BACKSTORY

Κλείνουν εκκρεμότητες  - Απολογισμοί και υπολογισμοί - Οι φήμες και η πραγματικότητα

23-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κλείνουν εκκρεμότητες  - Απολογισμοί και υπολογισμοί - Οι φήμες και η πραγματικότητα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κλείνουν εκκρεμότητες

Λίγες ημέρες έμειναν για την αλλαγή του χρόνου και προχωρούν οι προετοιμασίες για μια χρονιά κρίσιμη αλλά και μεταβατική. Σήμερα έχουμε υπουργικό συμβούλιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει για έγκριση το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2025. Ακόμη σήμερα αναμένεται και η δημοσιεύση της Στρατηγικής Χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου, ενώ λίγες ημέρες πριν είχαμε και την εγκύκλιο του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, προς τους φορείς του Δημοσίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς.

Απολογισμοί και υπολογισμοί

H χρονιά τελειώνει και οι απολογισμοί ολοκληρώνονται.

Και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες , το 2024 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, μεγάλων αναβαθμίσεων και δυνατών κερδών.

Τώρα, πόσο καλά θα εξελιχθεί το 2025, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς και σημαντικούς παράγοντες με κύριο την πτώση των επιτοκίων που αλλάζει, όχι δραματικά, αλλά σίγουρα σημαντικά το τοπίο για τις ελληνικές τράπεζες.

Παρ' όλα αυτά θα είναι μια χρονιά δυνατών δανείων κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και αυτό θα αντικαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τα έσοδά τους.

Η Attica Bank δείχνει το δρόμο

Οι ρυθμίσεις για τις τραπεζικές προμήθειες είναι γνωστές και η Attica Bank έδειξε ευελιξία και αντανακλαστικά αντάξια ενός νέου πόλου στο τραπεζικό σύστημα προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω. Έτσι η τράπεζα από τις μηδενίζει τις προμήθειες σε όλα τα εισερχόμενα εμβάσματα προς λογαριασμούς της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, όταν η κυβέρνηση βάζει πλαφόν 0,50 ευρώ στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει όλα τα μέτρα που απευθύνονται σε ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες, και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 5 εκατ. ευρώ. Και για ένα χρόνο θα ισχύουν μηδενικές χρεώσεις για την υπηρεσία IRIS payments για τις εισερχόμενες πληρωμές των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Και κάπως έτς δείχνει το δρόμο.

Πάνω από τη δημόσια πρόταση

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισε την Παρασκευή πάνω από τα 20 ευρώ που είναι η τιμή της δημόσιας πρότασης. Και απορώ ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν σε υψηλότερη της δημόσιας πρότασης τιμή αν και η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών επί 17 εκατ. μετοχών που διακινήθηκε έγινε στα 20 ευρώ. Οι κινήσεις πάντως που γίνονται έχουν ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι ακόμα δεν έχει συγκεντρωθεί το ποσοστό που εξασφαλίζει τη διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο.

Οι φήμες και η πραγματικότητα

Μείωσε τη τιμή στόχο για την Intralot η Edison λόγω της απώλειας της λοταρίας του Οχάιο αλλά η μετοχή δεν έδειξε να επηρεάζεται και μάλιστα τις τελευταίες συνεδριάσεις γίνονται τοποθετήσεις από θεσμικά χαρτοφυλάκια που ενισχύουν τη θέση τους. Αυτό προφανώς δεν είναι άσχετο με τις πληροφορίες που κάνουν το γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων και αναφέρουν ότι έχει δρομολογηθεί συμφωνία η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα της εταιρείας. Αυτό μένει να φανεί καθώς αυτή τη στιγμή τον πρώτο ρόλο έχουν τα μεγέθη τα οποία δεν ενθουσιάζουν ιδιαίτερα.

