BACKSTORY

Κλείνουν εκκρεμότητες  - Απολογισμοί και υπολογισμοί - Οι φήμες και η πραγματικότητα

23-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κλείνουν εκκρεμότητες  - Απολογισμοί και υπολογισμοί - Οι φήμες και η πραγματικότητα

Κλείνουν εκκρεμότητες

Λίγες ημέρες έμειναν για την αλλαγή του χρόνου και προχωρούν οι προετοιμασίες για μια χρονιά κρίσιμη αλλά και μεταβατική. Σήμερα έχουμε υπουργικό συμβούλιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει για έγκριση το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2025. Ακόμη σήμερα αναμένεται και η δημοσιεύση της Στρατηγικής Χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου, ενώ λίγες ημέρες πριν είχαμε και την εγκύκλιο του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, προς τους φορείς του Δημοσίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς.

Απολογισμοί και υπολογισμοί

H χρονιά τελειώνει και οι απολογισμοί ολοκληρώνονται.

Και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες , το 2024 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, μεγάλων αναβαθμίσεων και δυνατών κερδών.

Τώρα, πόσο καλά θα εξελιχθεί το 2025, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς και σημαντικούς παράγοντες με κύριο την πτώση των επιτοκίων που αλλάζει, όχι δραματικά, αλλά σίγουρα σημαντικά το τοπίο για τις ελληνικές τράπεζες.

Παρ' όλα αυτά θα είναι μια χρονιά δυνατών δανείων κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και αυτό θα αντικαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τα έσοδά τους.

Η Attica Bank δείχνει το δρόμο

Οι ρυθμίσεις για τις τραπεζικές προμήθειες είναι γνωστές και η Attica Bank έδειξε ευελιξία και αντανακλαστικά αντάξια ενός νέου πόλου στο τραπεζικό σύστημα προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω. Έτσι η τράπεζα από τις μηδενίζει τις προμήθειες σε όλα τα εισερχόμενα εμβάσματα προς λογαριασμούς της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, όταν η κυβέρνηση βάζει πλαφόν 0,50 ευρώ στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει όλα τα μέτρα που απευθύνονται σε ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες, και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 5 εκατ. ευρώ. Και για ένα χρόνο θα ισχύουν μηδενικές χρεώσεις για την υπηρεσία IRIS payments για τις εισερχόμενες πληρωμές των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Και κάπως έτς δείχνει το δρόμο.

Πάνω από τη δημόσια πρόταση

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισε την Παρασκευή πάνω από τα 20 ευρώ που είναι η τιμή της δημόσιας πρότασης. Και απορώ ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν σε υψηλότερη της δημόσιας πρότασης τιμή αν και η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών επί 17 εκατ. μετοχών που διακινήθηκε έγινε στα 20 ευρώ. Οι κινήσεις πάντως που γίνονται έχουν ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι ακόμα δεν έχει συγκεντρωθεί το ποσοστό που εξασφαλίζει τη διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο.

Οι φήμες και η πραγματικότητα

Μείωσε τη τιμή στόχο για την Intralot η Edison λόγω της απώλειας της λοταρίας του Οχάιο αλλά η μετοχή δεν έδειξε να επηρεάζεται και μάλιστα τις τελευταίες συνεδριάσεις γίνονται τοποθετήσεις από θεσμικά χαρτοφυλάκια που ενισχύουν τη θέση τους. Αυτό προφανώς δεν είναι άσχετο με τις πληροφορίες που κάνουν το γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων και αναφέρουν ότι έχει δρομολογηθεί συμφωνία η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα της εταιρείας. Αυτό μένει να φανεί καθώς αυτή τη στιγμή τον πρώτο ρόλο έχουν τα μεγέθη τα οποία δεν ενθουσιάζουν ιδιαίτερα.

Άμα δεν θέλει η νύφη και ο γαμπρός

Μια πολύ δυνατή χρονιά ολοκληρώνει η Τράπεζα Κύπρου το 2024. Μια χρονιά με κέρδη, με δυνατό μέρισμα για τους μετόχους γης και μια ισχυρή μετοχική απόδοση.

