BACKSTORY

Κλείνουν εκκρεμότητες  - Απολογισμοί και υπολογισμοί - Οι φήμες και η πραγματικότητα

23-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κλείνουν εκκρεμότητες  - Απολογισμοί και υπολογισμοί - Οι φήμες και η πραγματικότητα

Κλείνουν εκκρεμότητες

Λίγες ημέρες έμειναν για την αλλαγή του χρόνου και προχωρούν οι προετοιμασίες για μια χρονιά κρίσιμη αλλά και μεταβατική. Σήμερα έχουμε υπουργικό συμβούλιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει για έγκριση το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2025. Ακόμη σήμερα αναμένεται και η δημοσιεύση της Στρατηγικής Χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου, ενώ λίγες ημέρες πριν είχαμε και την εγκύκλιο του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, προς τους φορείς του Δημοσίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς.

Απολογισμοί και υπολογισμοί

H χρονιά τελειώνει και οι απολογισμοί ολοκληρώνονται.

Και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες , το 2024 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, μεγάλων αναβαθμίσεων και δυνατών κερδών.

Τώρα, πόσο καλά θα εξελιχθεί το 2025, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς και σημαντικούς παράγοντες με κύριο την πτώση των επιτοκίων που αλλάζει, όχι δραματικά, αλλά σίγουρα σημαντικά το τοπίο για τις ελληνικές τράπεζες.

Παρ' όλα αυτά θα είναι μια χρονιά δυνατών δανείων κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και αυτό θα αντικαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τα έσοδά τους.

Η Attica Bank δείχνει το δρόμο

Οι ρυθμίσεις για τις τραπεζικές προμήθειες είναι γνωστές και η Attica Bank έδειξε ευελιξία και αντανακλαστικά αντάξια ενός νέου πόλου στο τραπεζικό σύστημα προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω. Έτσι η τράπεζα από τις μηδενίζει τις προμήθειες σε όλα τα εισερχόμενα εμβάσματα προς λογαριασμούς της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, όταν η κυβέρνηση βάζει πλαφόν 0,50 ευρώ στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει όλα τα μέτρα που απευθύνονται σε ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες, και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 5 εκατ. ευρώ. Και για ένα χρόνο θα ισχύουν μηδενικές χρεώσεις για την υπηρεσία IRIS payments για τις εισερχόμενες πληρωμές των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Και κάπως έτς δείχνει το δρόμο.

Πάνω από τη δημόσια πρόταση

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισε την Παρασκευή πάνω από τα 20 ευρώ που είναι η τιμή της δημόσιας πρότασης. Και απορώ ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν σε υψηλότερη της δημόσιας πρότασης τιμή αν και η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών επί 17 εκατ. μετοχών που διακινήθηκε έγινε στα 20 ευρώ. Οι κινήσεις πάντως που γίνονται έχουν ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι ακόμα δεν έχει συγκεντρωθεί το ποσοστό που εξασφαλίζει τη διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο.

Οι φήμες και η πραγματικότητα

Μείωσε τη τιμή στόχο για την Intralot η Edison λόγω της απώλειας της λοταρίας του Οχάιο αλλά η μετοχή δεν έδειξε να επηρεάζεται και μάλιστα τις τελευταίες συνεδριάσεις γίνονται τοποθετήσεις από θεσμικά χαρτοφυλάκια που ενισχύουν τη θέση τους. Αυτό προφανώς δεν είναι άσχετο με τις πληροφορίες που κάνουν το γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων και αναφέρουν ότι έχει δρομολογηθεί συμφωνία η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα της εταιρείας. Αυτό μένει να φανεί καθώς αυτή τη στιγμή τον πρώτο ρόλο έχουν τα μεγέθη τα οποία δεν ενθουσιάζουν ιδιαίτερα.

Άμα δεν θέλει η νύφη και ο γαμπρός

Μια πολύ δυνατή χρονιά ολοκληρώνει η Τράπεζα Κύπρου το 2024. Μια χρονιά με κέρδη, με δυνατό μέρισμα για τους μετόχους γης και μια ισχυρή μετοχική απόδοση.

