
Μία IPO με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο η διαδικασία book building της Qualco, με την οριστική τιμή προσφοράς να ανακοινώνεται στις 9 Μαΐου και την έναρξη διαπραγμάτευσης να έχει οριστεί για τις 15 Μαΐου. Υπάρχει ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών που έχουν δεσμευτεί να συμμετέχουν στα 5,46 ευρώ ανά μετοχή, το υψηλότερο σημείο της έκδοσης. Πρόκειται για τους Latsco Hellenic Holdings, Antenna Group BV και Green Hydepark.
Μαζεύτηκαν 70 εκατ. ευρώ
Όσο για την πρώτη ημέρα μαθαίνουμε ότι καμία 70αριά εκατομμύρια ευρώ είχαν μαζευτεί και σε αυτά περιλαμβάνονται και τα χρήματα των cornerstone investors. Από τους ιδιώτες έχουν μαζευτεί κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που ζητούνται από την αγορά είναι συνολικά 98 εκατ. ευρώ δηλαδή 57 εκατομμύρια για την εταιρεία και 41 για τους μετόχους που πωλούν μετοχές. Οι cornerstone investors θα επενδύσουν περί τα 47 εκατ. ευρώ δηλαδή από την υπόλοιπη αγορά ζητούνται περί τα 51 εκατ. ευρώ. Οι θεσμικοί ως αναμένεται θα εγγραφούν την τελευταία ημέρα.
Ακάθεκτες οι ελληνικές τράπεζες
Ακάθεκτες θα προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες τα σχέδιά τους για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις χωρίς να επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, αφού η Ελλάδα δεν ανήκει στις 10 κορυφαίες εξαγωγικές χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ. Έτσι, παρά το γεγονός πως οι αμερικανικοί δασμοί προκαλούν αναταράξεις στις αγορές, επισημαίνει σε έκθεσή της η Standard and Poor's, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν καταλαβαίνουν.
Τράπεζες, όπως η Πειραιώς και η Alpha Βank έχουν πολλαπλές εξαγορές σε εξέλιξη και έχουν δείξει την επιθυμία τους να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε αυτό το πεδίο καθώς διαθέτουν πλεονάζοντα κεφάλαια και θέλουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.
Αποτελεσμάτων συνέχεια
Σήμερα συνεχίζεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ την Παρασκευή ο κύκλος των συστημικών τραπεζών ολοκληρώνεται με την Alpha Bank. Oι προσπάθειες και εδώ θα επικεντρωθούν ώστε να καταστεί σαφές πως με χαμηλότερα έσοδα από τόκους οι τράπεζες θα καταφέρουν να παράξουν τόσα κέρδη ώστε να δώσουν τα μερίσματα που υποσχέθηκαν.
Jumbo μπέρδεμα
Εγώ ξαναμπερδεύτηκα χθες με την ανακοίνωση της Jumbo που ενώ είχε πει αρχικά ότι θα δώσει πρόβλεψη στο τετράμηνο για τη χρήση τώρα το πήγε στο εξάμηνο. Αναρωτιέμαι πάντως πως γίνεται να μην δίνει πρόβλεψη μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους. Γιατί μη μου πείτε ότι δεν έχει business plan; Τώρα η δικαιολογία για την αβεβαιότητα έχει αρχίσει να παλιώνει και να μην είναι πειστική. Γιατί έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν ποτέ βεβαιότητες, ούτε στη ζωή ούτε και στην οικονομική δραστηριότητα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.