BACKSTORY

Στη σκιά των δασμών - Σε σοκ οι αγορές - Οι επιλογές στις αναταράξεις

04-04-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στη σκιά των δασμών - Σε σοκ οι αγορές - Οι επιλογές στις αναταράξεις

Στη σκιά των δασμών

Οι δασμοί του Τραμπ επισκίασαν τα πάντα όλα. Η Ευρώπη είναι η δεύτερη στην κατάταξη μετά την Κίνα που προσθέτει στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις τράπεζες: Η χώρα μας, σύμφωνα με την Jefferies, πολύ λίγο επηρεάζεται σε ότι αφορά το τραπεζικό της σύστημα έναντι άλλων χωρών της ΕΕ που επηρεάζονται πολύ περισσότερο. Ένα είναι το αδύναμο σημείο των ελληνικών τραπεζών ότι χρηματοδοτούν σε ποσοστό από 8% έως 10% του χαρτοφυλακίου τους τον κλάδο των κατασκευών.

Σε σοκ οι αγορές

Όμως αυτά δεν είναι τα σημαντικά. Τα σημαντικά δείχνουν άλλα. Οι αγορές είναι σε σοκ. Σε σοκ βρέθηκε ακόμη και ο χρυσός. Αυτό ίσως ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη απ' όλες. Πάντως η Ευρώπη πρέπει να δείξει ψυχραιμία μιας και αν δεν το κάνει τότε κινδυνεύει τόσο η Αμερική όσο και η ίδια η Γηραιά Ήπειρος από τις συνέπειες. Γιατί δεν πιστεύει κανείς πως αν γονατίσει η οικονομία της Αμερικής θα μείνει ανέγγιχτη η οικονομία της Ευρώπης.

Ανάγκη σταθερότητας

Επιπλέον σε ότι αφορά χώρες μικρές, όπως η δική μας, σημασία έχει ιδιαίτερη μάλιστα να διατηρηθεί ένα είδος πολιτικής σταθερότητας, καθώς η πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αποδεκτή με κανέναν απολύτως τρόπο. Και η πολυδιάσπαση λόγω αντίδρασης και χωρίς στόχο δεν βοηθά.

Η χημεία του Κικίλια με τους Καρμανλικούς

Όποιος βρέθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο διεθνές συνέδριο 2nd International Maritime Security Conference, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, είχε την ευκαιρία να ακούσει το υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια να ξετυλίγει στην ομιλία του τις προτεραιότητες που έχει θέσει στο νέο χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε, αλλά και τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της ναυτιλίας στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία.

Εξίσου όμως ενδιαφέρον είχε και το γεγονός ότι μετά το τέλος της ομιλίας του είχε μια και πολύ θερμή συζήτηση με τον διευθυντή του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κων/νο Αρβανιτόπουλο και με τον καθηγητή Διεθνών Σπουδών στο ΠΑΠΕΙ, Χρήστο Χατζηεμμανουήλ. Στο πηγαδάκι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εποχή που ο Κικίλιας ως πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης είχε αναμορφώσει όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων με τη συμβολή του ΟΠΑΠ και με κ. Χατζηεμμανουήλ τότε στη θέση του προέδρου. Το πολύ καλό κλίμα και η χημεία του υπουργού Ναυτιλίας με τους «καραμανλικους», δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Νέα σύμβαση με συμβολισμούς

Νέα συλλογική σύμβαση στις τράπεζες, το λες και μια επιτυχία της ΟΤΟΕ. η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΟΤΟΕ - Τραπεζών 2025 - 2027. Διασφαλίζει τις κλαδικές αποδοχές από τον πληθωρισμό των ετών 2025, 2026 και 2027, με εμπροσθοβαρείς μάλιστα αυξήσεις το 2025, που σωρευτικά στην 3ετή διάρκεια ισχύος της ξεπερνούν το 8% (8,25%).

Οι επιλογές στις αναταράξεις

Coca Cola και ΟΤΕ ξεχώρισαν χθες και κράτησαν όρθιο το Γενικό Δείκτη. Η πρώτη λόγω επιδόσεων έχει ισχυρή δυναμική την τελευταία περίοδο και δεν επηρεάζεται και από τους δασμούς. Ο ΟΤΕ από την άλλη χρηματιστηριακά δεν δείχνει κάτι το ιδιαίτερο αλλά το γεγονός ότι έχει αμυντικά χαρακτηριστικά του δίνει προβάδισμα επιλογής σε ημέρες αναστάτωσης όπως η χθεσινή. Σε κάθε περίπτωση μια συνεδρίαση ίσον καμία και προς το παρόν το Χρηματιστήριο βρήκε ευκαιρία διόρθωσης ειδικά μετά το ράλι των τραπεζικών μετοχών που έχει προηγηθεί.