Πάντως για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα γιατί πολλά ακούγονται για τις προθέσεις της Εθνικής Τράπεζας επί της Κύπρου, στελέχη της ΕΤΕ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν τίποτα εκτός συναίνεσης. Και επειδή η Τράπεζα Κύπρου δεν φαίνεται να θέλει να μπει σε παρόμοιες διαδικασίες, η Εθνική δεν βλέπει πλέον μια μετοχική συνεύρεση με τη μεγαλύτερη τράπεζα της μεγαλονήσου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:02

BioNTech: Αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας στο εμβόλιο κατά της Covid-19

21:52

Ελεύθερος μετά από ανάκριση ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου - Παραμένει υπό έρευνα

21:37

Σταθεροποιητικές τάσεις για χρυσό με φόντο Ουάσιγκτον - Τεχεράνη και πληθωρισμό

21:24

Ζαχαράκη: «12 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού σε Αρεταίειο και Αιγινήτειο»

21:13

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μπροστά με 12,1 μονάδες η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για Τσίπρα και Καρυστιανού

21:04

Τα τυχερά παιχνίδια «μπαίνουν» στον πληθωρισμό - Τι σημαίνει για τον μέσο παίκτη

20:53

Αγαπηδάκη: Τα Προγράμματα «Προλαμβάνω» έχουν αποδοχή άνω του 90% στον γενικό πληθυσμό

20:43

Λιβάνιος: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νίκη των Ελλήνων του εξωτερικού»

20:36

Η Γαλλία παροτρύνει ΗΠΑ και Ιράν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις

20:27

Συνάντηση Δένδια με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ την Παρασκευή

20:23

Πανελλαδική έρευνα για τον παράνομο τζόγο: Στο μικροσκόπιο 800 παίκτες σε όλη τη χώρα

20:17

Αττική Οδός: Την Παρασκευή σε κυκλοφορία η σήραγγα των Λιοσίων προς αεροδρόμιο

20:12

Πώς οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να αυξήσουν το κόστος του χρέους

20:10

Νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στα ειδησεογραφικά μέσα της United Group

19:54

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαισιόδοξες οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες για επίτευξη συμφωνίας ειρήνης

19:43

2,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από ζωονόσους ετησίως - Τι διδάσκει η έρευνα της ενιαίας προσέγγισης στην υγεία

19:35

Πέντε χώρες στέλνουν στρατεύματα στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης για Γάζα

19:18

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για τον εορτασμό των Αποκριών

19:04

Βγήκαν οι πωλητές στις ευρωαγορές μετά το ιστορικό υψηλό - «Βαρίδια» Renault και Airbus

18:58

Γεωργιάδης: «Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας βελτιώνει την ποιότητα της επείγουσας φροντίδας»

18:43

Η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης για τη Γάζα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών

18:31

Δένδιας: «Τέλος στη θητεία - παρωδία» - Τι αλλάζει με την Ατζέντα 2030

18:21

ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε η τεχνική βλάβη στο ραντάρ του Ελ. Βενιζέλος

18:07

Ισχυρές πιέσεις με μέτριο τζίρο στο ΧΑ - Στο «κόκκινο» όλοι πλην ενός στον FTSE Large Cap

18:06

Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Ναι» στο squeeze-out για την Ακρίτας

17:58

CrediaBank: Κάλεσμα σε ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ

17:55

Ικτίνος: Ολοκληρώθηκε η πώληση της θυγατρικής ΙΔΕΗ ΑΕ

17:47

Τραμπ στο Συμβούλιο Ειρήνης: Θα μάθουμε για Ιράν σε 10 ημέρες - Δεσμεύσεις 7 δισ. δολαρίων για Γάζα

17:38

Νετανιάχου: «Το Ιράν θα αντιμετωπίσει απάντηση που δεν μπορεί να φανταστεί αν μας επιτεθεί»

17:34

Έφεση στην απόφαση προφυλάκισης θα καταθέσει ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα»