BACKSTORY

Τι έδειξε το placement - Tα ύστερα του κόσμου - Τα νούμερα της Jumbo

12-03-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι έδειξε το placement - Tα ύστερα του κόσμου - Τα νούμερα της Jumbo

Άβαξ: Τα «μαθηματικά» του placement και οι αγοραστές

Χτες, το insider.gr συμμετείχε στην απεργία των μέσων ενημέρωσης, ως εκ τούτου, δεν αναφέρθηκε στο placement της Άβαξ, που επιβεβαίωσε σχεδόν μέχρι… κεραίας, όσα λέγαμε στη στήλη. Για να πιάσουμε, όμως, «τα μαθηματικά του placement», που διενεργήθηκε από την Euroxx Χρηματιστηριακή, συνολικά μεταβιβάσθηκαν 6.500.000 μετοχές (περίπου 4,4% του συνόλου της εταιρίας) εξωχρηματιστηριακά, σε τιμή 2 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με discount 5,4% έναντι της τιμής κλεισίματος και premium 5,8% έναντι της μέσης τιμής του τελευταίου τριμήνου.

Μεταξύ των βασικών μετόχων της εταιρίας, το ποσοστό που ελέγχει έμμεσα ο Πρόεδρος του ΔΣ, κ. Χρήστος Ιωάννου, διαμορφώθηκε σε 21,6% από 23,6% ενώ το συνολικό ποσοστό που ελέγχει άμεσα και έμμεσα ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, διαμορφώθηκε σε 16% από 17,6%. Αρα, πώλησαν και άλλοι, καθώς «περισσεύει» ποσοστό 0,8%. Και δεν είναι απαραίτητα… ξάδελφοι.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλα φυσικά - νομικά πρόσωπα κοντά στο διοικητικό team, όχι υπόχρεα γνωστοποίησης, λένε στην χρηματιστηριακή αγορά. Να αναφέρουμε επίσης ότι η ζήτηση στο book building έφτασε τα 9 εκατ. «χαρτιά», από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που πήραν μετοχές. Μαζί με αυτούς, αγόρασαν μετοχές και family offices.

Η τακτική των θεσμικών

Ίσως αναρωτήθηκαν κάποιοι γιατί βγήκαν να πουλήσουν οι βασικοί μέτοχοι της Άβαξ, αν «τρέχει» κάτι κακό κ.λπ.. Θεωρητικά, πώλησαν προς ενίσχυση διασποράς και εμπορευσιμότητας, όχι γιατί κάτι τους ανησυχεί. Ως προς το αν οι θεσμικοί πάρουν και άλλες μετοχές προσεχώς, ενδεχομένως να γίνει κάτι τέτοιο, αν και μάλλον όχι πολύ σύντομα, πάντα εκτός απροόπτου. Αν πιστεύουν στην μετοχή, ίσως ψαχτούν για νέο placement μελλοντικά, ενώ υπάρχει και το ταμπλό.

Για την ώρα, πήραν χαρτιά σε αυτά τα επίπεδα, με μικρό discount, για να είναι όλοι… ευχαριστημένοι με τις τιμές. Άλλωστε, μπορούν να επανέλθουν αν εκτιμήσουν ότι η μετοχή έχει προοπτικές, έχοντας προλάβει να «χτίσουν» θέση στα 2 ευρώ. Αλλά για το πώς θα κινηθεί η μετοχή, θα το δούμε στο ταμπλό, δηλαδή στην πράξη, και όχι στην θεωρεία.

Η αποτίμηση των παραχωρήσεων

Ψάχνουν αρκετοί στην αγορά να υπολογίσουν την πιθανή αποτίμηση της Άκτωρ Παραχωρήσεις (Ελλάκτωρ), αν μπορεί αν γίνει η συναλλαγή με τόσες ή δείνα φορές τα EBITDA (αλλά και ποια EBITDA), αν θα είναι μέσα η «ουρά» της Αττικής Οδού (δύσκολο), πόσος δανεισμός μπορεί να επηρεάζει κάθε asset και άλλα τέτοια σχετικά, για να προσεγγίζουν πόσα ενδεχομένως χρειαστεί η AKTOR για το deal.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτά αφορούν τους «ειδικούς» και η στήλη δεν θα μπει σε αυτό το «παιχνίδι» στην παρούσα φάση. Για αυτό άλλωστε γίνεται due diligence. Ούτε θα μπει στην παραφιλολογία της χρηματοδότησης. Θεωρητικά, αναλόγως του «τελικού λογαριασμού», θα αποφασιστεί και το μοντέλο χρηματοδότησης της συναλλαγής.