Πάντως για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα γιατί πολλά ακούγονται για τις προθέσεις της Εθνικής Τράπεζας επί της Κύπρου, στελέχη της ΕΤΕ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν τίποτα εκτός συναίνεσης. Και επειδή η Τράπεζα Κύπρου δεν φαίνεται να θέλει να μπει σε παρόμοιες διαδικασίες, η Εθνική δεν βλέπει πλέον μια μετοχική συνεύρεση με τη μεγαλύτερη τράπεζα της μεγαλονήσου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:01

Κάρολος για σύλληψη Άντριου: «Η δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει το έργο της»

14:52

Τρ. Πειραιώς: Ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη σε μια εποχή στρατηγικής αναδιάταξης και αυξημένης αβεβαιότητας

14:45

Γεωργιάδης: «Κινδύνευσε σοβαρά η σωματική μου ακεραιότητα - Δεν είμαι τύραννος»

14:37

Παπασταύρου: «Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας»

14:34

Walmart: Ισχυρά δεδομένα τριμήνου, αλλά αδύναμο το ετήσιο guidance - «Πέφτει» 3% η μετοχή

14:28

Συνεργασία RSM Ελλάδος και DGTAL για υποστήριξη επιχειρήσεων στην υιοθέτηση της AI

14:17

Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας: Με ένα μόνο ραντάρ η Προσέγγιση Αθηνών αντί για τρία

14:14

Ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ για την Σαρακοστή - Τι να προσέξουμε στα τρόφιμα

14:13

ΟΗΕ: Η τεχνητή νοημοσύνη ελπίδα απέναντι στη μείωση της χρηματοδότησης

14:03

Skroutz: Ανασκόπηση της αγοραστικής συμπεριφοράς και ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην Κύπρο για το 2025

14:00

Alpha Finance - AXIA Research: Το «ιταλικό μοντέλο», η ελληνική αγορά ενέργειας και οι επιπτώσεις στη ΔΕΗ

13:56

Selfies, WhatsApp, εισιτήρια συναυλιών: Οι τάσεις του phishing που επικράτησαν το 2025

13:47

Παράνομες επιδοτήσεις: 10,5 εκατ. ευρώ απέκρυψαν προφυλακισμένος συνδικαλιστής και η σύζυγός του

13:46

Μητσοτάκης: Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να διανεμηθούν στους πολλούς

13:46

Microsoft: Eπίτευξη στόχου για 100% ανανεώσιμη ενέργεια παγκοσμίως

13:42

Μαρινάκης: Η συνεργασία με την Ινδία διευρύνεται σε ασφάλεια, επενδύσεις, επιστήμη, εκπαίδευση, πολιτισμό, τουρισμό και γεωργία

13:23

Λαγκάρντ: «Παραμένω επικεντρωμένη στο έργο μου»

13:22

Υπολογίστε το Δώρο Πάσχα

13:21

e-ΕΦΚΑ: Καταβολή αναδρομικών ποσών σε 7.926 συνταξιούχους

12:54

Άνοδος τζίρου στα καταλύματα, πτώση στην εστίαση το 2025 - Διπλό «πλήγμα» στην Σαντορίνη

12:38

Η κυβέρνηση Τραμπ ενίσχυσε τις εξουσίες της ICE, επιτρέποντάς της να συλλαμβάνει πρόσφυγες

12:14

Γιατί παραμένουν κενά τα σπίτια στην Ελλάδα

12:13

Συνελήφθη ο πρώην πρίγκιπας Άντριου

12:09

Μιχαηλίδου για ΟΠΕΚΑ: Βρέθηκαν 80 φάκελοι κακοδιαχείρισης από την Χατζηδάκη

12:03

Άγκυρα: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

12:00

Ο επικεφαλής της OpenAI, ζητεί «επειγόντως» κανόνες για την ιλλιγιώδη τεχνητή νοημοσύνη

11:59

Τέμπη: Διορία έως το τέλος της εβδομάδας για τις εκταφές – Προσφυγές συγγενών για εξετάσεις στο εξωτερικό

11:58

Ζαχαράκη: Σημαντικό εθνικό εγχείρημα η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

11:51

Στρατηγική συμφωνία HP και ePac ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων

11:42

74.750 Επαγγελματίες έζησαν τον παλμό της HORECA 2026!