BACKSTORY

Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου – Σημάδια κόπωσης - Ο… άτεγκτος επόπτης

28-03-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου – Σημάδια κόπωσης - Ο… άτεγκτος επόπτης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου και τι μας λένε

O Φεβρουάριος δεν θα λέγαμε πως είχε και μεγάλες εκταμιεύσεις δανείων, ωστόσο το τρίμηνο είναι βέβαιο πως θα είναι καλύτερο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας μειώθηκε στο 6,2%, το Φεβρουάριο του 2025, από 7,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, σημειώθηκε αύξηση στις καταθέσεις κατά στο 4,9%, το Φεβρουάριο του 2025, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αυτό αφορά το σύνολο των καταθέσεων. Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να έχουν θέματα και να χρησιμοποιούν τις οικονομίες τους για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σημάδια κόπωσης στις τιμές των κατοικιών

Και μιας και μιλάμε για στατιστικούς όρους, οι τιμές των διαμερισμάτων συνεχίζουν την ανιούσα. Η Eurobank τονίζει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων ανεβαίνουν επί επτά έτη και πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στην κορυφή που είχε επιτευχθεί το 2008.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων συνέχιζε να ανεβαίνει, παρουσιάζοντας ωστόσο και κάποια σημεία κόπωσης. Τι πάει να πει αυτό; Πως ό,τι ανεβαίνει, κάποια στιγμή κατεβαίνει.

Οι αυξήσεις και το «φρένο» πληθωρισμού

Με τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, η συνολική αύξηση της τελευταίας 5ετίας διαμορφώνεται στα 230 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 35,4% (σε σύγκριση με το 2019). Πλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Ο στόχος των 950 ευρώ στις βασικές αποδοχές το 2027 έρχεται ακόμη πιο κοντά, ενώ το «στοίχημα» για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστικό. Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς πως ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνει ήδη περισσότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ 42 κλάδοι της οικονομίας πληρώνουν μισθούς υψηλότερους από το μέσο μισθό, τότε γίνεται αντιληπτό πως η πολιτική της κυβέρνησης αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Και αυτό φαίνεται πια και στην τσέπη των πολιτών.

Η Eurostat μας τοποθετεί στην 2η θέση από το τέλος στην ΕΕ και το 2024 στον δείκτη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που έχει προσαρμοστεί σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPPs), δηλαδή, που έχει ενσωματώσει το κόστος ζωής. Υπάρχει βελτίωση, αλλά είναι οριακή με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να τοποθετείται στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ, έναντι 69% το 2023, 67% το 2022 και 66% το 2018. Γιατί αυτό; Γιατί μεσολάβησε και η κρίση τιμών που «ροκανίζει» τις - συνεχείς - προσπάθειες να συγκλίνουμε εισοδηματικά ως χώρα.

Μόνο επί Κοντόπουλου

Το είδαμε και αυτό. Να επιβάλλεται πρόστιμο στην Εταιρία Εκκαθάρισης των Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου και μάλιστα για παραβάσεις επί του Κανονισμού της ΕΕ για την λειτουργία της εκκαθάρισης. Ναι, μεν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά φαίνεται ότι η παράβαση ήταν παρά πολύ σοβαρή αν κάποιος ανατρέξει στα άρθρα του Κανονισμού που παραβιάστηκαν. Και έχω την αίσθηση ότι αν άλλη εταιρία είχε κάνει ανάλογης βαρύτητας παράβαση, θα έπεφτε μεγάλο τσεκούρι. Η ουσία είναι, πάντως, ότι ο ακριβοπληρωμένος manager «εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής» και δεν βλέπω να είναι πολλά τα ψωμιά του. Και να μην το ξεχάσω: Η έπαρση και η αλαζονεία αργά ή γρήγορα πληρώνονται.

Ο... άτεγκτος επόπτης

Μετά το πρόστιμο, ο Γιάννος Κοντόπουλος ήταν μέσα στα νεύρα, όπως λένε οι πηγές μου στο Χρηματιστήριο. Αντιθέτως, η Βασιλική Λαζαράκου που πήγε χθες και είδε τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ήθελε να διαφημίσει την ποινή. Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί. Παιδιά, εδώ είμαστε και σας βλέπουμε.