Μη αναγνώσιμες

Είπαμε καλά λόγια για την νέα ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου αλλά τα προβλήματά της τα έχει. Όπως για παράδειγμα το άνοιγμα ξενόγλωσσων ανακοινώσεων. Για παράδειγμα χθες δεν άνοιγε ανακοίνωση της Attica Συμμετοχών όπως γινόταν και στην παλαιά version της ιστοσελίδας. Εκτός και αν οι ανακοινώσεις ανεβαίνουν για να μην διαβάζονται.

Δεν έχει προϋπολογισμό;

Κατά τα λοιπά ομολογώ ότι άκρη δεν βγάζω με τις ανακοινώσεις της Jumbo. Χθες ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 19% το Φεβρουάριο και 15% στο δίμηνο αλλά τις απέδωσε στο ότι ήταν νωρίς οι Απόκριες, μετά μας είπε ότι καταγράφεται μείωση στο δεκαήμερο του Μαρτίου αλλά δεν είπε πόση και στη συνέχεια ότι εικόνα για φέτος θα έχουμε καλύτερα στο τετράμηνο. Όλα αυτά θυμίζουν ανακοίνωση Αντιπροέδρου Εδεσσαϊκού και το ερώτημα είναι τι νόημα έχουν σχόλια που συγχύζουν αντί να δίνουν προοπτική.

Και το ερώτημα είναι τελικά τι προβλέπει για φέτος η εταιρία; Και μην μας πει κανένας ότι μια εταιρία του μεγέθους της Jumbo δεν έχει προϋπολογισμό;

Βήματα προς τα μπρος για την Attica Bank

To στρατηγικό πλάνο της Attica Bank είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους αναλυτές η CEO, Ελένη Βρεττού, τονίζοντας για άλλη μια φορά την αλλαγή σελίδας και την επιστροφή στην κανονικότητα για την τράπεζα. Στο πρώτο conference call μετά από δύο χρόνια η κυρία Βρεττού σημείωσε πως η τράπεζα στοχεύει κατά κύριο λόγω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς βέβαια να μένει πίσω ο τομέας της λιανικής και του wealth management.

Το σχέδιο ανάπτυξης της Attica Bank είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, περιλαμβάνοντας επέκταση δανείων, βελτίωση κερδοφορίας και επενδύσεις στην ψηφιακή τραπεζική. Βασικός στόχος για το 2025 είναι η ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης με την Παγκρήτια.

Tα ύστερα του κόσμου

Όταν σας λέω πως έχουν έρθει τα ύστερα του κόσμου δεν με πιστεύετε....

Η Citigroup υποβαθμίζει τις αμερικανικές μετοχές και αναβαθμίζει την Κίνα.

Η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα είναι ασθενέστερη από τον υπόλοιπο κόσμο τους προσεχείς μήνες λέει η Citi. Η ουδέτερη στάση για τις αμερικανικές μετοχές αφορά ορίζοντα τριών έως έξι μηνών, με περισσότερα αρνητικά οικονομικά δεδομένα να αναμένονται.

Αντίθετα, οι κινεζικές μετοχές εμφανίζονται ελκυστικές, ακόμη και μετά το πρόσφατο ράλι τους.

Αν δεν είναι αυτά τα ύστερα του κόσμου τότε ποια είναι;

Αύξηση καταθέσεων

Αύξηση των καταθέσεων στα επίπεδα του 2011 δεν το λες και λίγο. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως όλα αυτά επιτυγχάνονται χωρίς ιδιαίτερη αποταμίευση αλλά κυρίως λόγω δανείων των οποίων οι εκταμιεύσεις μετρούν ως καταθέσεις. Οι καταθέσεις λοιπόν ξεπέρασαν τα 150 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2024, επαυξημένες με τους τόκους της χρονιάς, όπως στο τέλος κάθε χρόνου.

