BACKSTORY

Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου – Σημάδια κόπωσης - Ο… άτεγκτος επόπτης

28-03-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου – Σημάδια κόπωσης - Ο… άτεγκτος επόπτης

Τα στατιστικά του Φεβρουαρίου και τι μας λένε

O Φεβρουάριος δεν θα λέγαμε πως είχε και μεγάλες εκταμιεύσεις δανείων, ωστόσο το τρίμηνο είναι βέβαιο πως θα είναι καλύτερο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας μειώθηκε στο 6,2%, το Φεβρουάριο του 2025, από 7,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, σημειώθηκε αύξηση στις καταθέσεις κατά στο 4,9%, το Φεβρουάριο του 2025, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αυτό αφορά το σύνολο των καταθέσεων. Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να έχουν θέματα και να χρησιμοποιούν τις οικονομίες τους για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σημάδια κόπωσης στις τιμές των κατοικιών

Και μιας και μιλάμε για στατιστικούς όρους, οι τιμές των διαμερισμάτων συνεχίζουν την ανιούσα. Η Eurobank τονίζει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων ανεβαίνουν επί επτά έτη και πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στην κορυφή που είχε επιτευχθεί το 2008.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων συνέχιζε να ανεβαίνει, παρουσιάζοντας ωστόσο και κάποια σημεία κόπωσης. Τι πάει να πει αυτό; Πως ό,τι ανεβαίνει, κάποια στιγμή κατεβαίνει.

Οι αυξήσεις και το «φρένο» πληθωρισμού

Με τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, η συνολική αύξηση της τελευταίας 5ετίας διαμορφώνεται στα 230 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 35,4% (σε σύγκριση με το 2019). Πλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Ο στόχος των 950 ευρώ στις βασικές αποδοχές το 2027 έρχεται ακόμη πιο κοντά, ενώ το «στοίχημα» για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστικό. Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς πως ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνει ήδη περισσότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ 42 κλάδοι της οικονομίας πληρώνουν μισθούς υψηλότερους από το μέσο μισθό, τότε γίνεται αντιληπτό πως η πολιτική της κυβέρνησης αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Και αυτό φαίνεται πια και στην τσέπη των πολιτών.

Η Eurostat μας τοποθετεί στην 2η θέση από το τέλος στην ΕΕ και το 2024 στον δείκτη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που έχει προσαρμοστεί σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPPs), δηλαδή, που έχει ενσωματώσει το κόστος ζωής. Υπάρχει βελτίωση, αλλά είναι οριακή με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να τοποθετείται στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ, έναντι 69% το 2023, 67% το 2022 και 66% το 2018. Γιατί αυτό; Γιατί μεσολάβησε και η κρίση τιμών που «ροκανίζει» τις - συνεχείς - προσπάθειες να συγκλίνουμε εισοδηματικά ως χώρα.

Μόνο επί Κοντόπουλου

Το είδαμε και αυτό. Να επιβάλλεται πρόστιμο στην Εταιρία Εκκαθάρισης των Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου και μάλιστα για παραβάσεις επί του Κανονισμού της ΕΕ για την λειτουργία της εκκαθάρισης. Ναι, μεν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά φαίνεται ότι η παράβαση ήταν παρά πολύ σοβαρή αν κάποιος ανατρέξει στα άρθρα του Κανονισμού που παραβιάστηκαν. Και έχω την αίσθηση ότι αν άλλη εταιρία είχε κάνει ανάλογης βαρύτητας παράβαση, θα έπεφτε μεγάλο τσεκούρι. Η ουσία είναι, πάντως, ότι ο ακριβοπληρωμένος manager «εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής» και δεν βλέπω να είναι πολλά τα ψωμιά του. Και να μην το ξεχάσω: Η έπαρση και η αλαζονεία αργά ή γρήγορα πληρώνονται.

Ο... άτεγκτος επόπτης

Μετά το πρόστιμο, ο Γιάννος Κοντόπουλος ήταν μέσα στα νεύρα, όπως λένε οι πηγές μου στο Χρηματιστήριο. Αντιθέτως, η Βασιλική Λαζαράκου που πήγε χθες και είδε τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ήθελε να διαφημίσει την ποινή. Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί. Παιδιά, εδώ είμαστε και σας βλέπουμε.