Η σύσταση της AKTOR Συμμετοχές

Ως γνωστόν, μία από τις διακριτές, αλλά και σημαντικές, θυγατρικές του νέου ομίλου AKTOR είναι αυτή που θα περιλαμβάνει τα μερίδια σε ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, υφιστάμενα και μελλοντικά, ιδίως μετά την απόκτηση, όπως φαίνεται, της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πρόκειται για την AKTOR Συμμετοχών, όπως την έχει ονομάσει η διοίκηση Εξάρχου. Μια φορά πάντως, χτες γνωστοποιήθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση της «AKTOR ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ σε ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ και ΣΔΙΤ», με Πρόεδρο & Διευθ. Σύμβουλο τον Αλ. Εξάρχου και σκοπό… πλήθος σχετικών δράσεων και έργων. Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 99 έτη και το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται σε 100.000 ευρώ. Απλώς το αναφέρουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:12

UBS: Διπλασίασε τα καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

09:11

Τρ. Πειραιώς: Ισχυρή κερδοφορία στα €559 εκατ. το 1ο εξάμηνο - Ενδιάμεση διανομή €100 εκατ. στους μετόχους

09:10

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία ρεκόρ στην Ευρώπη τον Ιούλιο - Οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα

09:06

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής - Δείτε Live

09:00

Χατζηθεοδοσίου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «σύρθηκε» σε μια επώδυνη συμφωνία με τον Τραμπ

08:58

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά πλέον η δήλωση ρευστών διαθεσίμων στα Τελωνεία από 1/8

08:39

Η Αυστραλία θα απαγορεύσει το YouTube στα παιδιά κάτω των 16 ετών

08:26

«Πωλητήριο» στο ινκόγκνιτο υπερπολυτελές superyacht του Μπιλ Γκέιτς

08:11

Θεσσαλονίκη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Άσσηρο – Ενεργό το πύρινο μέτωπο, με καλύτερη εικόνα

08:08

HSBC: Πτώση 29% στα κέρδη β' τριμήνου - Επαναγορά μετοχών 3 δισ. δολαρίων

07:57

Βιολογικό Χωριό: Ποια η «συνταγή» επιστροφής στην κερδοφορία

07:53

Αυγουστιάτικη Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Γκαρίσματα και φαντάσματα στη Βουλή - Ο φόβος

07:47

Έρευνα: Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαντλείται το γλυκό νερό

07:42

Δημογραφικό: Υπό εξαφάνιση οι 20άρηδες και οι 30άρηδες στην Ελλάδα - Πόσο συρρικνώθηκε ο πληθυσμός την τελευταία εικοσαετία

07:28

Συγκοινωνίες: «Κλείδωσε» στην Yutong Bus η προμήθεια 125 ηλεκτρικών λεωφορείων, ύψους 51,6 εκατ. ευρώ

07:20

Ισχυρός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία - Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό

07:16

Υποδομές: Τι έρχεται σε ΣΔΙΤ 5 δισ. ευρώ για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ

07:14

Πράσινα τιμολόγια: Προβλέψεις για μειώσεις τον Αύγουστο παρά την ενίσχυση της χονδρικής

07:10

Τα ζόμπι επιστρέφουν στο ΧΑ - Ο τουρισμός θέλει την Άντζελα του - Ο σύμβουλος για τα λιμάνια

23:55

Προσγειώθηκε στη Μόσχα το πρώτο εμπορικό αεροσκάφος που συνδέει την Β. Κορέα με τη ρωσική πρωτεύουσα

23:45

Ισπανία: Η νέα γονική άδεια δίνει στους πατέρες ένα από τα πλέον γενναιόδωρα επιδόματα στην Ευρώπη

23:35

Η Γαλλία χαρακτηρίζει για πρώτη φορά ως «τρομοκρατικές ενέργειες» τις ισραηλινές βιαιοπραγίες στη Δυτική Όχθη

23:29

Starbucks: Στα 9,5 δισ. δολάρια τα έσοδα στο β' τρίμηνο

23:23

Spotify: Κάτω από τις προβλέψεις τα έσοδα β' τριμήνου - Στα 4,19 δισ. ευρώ

23:15

Σε λειτουργία ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ελαφόνησο

23:07

Wall Street: Υποχώρησε από τα υψηλά ο S&P 500 - Πτώση 200 μονάδες για Dow ελέω Fed

23:00

Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ: «Παραχώρηση της νίκης στους Ναζί» η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

22:51

Βρετανία: Προχώρησε σε ρίψεις από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

22:41

Ισραήλ: Η απόφαση της Βρετανίας συνιστά «επιβράβευση για τη Χαμάς»

22:30

Κερδοφόρο «2x2» το πετρέλαιο ελέω ΗΠΑ-Κίνας και νέας «διορίας» Τραμπ σε Πούτιν για Ουκρανία