BACKSTORY

Άγνωστο το παρασκήνιο της πτώχευσης - Μικρομεσαίες και ξερό ψωμί - Τα έσοδα των Ολυμπιακών Αγώνων

29-07-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άγνωστο το παρασκήνιο της πτώχευσης - Μικρομεσαίες και ξερό ψωμί - Τα έσοδα των Ολυμπιακών Αγώνων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο

Kι όμως... αυτά που εμείς εδώ στη γηραιά ήπειρο θεωρούμε ακραία, στην Αμερική εκτιμούν πως είναι λογικά και φυσιολογικά και να μην σας πω θέμα της καθημερινότητάς τους.

Έτσι λοιπόν ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος σε ομιλία του να διατηρήσει ένα «στρατηγικό εθνικό απόθεμα bitcoin» και «να μην πουλήσει ποτέ» τα κατασχεμένα από την κυβέρνηση bitcoin. Σημείωσε δε την πρόθεση των «απέναντι» για τα περί του αντιθέτου. Αλήθεια, αποτελούν πλειοψηφία όσοι κερδίζουν από τα crypto και επομένως ικανό μέγεθος ψηφοφόρων ή όσοι χάνουν από αυτά;

Στην Ευρώπη πάντως των λαών δύσκολα τέτοιο θέμα θα αποτελούσε αντικείμενο για προεκλογική εκστρατεία εκτός και εάν αποδεικνύονταν απώλειες σημαντικές για μια μερίδα πολιτών.

Γνωστή η είδηση - Άγνωστο το παρασκήνιο

Δεν κατάφερε να αποφύγει τελικά η Οινοποιία Τσάνταλη την πτώχευση. Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1890, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς οι προσπάθειες των αδελφών Γεωργιάδη που έχουν αποκτήσει και την Οινοποιία Μπουτάρη, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες δεν καρποφόρησαν.

Δεν ξέρω τι περισσότερο ή τι καλύτερο θα πάρουν οι τράπεζες με την πτώχευση. Όμως αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως με τον καινούριο νόμο περί ευθύνης των τραπεζικών στελεχών τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για τέτοιες διαπραγματεύσεις. Διότι μπορεί να μην «κατοχυρώνει» ένας δικαστής ετυμηγορία του τύπου ζημιώθηκε η τράπεζα σε τέτοιες συμφωνίες, μπορεί όμως να κατοχυρώσει ετυμηγορία του τύπου, η τράπεζα από άλλη ενέργεια θα μπορούσε να είχε ωφεληθεί περισσότερο. Έτσι τα στελέχη ακολουθούν την πεπατημένη... περίπου υποχρεωτικά.

Εν αρχή ην οι προμήθειες

Πολύ δυνατά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα των τραπεζών για το α' εξάμηνο ξεκινώντας από αύριο με την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει προϊδεάσει πως θα εντυπωσιάσει.

Σημαντική επίδραση στα κέρδη όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων είχαν οι προμήθειες. Επίσης δεν αναμένονται έκτακτα έξοδα, ενώ δεν υπάρχουν νέα NPEs.

Οι προμήθειες σε όλες τις τράπεζες θα ενισχυθούν και αναμένεται να κινηθούν στα 600 εκατ. ευρώ και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι σημαντικά τα έσοδα που έχουν οι τράπεζες από την πιστωτική ανάπτυξη η οποία παρουσίασε σημαντική άνοδο μέσα στον Ιούνιο.

Μικρομεσαίες και ξερό ψωμί

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να δανειοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό φαίνεται να είναι το πεδίο ανταγωνισμού συστημικών και μη συστημικών τραπεζών με τα κοινοτικά κονδύλια να είναι αρωγοί σημαντικοί της προσπάθειας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Ελληνική Τράπεζα Αναπτύξεως που θα συνδράμει τις τράπεζες να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Μιλάμε συνέχεια για έξοδα. Ας πούμε και κάτι για έσοδα. Τα έσοδα της Οργανωτικής Επιτροπής Διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεπεράσουν τα 4,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:58

AKTOR: Η Blue Silk στηρίζει την ΑΜΚ με επένδυση έως 50 εκατ. ευρώ

18:56

ΔΕΗ: Διανομή καθαρού μερίσματος 0,57 ευρώ ανά μετοχή από 24 Ιουλίου

18:45

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζήτησε από την ICE να συνεχίσει τους οδικούς ελέγχους της

18:42

Ελληνικό Μετρό ΑΕ: «Η κατασκευή της Γραμμής 4 εκτελείται σε πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας»

18:40

Στα 58,96 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της Γρηγόρης το 2025 - Αύξηση 5,8%

18:31

Jumbo: Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για το 2026 - Διανομή μερίσματος 0,70 ευρώ ανά μετοχή

18:24

DW: Κινεζικά εξαρτήματα drones για την Ουκρανία

18:11

Συνεδριάζει την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής

17:59

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης - Μέτωπα σε Ηράκλειο, Καβάλα

17:43

Χρηματιστήριο: «Πεδίο μάχης» οι 2.500 μονάδες – Τριήμερες απώλειες 3,3% στις τράπεζες

17:39

Ρωσία: «Νόμιμοι στόχοι τα ξένα στρατεύματα που θα σταλούν στην Ουκρανία μετά την ειρηνευτική συμφωνία»

17:39

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στο Κατάρ εν μέσω αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών

17:33

Νεκρή γυναίκα μετά τη φωτιά στα Πατήσια - Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της

17:27

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Κούβα

17:19

Το Σάββατο η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Υποψήφιοι Πολάκης και Δούρου

17:19

Bloomberg: Η άνοδος της Λεπέν πυροδοτεί πιέσεις στην αγορά γαλλικών ομολόγων

17:18

Παρέμβαση Ελλάδας και 9 χωρών της ΕΕ για αναθεώρηση του EU ETS

17:05

Wall Street: Ανοδικά με ώθηση από Big Tech και πληθωρισμό

16:55

Οδικός χάρτης φωτοβολταϊκών: Πάνω από 20 GW στην Ελλάδα έως το 2030

16:53

Μία από τις καλύτερες ημέρες της 10ετίας για τη μετοχή της PayPal

16:52

Ουκρανία: Ο ανασχηματισμός εστιάζει στον υπ. Άμυνας καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται

16:45

Τουρισμός: Με το δεξί ξεκίνησε η σεζόν - Οι πρώτες ενδείξεις και οι προοπτικές για τη συνέχεια

16:42

Πιερρακάκης: «Μεγάλη νίκη η προσέγγιση της πραγματικής ενιαίας αγοράς»

16:32

Δήμας: Με την Παράκαμψη Χαλκίδας θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος και ασφαλής οδικός άξονας προς τη Βόρεια Εύβοια

16:27

Αναθεώρηση Συντάγματος: «Ναι» από τη Νέα Δημοκρατία, «παρών» και «όχι» από το ΠΑΣΟΚ

16:22

Ξεκινά το «Σήμα Ισότητας» για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσων ευκαιριών στην εργασία

16:21

Έξι πιλοτικά έργα για ενίσχυση δεξιοτήτων και απασχόλησης στην Ευρώπη

16:20

Οι πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης για το 2026

16:18

Δούκας: Ο Δήμος Αθηναίων θα προασπίσει τους πολίτες και την περιουσία τους

16:16

Γουίλιαμς (Fed): «Ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί - Σταδιακή αποκλιμάκωση έως το 2028»