Δασμών συνέχεια

Oι ανακοινώσεις Τραμπ εξακολουθούν να ταλανίζουν τις μετοχές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απειλές για δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ ταρακούνησε εκ νέου την ηρεμία και το λήθαργο της Ευρώπης. Μένει να δούμε αν και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί και πόσο θα επηρεάσει τις πωλήσεις κυρίως της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:16

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακό «άλμα» στην κοινωνική ασφάλιση

11:09

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή σε προπολεμικά επίπεδα επιχειρεί ο Γενικός Δείκτης

11:09

Τσίπρας: Θέσπιση ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας

11:08

Αυστραλία: Η χώρα θα δημιουργήσει απόθεμα ενός δισεκατομμυρίου λίτρων καυσίμων

11:07

BMW: Δασμοί και Κίνα έπληξαν την κερδοφορία στο α' τρίμηνο - Αμετάβλητο το guidance

11:04

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει φέτος την Ημέρα της Ευρώπης στη Θράκη

10:55

Jumbo: Αύξηση 4% στις πωλήσεις το πρώτο τετράμηνο - Επιβράδυνση στην αγορά της Ρουμανίας

10:52

Παπαθανάσης: Ξεκινά η υλοποίηση δράσης ανάπλασης των «Προσφυγικών» της Λ. Αλεξάνδρας

10:49

Ευρωαγορές: Ράλι στις μετοχές μετά την ακύρωση της «Επιχείρησης Ελευθερία»

10:46

Παπουτσάνης: Οριακή μείωση του κύκλου εργασιών το α' τρίμηνο, στο 55% οι εξαγωγές

10:19

Παπαθανάσης: 2,5 εκατ. για λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Εορδαίας

10:09

Η Nissan κλείνει μία από τις δύο γραμμές παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο - «Κόβει» 900 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

10:01

Samsung: Μπήκε στο «κλειστό κλαμπ» του 1 τρισ. δολ. - Η τεχνητή νοημοσύνη εκτίναξε τη μετοχή

09:55

ΔΑΑ: Από τα 12 εκατ. στα 34 εκατ. επιβάτες - Πώς το «Ελ. Βενιζέλος» έμαθε να πετά σε κρίσεις

09:38

Κεραμέως: «Άλλο η πολιτική του λαϊκισμού και άλλο η πολιτική του ρεαλισμού» - Τι είπε για συντάξεις χηρείας και ίση αμοιβή

09:33

Lufthansa: Μείωσε τις απώλειες το Q1 και διατηρεί το ετήσιο guidance παρά το πλήγμα των 2 δισ. δολ. στα καύσιμα

09:13

BSH: Τζίρο 178 εκατ. ευρώ το 2025 στην Ελλάδα - Οι κατηγορίες συσκευών που ξεχώρισαν και οι προοπτικές του 2026

09:07

Δυτική Όχθη: Πάνω από 400 διπλωμάτες καλούν την ΕΕ να «δράσει τώρα» κατά του ισραηλινού εποικισμού

09:02

ΟΗΕ: Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της στη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων

08:57

Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο βόρεια της Άνδρου - Σώθηκαν και οι 9 ναυτικοί

08:54

Πιερρακάκης: «Αν η Ευρώπη δεν ενώσει τις δυνάμεις της σε οικονομία, άμυνα και τεχνολογία, θα χάσει μια μεγάλη ευκαιρία»

08:53

Τραμπ: Διακόπτεται η «Επιχείρηση Ελευθερία» εν μέσω διαπραγματεύσεων με το Ιράν

08:39

Αύριο η υπογραφή της Β' φάσης του προγράμματος για την ανακαίνιση σχολικών μονάδων

08:23

Η ΑΙ αλλάζει το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

08:22

«Φρένο» στα περιστατικά απάτης με κάρτες, POS και ATM

08:20

Αττικά Πολυκαταστήματα: Οι σταθμοί μιας εταιρείας που φιλοδοξεί να αναδειχθεί στα «Harrods» της Ελλάδας

08:12

Γερμανία: Πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης Μερτς, αλλά κανείς δεν έχει διάθεση για γιορτή

08:05

Κυκλοφοριακό: «Τρέχουν» εξελίξεις στον κόμβο-«ανάσα» για Δυτική Αττική, Πειραιά (ΜΕΤΚΑ/Δομική Κρήτης)

08:00

Τα έργα των 1 δισ. που αλλάζουν το τσιμέντο στην Ελλάδα – Το στοίχημα της βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές

07:53

Ιtalgas: Μετά την εξαγορά της 2i Rete Gas, ποντάρει στα δίκτυα και τις σταθερές αποδόσεις