BACKSTORY

Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου – Σημάδια κόπωσης - Ο… άτεγκτος επόπτης

28-03-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου – Σημάδια κόπωσης - Ο… άτεγκτος επόπτης

Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου και τι μας λένε

O Φεβρουάριος δεν θα λέγαμε πως είχε και μεγάλες εκταμιεύσεις δανείων, ωστόσο το τρίμηνο είναι βέβαιο πως θα είναι καλύτερο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας μειώθηκε στο 6,2%, το Φεβρουάριο του 2025, από 7,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, σημειώθηκε αύξηση στις καταθέσεις κατά στο 4,9%, το Φεβρουάριο του 2025, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αυτό αφορά το σύνολο των καταθέσεων. Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να έχουν θέματα και να χρησιμοποιούν τις οικονομίες τους για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σημάδια κόπωσης στις τιμές των κατοικιών

Και μιας και μιλάμε για στατιστικούς όρους, οι τιμές των διαμερισμάτων συνεχίζουν την ανιούσα. Η Eurobank τονίζει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων ανεβαίνουν επί επτά έτη και πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στην κορυφή που είχε επιτευχθεί το 2008.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων συνέχιζε να ανεβαίνει, παρουσιάζοντας ωστόσο και κάποια σημεία κόπωσης. Τι πάει να πει αυτό; Πως ό,τι ανεβαίνει, κάποια στιγμή κατεβαίνει.

Οι αυξήσεις και το «φρένο» πληθωρισμού

Με τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, η συνολική αύξηση της τελευταίας 5ετίας διαμορφώνεται στα 230 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 35,4% (σε σύγκριση με το 2019). Πλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Ο στόχος των 950 ευρώ στις βασικές αποδοχές το 2027 έρχεται ακόμη πιο κοντά, ενώ το «στοίχημα» για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστικό. Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς πως ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνει ήδη περισσότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ 42 κλάδοι της οικονομίας πληρώνουν μισθούς υψηλότερους από το μέσο μισθό, τότε γίνεται αντιληπτό πως η πολιτική της κυβέρνησης αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Και αυτό φαίνεται πια και στην τσέπη των πολιτών.

Η Eurostat μας τοποθετεί στην 2η θέση από το τέλος στην ΕΕ και το 2024 στον δείκτη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που έχει προσαρμοστεί σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPPs), δηλαδή, που έχει ενσωματώσει το κόστος ζωής. Υπάρχει βελτίωση, αλλά είναι οριακή με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να τοποθετείται στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ, έναντι 69% το 2023, 67% το 2022 και 66% το 2018. Γιατί αυτό; Γιατί μεσολάβησε και η κρίση τιμών που «ροκανίζει» τις - συνεχείς - προσπάθειες να συγκλίνουμε εισοδηματικά ως χώρα.

Μόνο επί Κοντόπουλου

Το είδαμε και αυτό. Να επιβάλλεται πρόστιμο στην Εταιρία Εκκαθάρισης των Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου και μάλιστα για παραβάσεις επί του Κανονισμού της ΕΕ για την λειτουργία της εκκαθάρισης. Ναι, μεν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά φαίνεται ότι η παράβαση ήταν παρά πολύ σοβαρή αν κάποιος ανατρέξει στα άρθρα του Κανονισμού που παραβιάστηκαν. Και έχω την αίσθηση ότι αν άλλη εταιρία είχε κάνει ανάλογης βαρύτητας παράβαση, θα έπεφτε μεγάλο τσεκούρι. Η ουσία είναι, πάντως, ότι ο ακριβοπληρωμένος manager «εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής» και δεν βλέπω να είναι πολλά τα ψωμιά του. Και να μην το ξεχάσω: Η έπαρση και η αλαζονεία αργά ή γρήγορα πληρώνονται.

Ο... άτεγκτος επόπτης

Μετά το πρόστιμο, ο Γιάννος Κοντόπουλος ήταν μέσα στα νεύρα, όπως λένε οι πηγές μου στο Χρηματιστήριο. Αντιθέτως, η Βασιλική Λαζαράκου που πήγε χθες και είδε τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ήθελε να διαφημίσει την ποινή. Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί. Παιδιά, εδώ είμαστε και σας βλέπουμε.

