BACKSTORY

Τράπεζες όπως παλιά - Η επίσκεψη Ορσέλ - Πριμ στα «κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά

24-06-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες όπως παλιά - Η επίσκεψη Ορσέλ - Πριμ στα «κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά

Τράπεζες όπως παλιά

Πολλά και εντυπωσιακά καταγράψαμε στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Γίνετε τράπεζες όπως παλιά, ήταν το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη. Γίνετε τράπεζες όπως πριν την κρίση και χρηματοδοτείστε την οικονομία τις επενδύσεις ιδιωτικές και δημόσιες.

Τι λένε οι τράπεζες

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες μέσω του προέδρου Γκίκα Χαρδούβελη επιχείρησαν να αποδείξουν πως χρηματοδοτούν και φυσικά το πράττουν. Όμως υπάρχει ανάγκη έμφασης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως υπάρχει ανάγκη έμφασης στη στεγαστική πίστη όπου η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική δηλαδή -0,3%. Την ίδια στιγμή, το Σπίτι μου ΙΙ καταγράφει, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης, εκταμιεύσεις μέχρι 12 Ιουνίου 78,6 εκατ. ευρώ και 750 δάνεια.

Η εταιρική ευθύνη των τραπεζών

Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες έχουν δώσει σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ για να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη κατά την άνοδο αυτών. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες δράσεις, ξεχωρίζει η χρηματοδότηση των σχολείων ύψους 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Μαριέττας Γιαννάκου

Για το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ

Ανακοίνωση για το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1/Γ1Ν) εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, με σκοπό να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις επικείμενες αλλαγές στο συγκεκριμένο προϊόν, καθώς όπως κρίνει η ΡΑΑΕΥ η ενημέρωση της ΔΕΗ ήταν ελλιπής προς τους πελάτες της. Υπενθυμίζεται ότι μία βασική αλλαγή είναι η αναπροσαρμογή του ορίου του 2ου κλιμακίου μηνιαίας κατανάλωσης, στις 200 κιλοβατώρες από 500 κιλοβατώρες που είναι έως τώρα.

«Επομένως στην περίπτωση κατά την οποία η μηνιαία κατανάλωση είναι μεγαλύτερη των 200 κιλοβατώρων, ο καταναλωτής θα τιμολογηθεί με την τιμή του 2ου κλιμακίου αναδρομικά από την 1η κιλοβατώρα», σημειώνει η ΡΑΑΕΥ. Η βασική τιμή προμήθειας του δεύτερου κλιμακίου (η οποία αναπροσαρμόζεται σε μηνιαία βάση μέσω του μηχανισμού διακύμανσης) είναι 17,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Παράλληλα, η βασική τιμή προμήθειας για μηνιαία κατανάλωση από 0-200 κιλοβατώρες (1ο κλιμάκιο) θα προσαρμοστεί σε 14 λεπτά ανά kWh.

Μία ακόμη αλλαγή είναι πως για να λάβει ένας καταναλωτής το σύνολο της έκπτωσης (η οποία ανακοινώνεται κάθε μήνα από τη ΔΕΗ) θα πρέπει (α) να έχει εξοφλήσει εγκαίρως τον προηγούμενο λογαριασμό και (β) να έχει ενεργοποιήσει και διατηρηθεί ενεργή η υπηρεσία myΔΕΗ. Η έκπτωση μειώνεται κατά 5% αν υπάρξει καθυστέρηση στην εξόφληση ή αν δεν έχει ενεργοποιηθεί ή διατηρηθεί ενεργή η υπηρεσία myΔΕΗ. Εφόσον συντρέχουν και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις η έκπτωση μειώνεται κατά 10%, χωρίς ωστόσο να μπορεί να λάβει αρνητική τιμή.

Η επίσκεψη Ορσέλ

Η επίσκεψη Ορσέλ στη χώρα μας δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Αποτελεί μια ικανοποίηση της επένδυσης που έχει διενεργήσει στην Ελλάδα την οποία άλλωστε αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση. Κοιτάζει δε να βρίσκεται συνέχεια κοντά στη διοίκηση της Alpha Bank στις «μεγάλες» στιγμές, όπως στη χθεσινή ολοκλήρωση του hive down. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ορσέλ.

Σε ό, τι αφορά την Alpha Bank η τράπεζα έλαβε πρωτοβουλία για να βοηθήσει το κοινωνικό πρόγραμμα της Στέγασης, όπως επίσης και για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα θέματα δηλαδή που έθεσε στο τραπέζι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Για... κλάματα

Επειδή λαμβάνουμε πολλά μηνύματα θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή των αρχών στο σκέλος της εταιρικής διακυβέρνησης. Γιατί πρόκειται πλέον για φαρσοκωμωδία καθώς όλα αυτά που προβλέπονται δεν εφαρμόζονται και ο κάθε ένας κάτι ότι θέλει. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλό θα ήταν να μας ενημερώσει πόσους ελέγχους έχει κάνει για να διαπιστώσει αν κάνουν τη δουλειά τους οι περίφημες Επιτροπές Ελέγχου. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία όχι μόνο δεν την κάνουν αλλά μπορεί και ουκ ολίγες περιπτώσεις να μην υπάρχουν τα ελάχιστα όπως τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Μακάρι να μην χρειαστεί να θυμηθούμε τη νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης όταν θα είναι αργά αλλά φοβάμαι πως οι ευχές δεν αρκούν.

