INSIDE OUT

Inside Out: Όλοι ποντάρουν στο πράσινο και ο Πέτσας στήνει καρτέρι

04-06-2021 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αλλαγή θα έρθει βίαια ή ειρηνικά

Ομολογώ πως δεν του το ‘χα, του Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως πρώτοι μάθατε όσοι με συμβουλεύεστε καθημερινά, ο ευρωβουλευτής του Κιναλ οργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή. Η είδηση είναι πως στην εκδήλωση συμμετείχε ένας Ανδρέας Παπανδρέου (Αντρίκος για τους φίλους), γεγονός που έκανε πολλούς να υποθέσουν πως η οικογένεια βοηθά τον κρητικό ευρωβουλευτή στην εσωκομματική κούρσα. Φίλος που την παρακολούθησε χθες μου είπε ότι ο Νίκος έλαμψε με τις προτάσεις του. Οπως είπε σοκαροντας τους άλλους ομιλητές, «η αλλαγή θα ‘ρθει είτε βίαια, είτε ειρηνικά».

Πράσινα σχολεία και πράσινοι δασμοί

Σταχυολογώ ορισμένες προτάσεις: να γίνουν «πράσινα» σχολεία, με βιολογικά προϊόντα στην καντίνα, φωτοβολταϊκά στην στέγη, οι μαθητές να έρχονται με ποδήλατα και να μην σκίζουν τα βιβλία, αλλά να τα δίνουν στους επόμενους. Για το τελευταίο μάλιστα συμπλήρωσε χαμογελώντας, «όχι όπως κάναμε εμείς τις τελευταίες μέρες του σχολείου», γεγονός που κατέδειξε ότι στα 16 του, είχε μικρή σχέση με την Γκρέτα Θούνμπεργκ. Σήμερα όμως έχει πολλές ιδέες. Αυτή που με ενθουσίασε ήταν για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από Τρίτες χώρες. Μάλιστα, όπως είπε, «σκληρών δασμών. Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε ότι η επιβολή σκληρών δασμών στις εισαγωγές από τρίτες χώρες θα καλύπτει το έλλειμμα σε εργασιακά και κλιματικά στάνταρντ αυτών των χωρών. «Πρέπει να σπρώχνουμε αυτούς προς εμάς, για να έχουμε μια παγκόσμια ισορροπία, να τους δώσουμε με κάποιο τρόπο κίνητρα» σημείωσε, και ανέφερε ως παράδειγμα τέτοιας χώρας, που μέσω των σκληρών δασμών θα κάνει «πράσινη» στροφή στην παραγωγή, και ευρωπαϊκή στροφή στα εργασιακά, την Κίνα. Τρέχω να το πω στον Σι. Θα ενθουσιαστεί! Στο τέλος ο ευρωβουλευτής του Κιναλ πρόσθεσε «κάνουμε τον σταυρό μας που έχασε ο Τραμπ».

Αστυπάλαια αυτοί; -Τήλος εμείς

Διακρίνω έναν πράσινο ανταγωνισμό στο πολιτικό σκηνικό πάντως. Ο Μητσοτάκης κήρυξε την Αστυπάλαια πράσινο νησί, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά κλπ κλπ. Πριν ακόμα προσγειωθεί το αεροπλανάκι του στο Ελ. Βενιζέλος το βράδυ της Τετάρτης, κατά τις 21:00, έσκασε ανακοίνωση του Συριζα για εκδήλωση «Ελλάδα+Περιβάλλον» την επόμενη μέρα (χθες) με ομιλία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα. Από το πάνελ ξεχωρίζω την Ρένα Δούρου, την Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, Δήμαρχο Τήλου, Πέτυ Πέρκα και Σωκράτη Φάμελλο, και φυσικά το ραγδαία ανερχόμενο αστέρι και υπουργό Περιβάλλοντος , -εάν και όταν- , Πέτρο Κόκκαλη, ευρωβουλευτή. Η Κουμουνδούρου περνάει στην αντεπίθεση με Τήλο. Η Φώφη πάλι παρουσίασε το δίκτυο «Πράσινος Κόσμος» που ταιριάζει και στο περιβάλλον , και στις εσωκομματικές και εγκαινίασε ολόκληρη εβδομάδα για το περιβάλλον.

Πράσινες σοσιαλιστικές ριζοσπαστικές Γέφυρες

Μένω λίγο παραπάνω στον Αλέξη Τσίπρα, και την συνέντευξη του οποίου στην πρεμιέρα της Όλγας Τρέμη στο newsbomb, εννοείται πως την παρακολούθησα με προσοχή. Σε αυτή, επέλεξε ο Πρόεδρος του Συριζα-ΠΣ να ανοίξει τα χαρτιά του και να μιλήσει για βαθύτερες επιθυμίες. Στην ερώτηση εάν θέλει να ενταχθεί στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, απάντησε ως εξής: «η αριστερά έχει τρεις εκφάνσεις, τους ριζοσπάστες, στους οποίους ανήκουμε κι εμείς, τους σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Ο Συριζα είναι αυτή την στιγμή μεγαλύτερη δύναμη , εκλογικά στην ΕΕ, μαζί με τους σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία. Φιλοδοξούμε να γίνουμε γέφυρα μεταξύ των τριών αυτών δυνάμεων». Αμέσως delete στην έκφραση , «πατάει σε δυο βάρκες». Σε τρεις (3) πατάει!