Άμα δεν θέλει η νύφη και ο γαμπρός

Μια πολύ δυνατή χρονιά ολοκληρώνει η Τράπεζα Κύπρου το 2024. Μια χρονιά με κέρδη, με δυνατό μέρισμα για τους μετόχους γης και μια ισχυρή μετοχική απόδοση.

Πάντως για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα γιατί πολλά ακούγονται για τις προθέσεις της Εθνικής Τράπεζας επί της Κύπρου, στελέχη της ΕΤΕ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν τίποτα εκτός συναίνεσης. Και επειδή η Τράπεζα Κύπρου δεν φαίνεται να θέλει να μπει σε παρόμοιες διαδικασίες, η Εθνική δεν βλέπει πλέον μια μετοχική συνεύρεση με τη μεγαλύτερη τράπεζα της μεγαλονήσου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Αγαπηδάκη: Για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλευτική διατροφική για υγιή παιδιά

23:48

ΑP: Έλλειψη πυραύλων Patriot στην Ευρώπη

23:36

Νέος CEO στην Old Navy - Μεικτό β' τρίμηνο για Gap

23:23

Reuters: Στο μικροσκόπιο της Energean assets της BP στην Αίγυπτο - Προς deal 1 δισ. δολαρίων

23:10

«Πρασίνισε» η Wall Street από το ράλι 8,74% της Nvidia - Με άλμα 22,58% η Salesforce

22:55

Η Πολωνία δεν επιθυμεί να έχει πυρηνικές κεφαλές στο έδαφός της

22:42

«Σίγησε» η φωνή του Optimus Prime των «Transformers» - Πέθανε ο ηθοποιός Πίτερ Κάλεν

22:30

Διακανονισμός 354 εκατ. δολαρίων για Google στη Βρετανία

22:18

Axios: Σε συνομιλίες η Ουάσιγκτον για μερίδια πετρελαίου της Βενεζουέλας

22:09

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5 εκατ. ευρώ

21:59

Τραμπ: Δεν μιλάμε με το Ιράν - Οι όροι της Τεχεράνης για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

21:47

Συμφωνία Meta: Ο ΟΗΕ απαιτεί κανόνες για όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

21:38

Ευρωπαϊκές πιέσεις για χρήση των παγωμένων ρωσικών assets

21:29

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ

21:23

Συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με φορείς της Β. Ελλάδας

21:10

Επισκέψεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενόψει της ΔΕΘ

21:05

Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση σε σχολείο στο Βρανδεμβούργο - Συνελήφθη ο δράστης

20:54

Οι 10+1 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ιδιωτικό Χρέος από τον Ν. Ανδρουλάκη

20:42

Ο Τραμπ «βάφτισε» τη Λίμνη Οντάριο σε Λίμνη Αμερικής

20:31

Κεραμέως: Δημιουργούμε τις προοπτικές για να έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολύ καλύτερα χρόνια στο μέλλον

20:20

Συνάντηση Τσίπρα με Καββαθά και Χατζηθεοδοσίου

20:09

Nέα παγκόσμια μονάδα ψηφιακών παιχνιδιών για Hot Wheels, UNO και Barbie από Mattel

20:00

Φθηνότερο λάδι, ακριβότερο τραπέζι

19:50

Με κέρδη υποδέχεται ο χρυσός τον Γουόρς στο Τζάκσον Χολ

19:49

Τζιτζικώστας από Καλαμαριά: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει ισχυρή ευρωπαϊκή σφραγίδα

19:38

Κατσαφάδος: Νέο, σύγχρονο και ψηφιακό πλαίσιο για την αποκατάσταση των πολιτών μετά από φυσικές καταστροφές

19:32

Πηγές ΥΠΕΝ: Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν επιτρέπει δόμηση στα 25 μέτρα από τη θάλασσα

19:30

Ευρωαγορές: Πιέσεις στους δείκτες παρά την ώθηση της Nvidia

19:22

Πιερρακάκης: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει - Έργα ανοίγουν νέες δυνατότητες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα

19:09

Αντίδραση για το πετρέλαιο μετά το πτωτικό 3x3