Πρόθυμοι μέτοχοι

Στο 60% ανέρχεται η συμμετοχή των βασικών μετόχων της Σαράντης, όπως ανακοινώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο μετά την ακύρωση ιδίων μετοχών. Βέβαια θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε και άλλους μετόχους για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και η εμπορευσιμότητα δεν είναι ουάου. Όχι τίποτα άλλο γιατί μπορεί ξαφνικά να μάθουμε όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις ότι μπορεί να βρεθούν μέτοχοι πρόθυμοι να συντονιστούν.

Πριμ στα «κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά

Μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση «κοινόχρηστων» φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των πολυκατοικιών επιδιώκει να δώσει το ΥΠΕΝ, με ρύθμιση που περιέλαβε στο σχέδιο νόμου για το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για τη συγκεκριμένη περίπτωση ηλιακών πάρκων (τα οποία μπορεί να συνοδεύονται και με μπαταρίες) θα απαιτείται πλέον η συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, για την κάλυψη έως και του 40% του κοινόχρηστου δώματος.

Αυτή τη στιγμή για την εγκατάσταση οποιουδήποτε ηλιακού συστήματος σε κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου απαιτείται η πλήρης ομοφωνία των συνιδιοκτητών. Αν υπερψηφιστεί η διάταξη, τότε η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών θα εξακολουθήσει να ισχύει για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από φωτοβολταϊκό που θα αξιοποιεί μόνο ένας ιδιώτης από το κτίριο.

Τα «κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά αποτελούν εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, στην περίπτωση της οποίας τουλάχιστον δύο κάτοικοι του ίδιου κτιρίου (ή του ίδιου συγκροτήματος κτιρίων) αξιοποιούν την παραγωγή του συστήματος, για να συμψηφίζουν τις ποσότητες ρεύματος που καταναλώνουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:43

Τσάπαλος: Mαζικοί έλεγχοι με drones στις παραλίες - Υψηλά πρόστιμα για παρανομούντες

09:36

Αγαπηδάκη: Έρχονται τον Σεπτέμβριο δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία

09:35

Samsung: Smartphone που καταλαβαίνει τι βλέπεις, τι λες και τι γράφεις, σε πραγματικό χρόνο

09:20

Μητσοτάκης για Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη

09:18

Συρρικνώθηκε κατά 0,1% η βρετανική οικονομία τον Μάιο

09:07

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ

09:00

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή των video games

08:49

ΕΤΕ: Προσφορές 5,5 δισ. ευρώ για το πράσινο ομόλογο, στο 2,75% το επιτόκιο

08:48

ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για τα νοσήματα που μεταδίδονται από αρμποϊούς μέσω εντόμων «διαβιβαστών»

08:36

Νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ

08:30

Κανάρης: Επενδύσεις, άμυνα και ενδεχομένως εξαγορές στα σχέδια της Vodafone

08:21

Νικήτας Ασπιώτης: Στόχος μας η Πειραϊκή να γίνει η πρώτη μπύρα του Πειραιά

08:11

Ο Τραμπ θα κάνει «σημαντική ανακοίνωση» για τη Ρωσία τη Δευτέρα

08:06

Αργεντινή: Το Κογκρέσο ενέκρινε ν/σ για αύξηση συντάξεων, παρά την αντίθεση Μιλέι

08:01

Η ηλιακή ενέργεια κυριότερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη τον Ιούνιο

07:51

Ποιες είναι οι τιμές σε πολυτελείς θερινές κατοικίες των Κυκλάδων - Έρχονται δομικές αλλαγές;

07:42

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

07:38

Συστάθηκε το «Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας & Υποδομών» (ΕΕΣΥΠ) με στόχο την προώθηση/χρηματοδότηση επενδύσεων

07:34

Τι θα κάνουν με τους μετανάστες της Κρήτης; Οι θέσεις των κομμάτων, η μάχη των συνταγματολόγων και του ΠΑΣΟΚ

07:28

Ο Νετανιάχου ορκίστηκε πως θα συντρίψει τα «τέρατα» της Χαμάς

07:22

Ελλάκτωρ: Εστιάζει σε real estate, τουρισμό, μαρίνα Αλίμου - Οι επιστροφές κεφαλαίου

07:18

Βρεττού: Επιτάχυνση της λειτουργικής συγχώνευσης, σε ρυθμούς CrediaBank

07:15

Εφορία: Αυτόματα τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ

07:09

Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στον Καναδά

07:07

Σε άλμα ανάπτυξης στοχεύει το κοινό σχήμα ΗΡΩΝ & nrg - Καταλύτης εξελίξεων και για τη λιανική

07:01

Και το όνομα αυτής CrediaBank - Big deal από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil - Καθαρή στρατηγική

23:54

Καραγκούνης για το νέο εργασιακό: «Αυτή είναι η πραγματική απάντηση που δεν θέλουν να ακούσεις»

23:45

Κίνα: Η στάθμη 25 ποταμών ξεπέρασε τα ασφαλή επίπεδα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές

23:35

Η πρώτη Birkin του οίκου Hermès πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 8,58 εκατ. ευρώ

23:16

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq κόντρα στους δασμούς