Δασμών συνέχεια

Oι ανακοινώσεις Τραμπ εξακολουθούν να ταλανίζουν τις μετοχές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απειλές για δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ ταρακούνησε εκ νέου την ηρεμία και το λήθαργο της Ευρώπης. Μένει να δούμε αν και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί και πόσο θα επηρεάσει τις πωλήσεις κυρίως της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:45

Την Τρίτη θα επισκεφθεί τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ο Μητσοτάκης

18:40

HELLENiQ ENERGY: Επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία της με τη Chevron και στο "Block 10"

18:37

Γεραπετρίτης - Χαφτάρ: Ελλάδα και Ανατολική Λιβύη ενισχύουν τη συνεργασία τους

18:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Σκόπελο και Δυτική Αχαΐα

18:16

Νέο κόμμα για να ενώσει τους εξόριστους Ρώσους ιδρύει ο Γιάσιν

18:05

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με αυξημένο τζίρο - Τριήμερο άλμα 7,12% στις τράπεζες

18:00

Ένας νεκρός από ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο - Πρώτη θανατηφόρα επίθεση μετά την ανακοίνωση συμφωνίας

17:55

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Χαφτάρ, υπαρχηγό Γενικής Διοίκησης Λιβυκού Εθνικού Στρατού

17:50

Σε ΦΕΚ η παράταση καθαρισμού και δήλωσης οικοπέδων έως τις 22 Ιουνίου 2026

17:37

Βρετανία: Το Εφετείο επικύρωσε την απαγόρευση της Palestine Action

17:32

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Από 26 έως 29 Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών

17:22

Ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση στη Σιβηρία - Επέζησε το πλήρωμα

17:15

Έρευνα Public και Truberries: 85% των Ελλήνων στρέφονται στα βιβλία για να αποδράσουν από την καθημερινότητα

17:13

ΝΒΑ: Πόσα χρήματα θα κερδίσει κάθε παίκτης των Νικς για την κατάκτηση του τίτλου

16:58

Wall Street: Ρεκόρ χτυπά ο Dow Jones με «καύσιμο» από Ιράν - Άλμα 8% για SpaceX

16:50

Κεραμέως: Τα 10 πιο σημαντικά ορόσημα της διετίας στο υπουργείο Εργασίας

16:43

Maersk: Χαιρετίζει συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ, χωρίς όμως αλλαγές στις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή

16:43

Βρετανία: Ένοχος Ουκρανός για εμπρηστικές επιθέσεις σε κατοικία που σχετίζεται με τον Στάρμερ

16:40

Θεοδωρικάκος: Δύο χρόνια δημιουργικού έργου με αποτελέσματα - 915 επενδύσεις, 15.000 νέες θέσεις εργασίας

16:36

Επιστρέφει στη φυλακή ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

16:29

Μιχαηλίδου: Στα 525 ευρώ το μήνα το επίδομα αναδοχής παιδιού έως την ενηλικίωση

16:26

ENOTHTA: Πάνω από 27% η παραβατικότητα στην εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας

16:25

Εγκρίθηκαν τα αιτήματα Chevron - HELLENiQ ENERGY για το Block 10

16:20

Επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός: Το «πώς» το ξέρουμε, το «πόσα» συζητάμε

16:19

Γερμανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πολιτικούς και επιχειρήσεις μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

16:16

Τραμπ: Πλοία με πετρέλαιο βγαίνουν από Στενά του Ορμούζ - Τι επιδιώκει η Τεχεράνη

16:14

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ χαιρετίζει το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ-Ιράν

16:13

ΕΑΕΕ: Αναγκαίες παρεμβάσεις για τη συγκράτηση του κόστους υγείας και των ασφαλίστρων

16:12

Euronext Athens: «Πράσινο φως» στην εισαγωγή της Attica Πολυκαταστήματα στην Κύρια Αγορά

16:03

ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για τις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας