιστίνη

23:32

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

23:30

Λιθουανία: Υποστηρίζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολωνία

23:29

Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν

23:22

Wall Street: Ράλι Νasdaq άνω του 2% λόγω Big Tech

22:52

Δένδιας: Δεσμεύτηκαν 2 δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

22:46

Πετρέλαιο: Τέλος στο πτωτικό σερί δύο εβδομάδων

22:30

Χρυσός: Διατήρησε τα κέρδη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

22:14

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην ανατολική Ταϊβάν

22:02

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες εθνικές εκλογές

21:36

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους o Λευτέρης Πετρούνιας

21:21

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:06

Στυλιανίδης για Βόρειες Σποράδες: Ίσως να έχουν και καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις από πέρυσι

20:56

ΕΛΑΣ: Τι αναφέρει για τον τετράωρο αποκλεισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του

20:46

Το Βέλγιο θα παραδώσει F-16 στην Ουκρανία

20:37

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,33 ευρώ ανά μετοχή

20:27

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς

20:18

Δένδιας: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

20:09

Μιχαηλίδου: Οι πράσινες θέσεις εργασίας αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη ευκαιρία

20:00

Διεθνείς αγορές: Το ακριβό δολάριο προκαλεί αναταράξεις σε εμπορεύματα, νομίσματα

19:49

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές – Να φροντίσουμε να επενδύσουμε στην υγεία μας

19:40

Ευρωαγορές: Τα εταιρικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη - Σε υψηλό εννέα ετών οι τραπεζικές μετοχές

19:33

ΑΑΔΕ: Νέo app για καταχώρηση ραντεβού διασύνδεσης ERP – POS

19:28

Στο σκαμνί «Σπαρτιάτες» και Ηλίας Κασιδιάρης στις 19 Ιουνίου

19:12

Καρέλιας: 86,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023 - Μέρισμα 12,4 ευρώ ανά μετοχή

19:02

Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή

18:50

Ελλάκτωρ: Απέκτησε 24.514 μετοχές της Reds - 2,70 ευρώ ανά μετοχή

18:39

Παγκρήτια Τράπεζα: Προϋπόθεση ανάπτυξης, η γυναικεία ενδυνάμωση – Το 52% του προσωπικού της γυναίκες