Δασμών συνέχεια

Oι ανακοινώσεις Τραμπ εξακολουθούν να ταλανίζουν τις μετοχές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απειλές για δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ ταρακούνησε εκ νέου την ηρεμία και το λήθαργο της Ευρώπης. Μένει να δούμε αν και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί και πόσο θα επηρεάσει τις πωλήσεις κυρίως της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:02

Ήχησε το 112 στην Αττική

19:00

Μελάνια Τραμπ: Ακόμη επτά παιδιά από την Ουκρανία επέστρεψαν στις οικογένειες τους

18:53

Παπασταύρου: Ο διάλογος με τον ΣΕΛΠΕ φέρνει στο τραπέζι συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις

18:41

Αττική: Στη ζώνη του πλημμυρικού κινδύνου ακόμη και με «απλή» ισχυρή βροχή - Δείτε τον χάρτη

18:34

To S.Pellegrino ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Ferrari

18:18

Η Τουρκία καλεί Ρώσους και Ουκρανούς πρεσβευτές μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

18:11

ΕΣΕΕ: Μείωση πωλήσεων για μία στις δύο επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι στην Black Friday

18:00

ΧΑ: Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη σε μια άνευρη συνεδρίαση

17:59

Αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με βουλευτές της ΝΔ - Δεν θα γίνει το τετ α τετ Χατζηδάκη με αγρότες

17:51

Σφοδρή καταιγίδα χτυπά την Αττική - Διακοπή κυκλοφορίας στην Πειραιώς

17:38

Meta: Ο Ζούκερμπεργκ «δρομολογεί» σημαντικές περικοπές στο Metaverse

17:26

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοικτό το σύστημα για διορθώσεις στην ΕΑΕ 2025, λόγω monitoring

17:25

Στο Νέο Δελχί ο Πούτιν - Συνομιλεί με Μόντι

17:08

Η Πειραιώς ανακηρύχθηκε «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» στα Bank of the Year Awards 2025 από το The Banker

17:00

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ζημιές από την κακοκαιρία Byron - Μπαράζ 112

16:52

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μάκρο» για την αγορά εργασίας και Fed στο επίκεντρο

16:30

Η METLEN υποδέχθηκε την ηγεσία του London Metal Exchange στο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»

16:27

Κακοκαιρία Byron: Πού θα εκδηλωθούν ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα - Μήνυμα Κεφαλογιάννη

16:22

Η ΕΕ επανεξετάζει την κατάργηση των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα VW που κατασκευάζονται στην Κίνα

16:20

ΗΠΑ: Σε χαμηλό άνω των 3 ετών τα νέα επιδόματα ανεργίας

16:18

Η Φεντερίκα Μογκερίνι παραιτήθηκε από διευθύντρια του Κολλεγίου της Ευρώπης

16:14

Τσιάρας για πληρωμές αγροτών: Έχουν δοθεί ήδη 500 εκατ. ευρώ για 4 προγράμματα

16:07

Ουκρανία: «Θέλουμε πραγματική ειρήνη με τη Ρωσία κι όχι έναν κατευνασμό»

16:03

Η Intracom Telecom και η GeoLinks επιτυγχάνουν Multi-Gigabit επιδόσεις σε πιλοτική δοκιμή στις ΗΠΑ

16:03

Η OpenAI εξαγοράζει την πολωνική startup Neptune

16:00

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή λόγω κακοκαιρίας - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

15:51

Qualco: Με το Philanthropy Award τιμήθηκε ο πρόεδρος του ομίλου Qualco, Ορέστης Τσακαλώτος

15:49

Τασούλας: Δεν υπάρχει δίλημμα επανεξοπλισμού – Σε λίγες ημέρες η παραλαβή της φρεγάτας «Κίμων»

15:48

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση ενός τόνου λαθραίου καπνού για ναργιλέ

15:44

H Κομισιόν ανεβάζει στροφές για την έκθεση για το κράτος δικαίου του 2026