Τώρα, το ότι προτιμάει Φώφη και Ανδρουλάκη, ή για να το πω κομψά, δεν θέλει καν να βλέπει τον Ανδρέα Λοβέρδο, δεν χρειάζεται συνέντευξη για να το μάθουμε.

Ο Πράσινος Δένδιας

Απ’ όλους όσους ασχολήθηκαν με το πράσινο αυτό το τριήμερο, νομίζω καλύτερα πέρασε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Τις ελάχιστες ώρες που βρέθηκε στην Αθήνα, καθώς έχω την εντύπωση ότι αθόρυβα αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικά ο ΓΑΠ τρώει την σκόνη του ως ΥΠΕΞ (για να μην παρεξηγηθώ, γιατί ο Γαπ είναι φίλος μου), συμμετείχε στην εκδήλωση της Πρεσβείας της «Φιλία και αθλητική ιστορία μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας – 50 χρόνια από τον τελικό του Wembley ανάμεσα σε Άγιαξ και Παναθηναϊκό». Φωτογραφήθηκε με την Πρέσβη Stella Ronner-Grubacic, τον δημοσιογράφο Μ. Σακελλαρόπουλο και τον παλαίμαχο Αριστείδη Καμάρα. Ψηφίζω πράσινο Δένδια δαγκωτό!

Ο κατάλληλος άνθρωπος

Μένοντας στο πράσινο, με την ευρεία έννοια, κι επειδή έρχεται σαββατοκύριακο, νομίζω κύριε Διευθυντά ότι η στήλη σηκώνει και μια δεύτερη φωτό. Ο Σκρέκας δεν προλαβαίνει, οπότε ανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας να λύσει το θέμα με τα αγριογούρουνα που σουλατσάρουν ελεύθερα τρομοκρατώντας μικρά παιδιά και Φιλιππινέζες στην Εκάλη. Εδώ, εξηγεί στον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο που θα στήσουν το καρτέρι. Πέτσας: ΚΑΙ των δημοσιονομικών ΚΑΙ του αγριογούρουνου άμα χρειαστεί.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:00

Σούπερ μάρκετ: Επενδύσεις εκατομμυρίων με αιχμή το franchise και στόχο τον τουριστικό τζίρο

15:56

Έντονες αναταράξεις στα παγκόσμια ομόλογα τον Μάιο λόγω του πολέμου με το Ιράν

15:33

Μητσοτάκης: Θα παραβρεθεί στην τελετή εγκαινίων των «Ποσειδωνίων 2026»

15:21

DW: Ισραηλινή προέλαση πολλών… μποφόρ στον Λίβανο

15:07

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

15:03

Γαλλία: Ζητά επείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον Λίβανο

14:57

ΥΠΕΞ: Ανακοίνωση σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αλβανία με τραυματισμό Έλληνα

14:47

IAEA: Οποιος επιτίθεται κατά πυρηνικών σταθμών, παίζει με την φωτιά

14:29

CNBC: Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Ορμούζ ενδέχεται να μην επιστρέψουν στα προ πολέμου επίπεδα

14:07

Ιράν: Δεν θα εγκρίνει καμία συμφωνία με την Ουάσινγκτον χωρίς εγγυήσεις για τα δικαιώματά του

13:56

Ανδρουλάκη: Η ανακύκλωση δεν είναι μπίζνα

13:48

SoftBank: Επενδύσεις 45 δισ. ευρώ στη Γαλλία για υποδομές ΑΙ

13:35

Κορκίδης: Η προστιθέμενη αξία των Ποσειδωνίων διαχέεται σε εμπόριο, μεταποίηση, υπηρεσίες, τουρισμό και απασχόληση

13:22

Ταχιάος: Τέλος Ιουλίου το Μετρό στην Καλαμαριά - Το 2027 το Flyover

13:00

Real Estate: Ποιες είναι οι τάσεις για το 2026 - Άνοδος τιμών με σημάδια εξισορρόπησης

12:54

Τσουκαλάς: Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για την κοινωνική συνοχή

12:35

Bloomberg για Ελλάδα: Το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό εγείρει το ενδεχόμενο χαοτικών εκλογών

12:11

ΕΕ: Εξετάζει προσωρινό πάγωμα του πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου στο Ιράν

11:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προσωρινά κρατούμενος ένας εκ των 22 κατηγορουμένων για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

11:48

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η «γενιά χωρίς καπνό»

11:37

Οι εμπρησμοί από αμέλεια στο στόχαστρο της ΔΑΕΕ για την αντιπυρική περίοδο 2026

11:29

Κίνα: Στάσιμη η βιομηχανική δραστηριότητα τον Μάιο καθώς η ζήτηση αποδυναμώνεται

11:17

Διεθνείς αγορές: Βίοι αντίθετοι για μετοχές και ομόλογα στο τρίμηνο του πολέμου στη Μέση Ανατολή

11:09

ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τιμάται για την αντίσταση στις πιέσεις Τραμπ

10:59

Από τις 12 Ιουνίου τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

10:55

ΗΠΑ: Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό

10:49

Έρχεται το νέο «Ανακαινίζω» για περισσότερους δικαιούχους και με υψηλότερες επιδοτήσεις

10:33

Μητσοτάκης: Τέλος Ιουνίου η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί χωρίς καμία αίτηση

10:25

Κεραμέως: Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ισότητας στην εργασία

10:22

ΗΠΑ: Μετεωρίτης διαλύθηκε κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα