BACKSTORY

Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου – Σημάδια κόπωσης - Ο… άτεγκτος επόπτης

28-03-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου – Σημάδια κόπωσης - Ο… άτεγκτος επόπτης

Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου και τι μας λένε

O Φεβρουάριος δεν θα λέγαμε πως είχε και μεγάλες εκταμιεύσεις δανείων, ωστόσο το τρίμηνο είναι βέβαιο πως θα είναι καλύτερο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας μειώθηκε στο 6,2%, το Φεβρουάριο του 2025, από 7,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, σημειώθηκε αύξηση στις καταθέσεις κατά στο 4,9%, το Φεβρουάριο του 2025, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αυτό αφορά το σύνολο των καταθέσεων. Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να έχουν θέματα και να χρησιμοποιούν τις οικονομίες τους για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σημάδια κόπωσης στις τιμές των κατοικιών

Και μιας και μιλάμε για στατιστικούς όρους, οι τιμές των διαμερισμάτων συνεχίζουν την ανιούσα. Η Eurobank τονίζει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων ανεβαίνουν επί επτά έτη και πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στην κορυφή που είχε επιτευχθεί το 2008.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων συνέχιζε να ανεβαίνει, παρουσιάζοντας ωστόσο και κάποια σημεία κόπωσης. Τι πάει να πει αυτό; Πως ό,τι ανεβαίνει, κάποια στιγμή κατεβαίνει.

Οι αυξήσεις και το «φρένο» πληθωρισμού

Με τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, η συνολική αύξηση της τελευταίας 5ετίας διαμορφώνεται στα 230 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 35,4% (σε σύγκριση με το 2019). Πλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Ο στόχος των 950 ευρώ στις βασικές αποδοχές το 2027 έρχεται ακόμη πιο κοντά, ενώ το «στοίχημα» για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστικό. Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς πως ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνει ήδη περισσότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ 42 κλάδοι της οικονομίας πληρώνουν μισθούς υψηλότερους από το μέσο μισθό, τότε γίνεται αντιληπτό πως η πολιτική της κυβέρνησης αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Και αυτό φαίνεται πια και στην τσέπη των πολιτών.

Η Eurostat μας τοποθετεί στην 2η θέση από το τέλος στην ΕΕ και το 2024 στον δείκτη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που έχει προσαρμοστεί σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPPs), δηλαδή, που έχει ενσωματώσει το κόστος ζωής. Υπάρχει βελτίωση, αλλά είναι οριακή με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να τοποθετείται στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ, έναντι 69% το 2023, 67% το 2022 και 66% το 2018. Γιατί αυτό; Γιατί μεσολάβησε και η κρίση τιμών που «ροκανίζει» τις - συνεχείς - προσπάθειες να συγκλίνουμε εισοδηματικά ως χώρα.

Μόνο επί Κοντόπουλου

Το είδαμε και αυτό. Να επιβάλλεται πρόστιμο στην Εταιρία Εκκαθάρισης των Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου και μάλιστα για παραβάσεις επί του Κανονισμού της ΕΕ για την λειτουργία της εκκαθάρισης. Ναι, μεν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά φαίνεται ότι η παράβαση ήταν παρά πολύ σοβαρή αν κάποιος ανατρέξει στα άρθρα του Κανονισμού που παραβιάστηκαν. Και έχω την αίσθηση ότι αν άλλη εταιρία είχε κάνει ανάλογης βαρύτητας παράβαση, θα έπεφτε μεγάλο τσεκούρι. Η ουσία είναι, πάντως, ότι ο ακριβοπληρωμένος manager «εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής» και δεν βλέπω να είναι πολλά τα ψωμιά του. Και να μην το ξεχάσω: Η έπαρση και η αλαζονεία αργά ή γρήγορα πληρώνονται.