Τα έργα της ΕΚΤΕΡ

Χτες, η ΕΚΤΕΡ ανακοίνωσε ότι ανέλαβε ένα νέο έργο, την «Κατασκευή Νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας – Χημειοθεραπείας Και Ανακαίνιση Κλινικών Κτίριου 300 Ανδρών Στο Γ. Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία», άνω των 22 εκατ. (πλέον ΦΠΑ), συμμετέχοντας με ποσοστό 50% στην νικήτρια κοινοπραξία. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων που εκτελεί η ΕΚΤΕΡ Α.Ε (αμιγώς ή μέσω συμμετοχής της σε κοινοπραξίες) ανέρχεται στο ποσό των 105,17 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, ότι έχει δώσει καλύτερη προσφορά στον διαγωνισμό για την ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στο λιμένα της Σούδας, έχει αναλάβει εσχάτως και άλλες συμβάσεις, ενώ διεκδικεί και έργα 200 εκατ. ευρώ. Και μαζί, η καλή κατασκευαστική, υπό τον Αθανάσιο Σίψα, δρομολογεί την άνοδό της στην τάξη των ισχυρών κατασκευαστικών.

«Κλείδωσε» στη Δομική Κρήτης

Ε, μια και πιάσαμε τις κατασκευαστικές σήμερα, να σας πούμε ότι η Δομική Κρήτης «κλείδωσε» το έργο της ανακαίνισης των φοιτητικών εστιών του Παντείου, ύψους 8,3 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ), όπως από καιρό σας έχουμε πει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:42

ΗΠΑ: Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου στις δυτικές πολιτείες

21:20

Νέο ψηφιακό εργαλείο για αξιολόγηση και διαφάνεια στο ΕΣΥ: Τι είναι το πρόγραμμα Health-IQ

20:59

Πέθανε ο πρώην διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ

20:43

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στην ισραηλινή πόλη Ντιμόνα

20:23

Αυτοψίες σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα μετά τον σεισμό της 8ης Μαρτίου - 74 «κόκκινα» σπίτια

20:03

Πεζεσκιάν σε Μόντι: «Άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ - Ισραήλ για να τελειώσει ο πόλεμος»

19:43

Για πρώτη φορά η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνάει την αμόλυβδη

19:29

Πόσο απροετοίμαστος ήταν ο Τραμπ στον πόλεμο κατά του Ιράν - Ο αιφνιδιασμός και ο ρόλος του Ισραήλ

19:17

Ιρανική επίθεση κατά αεροπορικών βάσεων σε ΗΑΕ και Κουβέιτ

19:02

Βρετανία: Οι βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες

18:47

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια

18:29

Κεφαλογιάννης: «Προχωράμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των Canadair»

18:18

ΗΠΑ: «Έχουμε μειώσει την ιρανική απειλή στα Στενά του Ορμούζ»

18:03

Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη

17:55

Οι Metallica «σώζουν ζωές» - 40.000 μονάδες αίματος σε έναν χρόνο

17:32

Αποζημιώσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό - Τι θα αφορούν

17:16

Η OpenAI διπλασιάζει σχεδόν το προσωπικό της

16:59

Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

16:38

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

16:27

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Τραμπ - Όρια εξουσίας και λάθος υπολογισμοί

16:11

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

15:54

220.000 εργαζόμενοι εντάσσονται στην Ψηφιακή κάρτα από 1η Απριλίου - Οι νέοι ΚΑΔ και οι κλάδοι

15:35

Grocery Tourism: Η τάση που έχει μετατρέψει το σούπερ μάρκετ σε γαστρονομικό προορισμό

15:18

Η Γερμανία προωθεί νομοσχέδιο για την ψηφιακή βία και τα deepfakes

15:00

Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ σε κράτη-μέλη: «Γεμίστε έγκαιρα τις αποθήκες φυσικού αερίου»

14:51

Πούτιν: «Η Μόσχα παραμένει φίλη και αξιόπιστος εταίρος της Τεχεράνης»

14:33

Συνάντηση Μητσοτάκη με Έλληνες που επαναπατρίστηκαν με τα κατοικίδιά τους από τον Κόλπο

14:14

Πώς κοιμάται η Gen Z: Κοινωνικό jet lag, άπνοιες Σαββατοκύριακου και bed rotting

14:03

Ισραήλ: Η Ο υπ. Άμυνας προειδοποιεί οτι η ένταση των πληγμάτων στο Ιράν «θα αυξηθεί σημαντικά»

13:44

Σε επ' αόριστον απεργία τα πρατήρια βενζίνης στις Κυκλάδες από τη Δευτέρα