Ο... άτεγκτος επόπτης

Μετά το πρόστιμο, ο Γιάννος Κοντόπουλος ήταν μέσα στα νεύρα, όπως λένε οι πηγές μου στο Χρηματιστήριο. Αντιθέτως, η Βασιλική Λαζαράκου που πήγε χθες και είδε τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ήθελε να διαφημίσει την ποινή. Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί. Παιδιά, εδώ είμαστε και σας βλέπουμε.

Δασμών συνέχεια

Oι ανακοινώσεις Τραμπ εξακολουθούν να ταλανίζουν τις μετοχές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απειλές για δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ ταρακούνησε εκ νέου την ηρεμία και το λήθαργο της Ευρώπης. Μένει να δούμε αν και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί και πόσο θα επηρεάσει τις πωλήσεις κυρίως της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:50

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές στην εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών

10:50

Παπασταύρου: Όλο το οπλοστάσιο των μέτρων στο τραπέζι για την ενέργεια – Ανακοινώσεις για τη βιομηχανία

10:47

Παράταση του «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί

10:22

Κάλας: Η ΕΕ θα συζητήσει το πώς θα παραμείνει ανοικτό το στενό του Ορμούζ

10:06

Eurobank: Αγορά 1,13 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 3,96 εκατ. ευρώ

09:57

Ακυρώνεται η σημερινή πτήση επαναπατρισμού Ελλήνων από το Ντουμπάι

09:44

Προϋπολογισμός: Kάτω του στόχου τα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο - Yπέρβαση πλεονάσματος

09:44

Πρόταση εξαγοράς 35 δισ. ευρώ από UniCredit για Commerzbank

09:39

ΗΑΕ: Ένας νεκρός από πτώση πυραύλου στο Αμπού Ντάμπι - Επαναλειτουργεί σταδιακά το αεροδρόμιο του Ντουμπάι

09:14

Τραμπ: Έχω «απόλυτο δικαίωμα» να επαναφέρω σε ισχύ τους δασμούς - «Πολύ σύντομα» η συμφωνία με την Κούβα

09:13

Εθνική Τράπεζα: Στην Bain Capital μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 100 εκατ. ευρώ

09:00

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο την κρίση στη Μ. Ανατολή - Στα 105 δολάρια το Brent

08:49

Γαλλία: Στον β' γύρο θα κριθεί η έκβαση των δημοτικών εκλογών στις μεγάλες πόλεις

08:40

Εξάρχου: «Στον Κάθετο Διάδρομο βλέπω όλες τις παθογένειες της ΕΕ»

08:38

Ανοίγουν οι φορολογικές δηλώσεις, τρέχουν οι διορθώσεις

08:32

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για το «Η μια μάχη μετά την άλλη» - Όσα έγιναν τη μεγάλη βραδιά

08:21

Coffee Island: Βάζει πλώρη για 15 νέα καταστήματα στο εξωτερικό το 2026 - Οι αγορές-κλειδιά

07:57

Αυξάνει το πρέσινγκ στο ΝΑΤΟ ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ - 17η ημέρα πολέμου στη Μ. Ανατολή

07:54

Και τώρα μόνοι, μας θυμίζει ο Χάμπερμας - Χάος και ανοργανωσιά στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ

07:50

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2025

07:22

Χωρίς ΟΣΔΕ 2026: Κάρτα Αγρότη στον «πάγο», κόστη στη «φωτιά»…

07:12

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Γράμμα» στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Κόλπο  

07:11

Ταμείο Ανάκαμψης: Αναθεώρηση σε τρεις άξονες, σημαντικά έργα «σπάνε», κλειδί και οι μεταρρυθμίσεις

07:04

Το συνέδριο της Morgan Stanley - Οι ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης - Η μάχη στο «ράφι»

23:58

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Συμπληρωματική δίωξη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

23:28

Βατικανό: O πάπας απεύθυνε έκκληση για εκεχειρία

23:14

Με σχέδιο για υποδομές, παραγωγή και κοινωνική συνοχή, η περιοδεία Θ. Κοντογεώργη στη Θεσσαλία

22:48

Συνάντηση Δένδια στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του

22:18

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

21:47

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράνομους μετανάστες